Şimdi Ara

ŞEKERLENEN(KRİSTALLEŞEN) BAL GERÇEKTİR.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
9.976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Şekerlenen bal sahte bal değildir"
    Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Recep Sıralı, 'şekerlenen bal sahte baldır' anlayışının yanlış olduğunu belirterek, "Balın şekerlenmesi gayet doğal bir olaydır" dedi.
    07 Kasım 2008 Cuma 15:14
    Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Recep Sıralı, 'şekerlenen bal sahte baldır' anlayışının yanlış olduğunu belirterek, "Balın şekerlenmesi gayet doğal bir olaydır" dedi.

    Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı yaptığı açıklamada, geçmişten bugüne süregelen tarım politikalarının hem üreticileri hem de tüketicileri yanlış yönlendirdiğini ve bu nedenle, üreticiyi tüketicinin istediği şekilde üretim yapmaya zorladığını kaydetti.

    Bunun sonucunda arıcılıkta kaybeden tarafın tüketici olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Sıralı, "Konuya ilişkin verilebilecek önemli bir örnek, insanlarımızın balın kristalize olmasını ya da bir diğer ifadeyle şekerlenmesini asla kabullenememesidir. Oysa balın
    şekerlenmesi gayet doğal bir olay olup kimyasal içeriğini asla değiştirmemektedir. Sadece fiziki görünümünün değişmesine neden olmaktadır" dedi.

    Mutfakta veya herhangi bir alışveriş yerindeki rafta bulunan balın kristalize olması demek tüketici açısından suni veya hileli anlamına gelmediğini belirten Yrd. Doç. Sıralı,"Bu yüzden bazı bal ambalajlayan firmalar, perakende veya toptan bal satışı yapanlar ve arıcılar bunun önlemini almak için yüksek ısıda benmari yöntemiyle veya kendi yöntemlerine göre balı ısıtarak katletmektedirler.

    Bal bu yöntemle satış reyonlarındaki raflarda ve mutfaklarda tüketicinin istediği şekilde uzun süre şeffaflığını korumaktadır. Balların kristalize ve fermente olmasını önlemek amacıyla bilinçsiz bir şekilde işleme tabi tutularak ısıtılması, bu balların bilimsel anlamda besin değerlerini tamamen yitirmelerine ve bozuk bal olarak kabul edilmelerine neden olmaktadır" diye konuştu.

    Şekerlenmeyi önlemek için balın içine glikoz katılmasının da mutlaka yasaklanması gerektiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı şöyle konuştu:
    "Şekerlenmiş balın ısıtılmasına ait bu bilinen gerçeklerin hemen ardından şunu da belirtmek gerekmektedir. Isıtma gibi her hangi bir işleme tabi tutulmamış ve şekerlenmiş durumdaki her hangi bir bal da hiçbir zaman kaliteli, hilesiz veya şeker ya da glikoz şurubu katkısız bal anlamına gelmez.

    Bal işleyen bazı firmalar renginin açık oluşu, ucuz ve bol bulunuşu nedeniyle genellikle ayçiçeği, püren, pamuk veya diğer daha ucuz bazı bal çeşitlerini harman yapmak amacıyla daha büyük hacimdeki glikoz şurubuyla karıştırarak piyasaya sürmektedirler. Glikoz şurubu içeriği fazla olan ve tamamen tüketiciyi aldatmaya yönelik olan bu grup ürünler de raflarda uzun süren şekerlenmeme özelliği ile tüketicilerin oldukça ilgisini çekmektedir."

    BAL DÜNYASI





    ____________________________

    BAL ALAN ARKADAŞLAR<>E-COOL><UÇANTÜRK41><AİREA*3 ><BARBAROS24*2<>WAWES>< H.ERDOG (2 Kg)><ZİZİM><SALİHX>< NİSEZA>< SCHAVELLE*2>< SERKANUGUR>< AEO>< ALTUNOK74*(5Kg.)2>< LORDMAYROS>< WESCAM><HAYALSİNBANA*(2Kg.)3><KADİRCAN*(2 Kg)>< NANOCHEMİST><PLUM>< HUNGOKMEN>< KRİDVAN><KASAİ(2 Kg.+4 Kg)>< RAİST(5 Kg.)><FENMAN><NDURSUN(2 Kg)><ENEGARİP(2 Kg)><JUTİ34><METHÜSENA><VALUME>< NETKİT><FAİRBOY*(2Kg.)>< KEMSAN21*(4Kg.)><FATİHM,16>BİRİ< ALİTOPAL>< TURİZMPİSKOLOĞU><DENEM><SNUFFXXX*(3 Kg)><ORKEMAY><KELFENDER2><SULUDAĞ*(2 Kg)><SLİM_120><KADİRYİLDİZ84><BORABD><İTFAYECİ><



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dilaver_isik -- 13 Kasım 2009; 10:16:54 >







  • evet doğrudur özellikle kışın şekerleşen bal yani bidonun dibine çökelti oluşturuyorsa gerçek baldır.Ben genelde ılık suda eritir yerim.
  • bal kristalleşir(şekerlenir).bu ondaki özelliklerden kaynaklanır.
    geçenlerde bir arkadaşla konuşuyordum,bana dedi ki, bir yerden bal aldım biraz yedim bir baktım şekerlenmiş olduğu gibi çöpe attım.

    evet toplumumuzda maalesaf şekerlenen balı kötü olarak biliyorlar.


    Bal Dünyası
    ____________________________

    BAL ALAN ARKADAŞLAR<>E-COOL><UÇANTÜRK41><AİREA*3 ><BARBAROS24*2<>WAWES>< H.ERDOG (2 Kg)><ZİZİM><SALİHX>< NİSEZA>< SCHAVELLE*2>< SERKANUGUR>< AEO>< ALTUNOK74*(5Kg.)2>< LORDMAYROS>< WESCAM><HAYALSİNBANA*(2Kg.)3><KADİRCAN*(2 Kg)>< NANOCHEMİST><PLUM>< HUNGOKMEN>< KRİDVAN><KASAİ(2 Kg.+4 Kg)>< RAİST(5 Kg.)><FENMAN><NDURSUN(2 Kg)><ENEGARİP(2 Kg)><JUTİ34><METHÜSENA><VALUME>< NETKİT><FAİRBOY*(2Kg.)>< KEMSAN21*(4Kg.)><FATİHM,16>BİRİ< ALİTOPAL>< TURİZMPİSKOLOĞU><DENEM><SNUFFXXX*(4 Kg)><ORKEMAY><KELFENDER2><SULUDAĞ*(2 Kg)><SLİM_120><KADİRYİLDİZ84><BORABD><İTFAYECİ><BİOTECH><AKİRAFES><




  • Suni balda farklı şekerler kullanılarak kristallenmenin önüne geçilebiliyor.
  • Şekerlenen bal hakiki bal mıdır?Öyle bişey yok.Nerdeyse bir bal şekerlenmiyorsa sahte bal diceksiniz.Ama burda her şekerlenen bal geröektir algısı çıkmış..Her şekerlenen bal yada her şekerlenmeyen bal gerçek yada sahte diyemeyiz.Az çok balın tadından ve fiyatından anlayabiliriz..Ama kilosu 10 milyon olan ballar ne hikmetse çok çabuk şekerleniyor..
  • bal oda ısısında tutulmalıdır ve eğer bu ısıda şekerleniyorsa şüphe ile yaklaşmakta fayda var gerçek bal oda ısısında kolay kolay kristalleşmez
  • BALI TANIYALIM

    Arıların özellikle çiçeklerden derlediği bütün tabii ballar, kovanlardan çıkarıldıktan birkaç saat ya da gün içerisinde veya sene içerisinde mutlaka GRANÜLLEŞİR yani şekerlenir. Bu tamamen doğal bir olaydır. Çiçek ballarının kristalleşmesinde saat ile seneler gibi uzun bir süre farkı olmasının nedeni; balın derlendiği çiçeklerin çeşidi ve saklandığı yerin ısısı ve nemi ile yakından ilgilidir.
    Bazı çiçeklerden derlenen ballar çok kısa zamanda kristalleşir; Örneğin
    Hindibaba-kolza-ayçiçeği-pamuk-püren-akasya-yonca ve tırtıl balları birkaç hafta yâda ay içerisinde mutlaka şekerlenir.
    Hiç şekerlenmeyen ballar çiçeklerden derlenen ballar olmayıp ÇAM BALI-BÖCEK ve yaprak salgılarında arılarca derlenen ballardır.

    ISININ ÖNEMİ

    Balların şekerlenme süresini saklanıldığı yerin ısı derecesi ile yakından ilgisi vardır.10-18 derece sıcaklığındaki bir yerde saklanan ballar daha çabuk kristalleşir.26,5 derecenin üzerindeki yerlerde saklanan ballar ise hiç şekerlenmezler. Nem bakımından en iyi ortam %60-6 arasındadır.
    Şekerlenmiş ballar 45 derece sıcaklıktaki bir su içinde benmari usulü ile bir süre bırakıldıklarında, yine eski hallerini kolaylıkla almakta, vitamin enzim ve mineral maddelerinden hiçbir kayba uğramamaktadır.55 derece üstünde ise değerlerinden pek çoğunu kaybetmektedir.

    Kaynak: Nizamettin KAYRAL
    Bal isimli kitabından alıntı yapılmıştır.

    Arkadaşlar bir yorum yaparken kendi grüşümüzden ziyade bilimsel olarak açıklanmış konuları bizimle paylaşırsanız daha yararlı olacağını düşünüyorum.




  • her sene bal alırım ve severek tüketirim.saolsun bi akrabamız var arıcılık yapan ve finike tarafına kovanlarını götürüyor ve çam ağaçlarının arasına koyuyorlarmış.ürettikleri bal çok güzel.Zaten hile hurda yapacak bir kişi değil.Kendileri esnaf ve ilçede tanınmış kişiler.Hobi olarak başlamış ve yeterince bal üretip konu komşuya ve akrabalarına satıyorlar.

    ben genelde balı ardiye olarak kullandığım odada saklıyorum.ev kaloriferli olduğu için oda sıcaklığı sürekli 22 derece ve üzerinde.
  • bunu bilmeyen mi kaldı? hala ortalığı ayağa kaldırıyorlar bal şekerlenince ne kadar bilmeden yargılayan bir milletiz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.