Şimdi Ara

AMD rakibi Nvidia'ya yüklendi: Teknik özellikleriyle ATi HD 5870 vs. Fermi karşılaştırması

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
143
Cevap
0
Favori
14.188
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD'nin endüstride ilk defa DirectX 11 destekli yeni nesil ekran kartlarını pazara sunmasıyla başlayan rekabette gerginlik artıyor. Bilindiği gibi Nvidia'nın henüz satışa sunmuş olduğu DirectX 11 destekli herhangi bir ekran kartı olmamakla birlikte firma, Grafik Teknolojileri Konferansı'nda adını Nükleer Reaktörlerin yaratıcısı Enrico Fermi'den alan, DirectX 11 destekli yeni nesil grafik işlemci mimarisinin detaylarını açıklamıştı. Nvidia'dan yapılan açıklamalar Fermi mimarisini temel alan yeni nesil ekran kartlarının hem 3D performansı hem de GPGPU olarak bilinen genel amaçlı GPU kullanımı gibi alanlarda sektörün en güçlü çözümü olacağı iddia edilirken, AMD-ATi hazırladığı resmi dökümanlarla Nvidia'ya sert çıktı ve açıklanan özellikler çerçevesinde Fermi mimarisini Radeon HD ile karşılaştırdı.


    ATi Radeon HD 5870 ile endüstrinin en hızlı GPU'sunu duyuran AMD, DirectX 11 ve getirdiği yenilikleri daha alınabilir kılan Radeon HD 5700 serisini de 109$'dan başlayan fiyatlarla kullanıma sundu. Yeni model çalışmaları aralıksız devam eden firma, 2009 yılını kapamadan önce son hamlesini yapmaya ve endüstride performans liderliği için çift grafik işlemcili Radeon HD 5870 X2 (isim netleşmedi) modelini Kasım ayı içerisinde duyurmaya hazırlanıyor. Fiziksel tasarımı tamamlanan ve sürücü çalışmaları devam eden Radeon HD 5870 X2 modeli ile Cypress kod adlı RV870 GPU'sunun çiftini tek bir baskılı devre üzerinde bir araya getirmeye hazırlanan firma, 5 TeraFLOP'un üzerinde işlem gücünü ve segmentinde rakipsiz olacağı söylenen performansı 500$ civarı bir fiyatlandırma ile satışa sunmaya hazırlanıyor.


    alt="AMD rakibi Nvidia'ya yüklendi: Teknik özellikleriyle ATi HD 5870 vs. Fermi karşılaştırması"


    Henüz resmi olarak doğrulanmış olmasa bile Nvidia'nın Fermi mimarisini temel alan yeni nesil GeForce GTX 380 (Fermi GTX) modelini Kasım ayında pazara sunabileceği ayrıca firmanın en hızlı çözüm için çift grafik işlemcili Fermi GX2 modelini planladığı da gelen haberler arasında yer alıyor. Performans liderliği konusunda Fermi mimarisine güvenen ve C++ ve ECC desteği gibi yeniliklerle GPU tasarımında radikal değişiklikler yaptığını belirten Nvidia'nın "Yeni nesil bir ekran kartı için DirectX 11 yeterli neden değil" açıklamalarına karşı AMD-ATi sonunda resmi yanıtını verdiği ve firma hazırladığı dökümanlarla Nvidia'ya ciddi şekilde yüklendi. Aşağıda detaylarını bulacağını dökümanlarda AMD-ATi, teknik özellik bazında Radeon HD 5870'in Fermi mimarisine kıyaslayarak önde olduğunu belirtiyor, işte detaylar!


    AMD-ATi'nin resmi dökümanları arasında en ilginci Radeon HD 5870 ve Fermi mimarisini spesifikasyon bazında karşılaştıran tablo oluyor. Açıkçası Fermi mimarisini temel alan üst seviye ekran kartının saat hızları açıklanmadığı için kapsamlı bir karşılaştırma şu an için pek mümkün olmasa da AMD-ATi açıklanan özellikleri tahmini değerler (1.5GHz shader hızı ile) çerçevesinde masaya yatırarak bir karşılaştırma tablosu hazırlamış. AMD-ATi'ye göre Radeon HD 5870 ile bir önceki jenerasyona göre paralel işlemci sayısı 1600'e çıkartılarak 2x arttırılırken, Nvidia'da ise 512'ye çıkartılarak 2.13x arttırılırken Radeon HD 5870'teki paralel işlemci sayısının yaklaşık 3.125x daha fazla olduğunun altı çiziliyor. Ancak mimariler farklı olduğu için adet anlamındaki farklılık performans sonuçlarına aynı oranda yansımayabiliyor (4890 vs. GTX 285).


    alt="AMD rakibi Nvidia'ya yüklendi: Teknik özellikleriyle ATi HD 5870 vs. Fermi karşılaştırması"


    ATi Radeon HD 4800 serisi ile birlikte endüstride ilk defa 1 TeraFLOP ve üzeri işlem gücü sunabilen ekran kartlarını pazara sunan AMD-ATi'nin bu konudaki iddiası DirectX 11 destekli yeni jenerasyon ile de sürecek gibi görünüyor. Zira firmaya göre tek hassasiyetli işlem performansı 2.72 TeraFLOP olan ATi Radeon HD 5870 modeline karşı Nvidia'nın Fermi tabanlı muadil modeli 1.5 TeraFLOP seviyesinde işlem gücü sunabilecek dolayısıyla hesaplama güçleri açısından firma lehine 1.81x civarında bir fark oluşacak. Çift hassasiyet performansında ise durumun değişeceği zira işlem gücü açından 544 GigaFLOP seviyesinde olan ATi Radeon HD 5870'e karşı aynı segmentteki Nvidia Fermi modelinin bir önceki jenerasyona kıyasla 8x artışı ile 768 GigaFLOP seviyesinde işlem gücü sunacağı belirtilmekte.


    Tamsayı performansı ise hazırlanan dökümanlara göre AMD'nin ciddi farklı önde olacağı parametreler arasında yer alıyor. Radeon HD 5870'in 1.088 TeraOPS/sn tamsayı performansı sunduğu belirtilirken Fermi tabanlı modelin 0.768 TeraOPS/sn tamsayı performansı sunacağı dolayısıyla aradaki farkın AMD lehine 1.42x olacağı iddia edilmekte. Doku ünitesi, ROP birimi ve bellek bant genişliği gibi konularda ise Fermi tabanlı üst model için henüz resmi herhangi bir açıklamada bulunulmadığı için AMD'nin bir karşılaştırma yapmadığını görüyoruz. İddiaları bunlarla sınırlı kalmayan AMD, rakip mimariyi eleştirirken Nvidia'nın Larrabee hakkındaki iddialarına benzer bir method izlediğini ve Fermi mimarisinin kağıt üzerinde olduğunu (Paper Dragon ifadesi ile) ve henüz somut bir modelin lanse edilmediğini belirtiyor.


    alt="AMD rakibi Nvidia'ya yüklendi: Teknik özellikleriyle ATi HD 5870 vs. Fermi karşılaştırması"


    Nvidia Fermi ve ATi Radeon HD 5870'i karşılaştıran AMD, Fermi'nin yaklaşık %40 daha fazla transistör içerdiğini ve yine yaklaşık %60'a varan oranda daha büyük zar alanına sahip olduğunu belirtiyor. AMD ayrıca büyük zar tasarımı ile Fermi'nin öncelikli olarak HPC uygulamalarını hedef aldığını ve bu nedenle herhangi bir grafik bilgisi bulunmadığı ve üretime hazır olunmadığını iddia ediyor. Öte yandan ECC bellek desteği ve çift hassasiyetli hesaplama performansı gibi detayların süper-bilgisayar pazarını hedef aldığını belirtilirken grafik ve son kullanıcı pazarı için yüksek maliyetlere dikkat çekiliyor. Yüksek performansın yanında Eyefinity teknolojisiyle yenilikçi yanına da değinen AMD, DirectX 11 destekli ürünleri satışta olan tek üretici olduğunu vurgularken, Nvidia'nın bu iddialara nasıl yanıt vereceği merakla bekleniyor.




  • sanki nvidia atiye test kartı gönderdide bu kadar net konuşuyorlar..
  • böyle konuştuklarına göre fehmi hakkında bilgi sızdırdılar ve sonuç 5870 lehine gibi görünüyor.
  • Hangi verilere göre bu rakamlara ulaşmışlar...Açıklasınlar ozaman!.
  • bu tür tablolari daha öncede gördük.kart piyasaya cikmadan bi tek ati bu sekilde konusabiliyo sanirim:D
  • Whitepaper'a göre AMD'nin böyle konuşması gayet normal...

    geliştiriliyor demek ki halen üretim olayı yalan..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: colomboxxx

    bu tür tablolari daha öncede gördük.kart piyasaya cikmadan bi tek ati bu sekilde konusabiliyo sanirim:D


    Aynen. Meydanı boş bulanın çenesine vuruyor iş. nVidia da bu kadar haksız rekabete hala nasıl ses çıkartmıyor anlayamıyorum..
  • ATi'a katıldığım tek bir nokta var; o da nVidia'nın oyunlardan çok HPC alanına kayması. Şöyle bir şey yapsalar anlarım; oyun için normal ekran kartları, HPC tabanlı kullanımlar için de yüksek işlem gücüne sahip ekran kartlarını ayırıp piyasaya sürerler. İsteyen istediğine yönelir.

    Hoş ATi da farklı bir şey yapmıyor ki. Sürekli 2.72 TFlops işlem gücüne dikkat çekiyor. Hangi oyun 1 TFlop da olsa işlem gücüne ihtiyaç duyuyor ki? GT200 serisi daha düşük işlem gücü (TFlop olarak) ve daha az Shader miktarı ile geldiği hâlde oyunlarda gayet iyi başarım gösteriyor.

    Sadece bir pazarlama stratejisi olarak kayda değer kıyaslamalar yapılmış. Olur ya; GT300 gelip her alanda ATi'ı geçerse ne olacak?
  • AMD reklam yapmasını iyi biliyor tabi yutturabildiğine. O dökümanda nerede 1.5 Teraflop işlem gücü demiş. Default GTX 285 (Madd 2+ Mul 1 yapısıyla) ve GT300'ün yarısından daha az paralel işlemciyle 1 Teraflop'un biraz üzerinde işlem gücü sunuyor. Paralel işlemciler aynı mimari olamadığından farklı çalışıyor. RV870'de 1600 adet GT300'de 512 adet karşılaştırmaya bak hizaya gel. Peki iş hattı denilen çekirdek kavramından niye bahsedilmemiş. Ben söyleyeyim RV870 320 adet GT300 512 adet. Aynı dökümanda 384bit olucak diye belirtilmiş ama AMD firması bellek bant genişliğini zahmet edip yazmamış bravo AMD.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 19 Ekim 2009; 11:48:56 >
  • İnanın şu yukarıda yazanları hiç mi hiç okumadım , grafiklere şöyle bir baktım okadar :)

    Gözlerime ve beynime yazık değilmi....:D
  • amd suyunu çıkartmaya başladı ama hadi hayırlısı... bir zamanlar nvidianın tablolarına laf edenleri şimdi görmek isterim. görüldüğü gibi firma fark etmiyor. hepsi aynı
  • Maket dahi olmayan kartla çıkıp; özellikleri şöyle böyle diye tanıtım yaparsan, elindeki kağıda göre karşılaştırma yapılır tabii doğal olarak...

    Bu konuda ATI'ye veryansın edenleri anlayamıyorum...

    Sonuçta nvidia maketini dahi hazırlayamadığı, üstüne üstlük sağı-solu kesik PCB'lerle kartın tanıtımını yapmadı mı? ATI de eldeki verilere göre karşılaştırma yapmış...

    Nvidia tanıtım (!) yapmasaydı; ATI de Fermi ile karşılaştırma yapamazdı doğal olarak... ATI'ye bu kozu Nvidia vermiş olmuyor mu?

    Nihayetinde Nvidia'nın yeni GPU'su çok daha iyi olabilir... Fakat bu konuda ATI'yi haklı görüyorum...


    Ekran kartı yorumları okuyunca dehşete düşüyorum; fanatiklik almış başını gidiyor, temennim "holiganlığa" dönmesin bu iş... Yolda çevirip ATI mi kullanıyorsun; Nvidia mı diye milletin üstüne atlayacaklar yakında



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Evet, İsyan! -- 18 Ekim 2009; 2:49:12 >
  • adamlar white paper a göre karşılaştırma yapıyor tanıtımdaki kartla ne alakası var? saçma bir reklam içindeler. meydanı boş bulduk dur rakamları koyalım millet vay anasını desin... adamlar tarihte bir ilke imza atıyor daha ortada olmayan karttan iyi olduklarını söylüyorlar çok ilginç
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie

    adamlar white paper a göre karşılaştırma yapıyor tanıtımdaki kartla ne alakası var? saçma bir reklam içindeler. meydanı boş bulduk dur rakamları koyalım millet vay anasını desin... adamlar tarihte bir ilke imza atıyor daha ortada olmayan karttan iyi olduklarını söylüyorlar çok ilginç

    iyi ya Nvidia a da farklısını yapmıyorki son kullanıcı için olmayan kartı yere göğe sığdıramıyor bırak birazda ati yapsın
  • Ati her zaman kağıt üzerinde üstün ki. kimse tersini iddia etmiyor ama iş gerçek performansa geldimi hiçte öyle olmuyor.
  • Bence bu karşılaştırma teknoloji dünyasında çoğu zaman reklamın, gerçeklerin önüne geçtiğinin en bariz kanıtı...

    Burada önemli olan bizim fehminin 4870'in üstüne çıkması yada çıkmaması değil. Ya bu o kadarda önemli değil...

    Kapitalizmin kuralı gereği nvidia bizim fehmi 5870'ten daha iyi olacak diyor. (daha maketini bile doğru düzgün yapamadan:)Çıkmamış bir kartla milleti kandırmak bu olsa gerek...

    Atide çıkmamış kartın az sayıdaki bilgisinden yola çıkarak fehmiyi bir şekilde fişliyor.

    Demek istediğim birine çirkef politika deyip diğerine doğru demek kadar saçma bişey olamaz. Lakin burada çirkef olan kapitalizmdir ve onun kirli bilgi reklam kültürüdür :)

    Edit : Yinede atiyi nvidia'ya göre daha naif buluyorum :) Belkide beceriksizliğindendir....
  • atinin amacı bariz bir şekilde Fermi çıkana kadar olan avantajlarını suyunu çıkarana kadar kullanmak...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: annihilator

    atinin amacı bariz bir şekilde Fermi çıkana kadar olan avantajlarını suyunu çıkarana kadar kullanmak...


    Aynen öyle ve saldırıyorlar nedense, kendilerini kandırıyorlar sadece. Düşününki 4870x2 donanımını tek gpuda toplamış +4890hızlarına çıkarmış bi kart yapmışsın 4870x2 den bile geride. Övünüyorsun bunla şukadar teraflop gigaflop diye traş.

    Sonra kalkmış c192-c216 ve c240 paralel işlemcili gt200 gpu su ile ile performans ilerlemesi belli olan nvidian ın yeni mimarisine laf atiyorsun:) 4800 serisinde Ati nin;
    1.DDR5 bellek vantajı, 2. 55nm teknolojiye erken geçisinden dolayı düşük maliyet avantajı
    3. Bit (bellek veriyolu) olarak düşük ve daha ufak ve dolayısıyla gene daha ucuz maliyet avantajı,
    4. Yarım dönemden fazlada bunların hepsini 512mb lık hafıza ile 896mb lık karta kafa tutarak sağladı

    Şimdi bu avantajların hemen hiç biri kalmıyor Nvidia üstüne mimariyide değiştirde illaki bir +sı olur veriyolu düştü ddr5 kullancak. 512sp li 384bit TMU? ROP? artar zaten. Üstüne avantajlada 1.5gb bellek ile gelebilecek ki güncel oyunlar 1920x1200p gibi çözünürlüklerde ihtiyaç duyuluyor, nekaldı ATİ nin elinde

    Bu tablolarla kendini kandırmasın Nvdia kazıklamayı sever zaten dua etsin ATİ de ucuza satmasın ATİ yi bitircem deyipte ve mümkün oldukça geç çıkarsın Nvidia. Bizim açımızdanda inş. bekleneni verir nvidia ve gtx380 alanlar dışında kimse kazıklanmaz onlara koymaz zaten o fiyat 5fps için 300lira fark ödüyorlardı şimdi 10fps olur gtx360la arası :D Nvidiacı ATİ ci ve F/P cı herkes mutlu olur.
  • Birde Bant genişliğinde ne var anlamıyorum doğrusu 5770 in 4870i geçememesi 128bit in bellek hızına bağlı bant genişliğinin performansa koyduğu sınırı çiziyorsa eğer. Nvidia nın ddr5 ve 384bit veriyolu kullanarak 5870i geçmesi için hiçte onun kadar bant genişliğine ihtiyaç duymayacak.

    Bi önceki seriden çok sevdiğim gt200 gpu su buna örnektir özellikle 448bit le ddr3 kullanılsa dahi daha da paralel işlemci, rop,tmu ve saat hızı upgrade ile performansının artabilirliği aşikardı.Şimdi Orta üst segmentte Fermi mimarili ,240sp 256bit ve ddr5 bellek kullanan bi kart çıksa ne olur? Modeller, kartlar çıktıkça anlıyacağız neyin ne olduğunu kimin neyin peşinde olduğunu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Promity -- 18 Ekim 2009; 5:54:54 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.