Şimdi Ara

Harici disk sürücülerinde yaşanan sorunlar, teknik sorular ve çözüm yolları...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Harici disk sürücülerimizde düşürmeye veya sarsıntıya bağlı bir takım arızalar sorunlar yaşıyoruz. Bu başlık altında yaşadığınız sorunlarınıza, sizinde desteğinizle çözüm sunmaya çalışacağım.

    Fakat önce disklerin çalışma şeklinden bahsedeceğim. Çalışma şeklini bilirseniz arıza yapmaması için daha dikkatli davranacağınızı düşünüyorum.

    Şunuda baştan belirtiyim. Konuda harici disk tavsiyesi için öneride bulunmamı beklemeyiniz

    Harici disklerinize bulunan depolama birimile, bilgisayarınızda bulunan depolama birimlerinin arasında hiç bir fark yoktur.

    Hdd Nedir?

    Dönen disklerden oluşan cihazlardır. Bu disklerin yüzeyi manyetik özelliğe sahiptir. Bilgisayar verisi olan 1 ve 0’lar manyetik olarak bu diskler üzerinde oluşturulur.

    Disk Üzerine Veri (Bitlerin) Yazılması ve Disk Üzerinden Veri Okunması

    Disk üzerine herhangi bir veri yazılmadan önce demir parçacıkları, diskin yüzeyini kaplayan bir manyetik film üzerinde rastgele dağılmış durumdadır. Demir paçacıklarının veri olarak organize edilmesi için, diskin üzerinde askıda duran yazma/okuma kafasına sarılmış bir bobin telinin içinden elektrik akımı geçirilir.

     Harici disk sürücülerinde yaşanan sorunlar, teknik sorular ve çözüm yolları...


    Solda demir parçacıkları, manyetik film üzerinde rastgele dağılmıştır, sağda demir parçacıkları hizaya getirmek için yazma/okuma kafasında yer alan bobin telinden elektrik akımı geçirilir.

    Demir parçacıkları manyetize edilir ve pozitif kutuplar yazma/okuma kafasının negatif kutbu etrafında, negatif kutuplar ise yazma/okuma kafasının pozitif kutbu etrafında toplanır. Manyetize olmuş parçacıklardan dönen disk üzerinde hizaya sokulmuş bir bant oluşturulduktan sonra ikinci bir bant oluşturulur. İki bant bilgisayar dünyasının en ufak verisini (1 bit) oluşturmaktadır.

    “1” verisini oluşturmak için bobin sargılarına uygulanan elektrik akımının yönü değiştirilir ve dolayısıyla yazma/okuma kafasının kutup başları yer değiştirir. Böylece ikinci banttaki parçacıklar zıt yönde hizaya girmiş olur.

    “0”verisini oluşturmak için her iki bandın parçacıkları aynı yönde hizaya getirilir.

     Harici disk sürücülerinde yaşanan sorunlar, teknik sorular ve çözüm yolları...


    Solda “1” bilgisinin elde edilmesi, sağda “0” bilgisinin elde edilmesi

    Verilerin Okunması

    Veri okumak için yazma/okuma kafasına elektrik gönderilmez. Diskin kaplamasında yer alan manyetize olmuş
    parçacıkların her biri küçük bir mıknatıs olarak davranmaktadır ve manyetik alan oluşumuna neden olurlar. Yazma/okuma kafası manyetik alan içinden geçtikçe “1” ve “0” bilgilerini tutan bandların polaritelerine bağlı olarak kafanın bobin sargısında değişen yönde akım oluşur.

     Harici disk sürücülerinde yaşanan sorunlar, teknik sorular ve çözüm yolları...


    Manyetik disk üzerinde okuma işleminin gerçekleştirilmesi.

    alıntıdır

    Bu bilgilerden sonra. Düşürme ve darbelere bağlı hdd lerin neden arızalandığını açıklayacağım. Disk üzerinde duran demir parçacıklarından oluşan guruplara disk'e gelen darbe ile direk olarak okuma ve yazma işlemini yapan kafayı etkiler. Bu etkilenme okuma ve yazma anında daha yüksektir.

    Okuma veya yazma işlemi sırasında oluşabilecek darbe sonucu sarsıntı, disk yüzeyine çok yakın bulunan (arasına toz girse etkilenecek kadar yakındır) kafanın disk'e deymesi, disk yüzeyinde ve demir parçacıklarında hasara neden olur (bad sector).

    Diğer bir durum. Okuma ve yazma işlemlerini yapan kafanın ortada bulunan disk göbeğine çarparak. Kafada kırılma hatta yerinden koparak tamamen kullanımaz hale gelir.

     Harici disk sürücülerinde yaşanan sorunlar, teknik sorular ve çözüm yolları...

    Sizlerin alabileceğiniz önlemler. Çalışma anında düşmeyecek şekilde güvenli bir yere koymanız hatta daha iyi bir koruma için kesintisiz güç kaynağı alıp çalışma anında kesilen elektriğe karşı ikinci önlem olabilir. Elektrik kesintide okuma yazma işlemlerini yapan kafanın disk yüzeyine deymesine neden olmaktadır.

    Son olarak yanınızda taşırken mümkün olduğunca dikkatli olmanızda fayda var. Üreticiler taşıma anında darbelere karşı, okuma ve yazma işlemlerini yapan kafanın bir mekanizma ile sabit kalmasını sağlamış ayrıca kafanın disk yüzeyinden harici bir yerde bekletilerek. İstek dışı dönen disk'e karşıda korumuşlardır.

    Uyumsuz eSATA kablosu

     Harici disk sürücülerinde yaşanan sorunlar, teknik sorular ve çözüm yolları...

    Sağda eSATA girişi görülüyor. Sizin de fark edeceğiniz üzere port biraz derinde. Bu yüzden her eSATA kablosu olmuyor.

     Harici disk sürücülerinde yaşanan sorunlar, teknik sorular ve çözüm yolları...

    Belirli bir standardı olmayan eSATA kabloları

     Harici disk sürücülerinde yaşanan sorunlar, teknik sorular ve çözüm yolları...


    Çözüm olarak eğer eSATA kablonuz kısa ise çözüm giriş ucunun biraz üstünden traşlayıp ucu uzatmak veya kaliteli daha önce denenmiş eSATA kablosu almak.

    Harici diskleriniz için faydalı programlar

    Disklerinizin hız, ölü kesim ve can durumu için kullanabilceğiniz programlar var. Bu programlar ile (health) bölümüne girerek geçmişte ve hâla yapmakda olduğu arızaları görebilirsiniz.

    Kullanımı basit iki adet program

    http://www.hdtune.com/
    http://www.hdsentinel.com/





    Uzun bir yazı oldu ve arada devrik cümleler mutlaka vardır. Elimden geldiğince düzeltmeye çalıştım umarım faydalı olabilmişimdir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerem -- 1 Aralık 2009; 0:37:19 >







  • Güzel bir konu olmuş.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eh®imeN

    Güzel bir konu olmuş.


    Bilgilerim doğrultusunda açıklamaya çalıştım.
  • Çok faydalı bir konu.Teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Erdém53

    Çok faydalı bir konu.Teşekkürler.


    Rica ederim. Bölmdeki açılan konuları bir araya toplamak istiyorum. Özellikle bölüm ençok düşen harici disklerde oluşan sorunlar ile dolu .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerem -- 1 Aralık 2009; 1:06:18 >
  • Bilgiler Güzel Ellerine Sağlık...
  • Bende WD My Book 1 TB. var hiç elektrik gelmiyor.Servise göndermeden sorunu anlama şansım varmı acaba?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: swerkan

    Bende WD My Book 1 TB. var hiç elektrik gelmiyor.Servise göndermeden sorunu anlama şansım varmı acaba?


    Adaptöründe azda olsa bir ısınma varmı ?
  • benimde garantiden dün gelen ve geldiğinde çalışan harddiskim akşam gelince bilgisayarda görünmedi harddiske güç gidiyor ve veri aktarım ışığı sürekli olarak yanıyor bunların haricinde dışarıdan bakınca bir sorun yok gibi.acaba sorun nereden kaynaklı olabilir?
  • bende maxtor one touch 4 mini 160 gb var. yaklaşık 2 yıl önce almıştım. hard disk in içindeki maxtor manager programınu kurdum ve şifre koydum. birkaç gün önce bilgisayarım bozuldu ve servise gitti. orda format atmışlar. hard diskimde şifre olduğu için bilgisayar görmüyor. o programa ihtiyacım var. maxtorun verdiği cd de vardır diyordum ama yokmuş. sitesine girdim ordada programı vermemişler. bize aygıtın serial no sunu mail atın falan filan diyor. lütfen programı bulmamda yardımcı olun.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.