Şimdi Ara

Pentax 16-45mm ile Tamron 17-50 Kıyaslama, Inceleme Testi....

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
7.798
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Pentax 16-45 ve Tamron 17-50mm surekli ilgi ceken kıyaslanan model objektifler.
    Fiyatlarıda birbirine yakın. Bende her ikisi elimde iken artı eksileri ile mumkun oldugunca esit sartları saglayarak testler yaptım.
    Inceleme sırasında her iki objektifin artı eksi yonlerini maddeler halinde cıkarmaya calıstım.
    Ayrıca ornek fotograflarıda degerlendirmelerimle birlikte asagıda ekledim.
    Orneklerde sol taraftaki Tamron, sag taraftaki pentax fotograflarıdır.
    Alacak olanlara azda olsa referans olacagını dusunuyorum.

TAMRON ARTI YONLER:
    Keskinliginin pahalı ve ust duzey objektifler gibi performans vermesi. f:2.8 de bile keskin olması.
    Lock tusunun Objektifi cıkarıp, takarken kolaylık saglaması.
    Surekli f:2.8 olmasının az ısıklı ortamlarda avantaj saglaması.
    IF focus olması
    En kısık F degerinin f:32 olması ile tul etkisi verme gibi durumlarda ve alan derinligi icin avantaj saglaması.
    Parasoley takılı iken bile ic ve dıstan tutulan objektif kapagı tasarımı sayesinde kullanıslı olması.

TAMRON EKSI YONLER:
    Body ve plastik kalitesinin ucuz hissi vermesi
    Netlemenin yavas ve gurultulu olması
    Zoom halkasının cok sert olması
    Buyutme oranının dusuk olması

PENTAX ARTI YONLER:
    Hızlı netlemesi
    Kaliteli body malzemesi
    16 mm den baslaması
    Yumusak zoom halkası
    Netleme bileziginin her durumda (AF-s, AF-C) serbest olması
    Parasoleyde polarize filtre vs kullanımı icin kapaklı pencere olması
    Buyutme oranının yuksek olması
    F:2.8 gibi bokeh verebilmesi

PENTAX EKSI YONLER:
    Ters zoomdan dolayı genis acıda flashlı cekimlerde golge yapması
    F:4 olması
    En kısık f degerinin 22 olması
    Dusuk olan aralık
    CA nın yuksek olması

Kıyaslama Fotografları:

Genis Acı Testi:

Tele Acı testi:

Buyutme Oranı testi (Macro)

Flash Golgesi Testi:

Bokeh Testi

ısık gecirgenlk Testi f:2.8 ile f:4 Farkı:

Genis acı Keskinlik Tam Kare:

Genis acı Keskinlik Crop Kare:

Keskinlik Testi Crop Mrk ve Kenar f:5.6

Keskinlik Testi Crop Mrk ve Kenar f:8

F4 te Isık Toplama Kıyaslaması

f5.6 ve f8 de keskinlik ustteki fotografın crop ları:

MTF tablo

Govde Goruntuleri:

16-45 teki body kalitesi daha yuksek. On mercek bombeli ve fume yapıda.

AF hızları (video)
    16-45
    http://www.youtube.com/watch?v=I78LNZ-3N5U

17-50
    http://www.youtube.com/watch?v=yhXqGC86bRM

Sonuc itibarı ile 2 objektifinde artı eksileri var. Biri daha iyi demek cok zor.
    Kullanım amacına gore secim yapılmalı.
    Fotograf kaliteleri birbirine cok yakın zaten.
    Birinin netlemesi hızlı, buyutme oranı yuksek, ic mekanda daha genis goruntu veriyor.
    Digeri az ısıkta daha avantajlı ustelik 2.8 de bile keskin ama netleme yavas, buyutme oranı dusuk vs gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 31 Temmuz 2010; 9:18:48 >

• İbrahim, eline emeğine sağlık kardeşim. Değerli zamanını ayırıp bu testi paylaşman birçok arkadaş için faydalı olacaktır umarım. Ben henüz zaman bulup çekim yapamadım ama 17-50 nin performansından eminim. Mümkün olursa bu başlık altında 17-50 ile çekimleri paylaşmaya çalışırım. Sendende devamını bekliyoruz.

Orijinalden alıntı: yildiz

İbrahim, eline emeğine sağlık kardeşim. Değerli zamanını ayırıp bu testi paylaşman birçok arkadaş için faydalı olacaktır umarım. Ben henüz zaman bulup çekim yapamadım ama 17-50 nin performansından eminim. Mümkün olursa bu başlık altında 17-50 ile çekimleri paylaşmaya çalışırım. Sendende devamını bekliyoruz.

17-50 zaten keskinlik performansı bilinen bir objektif. 2.8 olması en buyuk avantajı ayrıca klasik 2.8 ler gibi 1.2 stop kısmadan keskin goruntu veriyor.
    Kullanıcılar genelde sıfır yada ikinci el olsun fiyat/performans genis acı objektif bakınca bu 2 model cıkıyor. Malum geneldede kullananlar hep artı yonlerini sunuyor yada aynı urun elde olmadıgı icin saglıklı bir karsılastırma yapılamıyor. Bende bu fırsatı yakalamısken tarafsızca her yonuyle kıyasladım. İki objektifinde birbirine gore ustunlukleri mevcut.
    Ben 17-50 yi cok arastırmıstım ama bu sekilde 16-45 ile kıyaslamasını bulamamıstım. Denk geldi 16-45 aldım fakat aklımın kosesinde hep kaldı 17-50 nasıldır diye. Boylece aklımdaki tum soru isaretleri cozulmus oldu. Aynı sekilde 2 urune bakanlara iyi bir referans olacaktır. Kullanım amacına gore artı yonleri degerlendirip oyle karar vermeli. İki objektifte cok iyi sonucta.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 14 Ocak 2010; 12:40:43 >

• Geniş açı crop testinde soldaki Tamron değil, sağdaki Pentax daha keskin ve contrastlı... Pencerelerdeki klimalara ve sütunun tuğlalarına bakınız...
    Yukardaki bir testte her ikisinde F:4 ve diger degerler aynı ama 16-45 daha aydınlık ve histogramdada belli.
    F5.6, f8 gibi degisik diyaframlardada aynı sonucu veriyor. Buda ilginc.

• Bunca emek ve ayırdığınız zaman için çok teşekkürler İbrahim Bey. Son derece faydali ve başka bir yerde bulunması mümkün olmayan tarafsız bir karşılaştırma. İlgilenen arkadaşlara faydası yadsınamaz.
    Sağlıcakla kalın..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jetranger -- 14 Ocak 2010; 15:17:23 >
    tek aklıma takılan konu f/2.8
    elinize sağlık

500d (image kalitesinin kötü olduğu söyleniyor,video gerek duymuyorum)

450d

nikon d5000 yada bütçemi zorlayıp d90

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rebellious86 -- 15 Ocak 2010; 2:27:42 >

Orijinalden alıntı: jeofizikci

çok büyük bir emek var. bana pentax daha uygun geldi
    tek aklıma takılan konu f/2.8
    elinize sağlık

Evet 2.8 zaten 17-50 nin avantajlarında biri. Fakat ordada soyle bir olay var 16-45 aynı diyaframda 17-50 den daha fazla ısık alıyor.
    Her ikisinde f4 kullanıldıgında pentax daha fazla ısık alıyor. Yani 3.5 yada 3 gibi bir sonuc uretiyor. Yukarda bunun karsılastırmasıda mevcut.
    f4, f5.6, f8, f11 gibi degisik diyaframlardada aynı sonuc cıkıyor.
    Olaya bu acıdan bakıncada 17-50 nin f2.8 i ile 16-45 in f4 u arasında farkta azalıyor. Tam 2 kat ısık farkı cıkmıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 15 Ocak 2010; 9:48:21 >

Tam kare fotoğraf 10mp - raw dönüşüm jpeg - işlenmemiş ham kare

K10D + Tamron 17-50mm f/2.8 (38mm - f/5.6 - iso200 - 1/100sn)

• @ikarahal,
    Çok bilinçli-TARAFSIZ ve harika bir inceleme olmuş, Teşekkürler ve tebrikler....
  • İlginçtirki, Tamron'un F2.8 olması, imaj kalitesi bakımından, arada beklendiği gibi 'uçurum' farklar yaratmıyor. Hatta fotoğraf severlerin ciddi bir çoğunluğu geniş açı karelere meraklı olduğu için 16-45 bir adım önde diye düşünüyorum. Yıllardır Tamron 17-50 kullanan Nikon sahibi bir dostumun "Pentax'ı aradığım anlardan biri" demesi sanırım durumu güzel özetliyor.

Yukardaki orneklerde bokeh testi yerine alan derinligi testi olacakmıs hata olmus.

Asagıda daha once yaptıgım bokeh ornekleri gorulmekte.
    16-45 ile 17-50 nin aynı kaliteyi verdigi goruluyor.
    16-45 f:4 olmasına ragmen f:2.8 gibi bokeh verebiliyor buda diyafram yapraklarının dısbukey olmasından kaynaklı.

Bokeh Test

f4 lens f2.8 gibi bokeh veremez, aslinda "gibi bokeh"i tanimlamak bile zor . f2.8 lens her zaman f4'ten daha fazla arka plani oldurur. belki "bokeh kalitesi" demek daha dogru. tamron'da dairesel diyafram olmasina ragmen pentax'tan daha iyi bokeh vermemesi ilgincmis. pentax'i kutlamak gerek.
    16-45'in bir de WR modeli ciksa nefis olur
    tamron yanlis anlasilan bir lens. tam fiyat/performans lensi, ama o paraya mucizeler beklememek lazim zaten. VC'li modeli icin "eskisinden daha kotu" elestirisi dogrudur ama siz ne kadar kalite bekliyorsunuz o onemli. optik kalite hafif azalacaksa bile amatorler icin VC cok daha uygun. zaten bu isten para kazanan adam en iyi kalite istiyorsa 16-50 kullanir, limited lens kullanir, eski sabit odakli FA lenslerden kullanir.
    ek1: (burayi yanlis yazmisim)
    ek2: Turkiye'de adam gibi gazeteci sayisinin bir elin parmaklarini gecmedigini verdiginiz ornek de gosteriyor. "IYI YEDIRDINIZ!"
    ek3: 16-45 f4 var, 17-70 f4 var, ornegin 18-90 f4 de cikabilir belki. evet genis acidan biraz feragat ediyor ama tam karede 28-135 f4'e denk gelecek lens isteyen de coktur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozturert -- 1 Ağustos 2010; 18:58:20 >
    Onerilen yazılar:https://goo.gl/MjvgmHTelefoto lens nedir, nasıl kullanılır:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9215Hangi tam kare sistemi secmeli:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=8155En iyi 70-200mm lensler:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9173

• quote:

Orijinalden alıntı: ozturert

tebrikler, cok ugrasmissiniz karsilastirma icin
    f4 lens f2.8 gibi bokeh veremez, aslinda "gibi bokeh"i tanimlamak bile zor . f2.8 lens her zaman f4'ten daha fazla arka plani oldurur. belki "bokeh kalitesi" demek daha dogru. tamron'da dairesel diyafram olmasina ragmen pentax'tan daha iyi bokeh vermemesi ilgincmis. pentax'i kutlamak gerek.
    16-45'in bir de WR modeli ciksa nefis olur
    tamron yanlis anlasilan bir lens. tam fiyat/performans lensi, ama o paraya mucizeler beklememek lazim zaten. VC'li modeli icin "eskisinden daha kotu" elestirisi dogrudur ama siz ne kadar kalite bekliyorsunuz o onemli. optik kalite hafif azalacaksa bile amatorler icin VC cok daha uygun. zaten bu isten para kazanan adam en iyi kalite istiyorsa 16-50 kullanir, limited lens kullanir, eski sabit odakli FA lenslerden kullanir.
    ek1: f2.8 ile f4 arasinda 2 degil 4 kat isik farki var
    ek2: Turkiye'de adam gibi gazeteci sayisinin bir elin parmaklarini gecmedigini verdiginiz ornek de gosteriyor. "IYI YEDIRDINIZ!"
    ek3: 16-45 f4 var, 17-70 f4 var, ornegin 18-90 f4 de cikabilir belki. evet genis acidan biraz feragat ediyor ama tam karede 28-135 f4'e denk gelecek lens isteyen de coktur

Sn ozturert

16-45 alan derinligi konusunda 2.8 gibi degil en yukarda ornegi mevcut yanlıs yazdıgımıda belirttim ama bokeh konusunda 16-45 klasik f:4 ten daha kaliteli bokeh sundugu gercek. Buda yapısından kaynaklı durum.
    Tamronun VC li modelinde ozellikle f:2.8 de kenar ve en kenarlar onceki 17-50 gibi degil ve 1,2 stop kısmak lazım. Buda buyuk olasılıkla vc icin kullanılan ek optikle alakalıdır.
    17-50 fiyat/performans oldugu icin bu kadar begenildi. Eksi yanlarıda var tabi yukarda belirttim. Bu fiyata cok sey bekleyen hayal kırıklıgı yasar.

16-50 f:2.8 fiyatına gore, okudugum ve mtf tablolarını gordugum kadarıyla hayal kırıklıgı yasatmıs bir objektif.

ek1 icin: Okudugum kaynaklar, aldıgım egitimlerden, tecrubelerden standart diyafram degerlerini asagıdaki gibi biliyorum.
    Mesela objektifi enstantene ve isoyu sabit tutarak f:2 de ve f:2.8 de sabitleyerek cekin histograma bakın 2 kat kadar fark oldugu goruluyor. Yada f:2.8 ile f:4 te cekim yapın yine aynı farkı verir. Yani 1 stop degiskenlik 2 kat bir ısık degisimi saglar. 2 stop degistirirseniz f:2.8 den f:5.6 gibi o zaman 4 kat ısık yogunlugu farkı olacaktır.

Standart f degerleri

1, 1.4, 2.0, 2.8, 4.0, 5.6, 8, 11, 16, 22… seklinde gider. Her basamak 1 stop degiskenliktir. Her stop farkı 2 kat ısık yogunlugur. 4 kat degildir. Yanlıs ise duzeltin.

İstisna durumlar olabiliyor. Mesela 70-200 f:2.8 FF uyumlu objektifim buna ornek. f:2.8 den f:4 aldıgımda 1 stop fark goremiyorum. Cunku sensorum crop faktorlu.

• 16-50 konusu dediginiz gibi. cok sey beklenen bir lens, mekanik olarak mukemmel ama optik olarak cok da iyi olmadigi soylenir. ben de zamaninda icime bir turlu sinmedigi icin almamistim (aman pentaxcilar duymasin)
    f-stoplar konusunda da haklisiniz, karekok 4 2'ye denk geliyor benim hatam.
    su linkte diyaframla ilgili guzel bir yazi var:http://www.uscoles.com/fstop.htm
    Onerilen yazılar:https://goo.gl/MjvgmHTelefoto lens nedir, nasıl kullanılır:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9215Hangi tam kare sistemi secmeli:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=8155En iyi 70-200mm lensler:http://halkboyleistiyor.com/wp/?p=9173
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.