Şimdi Ara

Intel'e karşı bir antitröst davası da New York'ta

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
5.512
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hakim pozisyonunu anti-tekel yasalarına aykırı bir şekilde lehine kullandığı gerekçesiyle Avrupa Komisyonu tarafından 1.5 milyar dolarlık cezaya çarptırılan Intel'in başı kendi evindeki yasalarla da dertte. New York başsavcısı Andrew M. Cuomo, eyalet ve federal anti-tekel yasalarına karşı geldiği gerekçesiyle Intel'e karşı yeni bir dava dosyası hazırladı. Avrupa Komisyonu'nun verdiği karardan önce anti-tekel yasalarını ihlal ettiği gerekçesi ile Japonya'da suçlu bulunan ve Güney Kore'de Rekabet Komisyonu tarafından yakın takibe alınan Intel, New York'ta yeni bir tekel davası ile karşı karşıya. New York başsavcısı Intel'i, illegal yöntemler kullanarak hakim pozisyonunu ve işlemci fiyatlarını korumakla suçluyor.


    Kısa bir süre önce gerekçeli kararını açıklayan Avrupa Komisyonu, Intel'in gerek kurum içi gerekse de PC üreticileriyle olan elektronik-posta trafiğinden örnekler yayımlamış ve firmanın rakibi AMD'ye karşı anti-tekel yasalarına aykırı yollara girişmekle suçlamıştı. Avrupa Komisyonu'nun gerekçeli kararında AMD tabanlı notebook'ların ertelenmesi ve/veya sadece Intel tabanlı çözümlerin satılması koşuluyla üreticilere ve/veya büyük perakende mağazalarına özel indirimler yaptığı iddia edilen Intel, benzer suçlamalarla bir kez daha karşı karşıya. New York başsavcısı Andrew M. Cuomo'nun dava dilekçesinde Intel'in sadece kendi işlemcilerini kullanması koşuluyla milyarlarca dolarlık indirim (toplam işlemci maliyetlerinde) yaptığı ayrıca üreticilere, ödemelerin kesilebileceği hususunda ciddi yaptırımlarda bulunduğuna yer veriliyor.


    alt="Intel'e karşı bir antitröst davası da New York'ta"


    New York başsavcısı Andrew M. Cuomo


    Intel'in pazardaki pozisyonunu korumak için rüşvet ve baskı kullandığını söyleyen başsavcı Cuomo, bu uygulamalarıyla Intel'in potansiyel rakiplerini haksız bir şekilde engellemekle kalmadığını daha iyi ürün ve düşük fiyat hakları çalışnmış tüketicileri yaraladığını belirtirken bu taktiklerin sona ermesi ve rekabetin yeniden başlaması gerektiğini ifade etti. Intel ve bilgisayar üreticileri arasında var olduğu iddia edilen özel ödemeler ise milyarlarca dolarlar ile telaffuz ediliyor. Dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden Dell'e, ürünlerinde sadece kendi işlemcilerini kullanması koşuluyla 2006 yılında 2 milyar dolar ödediği söylenen Intel'in 2002-2007 yılları arasındaki ödemelerinin ise 6 milyar doları bulduğu hatta kimi zaman yapılan ödemelerin Dell'in çeyrek bazlı gelilerinin de üzerinde olduğu iddia ediliyor.


    İddialar sadece Dell ile de sınırlı değil, hazırlanan rapora göre Intel, yine sadece kendi çözümlerine ağırlık vermesi koşuluyla HP'ye milyonlarca dolarlık indirimler yaparken yine HP ve IBM'i, AMD tabanlı sunucu geliştirmemeleri için tehdit etmekle suçlanıyor. Bu arada Cuomo'nun ofisi tarafından yapılan açıklamada soruşturmanın başladığı 2007 yılından bu yana milyonlarca sayfa döküman ve elektronik postanın gözden geçirildiği belirtilirkeni, suçlamaları içeren dilekçenin tamamı da yayınlandı, buradan ulaşabilirsiniz.


    Kaynaklar: NewYork Başsavcılığı - New York Times - Computerbase.de - TC Magazine - DV Hardware








  • Bu dürüst rekabet mi şimdi..Çok ayıp etmiş Intel
  • AMD nin mobil pazarda olamayışının bir nedeni de yapılan haksız rekabet.
    Intel GMA çiplerini zorla satarak grafik piyasasında bile liderliğini bırakmıyor.
    Nvidia'nın Ion platformu için, Intel ile yaşadıkları Atom sıkıntısı da buna güzel bir örnek.
    Intel tam bir Yahudi tüccarı olmuş.
  • Amerika bile dava açıyorsa İnte(ke)l'e olayın artık saklanacak bir tarafının kalmamasındandır.Verilen tüm cezalardan alınan paraların AMD'ye iade edilmesi gerekir.O paraları ne yapıyor fikri olan var mı?
  • Helal olsun Amd'ye, bunca zaman iyi direnmiş valla.
  • Lüten siyasi içerikli mesajlar atmamaya dikkat edelim.
  • o Paraları karı kıza yaıtrıyorlar:D.Cmtye katılıyom amd buzamana kadar iyi dayanmış mobilede işallah büyük başarı sağlar.
  • kahrolsun intel.:D
  • İNTEL YOUROCK.GİF
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fx57

    Lüten siyasi içerikli mesajlar atmamaya dikkat edelim.


    fx mesajımı silmişsiniz.. hayat bi siyaset zaten... işin kaynağı israil mantığı... işin kaynağını bilemezsek sorunu çözemeyiz...mesajımı silmeniz için bi neden yoktu.. umarım sizinde intel ve israil ile bu tip ilişkiniz yoktur
  • adamlarda yasa var haksız rekabet olduğunda kimseye imtiyaz tanımazlar koskoca intel firmasına hiç yakışmamış buna resmen dolandırıcılık denir ve japonyada suçlu bulunuyor kore de yakın takibe alınıyor avrupa birliğini hiç saymıyorum adamlar küresel çapta tekel olmak istiyor ticarette dürüstlük şart yoksa gün gelir kimse itimat etmez
  • Ya ne tiksindim şu intelden. Bir dahada alırsam...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cmt

    Helal olsun Amd'ye, bunca zaman iyi direnmiş valla.


    bir bakımdan öğle iyi mücadele vermiş veriyorda
  • amaç yoluna yapılan herşey mübahtır mantığı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dellino

    AMD nin mobil pazarda olamayışının bir nedeni de yapılan haksız rekabet.
    Intel GMA çiplerini zorla satarak grafik piyasasında bile liderliğini bırakmıyor.
    Nvidia'nın Ion platformu için, Intel ile yaşadıkları Atom sıkıntısı da buna güzel bir örnek.
    Intel tam bir Yahudi tüccarı olmuş.


    Zaten bir Yahudi firması değil mi?
    Sistemimi satınca AMD ye geçeceğim bende.
    Hiç bir şey hiç kimsenin Tekeline bırakılamaz.
  • Intel kanunsuzluğu ilke edinmiş, bilgisayar piyasasını tehdit ve şantajla rehin almış bir firmadır. Bu gerçekler konu ile biraz ilgili herkes tarafından çok uzun zamandır biliniyordu. Şimdi yeni keşfedilmiş gibi rol kesiliyor.
    Örnek tam 10 yıl önceye ait. 1999 yılında Asus AMD K7 işlemciler için çok iddialı bir anakart çıkartmış, ancak Intelin amansız baskısı yüzünden piyasaya süremiyor, hatta çalışanlarına bu konu ile ilgili yorum yapmayı bile yasaklıyor. Konu ile ilgili söz konusu haber linki aşağıda.

    Word has it Intel has rattled its saber about BX chipset shortages and the like, at least implicitly threatening to cut back on supply to manufacturers who pursue Athlon mobo production. The tactic has been somewhat effective, so far, giving Intel time to bring its competing Coppermine chips and corresponding chipsets to market.

    Asusun Intel korkusu

    Intel'in 10 yılı aşkın süredir kanun dışı taktiklerle AMD'ye verdiği zararın haddi hesabı yok. (Şimdiye kadar hiç Intel kullanmamış birisi olarak benim vicdanım rahat.)
    Tahminimce uzun yıllardır Intel bir takım güçler tarafından korunup kollandı. Akıl almaz X86 lisansı da bu kıyağın temel taşıydı. Ancak Intelin kontrolsüz, tahripkar gücü bazı çevreleri rahatsız etmeye başladı anlaşılan. Şimdilerde önlem almaya çalışıyorlar, ama atı "çalan" Üsküdarı geçmiş artık.

    Son söz: Gecikmiş adalet adalet değildir.




  • rüşveti veren kadar alan da suçludur dell 2 milyar dolar acer bilmem kaç milyar dolar o zaman bunların hepsi suçlu bilhassa notebook piyasasında bu işi ancak pc platformu gibi işlemci anakart ekran kartı üçlüsünü özgür bırakarak çözebilirler bıraksınlar özgür isteyen amd notebook kasası toplasın isteyen intel toplamasın! aslında benim şu pc lerdeki anakart mevzuunda da müthiş fikirlerim var mesela anakartın işlemci pin sayısını devletin atadığı özerk federasyon belirlemeli gibi muazzam şeyler ama yahudi dayımız yok ki...
  • HUNKAAR
    ilginç bir fikir. nasıl pci-x yuvasına ister ati ister nvidia kart takıyorsak işlemcide de böyle bir şey olsa keşke.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hobar

    HUNKAAR
    ilginç bir fikir. nasıl pci-x yuvasına ister ati ister nvidia kart takıyorsak işlemcide de böyle bir şey olsa keşke.


    hah tam üstüne bastın ben de onu diyorum işte
  • Amerika'nın şimdi mi aklına gelmiş? Yeni mi fark etmişler?
    Komşular alışverişte görsün diye bir laf vardır. AB de intel'i suçlu bulunca, Amerika'nın bir tepki göstermesi gerekiyordu.

    İşlemci tercihi yaparken, beni ne kadar memnun edeceği önemlidir şu şartlarda. Türk işlemcisi var mı? Yok.
    Adamların hakkını da teslim etmek gerek diye düşünüyorum.
    Core mimarisi unutulmazdı. Hala o mimariden işlemciler kullanıyorum.
    Bugün E6420 işlemcimi büyük bir memnuniyet ile kullanmaya devam ediyorum. Q6600 gibi bir efsane yine intel'in işi.

    intel'in gizli anlaşmalarından dolayı bu işlemciyi almadım. Kimse zorla da aldırmadı. Daha iyi bir alternatif olsaydı, o zaman onu alırdım.
    Diyeceksiniz ki, intel dolaylı olarak "daha iyi alternatiflerin" önünü kesiyor, çünkü gelirleri düşen firmalar, ARGE'ye fazla yatırım yapamıyor. Olabilir derim.
    Bu davalardan sonra neler olacak, görmek lazım.

    İntel'i İsrail ile özleşleştirip, suçlu gibi gösterirken, AMD'yi sütten çıkmış ak kaşık gibi göstermek öyle saçma, öyle anlamsız ki.
    İsrail de, AMD'de bir Amerikan firmasıdır. AMD'ye verdiğiniz para da Amerika'ya gidiyor.
    İntel'in İsrail bağlantısı olabilir, Amerika'nın yok mu? İsrail Filistin'e saldırıyorsa, ABD nerelere saldırıyor? Dünyada ne işler çeviriyor?
    Kim daha kötü tartışmasına girilirse, sonu gelmez. O yüzden size siyasi yorum yazmayın diyorlar.

    İntel yukarıda anlatılan şuçları işlediyse, bunları bir günde yapmadı değil mi? Yargılayanların bügüne kadar akılları neredeymiş? ABD'de şahısların özel hesapları bile takip altındadır. Koskoca şirketlerin girdi çıktılarını çok iyi bilirler. ilk rüşvette yapışsalardı ensesine.
    Söz geliyor, dayanıyor "tüketici hakları"na. "Demokrasi getirmek" tanımına benziyor sanki. Gerçekten dünya çapında tüketici haklarını savunan bir ABD olsaydı, öncelikle x86 lisans olayına el atardı, hem de yıllar önce.

    Olaya dar bir çerçeveden, hele ki sizin bakmanızı istedikleri çerçeveden bakmayın. "Tekel" kavramı kişiden kişiye değişir.
    Bana göre, AMD-İntel ikilisi tekeldir. Dünya çapında, zorunlu ihtiyaç haline gelmiş, stratejik öneme sahip bir ürün grubunun ABD'nin elinde olması "tekel" dir.
    ABD'den farklı bir ülkenin ürünlerini, pazarda alternatif olarak görmek isterdim. (Türk işlemcileri diyerek, rüya alemine dalmıyorum bu noktada)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Storm Bringer -- 6 Kasım 2009; 3:18:34 >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.