Şimdi Ara

hdd tunede ultra dma crc error count sari renkli nedeni ne olabilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
2
Favori
34.819
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • hdd tunede ultra dma crc error count sari renkli nedeni ne olabilir? en sonda warnin yaziyor nedeni nedir sizce? birde current 100 worst 99. bi sorun mu var acaba?data dada 55 yaziyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßLacKLioN -- 5 Ocak 2010; 17:32:26 >



  • harddisklerde bulunan S.M.A.R.T özelliği türkçe kaynaklarda pek bir bilgi edinemediğim bir durum.
    Konuyu hortlatmış olmaktan memnun olacağım çünkü güncelliğini koruyan bir konu olduğunu düşünüyorum.

    SMART ekranında bulunan verilerin tamamı harddiskinizde bir sorun olduğu anlamına gelmiyor!
    örneğin
    "Power On Hours" harddiskini aldıktan bu yana kullanım süresini saat bazında kaydeden bir sayaçtır. ve sürekli artar.

    fakat her artan nitelik de "power on hours" özelliği kadar basit değildir.

    bu başlıkta tartışılan

    "Ultra DMA CRC Error Count" adlı sayaç harddiskiniz ile anakart çipset işlemci veriyolu arasında oluşan iletişim problemlerinin sayısını tutar.
    yeni bir harddiskte bu sayaç sıfır "0" olmalıdır. eğer sata/IDE/USB kablonuzda bi sorun varsa bu sayaç her bilgisayarı açmanızda, harddiskiniz tarafından otomatik yapılan SMART testi sonucu "1" tane artar. eğer kabloyu değiştirip sorunu çözdüyseniz, sayaç olduğu sayıda kalır.

    sayaçtaki sayının sabit olması durumunda durumunda endişe edilecek bir durum yoktur. !!!

    Unutulmaması gereken bir durumu belirtmekte fayda var!

    Bu sayaç harddiskinizin Ultra DMA potansiyelini tam kullanamadığı durumlarda artar. Örneğin benim harddiskim UDMA 5 destekli. IDE kablosundaki arızadan dolayı UDMA durumu UDMA 2 ye düşmüştü. bu da veri hızında yaklaşık olarak iki katı bir düşüş anlamına gelir. SMART teknolojisi anakartınız ve HDD niz arasındaki bu hız durumunu maksimum seviyede çalıştırmak isteyeek fakat kablodan veya voltajdan hatta soket girişlerinden ötürü bir arıza tespit ettiği durumda daha düşük bir hızda çalıştırmayı tercih edecektir.
    Bu da her defasında "Ultra DMA CRC rear error count" sayacına 1 sayı daha ekleyecektir.

    HD tune programının info sekmesinde en altta harddisk özelliklerinin açıklandığı bölümde harddiskinizin desteklediği UDMA modu ile o an aktif olan UDMA modunun aynı değerleri gösterdiğini kontrol etmek bu sorunun devam edip etmediğini anlamak için en ideal yoldur.

    şayet "Ultra DMA CRC read error count" sayacında bir artış gözlenmiyorsa sorun çözülmüş demektir.
    ikonun uyarı vermesinin nedeni daha evvel SMART ın bu hatayı kaydetmiş olmasıdır.

    son olarak eklemekte fayda var. harddisk elektrikle çalışan bir donanım olduğundan ve bu elektriği bilgisayarın güç çıkışından yani power supply den aldığından yetersiz voltaj, sık voltaj değişikliği ve power supply nin gücünü yitirmiş olması gibi ihtimaller harddiskin yanlış voltaj ile çalışmasına ve başlıktaki SMART özelliği vb diğer sayaçlarda sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

    harddiskler ve SMART özelliği ile alakalı en kısa zamanda daha ayrıntılı bir klavuz hazırlamak düşüncesindeyim. daha ayrıntılı bilgiyi bu klavuzda açıklayacağım.
  • Hocam HDTune sitesinden kullanımı hakkında bilgi alabilirsin.Ekran fotoğrafı eklerseniz ben yardımcı olmaya çalışabilirim.HDTune programından tam olarak anladığım söylenemez.Fakat anladığım söylenebilir.
  •  hdd tunede ultra dma crc error count sari renkli nedeni ne olabilir?


    buyrun.yinede ilgilendiginiz icin tesekkurler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ßLacKLioN -- 5 Ocak 2010; 17:56:41 >
  • enteresan bi duru ama hdd smart teknolojisine destekliyorsa k destekliyor ondan kaynaklanıyor olablier.bence tune ile değilde daha farklı bir pro ile dene.mesela bulabilirsen active smartın full sürümünü bul onunla bi test et derim bakalı aynı hatay verecekmi.
  • Aynı sorun bende de baş gösterdi. Western Digital Caviar Black HDD vardı bugün kontrol etmek için HDTune isimli programı kurdum (daha önceden de kullanıyordum fakat herşey normaldi). Smart verilerine baktığımda Ultra DMA CRC Error Count için warning yazdığını gördüm işin ilginç tarafı HDD' de hiç bir sorun yok testlerde herşey normal. Durduk yere neden böyle bir sorun olmuş olabilir?
    Durumu teyit etmek için Active smart, Hd sentinel pro ve Everest programları ile smart verilerine baktım. Bu programlar herşey normal diyor HDTunede bulunan hatalar bu programlarda yok. Şimdi Everest, Hd sentinel pro ve Active Smarta mı inanayım yoksa HD tune programına mı inanayım?
    Belki sata kablosunda sorun vardır diye düşündüm fakat sata kablosuda yeni. Zaten kabloda sorun olsa çalışmasında da sorun olurdu diye düşünüyorum.
    Önerilerinize göre sistemi yedekleyip HDD' yi servise vermeyi düşünüyorum. Fakat gerek var mı hala emin değilim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cloud35 -- 9 Şubat 2010; 16:47:48 >




  • HD tune verilerinin güvenilir olmadığına kanaat getirdim 4.00 verisonunda bu hatayı verirken 3.00 versionunda herşeyi normal gösteriyor diğer programlarda sorun olmadığını raporladığına göre HDD sağlam demektir. Böylelikle ilk soruyu soran arkadaşında sorunu çözülmüş oldu sanırım.
  • 4.0 zaten problemli... win 7 de 3.5 calisirken 4.0 calismiyor. calistiramiyorum ve en sonunda calismasin dedirtiyor
  • "Ultra DMA CRC error rate" de gözüken sorunlar veri aktarımı hataları ile ilgilidir. Genellikle kablolar ve/veya bağlantı uçlarındaki zayıf temas yüzünden kaynaklanır.

    SATA kablolarında dikkat edilmesi gereken bir unsur vardır. O da kabloyu aşırı bükerek iç kırılmasına sebeb olmamak.
    Bazen farkında olmadan kablonun iç yapısına zarar verebiliriz. Bu durumda hata oranı hızla artmaya başlar.

    Elimde anakart kutusundan çıkmış, yepyeni 3 adet kablo var. 3'ünüde sistemden sökerek, değiştirmek durumunda kaldım. Durup dururken CRC hata oranı fırlamış ve HDD performansı hissedilir derecede düşmüştü. Kablo değişiminden sonra CRC hata oranındaki artış son buldu. Hem de her seferinde.

    Kablo kalitesi çok önemli.
  • http://www.z-a-recovery.com/man-smart.htm
    quote:

    Low value of this attribute typically indicates that something is wrong with the connectors and/or cables. Disk-to-host transfers are protected by CRC error detection code when Ultra-DMA 66 or 100 is used. So if the data gets garbled between the disk and the host machine, the receiving controller senses this and the retransmission is initiated. Such a situation is called "UDMA CRC error". Once the problem is rectified (typically by replacing a cable), the attribute value returns to the normal levels pretty quick.

    google translate
    Bu özellik düşük değer genellikle konektörler ve / veya kabloları yanlış olan bir şey gösterir. Disk-transfer-host CRC hata algılama kodu tarafından zaman Ultra DMA 66 veya 100 kullanılır korunur için. Yani veri disk ve ana makine arasındaki bozuk alır, alıcı denetleyicisi duyuları Bu ve iletim başlatılır. Böyle bir durum "UDMA CRC hatası" denir. Bir kez sorun (genellikle bir kablo yerine) tarafından düzeltilene, normal seviyede oldukça hızlı için öznitelik değeri döndürür.




  • Doğrudur zaten açıklamada kablo sorunu olduğu belirtiliyor. HDD yi ilk aldığımda kullandığım kabloda sorun vardı veri aktarımı yavaştı kabloyu değiştirdiğimde düzelmişti bu sırada CRC hataları oluştu ve smart verileri sıfırlanmadığı için sayı aynı şekilde duruyordu fakat 4.00 versionunda Healt Status warning olarak belirtiliyor. Buda insanda tedirginlik yaratıyor halbuki şuanki hali ile sata kablosunda ve veri aktarımında bir sorun yok. Yani tamamiyle 4.00 versionu ile kaynaklı bir durum CRC hatası artmamasına rağmen warning olarak belirtiliyor. Herneyse eski version ve diğer programlar bir sorun olmadığını kanıtlamış oldu cevaplar için teşekkürler
  • ayno sorun bende de vardı error scan yaptım bi sorun gözükmüyor. hd tune 4.01 sürmünde uyarı verirken. 3.50 sürümünde hata almamaktayım. umarım bi sorun yoktur diskte...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Storm Bringer

    "Ultra DMA CRC error rate" de gözüken sorunlar veri aktarımı hataları ile ilgilidir. Genellikle kablolar ve/veya bağlantı uçlarındaki zayıf temas yüzünden kaynaklanır.

    SATA kablolarında dikkat edilmesi gereken bir unsur vardır. O da kabloyu aşırı bükerek iç kırılmasına sebeb olmamak.
    Bazen farkında olmadan kablonun iç yapısına zarar verebiliriz. Bu durumda hata oranı hızla artmaya başlar.

    Elimde anakart kutusundan çıkmış, yepyeni 3 adet kablo var. 3'ünüde sistemden sökerek, değiştirmek durumunda kaldım. Durup dururken CRC hata oranı fırlamış ve HDD performansı hissedilir derecede düşmüştü. Kablo değişiminden sonra CRC hata oranındaki artış son buldu. Hem de her seferinde.

    Kablo kalitesi çok önemli.


    İDE kablosunu değiştirsem sorun düzelir mi ?




  • bugün zaten hard disk taratmasına kafayı taktım ve hd tuneyi yükledim testleri denerken malesef aynı sorun bendede oldu elimde ekstradan bir sata kablosu daha var onu takıp deneyeceğim birde bakalım o şekilde olacakmı acaba :( inşallah düzelir
  • sonucu yazarsan sevinirim...
  • merhaba arkadaslar. epey bu konuda aydinlamis oldum ama cok enteresan bi durum var. bende de bu hatayi veriyor ve surekli bilgisayarim kilitlenip mavi ekran geliyor sonra reset atiyor. ama isletim sistemimi yeniden kurdugum zaman bu ortadan kalkiyor ve ne hata geliyor ne kilitleniyor ne de reset atiyor. anlayamadigim nokta yillardir kullandigim ghost yedegimde bu aya kadar sorun yokken simdi hatalar oluyor ama 0 dan kurdugumda cillop gibi calisiyor xp. acaba diyorum yeni bir hdd mi alsam. 40 gb ide omrunumu doldurdu yoksa windowsun azizligiylemi karsi karsiyayim
  • anakart sata veya ide çıkışlarından kaynaklanan problemlerde genelde bu hatayı veriyor.
  • Benimde aynı sorunum vr bu konu ile ilgili
  • merak etmeyin önemli bişey değil herşey yolunda bundan başka hata yoksa
  • o resimdeki 13 derece ibaresi doğru mu, şuan şoktayım :D ...hdd yi nasıl o kadar soğuk tutabiliyorsunuz???

    Ben KUşadası sıcaklarında yaşıyorum acaba ondan mı garipsedim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onurssss -- 9 Ağustos 2010; 0:01:22 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: onurssss

    o resimdeki 13 derece ibaresi doğru mu, şuan şoktayım :D ...hdd yi nasıl o kadar soğuk tutabiliyorsunuz???

    Ben KUşadası sıcaklarında yaşıyorum acaba ondan mı garipsedim.


    ocakda valla benim oda buz gibiydi :D ankaradan tasındık bursada annanemin evi var sobali soba obur odada ben sobasız odada o soğukda üstümde battaniye felan+çay öyle ısınıyodum yinede pc basındaydım :D:D eksilere düsüyordu o zaman hava.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.