Şimdi Ara

Mikroişlemci mi FPGA mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
2
Favori
25.263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Sizce mikroişlemciler mi yoksa FPGA mi daha ağır basar?
    Hangisi uzerinde yogunlasmalıyız?
    Hangisi nerede daha ugundur?

Kolay gelsin...

• Maalesef mikroişlemciler. Mikroişlemci/DSP hız ve fiyatları o kadar çabuk gelişiyor ki FPGA kullanım alanları gittikçe daralıyor. FPGA bilmende bir mahzur yok , ama uygulama alanı olarak maalesef sınırlı. Bazı çok hızlı veri işleme , filitreleme , şifreleme uygulamaları başta geliyor. Bundan 10-15 sene önce sanırım vektor motor kontrolü için bile FPGA ler düşünülebilirken bugun canavar gibi 8-16-32 bitlik işlemciler var. Yoksa kişisel görüşüm teknik açıdan FPGA mikroişlemciden daha keyifli bir olay.
  • olayın mantığını kavramak açısından veyahutta ileride karşına bu tür bir devre işi çıkması ihtimaline göre fpga da öğren derim

kısacası fazla bilgi göz çıkarmaz
  • Şu anda FPGA hız ve güvenlik açısından tercih edilmektedir. Hatta türkiyede bir çöok üniversite bu yöndeki çalışmlarını artırmış durumdadır. FPGA'de işlemler parelel olarak işlendiği için aynı anda yadığın programa göre çok fazla modül kullanabilirsin. Bu özelliği ile zaten 3. nesil baz istasyonunfa anten ksımında FPGA kullanılarak abonenin yer bilgisi alınıp DSP akatarılacak. Bunu yapmak için FPGA'da 4X10 iki matrisi çarpman gerekiyor. Bunu DSP veya mikro işlemcide geçekleştirmen senin için bi önem arzetmeyecektir. Burada matristeki 80 adet çarpmayı aynı anda yapabilme imkanını sana FPGA verir. DSP ise sadece aynı anda 2 tane çarpmayı aynı anda yapmana izin verir. Mikro işlemci ise tek tek yapar. Ayrıyeten güvenlik olarak da Aselsan kendi ürettikleri ve sadece başka bir ülkenin üretebildiği telsizleri üretirken güvenlik işelerini FPGA'da 3 DES algoritmasını gerçekleştirerek sağlıyor. Ayrıyetende yapay sinir ağlarının uygualamlarını genelde FPGA'da yapmak tercih ediliyor. Çünkü hız önem arzetmeye başladı. Artık FPGA ile görüntü bile işlenebiliyor. Eğer dilde biraz daha kolaylık sağlanırsa piyasada tek olabilir. Bu benim görüşüm. 1,5 senedir FPGA ve DSP kullanıyorum benim gördüğüm farklar bunlar... DSP en iyi kullanım alanı işeret işleme.

• arkadaşlar dsp ve fgpa hakında detaylı bilgi verebilen kaynak kitap ismi, online kitap, ofline kitap,web sitesi veya bunlara benzer türkçe olursa sevinirim varsa gönderebilirmisiniz veya bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz bitirmeyi bu konu üzerinde alacamda çünkü ben deliyim
  • DSP için oppenheim ın kitabı güzel ama ingilizce belki çeviriside vardır

adı şu kitabın tam olarak

Discrete-Time Signal Processing*Oppenheim*Schafer*Buck
  • quote:

Orijinalinden alıntı: lftx

DSP için oppenheim ın kitabı güzel ama ingilizce belki çeviriside vardır

adı şu kitabın tam olarak

Discrete-Time Signal Processing*Oppenheim*Schafer*Buck

site varmı bildiğin bu konu hakkında
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bi ebook vardı DSP with matlab diye işine yararsa bulursam yollarım istiyorsan emule dan bulmuştum sende arayabilirsin
  • Bende bir kaç aydır FPGA, VHDL ile uğraşıyorum, (DSP'ye de başlıyacam) bu yüzden internetten bir çok kaynak indirdim.(Özellikle eMule'den)

(ebook-pdf) U.Meyer-Baese - Digital Signal Processing with FPGA - Springer.pdf (Yaklaşık 400 sayfa)

Ben bunu emule'den indirdim yaklaşık 65 MB kitap scan edilmiş resim kalitesi fena deil.
  • microişlemciler dersini görücem bu sene bakalım nasılmış

yıldız teknikte okuyan varmı??
  • Tam adres nedir ?

quote:

Orijinalinden alıntı: kale

Bende bir kaç aydır FPGA, VHDL ile uğraşıyorum, (DSP'ye de başlıyacam) bu yüzden internetten bir çok kaynak indirdim.(Özellikle eMule'den)

(ebook-pdf) U.Meyer-Baese - Digital Signal Processing with FPGA - Springer.pdf (Yaklaşık 400 sayfa)

Ben bunu emule'den indirdim yaklaşık 65 MB kitap scan edilmiş resim kalitesi fena deil.
  • FPGA ler icin microislemci IP leri satılıyor. Bence FPGA cok parlak gorunuyor.Paralel islem yapabilmesi, hardware olarak herşeyin elinizin altında olması cok büyük avantajlar. siz ne dersiniz?
  • quote:

Orijinalinden alıntı: HYP

Tam adres nedir ?

quote:

Orijinalinden alıntı: kale

Bende bir kaç aydır FPGA, VHDL ile uğraşıyorum, (DSP'ye de başlıyacam) bu yüzden internetten bir çok kaynak indirdim.(Özellikle eMule'den)

Adres veremem çünkü dediğim gibi bunu emule'den indirdim. Emule programın yoksa Network internet ve güvenlik formunda yada arama yaparak emule linklerini bulabilirsin . Olmadı bana MSN'den ulaş sana göndereyim. ahmetkale@hotmail.com

• Bu sene Yildiz Teknikten mezun oldum.Eger Elektrik mühendisligi bölümündeki mikroislemci dersini kastediyorsan hiç mikroislemci bilmeyen biri için çok verimli bir ders oldugunu söyleyemem.
  • fpga deyince bi durmak lazım cunku mikroişlemci ile karsılastırmamak lazım ama fpga veya mikroişlemci oğrevnilemeyecek şeyler deildir ikisini birden cok rahat oğrenirsin ama uni okumuyorsan dısarda fpga ogrenmen cok zor
  • elbette ikisininde farklı alanlarda cok guzel uygulaması vardır.Yine de FPGA uygulamaları ile ilgilenenlerin yorumlarını bekliyorum...
  • Arkadaşlar bu zamana kadar nasıl oldu da duymadım bilmiyorum

Hakkında çok güzel şeyler yazıyor. Özellikle yazdığınız programa göre mantık kapılarının dizilmesi çok hoş.

FPGA hakkında bilgisi olanlar, bizi biraz aydınlatırsa çok iyi olur. Nasıl kullandığınızı ve bu parçaları nereden temin ettiğinizi söyler misiniz?
  • en büyük üretici xilinx
    www.xilinx.com sitesinden bakabilirsiniz..

www.digilentinc.com sitesinden uygun fiyata donanım satın alınabilinir. (200 $) altındaki fiyatlar için gümrük ödemiyorsunuz..

daha önce @HYP yada @SBK arkadaşımın verdiği bir adresi vereyim FPGA için programa dili olarak vhdl yada verilog kullanılıyor genellikle.

http://www.vhdl-online.de/tutorial/
    http://csold.cs.ucr.edu/content/esd/labs/tutorial/

meselewww.celoxica.com sitesine bakarsanız HANDEL-C dilini görebilirsiniz. Standart C nin yanında ektra özellikleri olan bir dildir.. örnek olarak

par {
    a= b+c;
    d= e+f;
    g=h+i;
    }

yukarıdaki komuttaki üç işlem aynı anda paralel olarak gerçekleşmektedir :)) burada mükemmel hızlara ulaşabilirsiniz.

celoxica nın ve xilinx in kendi university programları var sitelerine ücretsiz üye olup oradaki döküman ve örnek kodları alıp çalışabilirsiniz..

bir ara bir makale okumuştum , normal işlemcilerle süper bilgisayarlar FPGA ler ile yapılabilinecek hyper bilgisayarlardan bahsediyordu. bulabilirsem linkini veririm buraya.

yukarıdaki dillere ek olarak isterseniz yapacağınız tasarımı tamamen şema olarak tasarlayabilirsiniz.. temel lojik dersleri için mükemmel bir araç bence, bakalım ne zaman lojik derslerinde uygulamaya girecek..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi everybady -- 25 Ağustos 2005, 19:37:25 >

• Sanırım kastettiğin aşağıdaki mesajdı

Bulunduğu yerde silinmiş google da bellekten okudum buraya geçelim de kaybolmasın

quote:

Masaüstünde ‘hiper bilgisayar’
    hurma tarafından 3 Nisan 2001, 22:53 tarihinde Teknoloji kategorisine postalandı

Gelişmiş özellikleri ile dikkat çeken süper bilgisayarlar, çok yer kaplamak, küçük bir fabrikayı çalıştırmaya yetecek kadar enerji harcamak ve özel soğutma sistemi gerektirmek gibi bazı dezavantajlara sahip. Ancak FPGA adı verilen özel çipler sayesinde, masaüstüne sığacak kadar küçük süper bilgisayar üretilmesi mümkün hale geldi. Bir saç kurutma makinesinden daha fazla enerji harcamayan HAL-15 adlı bu makineye, ‘hiper bilgisayar’ da deniliyor.
    Merkezi ABD’nin Utah eyaletinde bulunan Star Bridge Systems’in geliştirdiği FPGA (Field Programmable Gate Array) teknolojisi ile üretilen süper bilgisayar, geleneksel bilgisayarlardan bin kat daha hızlı. FPGA çipleri kendi kendilerini saniyede yüzler hatta binlerce defa yeniden düzenleyebildiği (reconfigure) için aynı anda çok sayıda işlem yapabiliyor. Hiper bilgisayarı kullanan NASA’daki mühendisler aynı anda milyarlarca işlem yapabilen bu makinenin, piyasadaki bütün süper bilgisayarlardan çok daha hızlı ve çok yönlü olduğunu söylüyor.
    Yüksek performanslı bu bilgisayarların gücü, klasik CPU’ların (central processingi unit) yerine FPGA çipleri kullanmasından kaynaklanıyor. FPGA, işlemci üzerindeki milyonlarca transistör ya da geçitin kullanımını en üst seviyeye çıkarıyor (maximize). edebiliyor. Bir başka deyişle, FPGA herhangi bir görev için ne kadar transistör gerektiğine karar verebiliyor. Geleneksel işlemcilerde ise birçok uygulama için sadece bir bölüm kullanılıyor.
    Langley Araştırma Merkezi HAL-15 (Hyper Algorithmic Logic) olarak bilinen bu bilgisayarlardan almak için Star Bridge ile anlaştı. NASA’ya bağlı olan merkez, uzay teknolojisi, atmosfer bilimi ve havacılıkla ilgili araştırmalar yürütüyor. HAL 15 bilgisayarlarını kullanacak olan diğer kuruluşlar arasında, ABD Savunma Bakanlığı, San Diego Supercomputer Center ve Hollywood film şirketleri var.
    Geleneksel süper bilgisayarlar inanılmaz yeteneklere sahip olmalarına rağmen, çok fazla yer kaplamaları, sabit ısı kontrolü gereksinimi ve çok sayıda kablo ve elektrik teli kullanmak gibi dezavantajlara sahip. Standart bir masaüstü bilgisayardan daha fazla yere gerek duymayan HAL-15, bir saç kurutma makinesi kadar az elektrik harcıyor.
    HAL-15’in üreticileri, sistemin fiyatı hakkında açıklama yapmaktan kaçınıyor. Ancak Langley yetkilileri, bu süper bilgisayarı ‘çok uygun fiyata aldıklarını’ söylüyor.

• evet o vede şu sayfayada bakabilirsiniz..

http://www.starbridgesystems.com/hypercomputers.htm
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.