Şimdi Ara

Sony PlayStation 3, MacOS X Tiger'ı çalıştırabilecekmi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
4.678
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geçtiğimiz günlerde Sony'nin Ingiltere'deki resmi Internet sitesi olanwww.sony.com.uk'da firmanın çıkartacağı yeni nesil oyun konsolu PlayStation 3'ün özellikleri hakkında yazılan bir yazıda yer alan "The integrated Cell processor will be able to support a variety of operating systems (such as Linux or Apple's Tiger)" ibaresi Internet'de PlayStation 3'ün Mac OS X Tiger'ı çalıştırabileceği dedikodularının ortaya atılmasına neden oldu.

    PlayStation 3'ün içerisinde bulunacak olan Cell işlemcisinin değişik türdeki işletim sistemleri ile çalışabileceğinin belirtildiği yazıda, Linux gibi daha sonradan işlemciye ve donanıma özelleştirilebilecek bir işletim sistemi yanında Apple'ın Mac OS Tiger X'ininde parantez içinde örnek olarak verilmiş olması dedikoduların kaynağını oluşturuyor.

    Bilindiği üzere Apple'ın Macintosh larında kullandığı PowerPC işlemciler IBM tarafından tasarlanıp üretilmekteler. Cell, her ne kadar Sony, Toshiba ve IBM'in ortak geliştirdiği bir teknoloji olsa da temelinde IBM'in PowerPC işlemci mimarisi yatmakta. Mac OS X Tiger'ın, Cell ile sorunsuz bir şekilde çalışacağı fikri buradan gelmekte. Firma her ne kadar yeni nesil Macintosh larda Intel bazlı işlemciler kullanacağını açıklasada Mac OS X Tiger PowerPC tabanlı işlemcili Macintoshlarda çalışmakta.

    Sony'nin PlayStation 3 ile birlikte sabit disk vermiyeceği fakat kullanıcılara 80GB ve 120GB lık kapasitelerde genişleme imkanı sunacağı daha önceden netleşen ayrıntılar arasında. Bunun yanında Sony'nin sabit disklerle beraber kullanıcılara birde işletim sistemi sunması bekleniyor. Bir çok kişi bu işletim sisteminin Cell için uygun hale getirilmiş bir Linux sürümü olacağını tahmin etmekte fakat resmi sitede geçen yazıda Linux'un yanında Mac OS X Tiger'dan da söz edilmesi ve Sony'nin sabit disklerde yüklü olarak gelecek işletim sistemi hakkında resmi bir açıklama yapmaması bu dedikoduları körükleyen etkenler arasında.

    Apple tarafından konu ile ilgili bir açıklama gelmemiş durumda fakat firmanın, Sony ile bu tip bir ortaklığa giderek olası ortaklıktan, konsollara çıkacak oyunların, kendi işletim sistemi olan Mac OS X Tiger ile uyumlu versiyonlarınında üretilmesini sağlamak gibi oldukça büyük kazancı olabilir. Firma bu şekilde Intel platformuna geçerken PowerPC tabanlı bir platformda da kazanç sağlamaya devam edebilir. Aslında düşünüldüğünde mantığa uygun gelsede şu an için bu tip bir konu oldukça uzak görünmekte ne Sony tarafından nede Apple tarafından bu konuya işaret eden hiçbir açıklama yapılmamış durumda.

    Firmanın eğer bu tip bir olasılığın gerçek olması halinde hem MacOS X Tiger'ı çalıştıran hemde oyun konsolu görevini gören yeni ve daha pahalı bir cihazıda piyasaya sürmesi olası çünkü bilindiği üzere konsol satışlarından sürekli zarar eden Sony, oyun lisans ücretleri ile bunu dengeleyerek kar elde etmekte. Direk konsola işletim sistemi özelliği eklemek yerine daha pahalı bir ürün piyasaya sürmeside olasılıklar dahilinde.

    Ufak bir yazıdan çıkan bunca dedikoduları ve teorileri bir kenara bırakıp eğer bu tip bir olay gerçekleşir ve Mac OS X Tiger gibi gelişmiş bir işletim sistemi Sony PlayStation 3 de kullanılabilir olursa neler olur? Biraz da bunu hayal edelim ;

    Sony'nin CEO'su Ken Kutaragi tarafından söylenen ve Microsoft Xbox 360'ı Windows işletim sistemini çalıştırabilir bir halde dizayn edecek ve buna 'oyun makinası' diyecekmiş, biz ise konsolumuzu bir çok işletim sistemini aynı anda çalıştırabilecek şekilde dizayn edip buna 'süper bilgisayar' diyeceğiz sözü gerçekleşmiş olacak ve kullanıcılar bir oyun konsolundan çok daha fazlasına sahip olacaklar.

    Ofis programları, video/ses işleme, Internet de gezme bir bilgisayar ile ne yapılabiliyorsa PlayStation 3 ilede bunları yapmak mümkün olacak ki bir çok kullanıcı PC'lerini zaten bunlardan fazlasını yapmak için kullanmamakta. Ayrıca video ve ses işleme gibi oldukça fazla işlem gücü gerektiren uygulamalarda Cell gibi karmaşık ve güçlü bir işlemciden faydalanma olanağıda doğacak.

    Internet ve Oyun için kullandığımız büyük, gürültücü ve her sene geliştirilmeye ihtiyaç duyan PC'lerimizi oldukça kaliteli grafiklerde oyunlar sunan, her yeni oyunda ek bir donanıma ihtiyacı olmayan ve aynı performansı sunan, küçük, kibar görünüşlü, sessiz konsollarla değiştirme fırsatımız olacak.

    Bir çok kullanıcı bu gibi bir durumda son model bir ekran kartı parasına alabilecekleri bir konsola kesinlikle sahip olmak isteyeceklerdir ki o zaman PC satan bir çok merkezde PlayStation 3 için özel bölümler görmek olasılıklar arasına girecektir. Hayali bile ne kadar güzel değilmi? Tabi ki bunların hepsi basit bir parantez içindeki yazıdan üretilmiş bir dedikodunun ardındaki fantazilerden öte değiller ama böyle bir şeyin çok ufak bir ihtimallede olsa olasılıklar arasına girmesi oldukça heyecan verici.








  • 8 mantisli süper ilgisayar evet..

    Güzel bir atılım doğrusu...

    theregister.co.uk da da Cell hakkında sistem bağımsız olabileceği ve rahatça derleme yapılabilecei yazılmıştı.

    Hoş bir alternatif. Ama dışarı data yedeği almak isterken bunu 1GB ile sınırlandırmak istemem. Ya da 4GB holografik bellek kartlar ın ucuzlamasını bekleyeceğiz..
  • bence bi arabesk şarkı vardı neydi adıı hımmm,, eee buldum

    HERSEY YALANNNNN.

    (kafiyeli söliyince daha etkili oluyo:)

    bu sefer saddam gibiler alır bu ps3 ü atom bombası taşıyan insansız ucağın içine bilgisayar die takar.( en son ps2 yi füze rampasına monte etmişti öküz herif( saddam)
  • ps2 kontrollü roket ha..

    işte bu süper
  • çok güzel olur ,böyle bişey olursa,teknolojinin kötüye kullanılması olayına gelirsek zaten saddamdan önce amerika gelir
  • ya bi gelsin de, gerisini bosverin, cok sıkıldım PS2 den.
  • "sony sce başkanı ken kuturagi geçen ay tokyoda düzenlenen toplantıda ps3 ün ucuz olmayacağını söyleyerek herkesi şaşırttı. kuturagi herhangi bir rakam telaffuz etmese de ps3ün fiyatının ev kullanıcılarını cezbedecek bir fiyattan piyasaya sürmeyeceğinisöyledi.bu muallak yorum ev kullanıcılarını cezbetmeyecekse benzin istasyonlarını mı cezbedecek (bu nebiçim espri yaw)? tepkisini de beraberinde getirdi. diğer yandan kuturagi ps3 ün ömrünün diğer ps lerden daha uzun olacağını ve piyasada 10 yıl kalacağını açıkladı"

    level dergisi haberler bölümünden aynen aktardım. hepimiz biliyoruz ki ps3 ün maliyeti 490 dolar ve sony bunun fiyatını düşürmeyeceğine göre artıracak. en azından 600 dolar gibi bir rakam bekleyebiliriz yani ama 600 dolar bile çok iyimser bir yaklaşım. bakalım bu işin sonu ne olacak




  • zaten o dönemde RSX = G70 ekran kartının fiyatı kafadan 300 dolar civarı olacak..
  • Herhalde bu makina benim maasın 2-3 katı fiyatla olur, yani gene bize uymaz ...
  • PS3 ün fiyatı belli sayılır yaklaış 475USD+VAT dan daha pahalıya satmayacaklarını söyledi adamlar(CEO su daha doğrusu) Ama bu belki japonya fiyatıdır malum diğer ülkeler için lojistik vs. vs. masrafları eklenirse bide türkiyeye uygulanan extra fiyatı biz 600~700USD ye anca alabiliriz. örnek vermek gerekirse amerikada ve biçok yerde XBOX şu an 90~99 USD bizde 350~400 milyon. Ayrıca makineye disk koymama sebebleri HDD lerin kapasitesinin az olması imiş ayrıca Disk makinaın içine konulmaya bilir dışarıda bırakıbalibilirmiş. Bu arada CEO konuşurken sadece MACOSX değil emulasyon yolu ile windows bile çalştırabileceklerini söyledei ayrıca Linuxa tam destek veriyorlar. 1 Sitem ucuz olacak oyunlar pahalı.
    ayrıca bir oyun 20~30GB arasında olacak ve birçok koruma içerecek. (Hadi PS2 için internetten kırek DVD indiriyordunuz şimdi neyapacanız?) anlıyacağınız oyunlar kırılsa bile internetten indirmek ölüm olacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi laptopcu -- 9 Ağustos 2005, 9:04:02 >
  • @ laptopcu : Seninki de laf hani. Sanki DAYAR AP la indiriyoruz

    Onu da riplemenin yoluna bakarlar..

    Bu arada açık söyleyim ki PS2 de hiç bir DVD yi dolduracak kadar kocaman bir oyuna rastlamadım. Ya Yarı dolu oluyorlar ya Track XA + Media oluyorlardı.

    Bunlarda ise şu an için dosya boyutu 6 7GB ı geçeceğini sanmıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Acharad -- 9 Ağustos 2005, 23:04:55 >
  • bence Xbox daha önce çıkacağına göre, eğer aralarında PS3 ile devasa bir fiyat farkı olursa, PS3 piyasayı yakalamakta en azından bir süre oldukça zorlanacaktır.
  • Almanyada tanıdık var acaba getirtsem mi :D
  • hadi macosx çalıştırabilecek diyelim, apple verir mi önüne geleni işletim sistemini, yanında donanımıda satıp kallavi kazanmak varken. ayrıca cell işlemcisi dururken (hemde donanım olarak daha ucuza) apple'ın intelli "pc"lerinii kim alır? sony ps4'e kadar kendi işletim sistemini yazar, geleceğin amigasını yaratır gibime geliyor...
  • Cell in ucuz olacağını kim söyledi ?
  • EVET ÇIKTI
  • EMİNİM GÜZELDİR
  • Çıktı tabi..

    ►♫ Ankaralı Turgut -N** çıktı
  • quote:

    Orijinalinden alıntı: turkel2001
    bu sefer saddam gibiler alır bu ps3 ü atom bombası taşıyan insansız ucağın içine bilgisayar die takar.( en son ps2 yi füze rampasına monte etmişti öküz herif( saddam)


    A.B.D. yönetiminin uydurmalarından biri idi bunlar savaştan önce milleti tırstırmak ve milleti savaşa hazırlamak için, yok Irak rekor düzeyde PS siparişi vermiş bilmemne de füze de kullanacakmış. Buna da inanan varmış demek
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.