Şimdi Ara

Nvidia Fermi işletim sistemi çalıştırabilir!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
5.810
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Larrabee kod adını taşıyan GPU projesi ile harici ekran kartı pazarına girmeye hazırlanan Intel ve ATi'nin satın alınmasıyla birlikte hem ekran kartı hem de çipset geliştirme yetenekleri kazanan AMD'nin var olduğu bir pazarda Nvidia'nın x86 lisansı için VIA'yı satın alarak işlemci pazarına girip girmeyeceği geçtiğimiz yıl sık sık gündeme gelmiş ancak firma, en azından kısa vadede böyle bir planları olmadığını açıklamıştı.


    Nvidia işlemci pazarında girmeyi kısa vadede planlıyor olmasa da firmanın mevcut çalışmaları gelecek için önemli ipuçları veriyor. Tegra platformuyla birlikte ARM'ın işlemci mimarisini GeForce teknolojisiyle buluşturan ve netbook'lardan akıllara telefonlara ve hatta konsollara kadar oldukça geniş yelpazede tüketici elektroniği pazarına giren firma, Fermi mimarisi ile sektöre yeni bir bakış açısı getirmeyi planlıyor.


    Resmi detayları kısa bir süre önce gerçekleştirilen Grafik Teknolojileri Konferansı'nda açıklanan Fermi kod adlı yeni nesil grafik işlemci mimarisinin C++, Fortran ve CUDA gibi programlama dillerine destek vermesi, GPGPU ile başlayan GPU tabanlı hızlandırma yaklaşımının bir sonraki basamağı olarak GPU üzerinden işletim sistemi çalıştırılıp çalıştırılamayacağı sorularını da beraberinde getirmişti.


    Nvidia'dan Tony Tamasi yaptığı açıklamasında, Fermi mimarisinin işletim sistemi çalıştırabileceğini söyledi. Tahmin edilebileceği üzere işletim sisteminden kasıt tabii ki x86 sistemler için hazırlanan Windows sürümleri değil. Ancak ciddi şekilde optimize edilmiş Linux sürümünün C desteği sunan Fermi mimarisi üzerine inşa edilen yeni nesil GPU'lar üzerinde çalıştırılabileceği bildiriliyor.


    Açıkçası bu önemli bir detay zira her ne kadar GPU'ların x86 işlemcilerin yerini alması ön görülmese de, Fermi mimarisi ile hedeflenen HPC yani yüksek performanslı bilgi-işlem çözümlerinde Fermi için optimize edilen Linux sürümü kullanılabileceği dolayısıyla yeni nesil Tesla grafik kartlarının, kurum ve kuruluşlar için komple bir çözüm olarak sunulabileceği yaklaşımı da akıllara gelmiyor değil.








  • Cisco bunlarla web sunucuları yapmayı planlıyor. Açıkcası bu yeni ürünler oyunculardan çok workstation/server tarzı kullanımı olan profesyönelleri hedef alıyor. İleride artacak yazılım desteğiyle normal kullanıcılar da bunun meyvelerinden daha çok faydalanabilir. Güzel bir fikir.
  • NVidia niyeti bozmuş. :)
  • fehmi gel biran önce
  • bence bu bir detay değil önemli bir haber
  • önemli bir haber ama bi çalıştırsınlar görelim sonra yorum yapmak daha doğru, ayrıca boş bir prototiple niye bu duyuruyu yapıolar anlamadım
  • X86 da ölüyor , CPU da...
  • Bizim buralarda ne derler bilirsiniz;Dinsizin hakkından.........

    Gelecek harbiden açık kaynağın olabilir... idsoftware gibi açık kaynağa destek olabilecek 3-4 oyun firması daha olsa ....
  • Intel küçümsediği oyun sektörü ve 3d hızlandırma işinin bu noktalara geleceğini görse yine böyle davranırmıydı acaba.
  • sadtneverdie arkadaşıma brawo, gerçektende sanırım devrim kapıları aralanıyor, Bunu en önemli emarelerinden biri; konuyla CISSCO nun ilgileniyor olması. Neden sadece oyunlar için kullanılsınki, birde işin kestirilemeyen yönü var.

    Desenize kara şimşekler, terminatörler, robocoplar ve adını sayamadığım diğer yapay zeka örnekleri artık çıkmaları sadece an meselesi.
  • Açık kaynak kodlu oyunmotoruyla geliştirilmiş oyunlar var piyasada ve başarılılar da. Yine açık kaynak kodlu üç boyutlu modelleme yazılımıyla üretilmiş animasyon da ağzınızı açık bırakabilir. Bu konuda bayağı zengin bir paylaşım var. Intel ve Microsoft eskisi gibi rahat at koşturamazlar.

    Mobility (taşınabilirlik ve taşınan bu cihazda maksimum hesaplama gücü, hesaplama gücünün verimli kullanımı ve en az güç tüketimi, en uzun kullanım) , cloud computing (bulut bilgi işlem), daha zengin ve daha çok üreticinin sisteminde çalışabilecek cross-platform yazılımlar (Bu sayede alternatifler kimseye bağlı olmaksızın artabiliyor, bu da fiyatların düşmesi, çok daha iyi ürünlerin piyasaya girebilmesi demek) daha güçlü görünüyor bilişimin geleceğinde.

    x86 sahibi olan Intel, istemediği takdirde piyasaya yeni oyuncu katılamıyor, kullandığınız ve muhtaç olduğunuzu düşündüğünüz yazılımların neredeyse tamamı Windows işletim sistemi istiyor. Çift yönden tekel altındasınız.

    Açık kaynak kodu, açık platform, özgür tüketici. Hayalimiz bu.

    Ve yukarıda bahsini ettiğim iki tekel olmasaydı, şu haber ilginç değil, alalade bir haber olurdu ve GPGPU'yu çoktan aktif olarak kullanıyor olurdunuz.




  • bir araştırma okumuştum 2020 yılına kadar program sektörünün %98 açık kaynaklı oalcağından söz ediyordu. eğer nvidia birileriyle anlaşır ekran akrtlarında çalışan en azından multimedya uygulamalar için bir işletim sistemi çıkartırsa devrim olur.
  • intel ve microsoft oldukça bu gibi gelişmelerin hayalden öteye geçecceğine pek ihtimal vermiyorum.
  • hala c++ tı nedir ya bu nvidia + sevdası atık tiksiniyorum + dan nvidia da görünce
  • ne ati ci ne e nvidia cıyım, ama son kullanıcı açısından güzel gelişme.
  • CPU'su olmayan sadece GPU ile çalışacak bir sistem için hala yıllar var, o da bazı arkadaşların da önceden belirttiği gibi Intel ve Microsoft izin verirse. Haberde gözden kaçan asıl konu, ne kadar Fermi kağıt üzerinde işletim sistemi çalıştırabilecek bir yapıda olsa da, NVidia'nın GPU Teknolojisi Konferansında Jensen'in açık bir şekilde söylediği üzere Fermi CPU'nun yerine geçmeyecek ve bir işletim sistemini çalıştırmak için hala bir CPU'ya ihtiyacımız var.
  • AMD ayrık grafik chipi pazarında (harici ekran kartı da deniyor, ama her zaman ayrı bir karta monte edilmek zorunda değil, örnek notebooklar) liderliği ATi ile yakalayabilir. Ama bu nVidia'nın ağlayacağı anlamına gelmez. Tegra ve CUDA ile çok vakit ve emek kaybettiler, ondan GPU kısmında yavaşladılar, rölantide gittiler bir süre, 40nm sürecinde de talihsizliklerle karşılaşınca böyle tatsız durumlar ortaya çıkıyor Kayserili CEO ve yatırımcılar için. Ama sadece Tegra'nın mayası tutarsa, nVidia'yı yakalayabilene aşk olsun. Çıksın ben de öyle bir telefon alayım diye bekliyorum, tabi bir de LTE destekli olursa ne güzel. Zaten CEO da Tegra'dan çok büyük beklentileri olduğunu (o gelsin biz bekliyoruz tarzında değil, ona bağımlılık anlamında) verdiği demeçlerde belirtiyor. nVidia Tegra'lı ürünler piyasaya çıkmak üzere ve Zii dışında hiçbir rakipleri de piyasada görünmüyor, ne Intel, ne AMD'nin yakın zamanda cevap verebileceğini sanmıyorum.




  • haberi bak nvidia fermi işletim sistemi çalıştırabilir olasılık sorusumu bu belkide çalıştıramayabilir çalıştırırsa bak işte çalıştırdık başardık diyeceksin çalıştıramazsan ne olacak tüh be olmadı deyip milletimi uyutacaksın saçma sapan işler yapıyor nvidia arkadaş yap önce aha bu de bak çalıştırdım yok çalıştırabilirmiş yok öyleymiş yok böyleymiş bir kart gösterdiler oda kesilmiş ne idüğü belirsiz birşey çıktı ha bire nvidia'dan bir açıklama ortada elle tutulur gözle görülür hiçbir şey yok milletde enayi ya ne dediysen inanıp peşinden gelecek
  • intel

    microsoft
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HoLY.oNE

    intel

    microsoft


    ozaman linux a hoşgeldin demek istiyorsun
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.