bir arkadaşımız aşağıda konu açtı eBay gümrük muafiyeti hemen alın diye bu olay dorumu ? Aynen şöyle diyor
" Arkadaşlar Yurt dışından ebay veya başka alışveriş sitelerinden ürün almak istiyorsanız 22 Ekime kadar gümrükte vergi problemi olmuyor konu için detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz "
Bu doğrumu yani ben şimdi mesela ps3 getirtcem yada herhangi 400 dolar altı bişey kredi kartımla eBayden istediğimi sipariş edersem gümrükten hiç bir sorun olmadan geçirtebilcekmiyim? Bu eski tarihli bişeyde olabilir dediler ama her sene bayramda veya yılbaşında böle oluyor gibi bişeyler okudum doğrumu?
Lütfen cevaplarsanız sevinirim :) Çok teşekkürler...
Bildiğim kadarıyla kargo ücreti de o sınır ücretin içinde olmalı.....
10 senedir dış ticaret işi yapıyorum,aydınlatayım hemen seni.
Böyle bir konu söz konusu değil,keşke olsa diyim öncelikle...
Son değişen gümrük mevzuatına göre,''navlun(nakliye ücreti) dahil 150 euro ya kadar olan malzemeyi gümrüğe takılmadan alabilirsin''.Bu daha önceleri 100 euro idi,ondan da öncesi 100 dolar idi,neyse konumuza dönelim,eğer yolcu beraberinde hediyelik eşya getiriyor ise limit 300 euro dur.Tabi kutusunda getirmezsen çantana atarsan dizüstü gibi büyük olmayan eşyaları rahatlıkla sokarsın...
Peki yurtdışından gelen 150 euro yu geçen ve ticari değeri olan mallar için ne olur dersen,o anki gümrük memurunun insafına kalmış birşeydir bu,1000 euro luk dj ekipmanı soktuğumuzda oldu,200 euro luk oyuncağın takıldığı da oldu.Takılırsa ne yapman gerekir,işte o zaman işin zor,zira olay artık malzemenin ithalatına girer,ordinosu ödenir,kdv si ödenir vs. yani burdan alacağın fiyatın aynısına belkide daha fazlasına gelir sana o malzeme.
O arkadaşın açtığı konuyu görmedim ama bahsettiği konu sanırım kurban bayramı üstü olduğu içn bazı paketlerde biraz memurun insifiyatif kullanarak eşyayı hediye olarak kabul edebilmesi olabilir.. Hani ticari amaçla değilde bayram nedeniyle hediye gelmiş gibi düşünülüp biraz tölerans tanınabilir bundan bahsetmiştir..
quote:
Orijinalden alıntı: _AMADEUS_
10 senedir dış ticaret işi yapıyorum,aydınlatayım hemen seni.
Böyle bir konu söz konusu değil,keşke olsa diyim öncelikle...
Son değişen gümrük mevzuatına göre,''navlun(nakliye ücreti) dahil 150 euro ya kadar olan malzemeyi gümrüğe takılmadan alabilirsin''.Bu daha önceleri 100 euro idi,ondan da öncesi 100 dolar idi,neyse konumuza dönelim,eğer yolcu beraberinde hediyelik eşya getiriyor ise limit 300 euro dur.Tabi kutusunda getirmezsen çantana atarsan dizüstü gibi büyük olmayan eşyaları rahatlıkla sokarsın...
Peki yurtdışından gelen 150 euro yu geçen ve ticari değeri olan mallar için ne olur dersen,o anki gümrük memurunun insafına kalmış birşeydir bu,1000 euro luk dj ekipmanı soktuğumuzda oldu,200 euro luk oyuncağın takıldığı da oldu.Takılırsa ne yapman gerekir,işte o zaman işin zor,zira olay artık malzemenin ithalatına girer,ordinosu ödenir,kdv si ödenir vs. yani burdan alacağın fiyatın aynısına belkide daha fazlasına gelir sana o malzeme.
Bayramlarda tanınan o muafiyeti yeni mevzuatla kaldırdılar.Biz önceden daha mutluyduk hiç olmazsa bayramlarda çifte bayram yapıyorduk.Ayrıca gümrükte takılan ürün için eski mevzuatta %10 olan vergi yeni düzenlemeyle %20 ye çıkarıldı.
sorun sadece vergi değil. Ordino yaklaşık 200 TL tutar, beyanname 100 USD gibi birşey. Artı olarak garanti muafiyeti için dilekçe vermen orijinal faturayı yeminli tercümana 50 TL gibi bir rakama çevirtmen vs. vs.
Ben uzun süredir dış ticaret yapıyorum kendime yurt dışından 1 adet ürün almışlığım yoktur. Olaya sadece fiyat olarak bakmayın, birde üründe sorun yaşadığınızı ve garanti altında olmadığını düşünün. Yani PS3 Türkiye'de evet %20-30 daha pahalı ama ya senin alet bozulursa? 400 USD çöpe gidecek. Birde gümrükte yakalanırsa? Zaten aynı paradan fazlaya mal olacak.
O zaman kafanda şu hesabı rahatça yapabilirsin. Gümrük'e takılma ihtimali 50/100 , malın 2 senede bozulma ihtimali 50/100...