Şimdi Ara

Bir Efsanenin Yok Oluşu: Anadolu Parsı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
30
Cevap
0
Favori
5.261
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Dünyadaki bütün leopar türleri arasında en irisi sayılan Anadolu parsı son olarak 1974'te Ankara Beypazarı'nda görüldü. Bir kadını yaraladıktan sonra kaçan 100 kiloluk pars, peşine düşen köylüler tarafından vurularak öldürüldü. Anadolu'nun en büyük kedisinden artık geriye birkaç fotoğraf ve kürk dışında hiçbir şey kalmadı ama birçok kişi neslinin hálá tükenmediğini düşünüyor.

Helal olsun size be yemediniz içmediniz bi nesli yok ettiniz.

17 OCAK 1974 / SON PATİ İZİ

17 Ocak 1974 sabahı, Havva Köksal dere yatağı boyunca aşağıdaki bahçelere, yer elması toplamaya gidiyordu. Önden yürüyen kocası ve kayınbabası gözden kaybolmuşlardı. Şimdi dozerle doldurulmuş olan, o zamanki dere yatağında kocaman, benekli bir kedi yatıyordu.

Havva hayatında ilk defa böyle bir hayvan görürken, belki Benekli de hayatında ilk defa bir insan görüyordu. Benekli, Anadolu’da görülen son Anadolu Panteri’nden başkası değildi.

Otuz yıl aradan sonra, Mehmet Ertüzün’le birlikte 11 Mart 2004’te Havva Köksal’ı ziyarete gittiğimizde bize büyük karşılaşmayı anlatmıştı.

Şöyle uzun kuyruklu upuzun “bir şey”, orada yolun kıyısında yatıyordu. Onu görünce geri geri gitmemle şak deyip kuş gibi üstüme konması bir oldu. Kolumdan tuttu silkeledi; gözlerimi açtığımda yanımda köpek oturağı gibi oturuyordu. Yine gitmişim kendimden. O sırada odundan Süleyman geliyormuş, onu görünce kaçmış...

Benekli dört - beş metre uçup, Havva’nın kolunu kaptığında, o silkelemede kol kırılmıştı. Ama bir gerçek daha vardı, Benekli’nin öldürme amacı yoktu, baygın Havva’nın yanıbaşına oturup beklemeye başlamıştı.

BENEKLİ’NİN ÖLÜMÜ

Silahlı köylüler “alaca canavar”ın peşindeydi. Başören, Çakıloba gibi çevre köylerden de eli silah tutanlar gelmişti. Amansız bir iz sürümü başlamıştı.

Benekli “insan”la karşılaşmış, hayatı kaymış, oradan oraya kaçmaktaydı. Karşıdaki sırta gidip bir çoban ve köpeklerini görünce geri dönüyor, geldiği yolu bulmaya çalışıyordu.

Ahmet Çalışkan müthiş bir avcıydı. “Kapı” denilen, vahşi hayvanların geçiş yapacağı yolakları iyi bilirdi. Benekli’nin geçebileceği kapıyı tahmin edip, kargaların da telaşlı iniş çıkışını gözleyip, köyün yukarılarındaki Kızıl Meşe Mevkii’nde pusuya yatmıştı.

Ve yanılmamıştı; Benekli can havliyle kapıdan geçerken Ahmet Çalışkan 1980 sonrası devlete teslim edeceği mavzerini (Mauser) doğrultup atışını yapıyor, yüz elli metreden Benekli’yi vuruyordu.

Artık yaralı panter kaçmaktan, izini kaybettirmekten vazgeçmiş, can havliyle kuru meşeleri söke söke Ahmet Çalışkan’a doğru koşmaya başlamıştı.

Birisi sağ kalacaktı; Ahmet Çalışkan üzerine koşan yaralı pantere dokuz defa ateş ediyor, yedisinde vuruyor, Panter ise hala koşarak geliyordu. Artık iki metre kalmıştı, Çalışkan son atışını yaptı ve çene altından giren kurşun Benekli’ye takla attırarak döş üstü yere yatırdı.

Benekli can çekişirken, yanına oturup onu sevmeye başlamıştı. Hala bilemiyordu; neyin nesiydi bu alacalı hayvan? Ahmet Çalışkan 1994’te astımdan ölmeden önce şimdi Bağözü Köyü’nün muhtarı olan oğlu Zekeriya Çalışkan’a o anki tarifsiz hüznünü anlatacaktı. (Alıntıdır)

Anadolu Parsı'nın bugüne kadar doğada canlı olarak çekilebilmiş tek fotoğrafı 1949’da Alman bilim adamı Prof. Dr. Curt Kosswig tarafından çekilmiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Redunay -- 1 Şubat 2010; 16:30:46 >

• Daha geçen sene burada kendim bir haberi yayınlamıştım,Anadolu Parsının fotoğrafı çekilmişti,soyu hala tam olarak tükenmemiş.
  • Evet soyunun tükenmediğini söyleyenler var, Hatta Doğu Kardeniz'in yüksek kesimlerinde köylüler tarafından görüldüğüne dair haberler çıkmıştı.
  • Güzel hayvan, soy tükenmesi olayı da korkunç! Kaçkarlarda var hala sanırım ama gören dağcı veya doğacı tam veya yaklaşık yerini akıllılık edip açıklamıyor! Zaten resimlerden belli milletin bu konudaki duyarlılığı!
    O yılın bir özelliğimi var merak ettim, trafik polisinin biriside 1974'te Ankara'da Vaşak vurmuştu diye aklımda kalmış?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 1 Şubat 2010; 16:54:51 >
  • bir iki tane kalması soyunun tükenmemesi için yeterli değil
    eğer akrabaları haricinde çiftleşecek birini bulamazlarsa aile içi çiftleşme yaşanıyor ve buda birkaç nesile kadar dayanıksız ve hastalıklı bireyler yüzünden kendiliğinden soyun tükenmesine yol açıyor
  • Avcılık bir spordur diyen forum üyeleri vardı. Ömer hocaya selamlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: winchester

Avcılık bir spordur diyen forum üyeleri vardı. Ömer hocaya selamlar

Aynı şekilde insan avı da spordur. Avcılar için geçerli bir kaide sanırım, en azından bu mantığa uyarlanabiliyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • birde anadolu sırtlanı vardı sanırım, ama onunda nesli tükendi yada birkaç tane kaldı.
  • Çizgili sırtlan ülkemizde halen varlığını sürdürüyor. Bir de Hazar kaplanı vardı ama onunda soyu tükendi. Son kaplan 1970 de Hakkari Uludere de vuruldu.
  • Hazar Kaplanı içinde bilgi koysanıza, Pars, Sırtlan ve Vaşağı biliyorum. Ama ilk defa Kaplan duyuyorum Anadolu da? Panter'e verilen başka bir isim değil, ciddi kaplan değil mi?
  • Hazar kaplanı bir zamanlar Afganistan'da, İran'da, Türkiye'de, Moğolistan'da ve Rusya'nın Orta Asya taraflarında görülmüştür. Soyları muhtemelen 1950'lerde tükenmiştir.

http://www.tigerhomes.org/animal/curriculums/caspian-tiger-pc.cfm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Historia Calamitatum -- 1 Şubat 2010; 20:54:12 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: maviyolcu

Çizgili sırtlan ülkemizde halen varlığını sürdürüyor.

Evet, özellikle de Hatay Amanos dağlarında sık sık görülüyormuş.
  • aklımı kurcalayan bir soru var. ilgisi var mı bilmiyorum.
    istanbul merkez komutanlığının girişine simetrik biçimde yerleştirilmiş iki adet aslan heykeli var.
    aslanın bizim kültürümüzdeki yeri nedir? bana daha çok ingiliz kraliyetini hatırlatıyor.
    belki işin evveliyatında anadolu'da aslan da yaşıyordu. ama türk ordusunu sembolize edecek kadar ön planda mıydı ki?
  • Yanlış bilmiyorsam Evliya Çelebi'de Ankara-Bolu civarında aslanlardan bahsediyormuş seyahatnamesinde!
    Erzurum, Yakutiye medresesi girişinde de Aslan figürleri varmış.
    Öyle bir tipi ortalıkta görünce herhalde dünyanın bütün askerleri Orduya sokar figürünü!
  • Neyse ki afrikada değiliz yoksa ekosistemi yerle bir ederdik.
  • Olmaz olmaz bu işler

Bu ne yaa gitimş koca hayvanın soyu

köylüye mazlum falan diyoz ama içlerinde henibıl lektır yatıyo

Doğan kedileri köpekleri boğarlar derelere atarlar,kurtları tilkileri zehirlerler
  • ilk duyduğumdan beri (yaklaşık olarak 20 yıl) aralıklarla ana avrat söverim bu hayvanları vuran cahillere ki gene temiz saydırdım
  •  Bir Efsanenin Yok Oluşu: Anadolu Parsı

Hangisi daha saldırgan görünüyor?
  • istanbulda aslanhaneler varmış. aslan beslenirmiş , hayvanat bahcesi gibi ama daha küçük ve kapalı bi yermiş.üstündede nakkaşlar varmış.

fotograflara ilişkin olarak;
    elinizde tüfek ava cıkmıssınız karsınıza bu hayvan cıkmış. ne yapardınız cok merak ettim
  • quote:

Orijinalden alıntı: fizisyen

istanbulda aslanhaneler varmış. aslan beslenirmiş , hayvanat bahcesi gibi ama daha küçük ve kapalı bi yermiş.üstündede nakkaşlar varmış.

fotograflara ilişkin olarak;
    elinizde tüfek ava cıkmıssınız karsınıza bu hayvan cıkmış. ne yapardınız cok merak ettim

elinde tüfekle ava çıkmazsan bu hayvanda karşına çıkma ihtimali %0
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.