Şimdi Ara

Intel tahminlerin üzerinde gelir açıkladı, AMD kârlılığa yaklaşıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
4.671
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dünyanın en büyük iki işlemci üreticisi Intel ve AMD iki gün ara ile üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladılar. Özellikle yılın ilk yarısında küresel ekonomik krizin yarattığı daralmaya bağlı olarak yarıileken endüstrisinde ciddi kayıplar yaşanırken, altı aylık ikinci dönem içinse SIA (Yarıiletken Endüstrisi Birliği) tarafından yapılan açıklamalar yonga üreticileri adına güçlü bir beklenti oluşturmuştu. Dördüncü yani son çeyreğin başlangıcı olan Ekim ayı ile birlikte uluslararası firmalar üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıklayarak mali performanslarını yatırım ortaklarıyla paylaşmaya başladı. Avrupa Komisyonu tarafından karara bağlanan tekel davası nedeniyle 1.5 milyar dolara yakın tazminat ödemek zorunda kalan Intel, bu nedenle yıllar sonra ilk defa ikinci çeyrekte kayıp açıklamıştı. Intel ile birlikte AMD'nin de finansal sonuçları merakla bekleniyordu zira ATi'nin satın alınması sonrasında henüz belini doğrultamayan ve arka arkaya kayıplar açıklayan firmanın ne zaman karlı bir operasyona döneceği sorusu ise henüz yanıt bulabilmiş değil. İşte tüm bu beklentiler ışığında AMD ve Intel'in açıklanan resmi sonuçları eşliğinde firmaların mali performanslarını masaya yatırmakta fayda var.


    alt="Intel tahminlerin üzerinde gelir açıkladı, AMD kârlılığa yaklaşıyor"


    Yarıiletken endüstrisine yön veren ve x86 işlemci üretiminde sektörün en büyüğü olan Intel, üçüncü çeyrek finansal sonuçlarıyla analistleri bile şaşırtın. Piyasa araştırmaları yapan bağımsız şirketlerin uzmanları Intel'in yaz dönemini de kapsayan üçüncü çeyrek dilimde 9 milyar dolar civarında gelir elde edeceğini ön görürken, Intel yaptığı resmi açıklamayla üçüncü çeyrekte 9.4 milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı. İkinci çeyrek ile kıyaslandığında gelirlerinde 1.4 milyar dolar artış olan firmanın son 30 yılın en iyi ikinci çeyrek-üçüncü çeyrek büyüme performansını gösterdiği belirtiliyor. Üçüncü çeyrek için 1.9 milyar dolar kâr açıklayan Intel, 807 milyon dolar olarak açıklanan ikinci çeyrek sonuçları ile kıyaslandığında sadece üç ay içerisinde kâr seviyesini iki katın üzerinde bir oranla arttırmayı başardı. Bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında gelir ve net kârda düşüş yaşansa da ekonomik krizin yarattığı nedenlere bağlı olarak içinde bulunduğumuz yılın hassasiyeti dikkate alındığında sergilenen mali performansın sevindirici olduğu açıklandı zira ortalama işlemci satış fiyatlarında (ASP) düşüş yaşanmasına karşın Intel Mobil Grubu %19, Dijital İş Grubu ise %14 oranında büyümeyi başardılar.


    alt="Intel tahminlerin üzerinde gelir açıkladı, AMD kârlılığa yaklaşıyor"


    İçerisinde bulunduğumuz son çeyrekle ilgili beklentilerini de açıklayan Intel, 10.1 milyar dolar (+/- 400 milyon) gelir elde edeceğini ön görüyor. Yurt dışında tüketim çılgınlığının yaşandığı tatil dönemi nedeniyle üçüncü çeyreğin üzerinde bir gelir ön gören Intel'in, Avrupa Komisyonunun 1.5 milyar dolarlık kararını temyize götürdüğünü ve hukuki sürecin devam ettiğini de belirtelim. Intel'den sonra AMD de yaptığı açıklama ile üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. ATi Radeon HD 5800 serisi ile endüstride ilk defa DirectX 11 destekli ekran kartlarını sunan firmanın ekran kartı pazarında yüksek satış rakamlarına ulaşması ve pazar payını arttırması öngörülürken, açıklanan finansal sonuçlar da AMD'nin adım adım "Yeniden Kârlılık" hedefine yaklaştığını gösteriyor. Üçünçü çeyrek için 1.396 milyar dolar gelir açıklayan firma, bir önceki çeyreğe kıyasla gelirlerini %18 arttırırken 128 milyon dolarlık kayıp yaşandığı ancak 330 milyon dolar kayıp açıklanan 2. çeyreğe göre ciddi bir ilerleme kaydedildiği belirtildi. İşlemci satışlarını %17 artış ile 1.069 milyar dolara, GPU satışlarını ise %22 artış ile 306 milyon dolara çıkaran AMD'nin son çeyrekte özellikle GPU satışarını ciddi şekilde arttırması öngörülüyor.








  • Atom'un inkar edilemez gücü (ticari).
  • Amd çok ani ataklarla çıkmıyor fakat uzun vadeli olarak çok satış yapıyor ve kazanıyor , bence yeni ürünleriyle de çok kâr edecektir.
  • HD 5800 serisi ile satış oranları AMD lehine daha da artacaktır..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: WinteR

    Atom'un inkar edilemez gücü (ticari).


    Üstelik Via Nano işlemcisinin bariz üstünlüğüne rağmen.İntel in inkar edlemez gücü.(siyasi)
  • Birazda intelin gücü reklam.Yoldan geçen birine vıamı(nano) intelmi(atom) diye sorsan intel der neden? cevap:marka.Birde çekirdek olayı var bu kaç çekirdekli 4 ooo süper.
  • vay anasını intelin karı kadar amd ciro yapamamış ilginç
  • AMD Athlonlardan sonra çok iyi döndü Phenom serisiyle. Umarım Bulldozer'ler iyice güçlendirir firmayı.
  • AMD, amacı "kar edebilmek" olan bir firma halinde şu an. İntel'den farklı olarak. (Daha çok kar etmek)

    AMD'nin bu dönemi çok uzun sürmez.
    Çekirdekleri açılan, ucuz, tadından yenmeyen Phenom 2 serisi, AMD'nin içinde bulunduğu bu hale özgü diye düşünüyorum.

    AMD toparlandığında yine böyle başarılı işlemci serileri çıkarır mı? Ne dersiniz?
  • Intel mobil pazarda amd'den daha güçlü an itibari ile. Amd notebook ve netbooklarda satışlarını yükseltmeli. (ki bunun için enerji verimliliği + performans + ısı yalıtım konusunda intele yanaşması gerekiyor)
  • amd şu an hasta ve yatakta ama ayağa kalktığında çok daha güçlü olacaktır bence ve böyle giderse nvidia 2.sınıfa düşer ve yarış amd-intel arasında geçer.ama herşeyi zaman gösterir tabi.. amd nin acilen kar etmesi gerek ama herşeyden önce
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Storm Bringer

    AMD, amacı "kar edebilmek" olan bir firma halinde şu an. İntel'den farklı olarak. (Daha çok kar etmek)

    AMD'nin bu dönemi çok uzun sürmez.
    Çekirdekleri açılan, ucuz, tadından yenmeyen Phenom 2 serisi, AMD'nin içinde bulunduğu bu hale özgü diye düşünüyorum.

    AMD toparlandığında yine böyle başarılı işlemci serileri çıkarır mı? Ne dersiniz?


    AMD karlılığa geçtiğinde de daha çok pazar payı isteyip, bol reklamcılık anlayışına ve yeni mimarilere yelken açar,phenom II gibi f/p olurmu bilmem ama performans olur... Bulldozer ile i7'lerin karşısına adam gibi çıkarsa (i7'den bariz üstün, salt performans, aynı fiyat seviyesi gibi) karlılığa geçmesi ve pazar payını artırması kaçınılmaz diye düşünüyorum...




  • Bulldozer ciktiginda karsi olarak i7 olmayacak i9 bile olmayacak Sandy Bridge olacak yani nehalemden sonraki mimari ve intel 2006'da baslamis bu mimariye.phenomII ciktiginda core serisini gecti i7'yi gecemedi.Bulldozer cikinca da nehalemi komple gececek ama yeni mimariyi yine gecemeyecek.bu mimari icin core2 gibi devrim niteliginde olacak diyorlar hani p4'den sonra devrim gibi gelmisti core2 mimarisi ve dusun ki gecsin dedigin nehalem p4 gibi kalacakmis bu laf baya korkutucu.insanlar banka kredisi cekip alacak sanirim. iki kelime Global Foundries diyorum intel'in bas agrisi.
  • Artık intel işi sıkı tutuyor ikinci bir athlon P4 vaka sı olmaz kanımca. Olsa da bişi farketmez FX ler gibi 999$dan satar AMD:) bizim için önemli olan İntel in gerisinde kalmasın çok fazla arayı fiyat indirimleri ile kapasın. Mobil pazarında yoklar zaten, Atom a rakip olarak incelenen chipset li cpu lu bi laptop hiç görmedim zaten oysaki sadece 3waat fazla tüketiyordu ve bayabi performans olarak öndeydi Atom dan. Fazla büyümek istemiyordur belki AMD.
  • ne olcaktı baska
  • inteli mobil işlemci kurtarıyor amd buraya el atmazsa sonu çok kötü olur adam gibi mobil işlemci çıkaramadı

    amd kedisine şu soruyu sorsun piyasada kaç kişi PC kaç kişi dizüstü alıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yenerbalcı -- 17 Ekim 2009; 18:59:05 >
  • AMD nin reklama ihtiyacı var. Öncelikle bizim ülkemizde.
  • AMD nin reklama ihtiyacı var. Öncelikle bizim ülkemizde.



    katılıyorum.



    İntelle ilk acı tecrübesini yaşayanlar AMD yi tercih ediyorlar
  • Intel'in daha once bir cok satisini direk kar olarak gosterdigi biliniyor... Bir cok muhasebi degisiklikle sirket karlarinin ve gelirlerinin yuksek gosterilmesi, daha once forumda konusulmus konulardan biridir.
  • Arkadaşlar Suan Dünay Devleri Hep İntelin Elinde Bizim Toplama Piyasası Biraz Amd İşte.

    Amd opretonlar falan iyi ama reklam reklam reklam bu iş reklam la oluyor.

    casper o kadar iyi marka olmamasına ragmen türkiye'nin en cok masaüstü be diz üstü satıcısı neden reklamla

    AMD Başarılar Diliyorum
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.