Şimdi Ara

AMD'nin 2010 planları bölüm-1: 6 çekirdekli işlemciler ve yeni platformlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
6.219
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Phenom II X4 işlemcilerinde revizyon güncellemesine giderek yüksek saat hızına sahip modellerde ısıl güç tasarımını 95 Watt ve 125 Watt seviyelerine çeken AMD'nin 3.6GHz'de çalışan Phenom II X4 975 Black Edition modeliyle şimdiye kadar hazırlanan, standart saat hızı en yüksek dört çekirdekli işlemciyi planladığı bir süredir konuşulmakta. Ancak Bulldozer kod adını taşıyan yeni nesil mikroişlemci mimarisi için takvimde 2011 yılını işaretleyen AMD adına Phenom II X4 975 Black Edition işlemcisinin rekabette yeterli bir adım olması oldukça zor görünüyor. Zira yüksek performans segmentinde liderliği elinde bulunduran Intel, 32nm üretim teknolojisiyle hazırladığı Core i3 ve Core i5 serisi yeni işlemcilerini pazara sunarak maliyet, performans ve güç tüketim noktalarında iddiasını pekiştirmeye hazırlanıyor.
    Athlon II X4 620 modeliyle endüstride ilk defa 99$ seviyesinden dört çekirdekli işlemci sunmaya başlayan AMD ise Bulldozer mimarisi öncesinde mevcut işlemci ailesi için son kozlarını oynamayı planlıyor.


    Önümüzdeki yıl için hem orta hem de üst segment platform çözümlerinde güncellemeye gidecek olan AMD'nin en büyük kozu 6 çekirdekli masaüstü işlemcileri olacak. Arapça'da Yıldız anlamına gelen Thuban kod adlı 6 çekirdekli yeni işlemci serisi, AMD tarafından firmanın şimdiye kadar hazırladığı en güçlü masaüstü işlemci ailesi olarak tanıtılacak. Phenom II X6 olarak lanse edilecek yeni işlemcilerde, mimari veya fabrikasyon süreci adına radikal herhangi bir değişiklik olması beklenmiyor. 45nm üretim teknolojisiyle geliştirilen işlemciler, genel olarak AMD'nin sunucu pazarında bir süredir satılmakta olan 6 çekirdekli Opteron modellerinin masaüstüne uyarlanmış Soket AM3 versiyonları olarak tanımlanıyorlar. Çekirdek sayısındaki artışın güç tüketimine etkisini en aza indirebilmek adına dört çekirdekli mevcut işlemcilere kıyasla saat hızlarında bir miktar muhafazakar davranılacağı belirtilen 6 çekirdekli Phenom II X6 ailesinde, pazara giriş yapacak ilk model muhtemelen 2.8GHz'de çalışacak.


    alt="AMD'nin 2010 planları bölüm-1: 6 çekirdekli işlemciler ve yeni platformlar"


    AMD'nin 6 çekirdekli yeni işlemcileri, firmanın Leo kod adlı performans platformu kapsamında tanıtılacak. Spider platformu ile birlikte 2007 yılından bu yana tüketicilere komple çözümler sunan AMD'nin bu yaklaşım doğrultusundaki yeni adımlarından birisi de Leo platformu olacak. Yüksek performans segmenti için kurgulanan platform, 6 çekirdekli işlemcilerle birlikte 8 serisi yeni yonga setlerini de içerecek. 7 serisinden yaklaşık iki yıl sonra yonga seti ailesinde ilk defa jenerasyon değişikliğine gidecek olan AMD'nin ilk hamlesi 890FX olacak. Tahmin edilebileceği üzere 790FX yonga setinin yerine konumlandırılacak yeni çipset ile Quad Crossfire desteği devam ederken yüksek hız aşırtma başarımı için yeni özellikler de sunulacak. Her ne kadar 2011'e yönelik bazı iddialar olsa bile 890FX'e eşlik edecek SB850 köprüsünün SATA-III ve USB 3.0 gibi nesil teknolojilere doğal destek vermesi ve AMD'nin rakibi Intel'den önce yeni standartlara adapte olması da bekleniyor.


    DirectX 11 destekli ATi Radeon HD 5800 ve 5900 serisi ekran kartlarının tamamlayacağı Leo platformuyla birlikte orta segment çözümlerini de güncelleyecek olan AMD, Dorada platformunu pazara sunacak. Çift, üç ve dört çekirdekli Athlon II işlemcilerin güç vereceği platformda dikkat çeken en önemli yenilik, kullanılacak yeni yonga seti olacak. RS880P kod adını taşıyan yeni yonga setinde RV710 GPU'sunun kırpılmış bir versiyonunun yer alması bekleniyor. DirectX 10.1 desteğine ek olarak Unified Video Decoder 2 motoru ile gelişmiş video özellikleri sunması ve yüksek tanımlı (1080p) videolar için donanımsal hızlandırma desteği sağlaması beklenen entegre grafik birimi, AMD tarafından endüstrinin en hızlı IGP çözümü olarak lanse edilecek. Güney köprüsü olarak SB810 yongasının (SB850'nin kırpılmış versiyonu) eşlik edeceği RS880P çipsetiyle birlikte Dorado platformu, AMD'nin önümüzdeki yıl için orta segmentte mücadele edecek yeni paketi olacak.


    alt="AMD'nin 2010 planları bölüm-1: 6 çekirdekli işlemciler ve yeni platformlar"


    AMD'nin 2011 planları da netleşmeye başladı. Hem CPU hem de GPU tarafında radikal değişikler planlayan AMD, Bulldozer kod adını verdiği yeni nesil mikroişlemci mimarisini lanse edecek. Firma tarihindeki en önemli tasarım güncellemelerinden birisi olarak yorumlanan Bulldozer mimarisiyle performans liderliğini yeniden ele geçirmeyi hedefleyen AMD'nin ilk modelleri Zambezi kod adını taşıyan dört ve sekiz çekirdekli işlemciler olacak. Bulldozer mimarisiyle birlikte orta segmentte Fusion işlemcilerini de duyuracak olan AMD, entegre grafik özellikli L1ano işlemcilerini pazara sunacak. Clarkdale ve Arrendale serisi Intel işlemcilerinden farklı olarak doğal tasarım anlayışıyla geliştirilen DirectX 11 destekli Fusion ailesi, 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanacak ve yaklaşık 1 milyar transistöre sahip olacak. GPU mimarisini de yenileyecek olan AMD, 2011 yılında N.Islands kod adlı yeni nesil ATi ekran kartlarını (Radeon HD 6000 serisi ?) endüstrinin beğenisine sunmayı planlıyor.


    Editörün Notu: Bulldozer mimarisi, Fusion işlemcileri ve yeni nesil ATi GPU'larla ilgili kapsamlı bir çalışmayı da yakında sizlerle paylaşacağız.








  • AMD 2010da belini doğrultup asıl patlamayı 2011de yapacak gibi..Hayırlısı olsun gelişmeleri takip ediyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 575m -- 15 Kasım 2009; 18:52:19 >
  • Hadi hayırlı olsun
    quote:

    Çekirdek sayısındaki artışın güç tüketimine etkisini en aza indirebilmek adına dört çekirdekli mevcut işlemcilere kıyasla saat hızlarında bir miktar muhafazakar davranılacağı belirtilen 6 çekirdekli Phenom II X6 ailesinde, pazara giriş yapacak ilk model muhtemelen 2.8GHz'de çalışacak.
    ü
    OC yatkınlığı azalıcak gibi bir sonuç çıkardım buradan. Doğru mudur?
  • Bu güç tüketimleriyle normal kullanıcı için tek avantajı diğer işlemcilerinin fiyatını düşürmesi olacaktır. Chipsetlerin yenilenmesi herzaman güzel, sanırım usb3 ve sata III için destek ilk versiyonlarında olmayabilir.
  • artık sata3 ve usb 3.0 kontrolcüleri çipset yapısında olmalı.
  • Bulldozerler ile bu firma coşacak demedi demeyin.
  • amd bu sefer bari iyi bişeyler yapsa
  • intelın sayesınde toparlanıyor amd
  • soket değiştirir mi amd yoksa am3 ile devam mı eder???
  • bu 6 çekirdekli işlemciler doğal 6 çekirdek mi?
  • yeni mimari ile patlama yapsa bile şimdiki gibi pazarlama ve reklam özürlülüğü devam ettikçe %23 pazar payından öteye geçemezler. ayrıca yeni mimari prf. zıplaması getirmesi durumunda sunucu ve masaüstlerinden öte dizüstü ve netbook ürünleri içinde hemen uyarlanıp anlaşmalar yapmalıki 2005-2007 arasındaki duruma bidaha düşmesinler
  • amd nin patlayacağı felan yok hayal görmeyin. amd nin gelirleri kadar intelin ar-ge bütçesi var. nereye patlıyor. bir kere patladı gerisini biliyoruz. intel bir daha böyle birşeye izin vermez.
  • bence 2010 yılının donanım değil yazılm yılı olması lazım: 2003den beri piyasada olan 64bit cpu ları hala 32 bit kullanıyoruz bu nedenle eldeki modelleri tam performanslı kullanamadan upgrade ya da platform değişikliği canımı sıkıyor

    6 çekirdek ihtiyaç haline gelse bile sorunsuz 64bit işletim sistemleriyle kullanmak isterim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Confusion -- 16 Kasım 2009; 9:28:45 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Confusion

    bence 2010 yılının donanım değil yazılm yılı olması lazım: 2003den beri piyasada olan 64bit cpu ları hala 32 bit kullanıyoruz bu nedenle eldeki modelleri tam performanslı kullanamadan upgrade ya da platform değişikliği canımı sıkıyor

    6 çekirdek ihtiyaç haline gelse bile sorunsuz 64bit işletim sistemleriyle kullanmak isterim

    Aynı fikirdeyim.Donanımlara verdiğimiz paranın tam olarak hakkını alamıyoruz.
    64 bit yazımlar, çoklu işlemci desteği artık yavaş yavaş gelmeli.
    Mesela 6 çekirdek ev kullanıcına ne kazandıracak burası şüpheli.
  • AMD'nin bu şartlarda veya 2011de piyasaya süreceği buldozerle patlama yapma şansı gerçektende hayal gibi.

    intel 2010'da i9 ları piyasaya sürecek 2011'e more yasası gereği yeni mimari geliyor AMD'nin işi her geçen yıl biraz daha zorlaşıyor. Şuan ki mimariyle çok zor kaç çekirdek çıkarırsa çıkarsın işe yaramaz önce mimari...

    Zaten AMD'nin piyasadaki işlemcileri fiyat hariç rekabetçi değil.
    Artık AMDyi gerçekten intele rakip olarak görmek istiyoruz zira intel iyice piyasanın hakimi oldu.
    Netbooklar atom işlemci, notebook centrino dua, masa üstü core 2 duo derken son duruma göre %80-%82 pazar payına sahip oldu...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yelkowan -- 16 Kasım 2009; 10:01:03 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie

    amd nin patlayacağı felan yok hayal görmeyin. amd nin gelirleri kadar intelin ar-ge bütçesi var. nereye patlıyor. bir kere patladı gerisini biliyoruz. intel bir daha böyle birşeye izin vermez.


    Intel'den izin mi alacak yapabilirmiyim diye ? Neye izin vermiyor. Evet bütçesi daha az ama yıllardır bu mimari üzerinde çalışıyor. Ben birşeyler bekliyorum. Hayırlısı..


    @yelkowan

    Dostum neden hayal gibi olsun ki? Mimari demişsin. Zaten Bulldozer yeni bir mimari. Eski mimariyle yapmayacak ki.

    Fiyat hariç neyde rekabetçi olmasını bekliyorsun ki onu anlamadım. Bir işlemci neyde rekabetçi olabilir ki başka. Performansı yüksekse performanslı olur. Fiyatı uygunsa Rekabetçi olur. 99$ a 4 çekirdekli işlemci satıyorlar, sense fiyat hariç rekabetçi değil diyorsun. AMD olmasaydı vay halimize olurdu.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: fx57
    Önümüzdeki yıl için hem orta hem de üst segment platform çözümlerinde güncellemeye gidecek olan AMD'nin en büyük kozu 6 çekirdekli masaüstü işlemcileri olacak. Arapça'da Yıldız anlamına gelen Thuban kod adlı 6 çekirdekli yeni işlemci serisi, AMD tarafından firmanın şimdiye kadar hazırladığı en güçlü masaüstü işlemci ailesi olarak tanıtılacak. Phenom II X6 olarak lanse edilecek yeni işlemcilerde, mimari veya fabrikasyon süreci adına radikal herhangi bir değişiklik olması beklenmiyor. laşacağız.
    @OverClocKing Tabiki AMD buldezeri yeni mimariyle çıkaracak; fakat yorum yapmadan biraz okusan ne demek istediğimi anlardın

    AMD 6 çekirdekli işlemci(Thuban) çıkaracak şuanki mimariyle dikkat edersen bende kaç çekirdek çıkarırısa çıkarsın şuanki mimariyle zor yazmışım...

    Evet hayal diyorum çünki yol haritaları ve piyasa verileri bunu gösteriyor bunu görmek için medyum olmaya gerek yok ki bende artık AMDnin intele gerçek anlamda rakip olmasını istiyorum; fakat istemekle olmuyor
    AMD buldozeri yeni mimariyle piyasaya sürdüğünde:
    1- intel 32nm işlemcileri bir yıl önceden piyasaya sürmüş olıcak
    2- intel 2010′un son çeyreğinde 32nm üretim teknolojisiyle yeni mimari olan Sandy Bridge'e geçmiş oluyor.
    3- intel 2011'de 22nm üretim teknolojisiyle üreteceği işlemciler 2011'in ikinci çeyreğinde son kullanıcıyla buluşacak...
    Bu haberler varken AMD'nin 2011'de atağa geçeceğini düşünmek üzgünüm ama hayal perestlikten başka bir şey değil.

    İntel...AMD



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yelkowan -- 16 Kasım 2009; 15:32:42 >




  • 6000 serisi 32nm ddr5 5000 hızlarında 256 bit ve 2500 shader 1.0 GHZ gpu hızı ile gelecektir.
    7000 serisi muhtemel 2 yada 4 çekirdekli 22nm 7GHZ bellek hızı 1,2GHZ işlemci hızı 5000 shader olactır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: atilgan26
    6000 serisi 32nm ddr5 5000 hızlarında 256 bit ve 2500 shader 1.0 GHZ gpu hızı ile gelecektir.
    7000 serisi muhtemel 2 yada 4 çekirdekli 22nm 7GHZ bellek hızı 1,2GHZ işlemci hızı 5000 shader olactır.
  • bu da ne böyle şimdi ama 10 yıl sonra bu forum mesajlarını okuyunca gülecez heralde...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.