Şimdi Ara

Ne AMD ne de Nvidia, Intel grafik pazarının da hakim ismi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
0
Favori
8.326
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Grafik endüstrisinde liderlik koltuğuna kim oturuyor; Geçtiğimiz günlerde iki milyondan fazla DirectX 11 destekli ekran kartı sattığını açıklayan AMD mi yoksa Fermi jenerasyonuyla her alanda liderliği ele geçireceğini iddia eden Nvidia mı ? Ne DirectX 11 ne de 3D ya da PhysX gibi teknolojiler... Intel entegre grafik çözümleriyle pazarın yarıdan fazlasını elinde bulundururken, son yıllardaki hızlı yükselişi de dikkatlerden kaçmıyor. Larrabee projesiyle harici ekran kartı pazarına girmek için büyük çaba sarf gösteren ancak projeyi çeşitli nedenlerden ötürü ileri bir tarihe öteleyen Intel, mini-bilgisayarlar için geliştirdiği Atom platformu ile hem işlemci hem de çipset satışlarını arttırırken, çipsete entegre grafik çözümleriyle pazar payını arttırmaya devam ediyor zira son çalışmaya göre Intel pazarı payını 1.6 puan daha arttırdı.


    32nm üretim teknolojisiyle hazırladığı yeni nesil işlemcilerinde yüksek tanımlı videoları oynatabilen ve bir önceki jenerasyona kıyasla geliştirilmiş detaylarıyla dikkat çeken yeni bir grafik birimini (Graphics HD) kullanmaya başlayan Intel, Atom platformunun netbook dünyasındaki hakim pozisyonuna ek olarak masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için hazırladığı yeni nesil işlemcilerin her biriyle bundan böyle aynı zamanda GPU da satacağı için önümüzdeki aylarda pazar payını daha da arttıracak gibi görünüyor. Piyasa analizleri yapan Jon Peddie Research firmasının düzenli olarak yayımladığı raporların sonucusunda, grafik pazarının 4. çeyrek performansı masaya yatırılırken, üreticiler ligindeki son puan durumu da sektörle paylaşılıyor. Şimdi dilerseniz hep birlikte hem pazarın geneline hem de üreticilerin son durumuna birlikte bakalım.


    alt="Ne AMD ne de Nvidia, Intel grafik pazarının da hakim ismi"


    Jon Peddie Research'ün araştırmasına göre 2009 yılında 425.4 milyon grafik çipi satıldı.


    Ekonomik kriz nedeniyle ilk yarısı kabus gibi geçen 2009 yılında, GPU pazarında rekor satış gerçekleştirildi. Jon Peddie Research'ün verilerine göre geçtiğimiz yıl 2008 ile kıyaslandığında GPU satışlarında %14'lük büyüme gerçekleşti ve 425.4 milyon grafik çipi satıldı. 2006 yılını bir kenara bırakırsak 2004'ten bu yana en güçlü büyüme performansını sergileyen grafik pazarı, resesyon ya da finansal krizi gibi ekonomi biliminde sıkça kullanılan terimlere aldırış etmeden hızlı büyümesini sürderecek gibi görünüyor. Hazırlanan rapora göre içinde bulunduğumuz 2010 yılında 544 milyon grafik çipinin satılması hedefleniyor ki 2009 yılı ile kıyaslandığında oluşan tablo pazarın sahip olduğu potansiyel hakkında ciddi ipuçları veriyor. Peki AMD, Nvidia ve Intel arasındaki rekabette son durum nedir, kimler kazandı, kimler kaybetti?


    Yukarıda da belirttiğimiz gibi netbook pazarındaki hızlı büyüme, Intel'in grafik pazarındaki pozisyonunu güçlendiren en önemli argümanlardan biri olarak değerlendirilebilir. Hazırlanan rapora göre Intel, üçüncü çeyrekte %53.6 olan pazar payını dördüncü çeyrekte %1.6'lık artış ile %55.2 seviyesine çıkartmayı başardı. 2008'in aynı döneminde pazar payı %47.7 olan Intel, bir yılda elde ettiği %10'a yaklaşan rekor büyümeyle açık ara lider konumda. DirectX 11 destekli ekran kartlarını Eylül ayında pazara sunan AMD'nin ise üçüncü çeyrekte %20.1 olan pazar payı dördüncü çeyrekte %0.2'lik düşüş ile %19.9 seviyesine gerilemiş durumda. Ancak genel olarak pazar payında ufak bir düşüş olsa bile AMD yaptığı açıklama ile son çeyrekte grafik operasyonlarından 427 milyon dolar gelir ve 53 milyon dolar operasyonel kâr elde ettiğini açıklamıştı.


    alt="Ne AMD ne de Nvidia, Intel grafik pazarının da hakim ismi"


    Intel pazar payını son çeyrekte arttırırken, AMD ve Nvidia kayıp yaşadı.


    2008'in son çeyreği ile kıyaslandığında ise AMD'nin pazar payını %0.6 arttırdığını ve%19.3'den %19.9 seviyesine çıkardığını görüyoruz. AMD'nin DirectX 11 destekli ekran kartlarını pazara erken sürmesiyle elde ettiği avantajın özellikle içinde bulunduğumuz 2010 yılının ilk çeyreğinde hissedilmesi ve AMD'nin ilk çeyrek sonunda daha güçlü bir pozisyon elde etmesi bekleniyor. DirectX 11 destekli yeni nesil ekran kartları merakla beklenen Nvidia'ya baktığımızda ise firmanın son çeyrekte %24.3 pazar payına sahip olduğunu ve %25.3 olarak kaydedilen bir önceki çeyrek performansıyla kıyaslandığında 1 puan gerileme yaşadığını görüyoruz. 2008'in aynı dönemi ile kıyaslandığında ise Nvidia'nın AMD'ye göre daha fazla pazar payı kaybettiği zira bir yıl önce %30.6 olan pazar payının 2009 sonu itibariyle %24.3 olduğunu görüyoruz.


    Nvidia cephesinde artık gözler DirectX 11 destekli Fermi jenerasyonunda. Ancak firma pazara ilk olarak yüksek performans segmentini hedef alan modellerle gireceği için Fermi tabanlı modellerin firmanın pazar performansına ne derece etki edeceğini görmek için giriş, orta ve mobil segmentteki çözümlerin çıkmasıyla birlikte daha sağlıklı bir şekilde gözlemleyebileceğiz.








  • Nvıdıa Giderek düşüyor.Ion 2 ile yükeslir mi?
  • İntelAMDNvidia
  • Nvidia düşüşünü zor kurtarır da Intel'in birinciliği garip olmuş , AMD de 2010 itibariyle çok yol kat edecek gibime geliyor dx11 kartlar ucuzlarsa.
  • İlginç AMD/ATI nin pazar payı sabit kalmış.
    Nvidianın %6 lık pazar payı Intel in eline geçmiş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mertcan.

    Nvidia düşüşünü zor kurtarır da Intel'in birinciliği garip olmuş , AMD de 2010 itibariyle çok yol kat edecek gibime geliyor dx11 kartlar ucuzlarsa.

    AMD patlamalarını 2011 Fusion ile yapıcak bence
  • intel her alanda tokatlarım diyor
  • bıktım bu her alandaki intel hegemonyasından
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -dehşet-

    İntelAMDNvidia



    karikatürize edilirse budur
  • performansta sonuncu olduktan sonra volüm pek etkileyici değil, ofis bilgisayarlarının yanına kum havuzu yapalım, intel kumda oynasın.
  • intelin pazar payı yüksek ancak satın ürünlerin değeri göz önüne alınırsa tablolar epey farklı olur diye düşünüyorum
  • Laptopların genelinde entegre halde geldikleri sürece tabiki en yüksek paya sahip olur. Önemli olan performansı, ki Intel'de öyle bir kavram zaten yok. Görüntü veriyor sadece.
  • Extra bişey söylemeye gerek yok, Tiestorn arkadaşım özetlemiş durumu.

    Atom işlemcilerinin satış başarısı, entegre olduğu için vga'ya da yansımış.

    Haberin başlığı biraz çeldirici.
  • NetBook pazarı Intel için veli nimet oldu. Ion2 platformu için Nvidia ortaklarına yaptıklarının da bunda katkısı var.
  • quote:

    performansta sonuncu olduktan sonra volüm pek etkileyici değil, ofis bilgisayarlarının yanına kum havuzu yapalım, intel kumda oynasın.


    :D:D
  • nvidiacılar sırf ati almamak için intelin entegreleriyle geçiniyor herhalde bu arada intel ile 'nvidia ve amd' tamamen farklı kulvarda birisi performans grafik kartı yapıyor öbürü monitöre görüntü yansıtma derdinde onun için o oran bir şey ifade etmiyor zorla zaten anakartın üstünde veriyor intel şimdi de işlemcilerinin içine yerleştirdi dandik grafik ünitelerini ister istemez millet de alıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eric13 -- 27 Ocak 2010; 0:41:19 >
  • %55lik kesim oyun oynayamıyor. Ne hakimiyet ama!!!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eric13

    nvidiacılar sırf ati almamak için intelin entegreleriyle geçiniyor herhalde bu arada intel ile 'nvidia ve amd' tamamen farklı kulvarda birisi performans grafik kartı yapıyor öbürü monitöre görüntü yansıtma derdinde onun için o oran bir şey ifade etmiyor zorla zaten anakartın üstünde veriyor intel şimdi de işlemcilerinin içine yerleştirdi dandik grafik ünitelerini ister istemez millet de alıyor


    Üstad adamlar paraya bakıyor nasıl olurda o oran önemsiz görülebilir.Sonuçta adamlar bu GPU lardan yukarıda belirtilen miktarda pazar payına karşılık ceplerini o oranda dolduruyorlar.Performansı kim takar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cestvrai

    intelin pazar payı yüksek ancak satın ürünlerin değeri göz önüne alınırsa tablolar epey farklı olur diye düşünüyorum


    Evet tablo satılan GPU sayılarını gösteriyor.

    Gelir bazında bakılsa Cvıkya geçer muhtemelen çünkü profesyonel kartlarını 2000-5000$ arası fiyatlardan kakalıyor. Masaüstü normal kartlarını bile fahiş fiyatlardan satıyor zaten.
  • müşteri:ee işlemci alacaktımda
    satıcı:abi bunlar yeni geldi bi işlemci alana yanında gpuda veriyoz
    müşteri:yapma yaw! kaç gb?
    satıcı: 1gb destekliyo abi
    müşteri:hadi yav iyimiş:D
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.