Şüphesiz bu yılın en büyük sürprizlerinden biri olan Batman : Arkham Asylum ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Ortaya çıkan bu bilgiler eminim hepinizi şaşırtacaktır.
Bir oyunun yapımı sizce kaç yıl sürer? Şimdiye kadar yapımı uzun yıllar süren bir çok oyunla karşılaştık. Bu oyunlardan bazıları bu beklemeye değmesine rağmen bazıları ise raflardaki tozlu yerlerini çoktan aldılar bile.
Peki hem konsol oyuncularını hemde PC oyuncularını fazlasıyla memnun etmeyi başaran Batman : Arkham Asylum'un yapım süreci nasıl oldu? İşte bu soruyu merak eden Game Informer dergisi oyunun yapımcı firması Rocksteady Studios'tan oyun ile ilgili bilinmeyenleri öğrenmiş. Bakalım arşın arşın taradığımız Arkham Adası dışında neler olmuş neler?
- Oyunun en renkli karakterlerinden biri olan Harley Quinn'in animasyonları ekibi en zorlayan kısımlardan birisi olmuş. Bu karakterin Motion Capture animasyonlarında erkek oyuncular da kullanılmış.
- Bazı havalandırma boşluklarında meydana gelen ses efektleri, ses yönetmenin evindeki buz dolabı seslerinden kaydedilmiş.
- Oyundaki Explosive Jel'in kullandığı ses efektleri için üç teneke krema kullanılmış.
- Oyundaki delilerin bulunduğu hapisaneye ilk girdiğinizde karşılaştığınız delirmiş mahkum seslerinin tamamı oyunun yazılımını yapan ekip tarafından seslendirilmiş. Akıl hastası mahkumlar ile karşılaştığınız ilk sahneyi hayal edecek olursanız yapım ekibinin ne kadar eğlendiğini bir nebze de olsun tahmin edebilirsiniz.
- Titan Ivy için 44.674 poligon kullanılmış. (Ivy'nin normal hali için bile buna yakın bir poligon kullanıldığını düşünüyorum :) )
- Oyunun yapım aşaması boyunca ekipten 6 kişinin bebekleri dünyaya gelmiş.
- Rocksteady ekibi 14 farklı ülkede faliyet gösteriyor.
- "Joker" adı oyunda 384 defa duyuluyor.
- Yapım ekibinin favori takımı Arsenal. Ekipte 9 kişi bu takımı destekliyor.
- Arkham Adası'nda yapay zekanın ortaya çıktığı 4.556 nokta bulunuyor.
- Oyundaki dövüş sistemi kullanılana kadar üç farklı revizyondan geçmiş. Bunlardan en ilginç olanı ise oyunun ilk dövüş sisteminin bir ritim oyununu andırmasıymış. Bu ritim bazlı sistem kullanılan son dövüş sisteminin temelini oluşturmuş.
- Kontrol sistemi son halini alana kadar yüzlerce deneme yapılmış.
- Arkham Malikanesi'nde bulunan saat kulesi deniz seviyesinden 145 metre yükseklikte olarak tasarlanmış. Oyunun en epik sahnelerinden birinin yaşandığı bu yer için bu cüsse de bir tasarım oldukça yerinde olmuş.
- Oyunda bulunan "The main Intensive teatment lobby" alanı 883 kez kontrol edilmiş. Bu alan bile bu kadar kontrolden geçmiş ise oyunun genel harita sisteminin ne kadar kontrol edildiğini tahmin etmek çok ta zor olmasa gerek. Bu denli farklı yolların yer aldığı harita sistemi için bu kontrol işlemi oldukça normal gözüküyor. Benzer türdeki oyunlar arasında en başarılı sistemlerden birinin Arkham Asylum'da kullanıldığını söyleyebiliriz.
- Oyun boyunca Joker'in suratını görüp parçalama hissi uyandıran televizyonlardan Arkham Adası'nda tam 314 tane bulunuyor.
- Oyunun yapım ekibinin kullandığı tahta'da oyunun yapım süresi boyunca 14.000 not kağıdı kullanılmış.
- Batman : Arkham Asylum'un yapımında yer alan sanatsal çalışmalar, seslendirmeler ve animasyon gibi detaylar 174.405 parçadan oluşmuş.
enteresan ama oyunun yapımının kaç yıl sürdüğünü yazsaydınız daha iyi olurdu.asıl merak ettiğim oydu.Arsenali de tutmaları çok enteresan:)
Malesef o konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmamış. Ama oyunun çıkışından neredeyse 1.5 sene önce duyurulduğunu ve yapım ekibinden 6 kişinin çocuğu olduğunu hesaba katarsak en az bi 2.5 - 3 yıllık bir süreç olduğunu varsayabiliriz. :D
çok uğraşıldığı belli ya oyun o kadar güzel ve eğlenceliki
gerçekten oyun tek kelimeyle harika.. İnşallah devamı yakın zamanda gelir.
Uzun süredir bu kadar sürükleyici oyun oynamamıştım oyuna oturunca başından kalkamıyorsun
Ersincim emeğine sağlık başarılı haber :) Parasını sonuna kadar hak eden bir yapım olmuş.