Şimdi Ara

Nostalji: '15GHz'de çalışan işlemciler 2010'da'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
0
Favori
8.459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yine bir son, yine yeni bir başlangıç... 2010 için geri sayım başladı ve yeni yılın siz değerleri okuyucularımıza mümkün olan tüm güzellikleri getirmesini diliyoruz. 2010 için beklentiler yüksek; Nvidia'nın Fermi tabanlı yeni nesil ekran kartları, Intel 32nm üretim teknolojisiyle hazırladığı işlemciler ve AMD'nin yeni mobil platformu. Bahsi geçen tüm bu planlar yeni yılda gerçekleşecek ancak tahminleri tutmayanlar da var. Son birkaç yıla baktığımızda Intel'in adeta nokta atışı yaptığını ve açıkladığı yol haritalarına sadık kalarak yeni nesil ürünlerini tam vaktinde duyurduğunu, AMD'nin ise kimi zaman ertelemelere gittiğini görüyoruz. Ancak yeni yıl için biraz araştırma yaptık ve 2010'da gerçekleşmesi mümkün olmayan bir öngörüyü tozlu raflardan çıkardık.


    Pat Gelsinger ismi kimilerine yabancı gelebilir ancak x86 mimarisinin geliştiricilerinden biri olduğunu söylediğimizde kariyeri başarılarla dolu olan mühendisin endüstri içerisindeki pozisyonu sanıyoruz ki anlaşılabilir. Uzun yıllar Intel'de görev alan ve pek çok başarıya imza atan Gelsinger, IDF olarak bilinen Intel Geliştiriciler Forumu'nun adeta simgesi haline gelmiş ve Intel'in yeni nesil ürün ve teknolojilerini her zaman basınla paylaşan ilk isim olmuştu. Ancak Gelsinger geçtiğimiz aylarda Intel'den ayrıldı. Kimileri bu ayrılışı Larrabee projesinin beklenenden çok daha yüksek bir bütçe yemesi ve gecikmesine (projenin masaüstü ayağı ertelenmiş durumda) kimileriyse Gelsinger'in daha üst bir yönetici pozisyonu istemesine bağlamıştı.


    alt="Nostalji: '15GHz'de çalışan işlemciler 2010'da'"


    Pat Gelsinger


    Kendi alanında yine bir endüstri devi olan EMC firmasında depolama çözümlerinden sorumlu üst düzey yönetici olarak kariyerine devam etme kararı alan Gelsinger'e yeni pozisyonunda başarılar dilerken, yıllarca açıkladığı bir öngörüsü 2010 öncesinde hatırlanmaya değer. Ekim 2002 tarihinde Japonya'daki IDF etkinliğinde konuşan Gelsinger, 2010 için tahminlerini açıklamış ve masaüstü işlemcilerin 15GHz, akıllı telefonları hedef alan mobil işlemcilerin ise 4-5GHz olacağını söylemişti. Ancak sadece 2 gün sonra 2010'a adım atacağız ve eğer bir yerlerde şimdiye kadar bizim duymadığımız çok gizli bir proje ya da çalışma yürütülmüyorsa, değil 15GHz en azından yakın zaman için 4GHz'de çalışan işlemci görmemiz bile söz konusu değil.


    Hatırlanacağı üzere Pat Gelsinger'ın bu açıklamasından sonraki dönemde MHz yarışları sona ermiş ve çok çekirdekli tasarımlara ağırlık verilmişti. Bu noktada bir gerçeği dile getirmekte de fayda görüyoruz, evet belki Gelsinger'ın öngörüsünü dile getirdiği tarihten bu yana işlemci saat hızları 10 kat artmadı ancak yeni nesil üretim teknolojileri, mikroişlemci mimarisinde katedilen engeller ve geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde günümüz modern işlemcileri, 2002'nin en hızlı işlemcisi göz önüne alındığında kıyaslanamayacak ölçüde ciddi bir fark ile daha hızlı çalışıyorlar, daha az güç tüketiyorlar. Bugün bu işlemciler sayesinde avucumuzun içine sığabilen onlarca farklı cihaz arasında ihtiyaçlarımıza uygun olanı seçebiliyoruz.


    Intel cephesinde belki 15GHz görülmedi ancak bilimsel araştırmalar için 80 çekirdekli ve yakın zamanda da 48 çekirdekli işlemciler tanıtılarak x86 mimarisiyle oluşturulacak işlemcilerin geleceği için önemli ipuçları verilmiş oldu. Şimdi gözler Intel'in 2020 yılında 6nm üretim teknolojisine geçmeyi umduğu yeni öngörüsünde. Bu öngörünün tutup tutmayacağını ise 10 yıl sonra, 30 Aralık 2019 tarihinde yayımlayacağımız haberimizde sizlerle paylaşmayı umuyoruz.


    Kaynak: http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1026758/desktop-chips-hit-15ghz-2010








  • oda iyiymiş 15ghz :) keşke başarabilseler
  • 15 ghz ı söylediği tarih 2002 bu sözü tek çekirdek cpu 2010 da 15 ghz e kadar gider demiş.şuan çekirdekler konuşuyor ghz ler değil.ama onun mantığı kısmen tutuyor.i7 işlemci 2,66x4=10,64 ghz sanal çekitdeklerle beraber 20 ghz ı geçiyor
  • quote:

    Intel cephesinde belki 15GHz görülmedi ancak bilimsel araştırmalar için 80 çekirdekli ve yakın zamanda da 48 çekirdekli işlemciler tanıtılarak x86 mimarisiyle oluşturulacak işlemcilerin geleceği için önemli ipuçları verilmiş oldu. Şimdi gözler Intel'in 2020 yılında 6nm üretim teknolojisine geçmeyi umduğu yeni öngörüsünde. Bu öngörünün tutup tutmayacağını ise 10 yıl sonra, 30 Aralık 2019 tarihinde yayımlayacağımız haberimizde sizlerle paylaşmayı umuyoruz.

    çekirdek sarmıyor artık



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yenerbalcı -- 30 Aralık 2009; 3:31:13 >
  • Q9500 bekliyorum o gelsin testlerini inceleyip alırım.
  • @yenerbalcı

    proton ve elektronları mı parçalıyosun çekirdek niye sarmıyor?
  • Bu öngörünün tutup tutmayacağını ise 10 yıl sonra, 30 Aralık 2019 tarihinde yayımlayacağımız haberimizde sizlerle paylaşmayı umuyoruz.

    inşallah:)) kim öle kim kala...
  • Hadi hayırlısı bakalım. Daha neler görücez...
  • Ozaman 30 Aralik 2019 da burda bulusuruz..
    Bakalim Intel dedigini yapabilecek mi??
    :) :) :)
  • bu adamın tipide çakallık seziyom 1,5 ghz 15 diye piyasaya salmasınlar
  • İlk bilgisayar Eniac'ı yapanlar gelecekte bilgisayarların 2 tonu geçmeyeceğini söylemişler. İleriyi görmek herkesin harcı değil.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nevi şahsına münhasır

    İlk bilgisayar Eniac'ı yapanlar gelecekte bilgisayarların 2 tonu geçmeyeceğini söylemişler. İleriyi görmek herkesin harcı değil.

  • Eger ilgili zamanda sozu gecen mimari devam ediyor olsaydi(478pin Pentium4), eger programsal gelistirmeler olmasaydi; ilgili mimarinin Windows 7'yi 64bit olarak calistirip, uzerinde en agir cizim programlarini ve hesaplamalarini su anki en hizli islemcinin performansinda calistirmasi icin kac ghz'de calismasi gerekirdi..?

    Yani su anda Pentium4 478pin bir islemcinin, i7 965 Extreme performansinda calismasi icin kac ghz calismasi gerekiyor?

    Bence pek de hatali degil.. hadi 15ghz olmasin.. 10ghz olsun mu? Tek cekirdek netburst mimarisinden bahsediyorum, karsilastirma Core mimarisinin 4 cekirdek ve cekirdek basina 2 izlekli islemcisi arasinda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Towarscke -- 30 Aralık 2009; 13:34:39 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Towarscke

    Eger ilgili zamanda sozu gecen mimari devam ediyor olsaydi(478pin Pentium4), eger programsal gelistirmeler olmasaydi; ilgili mimarinin Windows 7'yi 64bit olarak calistirip, uzerinde en agir cizim programlarini ve hesaplamalarini su anki en hizli islemcinin performansinda calistirmasi icin kac ghz'de calismasi gerekirdi..?

    Yani su anda Pentium4 478pin bir islemcinin, i7 965 Extreme performansinda calismasi icin kac ghz calismasi gerekiyor?

    Bence pek de hatali degil.. hadi 15ghz olmasin.. 10ghz olsun mu? Tek cekirdek netburst mimarisinden bahsediyorum, karsilastirma Core mimarisinin 4 cekirdek ve cekirdek basina 2 izlekli islemcisi arasinda.

    bende senin söylediğin tezi savundum ama bazı arkadaşlar başlığı oku yorum yap modunda olduğu için göremedi herhalde.adam 2002 de söylemiş bu sözü.2002 de hangi işlemciler var ? çekirdekli işlemci yok o zaman.demişki tek çekirdekte böyle giderse 15 ghz olur.dememiş 8 -12 çekirdek+15ghz olur diye.ıntel yeni çıkacak i5 lerle bu ghz oranının artmasını isteyenler için büyük nimet.çekirdek sayısı düşürülüp ghz oranı artırıldı.bu sayede 1m testinde rekor kırdı.intelde artık herkes istediği biçimde işlemci bulabilecek.




  • Netburst mimarisiyle 3.6GHz'e kadar çıkılmıştı, AMD taş koymasaydı da Intel GHz basmaya devam etseydi (fiziksel engeller çıkmadığını da varsayarsak) 15GHz öngörüsü hiç de ütopik değil..

    Adamda Karadenizli tipi var yalnız..
  • Laz Vegaz'lı olabilir
  • bak şu Pat'in yaptıklarına, sözünde durmadı diye gönderdiler acaba erken emekliliğe?

    umarım gittiği yerde rahat eder ve bundan sonraki öngörülerinde daha gerçekçi olur.
  • 30 Aralık 2019'da bu konuyu hortlatırım,sonra söylemedi demeyin.
  • 4 çekirdekli bir işlemci tanesi 3ghz x4 =12ghz. :) stok olarak bile yaklaşmışlar, ev kullanıcısı en kötü q9550 4,0ghz x4 = 16ghz. birde böyle bakmak lazım
  • 15 ghz de olur 100 ghz de ..... ghz de bakıyorumda bazı arkadaşlar yapamazlar felan demişlerde acaba neye dayanarak söylemişler anlayamadım bu lafı söyleyenler intelde argede çalışıyorlar galiba herkes mühensid kesilmiş kafanızı yormayın ve her şey bekleyin o kadar....
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.