Şimdi Ara

ATi Radeon HD 5950 kameralara yakalandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
3.118
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • AMD çatısı altına girdikten sonra üretim stratejisinde değişikliğe giden ve yüksek performans segmenti için çift grafik işlemcili* çözümlere yoğunlaşan ATi'nin yeniden yapılanma sonrasındaki ilk model, R680 kod adını taşıyan Radeon HD 3870 X2 olmuştu. Kağıt üzerinde oldukça güçlü olan ekran kartı, teorik gücün sürücüler nedeniyle hedeflendiği ölçüde yansıtılamaması gibi nedenlerden ötürü bekleneni verememiş ve Nvidia tarafından daha sonra lanse edilen GeForce 9800GX2 modelinin gerisinde kalmıştı. Ancak Radeon HD 3870 X2 modelinin bir başlangıç olduğuna dikkat çeken AMD-ATi'nin asıl büyük hamlesi Radeon HD 4800 serisi ile birlikte olmuş ve firma RV770XT GPU'sunun çiftine sahip olan HD 4870 X2 modeliyle yaklaşık 5 ay boyunca yüksek performans segmentinde lider olarak kalmayı başarmıştı.



    Çift grafik işlemcili Radeon HD 4870 X2 modeline ek olarak Radeon HD 4850 X2 için de yeşil ışık yakan AMD, bu konuda Sapphire ile işbirliğine gitme kararı almış ve Radeon HD 4850 X2 sadece Sapphire tarafından pazara sunulmuştu. Her ne kadar AMD, en yüksek çözünürlükte en hızlı ekran kartı Radeon HD 4870 X2'dir açıklamasında bulunmuş olsa bile Nvidia tarafından sene başında anons edilen çift grafik işlemcili GeForce GTX 295 modeli, testlerin çok büyük bir kısmında rakibini geride bırakarak Nvidia'nın bir kez daha liderlik koltuğuna oturmasını sağlamıştı. Radeon HD 5870 modeliyle kimi testlerde yakın değerler elde etmesine karşın, henüz liderliği geri alamayan AMD-ATi, 19 Kasım'da yapacağı yeni bir lansman ile birlikte yeniden liderlik koltuğuna oturmanın planlarını yapıyor.



    Çift grafik işlemcili Radeon HD 5970 (5870 X2) modelini 19 Kasım'da lanse etmeye hazırlanan AMD-ATi'nin hakkında henüz resmi herhangi bir açıklama yapılmayan Radeon HD 5950 (5850 X2) modeli, bir kez daha kameralara yakalandı. Radeon HD 5850 modelinde kullanılan GPU'nun (RV870 LE) çiftine sahip olduğu belirtilen kart, Radeon HD 5970 modelinden farklı olarak referans tasarıma göre önemli bir farklılığa sahip. Genel görünümü itibariyle Radeon HD 5870'tekine benzer bir soğutucu kullanan Radeon HD 5970 modelinden farklı olarak Radeon HD 5950'de çift fanlı özel bir soğutucuya yer veriliyor. Toplamda 2880x paralel işlem birimine sahip olacak ATi Radeon HD 5950 modelinin 2x 256-bit bellek veri yolu desteğine ve 2048MB GDDR5 bellek kapsaitesine sahip olması bekleniyor.



    Saat hızları hakkında henüz herhangi bir somut veri olmasa da, Radeon HD 5850 ile aynı veya bir miktar daha düşük olması beklenebilir. Giriş-Çıkış birimlerinde de farklı olan ATi Radeon HD 5950 modelinde, çift DVI, HDMI ve DisplayPort bağlantısından farklı olarak iki adet DVI ve bir adet mini DisplayPort konnektörüne yer verildiğini görüyoruz. 11.1-inç uzunluğunda baskılı devre kullanan Radeon HD 5870 modelinden daha uzun olan çift grafik işlemcili Radeon HD 5950'nin yaklaşık 12-inç uzunluğunda olduğu belirtiliyor. Bir adet 8-pin ve bir adet te 6-pin PCIe güç konnektörüne sahip olan DirectX 11 ve Quad-Crossfire X destekli ATi Radeon HD 5950 (Radeon HD 5850 X2) modelinin ne zaman ve hangi fiyat seviyesinden kullanıma sunulacağı ise henüz netlik kazanmış değil.


    * ATi Radeon HD 2900XT, firmanın yüksek performans segmenti için hazırladığı tek GPU'lu son modelidir ve çalışmaları AMD sürecinden önce başlamıştır.




  • Kıyamet alameti bunlar
    Şaka bi yana ati fermiden önce çift gpu lu ekran kartlarını da piyasaya sürecek...
  • yav bunlar elektrik israf eder bol bol
  • Güç tüketimini azaltmak için hd5970'in saat hızlarını düşürdüler. Zaten hd5850 ile arasındaki farkı ortaya koymakta güçlük çeken hd5870, daha düşük saat hızları ile hd5970'te kullanıldığına göre, bu kartta bence ya saat hızları çok daha düşük olacak, ya da gpu'da biraz daha kesinti yapcaklar. Mevcut hızlarda 1360x2 akış işlemcisi olabilir mesela yahut 1200x2. Aksi halde hd5850 ile hd5870 arasındaki yaklaşmadan çok daha tehlikeli bir yaklaşma olur çift gpu'lularda ve bu da AMD'nin kendi satışını baltalaması demektir. Hali hazırda birçok kişi mantıklı olarak hd5850'yi tercih ediyor. Çift gpu'lu kartlarda AMD önlem alacaktır diye tahmin ediyorum.
  • Fanı şahsen çok güzele benziyor..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: msamy

    yav bunlar elektrik israf eder bol bol


    sonunu düşünen oyuncu olamaz

    Ati piyasayı boş bulmuşken bütün kartlarını sürecek heralde
  • çooook uzun bunu aldıktan sonra kasayı deişmek zorunde kalabılırızz
  • İyi hoş tasarruf yapıyosunuzda, kart boylarına çözüm getirmek gerek be.
  • heralde dx 12-13 çıktığında artık enran kartı bi 50cm olur :D:D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tolga*

    İyi hoş tasarruf yapıyosunuzda, kart boylarına çözüm getirmek gerek be.

    kalınlığı artırılamaz mı?
  • vidalama yeri standart o uca gelen pcb kısa dier yerler kalın imal edilebilir tabi
  • Ati bir zamanlar nvidianın 8xxx serisi ile coştuğu gibi coştu.. Arkasına aldığı rüzgar oldukça iyimiş hala yükseliyor o dalgayla...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DungeonKeeper

    heralde dx 12-13 çıktığında artık enran kartı bi 50cm olur :D:D


    Öyle bişey olmayacaktır emin olun, sırada grafik işlemcilerinin çift çekirdeklisi, sonrasında quad modeller filan çıkacaktır.şimdilik ellerindeki grafik işlemcileri bu sekilde değerlendiriyorlardır(Bknz; İntelin prescot çekirdeklerini birleştirip birleştirip çift çekirdek diyerek piyasaya sürdüğü işlemcilere ) , grafik çekirdekleride tek zarda birleşir bu yakınlarda rahat olun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SERIM -- 11 Kasım 2009; 20:23:11 >
  • vay vay vay
  • çok guzel kartlar da fiyatlar ne olacak acaba?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tolgacem

    vidalama yeri standart o uca gelen pcb kısa dier yerler kalın imal edilebilir tabi

    o anlamda kalın değil enli olarak
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.