Şimdi Ara

Arapların yüksek teknoloji yatırımları devam ediyor; ATIC yarıiletken devi olma yolunda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
4.012
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Petrol gelirleri sayesinde ciddi bir sermaya birikimine sahip olan Arap dünyasındaki yüksek teknoloji ilgisi devam ediyor. Özellikle Abu Dabi (Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti) merkezli firmaların yatırımları dikkatlerden kaçmıyor. Abu Dabi merkezli Mubadala firmasının Ferrari F1'e sponsor olmasıyla başlayan bu akımda AMD ile birlikte GlobalFoundries firmasının kurucu iki ortağından birisi olan ve %65.8 gibi çoğunluk hisseyi elinde bulunduran ATIC (Advanced Technology Investment Company) önemli bir girişim de daha bulunarak Chartered Semiconductor firmasını satın alacağını açıkladı.


    Fabrikası olmayan yarıiletken firmaları için hacimli üretim yapan ve TSMC firmasından sonra bu alandaki en büyük oyunculardan birisi olan Chartered Semiconductor firması ile anlaşmaya varıldığını açıklayan ATIC, hisse başına 1.87$ olmak üzere toplamda 1.8 milyar dolarlık bir ödeme karşılığında firmayı satın alacağını açıkladı. ATIC'den Waleed Al Mokarrab açıklamasında uzun dönem yatırım planları ve finansal desteği ile Chartered firmasının yeni nesil üretim teknolojileri için seviye atlayacaklarını ve yeni yetenekler ve ileri teknoloji fabrikasyon süreçleri için yeni fırsatlar yakalayacağını açıkladı.


    Son çeyrekte tamamlanması beklenen satın alma ile birlikte ATIC firmasının yarıiletken endüstrisinde güçlü bir oyuncu olacağı belirtiliyor. AMD ile birlikte GlobalFoundries firmasını yöneten, Dresden'deki üretim tesislerine ek olarak New York'ta açıldığı an itibariyle dünyanın en gelişmiş yarıtilek tesisi olacağı belirtilen Fab2 isimli yeni fabrikanın temellerini atan ayrıca Fab3 için de planlama aşamasında olduğu belirtilen ATIC, Chartered firması ile birlikte fabrikasız yarıtiletken üreticileri için hacimli üretim olanaklarını arttıracağı ve bu açıdan TSMC'ye güçlü rakip olacağı belirtiliyor.








  • güzel gelişme zaten tsmc nin son dönemdeki verimlilik problemleri amd atii ye olumsuz yansımıştı n vidia da global foundries ile çalışacak bildigim kadarıyla tabiki daha birçok önemli firma sektör açısından iyi haber
  • Birleşik Arap Emirliklerinin sadece bilinen off shore hesapları toplamı 400 milyar dolar üzerinde bu para yatırıma dönüşmedikçe hazıra dağ dayanmaz mantığı devam edecektir

    ülke toprakları sınırlı olduğu içinde sanayi yada tarıma yönelmek yerine yüksek teknoloji için ar-ge tesisleri ve fabrika gibi yatırımlara yönelmek zorundalar
  • @Confusion

    Güzel yorum.
  • Türkiye'nin de artık aptalca kısır tartışmaları falan bırakıp bir "teknoloji ve kalkınma açılımı" başlatması gerekir. :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Confusion

    Birleşik Arap Emirliklerinin sadece bilinen off shore hesapları toplamı 400 milyar dolar üzerinde bu para yatırıma dönüşmedikçe hazıra dağ dayanmaz mantığı devam edecektir

    ülke toprakları sınırlı olduğu içinde sanayi yada tarıma yönelmek yerine yüksek teknoloji için ar-ge tesisleri ve fabrika gibi yatırımlara yönelmek zorundalar


    Yaklaşık 1 trilyon doları civarı diye okumuştum bir yerlerde...

    Geç de olsa uyanmaya mı başladılar acaba... Darısı bizim başımıza...
  • Petrolun eninde sonunda bitecegini en sonunda gorduler.

    dubai nin arap emriliklerinin petrol sonrasi ekonomi icin cok guzel yatirimlari var. hazir ellerinde petrolden gelen buyuk sermaye varken yeni sektorler olusturmak istiyorlar.

    ama genede geleceklerini iyi gormuyorum. petrolun verdigi zenginlik yuzunden toplumsal gelisimleri ortacagda donmus kalmis durumda. hala asiretler halinde yasiyorlar. petrolun zenginligi olmadan somaliden hic bir farklari yok.

    petrolden gelen sermaye olmadan buyuk sirketleri yatirimlari yonetecek ve isletecek bir dunya gorusu ve toplum yapisindan yoksunlar.
  • arap dostlarımızın!! türkiyeye hiç yatırım yapmamaları ilginç.
  • quote:

    TSMC'ye güçlü rakip olacağı belirtiliyor.


    mevzu mudur?dunya'nin en gelismis yari iletken fabrikasi yeni alinan sirket bunun icin mi?yazik tsmc'ye garibimin ne sucu vardi simdi kullan sonra arkasindan vur... zannetmiyorum.intel'e guclu rakip olsun intel'den once dusuk nm islemci cikarsin.tabi 1.8 milyarla olmaz o is ve kardes dukkan bunlar siz arastirin biz uretiriz hesabi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: RoyalForce

    arap dostlarımızın!! türkiyeye hiç yatırım yapmamaları ilginç.


    Bizden almasınlarda :)

    Örn: Telekom.

    (Bizim bizden başka dostumuz yok, yeterki bir birimizi yemek yerine üretmeye kafa yoralım.. Türkiye ne zaman teknolojiye el atacak. Ne zaman teknolojide söz sahibi olacak ve biz bunu görecekmiyiz? Benim için mühim olan budur..)
  • Açıkçası bir aralar "Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor" gibisinden bir projemiz vardı, çok umutluydum ama sonu yok. Ya çok uzun zaman sonra (Intel 32 ya da 64 çekirdeğe geçince) bizim tek çekirdekli işlemcimiz çıkar ya da hiç çıkmaz...

    Araplarda da maşallah para var hani. Yatırım yapsınlar da en azından istihdam yükselsin. TSMC verimlilik sorunu yaşayarak tehlike sinyalleri verdi gibi. Zira hacimli üretimde daha düşük üretim tekniklerinde benzer bir sorun daha yaşayıp üretim yaptıran firmaya zor anlar yaşatabilir. Hafif bir güvensizlik oldu. Ama bundan sonra daha dikkatli olacaklardır. Baksanız ya ATIC koptu geliyor...
  • petrol bitsede arapların halini izlsek.
  • Rekabet her zsaman iyidir. Bu, fabrikası olmayan şirketlerin ürününü alırken de böyledir...

    Şimdi zar başı daha az kâr edecek şirketler, daha ucuza ürün alabileceğiz...
  • Petrol'ün bitişi 3. dünya savaşına sebep olabilir, umarım bitmez.
  • türkiye den bir firma satıın alabilse cok guzel olurdu aslında.. sa. koç vsvs...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: WinteR

    Petrol'ün bitişi 3. dünya savaşına sebep olabilir, umarım bitmez.


    Buyuk bir olasilik !!

    Tehlikede ki ulkeler, buyuk ve verimli topraklari olan ulkeler olacak !!! Yani basa saracaz toprak icin savasmaya devam !!

    Konuya gelirsek araplardan fazla birsey beklemek yanlis olur. Suan icin paralarinin alabilgi bilgiyi ve is gucunu kullaniyorlar ama arge onlarin degil !!! Yani tasarlayan ureten beyinler onlarin degil !!!
  • @Darkaura

    Niye ki aşiretler halinde yaşıyan bir millet ortaçağ da donmuş olsun, gelişim anlamında olması gereken yaşam biçimi standartı diye bir kriter mi var.? onlar ortacağ da donmuş gibi ise abd gibi ülkeler yontma taş devrinde donmuş bir toplumdur, yaşam biçimleri malum ortada öyle filimlerde ki gibi güllük gülistanlık değil nasıl bir topluluk olduğunu zaten biliyoruz burada yazmıyim şimdi ...


    Neyse asıl haber hakkında yorumuma gelince kesinlikle çok iyi bir gelişme en azından bu alanda bizim gibi müslüman bir ülkenin onlarca japon, tayvanlı abd li firmalara rakip olması gerçekten takdir ve saygı ile karşılanacak bir durum, hem bizim coğrafyamıza yakın bir ülkede böylesi gelişmeler uzun vadede bizede faydalı olabilir.



    EDİT : İMLA HATASI



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TURK-ŞAD -- 8 Eylül 2009; 9:02:20 >




  • amd yada nvıdıa 1tanesi türkiyeye gelse yeter nerde o günler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sadtneverdie

    petrol bitsede arapların halini izlsek.





    quote:

    Orijinalden alıntı: RoyalForce

    arap dostlarımızın!! türkiyeye hiç yatırım yapmamaları ilginç.


    Araptan dost olmaz

    Tarihe bir bakın araplar neyle uğraşmış örneğin almanya sanayi osmanlı toprakla ...................araplar koca bir hiç

    quote:

    Arapların yüksek teknoloji yatırımları devam ediyor; ATIC yarıiletken devi olma yolunda




    Hayatta araplara güvenmem çıkardığı teknolojiyi kullanmam



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yenerbalcı -- 8 Eylül 2009; 9:46:55 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: RoyalForce

    arap dostlarımızın!! türkiyeye hiç yatırım yapmamaları ilginç.



    Yapmaması mı, yaptırılmamasımı ilginç önce bunu bir sorgulamak lazım....
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.