Şimdi Ara

iphone browseri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
812
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar hiç iphone kullanmadım. iphone browseri flash desteklemiyormuş yani facebook gibi sitelerdeki videoları izleyemiyoruz yani öylemi. yada içeriğinde flash olan sitelerden yaralanamıyoruz alışveriş siteleri vs. öylemi ? yada doğrumu

• Evet bazı sitelerin gösteriminde sorun yaşanabiliyor.
    Güya Apple ve Flash, üzerinde çalıştıklarını söylüyorlar ama halen bir gelişme yok.
  • eskiden millet donanım yetersiz falan diyordu 3g için ee şimdi niye yok flash 3gs demi yetersiz donanım olarak bence bu işte başka bir iş var
  • flash yoksa nere giricez ya internette. zaten bütün telefonlar giriyor internete
  • Facebook' a geçenlerde iPhone ile girdim, vidyo izlemeye çalıştığımda şu an yapamayacağımı ama üzerinde çalıştıklarına dair bir yazı ile karşılaştım. Bu Flash desteği değilde iPhone' da YouTube' dan vidyo izleme gibi bir şey olacak galiba. Umarım yakın zamanda sonuçlanır.
  • Flash uyumlu telefonlarda bir iki saat internette dolasin bakalim pil ne durumda kaliyor.

Flash cok az pil gerektirmedikce iphone a ilave edilmeyecegi kesin.

Ilk versiyonda sirf bunun icin 3g koymadilar, ikinci versiyonda sirf bu yuzden islemci ve rami oc edip koymadilar. Yani bana kalirsa adi olsun diye degil bol bol kullanilmasi icin koyuyorlar.
  • Merhaba;

Öncelikle "tüm telefonlar internete bağlanıyor zaten" ifadesinin iPhone'a hakaret olduğunu belirtmeliyim. Birçok telefonun internete bağlandığı doğrudur, ama hiçbir telefondaki browser iPhone Safari kadar gelişmiş değil. Web sitelerini bilgisayarda olduğu gibi görebiliyorsunuz, ve kolayca zoom in-out yapabiliyorsunuz. Görüntü ve kullanılabilirlik açısından iPhone bu konuda rakipsizdir.

Flash konusuna gelince:

1. "Flash pili çabuk bitirdiğinden eklenmiyor" ifadesinin hiçbir doğruluğu yoktur. Flash iPhone donanımı için BASİT bir uygulamadır ve Apple isterse (Adobe ile copyrigth sorunu olmadığı durumda) hemen ekleyebilir. Aslında flash uygulamasını eklemek yerine iPhone ekibi ÇIKARMAK için daha fazla çaba sarfetmiştir.

2. Ben bir haftadır iPhone ile interneteyim ve flash eksikliğini -tahminlerimin aksine- fazla hissetmedim. Bir web sitesi tamamen flash tabanlı değilse zaten sitedeki flash'lar genelde reklam amaçlı oluyor (bunların gösterilmemesi daha iyi).

Flash desteğinin neden olmadığı konusunun asıl cevabı ise : GÜVENLİK.

Konuyu biraz açarsak:

1. iPhone aslında bir telefon değil, OS-X tabanlı işletim sistemi çalıştıran bir bilgisayardır. Apple iPhone için özel güvenlik önlemleri alarak özel bir işletim sistemi geliştirmiştir. (Şu andaki son versiyon iPhone OS 3.01).

2. Apple yine güvenlik önlemi olarak, iPhone işletim sistemine AppStore dışında başka bir kaynaktan uygulama yüklenmesini engellemiştir. AppStore'da yayınlanan tüm uygulamalar Apple mühendisleri tarafından incelenmekte, uygulamanın bir güvenlik açığı olmadığına inanıldığında uygulama dijital imzalanıp AppStore üzerinde yayınlanmaktadır.

3. Flash ve PDF eklentilerinin henüz iPhone'a eklenmemiş olmasının temel sebebi de güvenliktir. Flash ve PDF çok yaygın eklentiler olduğundan hacker kesiminin ana hedefleri durumuna gelmiştir ve flash-pdf tabanlı güvenlik açıkları ortaya çıkmaktadır. Apple bu konuda insiyatifi hacker'lara bırakmak yerine insiyatifin mümkün olduğunca kendisinde olabileceği bir GÜVENLİK çözümü peşindedir. Bu çözüm bulunursa flash ve pdf desteği iPhone işletim sistemine resmi olarak eklenecek. (Burada PDF ve Flash lisanslarını elinde bulunduran ADOBE firmasının işbirliği de gerekiyor, süreç bu yüzden de uzamaktadır).

Bu arada CEP TELEFONU GÜVENLİĞİ konusunu biraz açmakta fayda var:

JAILBREAK işlemiyle Apple'ın iPhone işletim sistemi için aldığı güvenlik önlemleri %80-%90 oranında ortadan kaldırılabiliyor. Bu durumda telefona istediğiniz uygulamayı, istediğiniz başka kaynaklardan yükleme imkanına sahip oluyorsunuz. Uygulamalar telefonun bütün özelliklerine ulaşabiliyor, kullanabiliyor (güvenlik sıfır oluyor). Zaten birçoğu "AppStore da fazla uygulama yok", veya "AppStore uygulamaları ücretli" gerekçeleriyle telefonu alır almaz hemen JAILBREAK yapıyor. JAILBREK yapılmış iphone için DİJİTAL İMZASIZ (güvenlik denetiminden geçmemiş) birçok uygulama mevcut ve ücretsiz olarak indirip telefona kurabiliyorsunuz (ve ücretli uygulamaların Crack sürümleri de mevcut).

Yurtdışından arkadaşlarım bana oldukça uygun fiyata iPhone 3GS getirecekti. Ancak telefonu burada kullanabilmem
    için JailBreak yapmak gerekiyordu. Bu nedenle yurtdışından almak yerine bekleyip telefonu Türkiye'de satışa
    sunulunca aldım.

Çünkü iPhone bir bilgisayara göre donanımsal olarak çok daha özellikli bir aygıt. Birileri bilgisayarınız HACK edip ele geçirdiğinde uğrayacağınız zarar nispeten kısıtlı olabilir. Ancak konu iPhone olunca olay biraz değişiyor. Özellikle güvenlik önlemleri sıfırlanmış JailBreak'li bir iPhone sözkonusu olunca, casus bir uygulamanın telefonu kullanarak -sizin ruhunuz bile duymandan- yapabilecekleri konusunda olası senaryolar korkutucu:

- Casus uygulama, önemli kişi (veya kişileri) arayıp, bir ses kaydı dinlettirebilir (kayıt politik, küfür, vs.. olabilir). Bu durumda arayan numara sizin olacağından AYIKLA PİRİNCİN TAŞINI.

- Casus uygulama, istediği numaralara SMS/MMS gönderebilir. Gönderilen mesajların içeriği SUÇ niteliği taşıyabilir. Bu durumda gönderen numara sizin olacağından AYIKLA PİRİNCİN TAŞINI.

- Casus uygulama, cep telefonuyla aranarak BAĞIŞ yapılan numaraları vs.. arayabilir (Arama aşına X kadar bağış yapmış oluyorsunuz, faturanıza yansıyor).

- Yukarıdaki gibi senaryoların sayısı teorik olarak sonsuzdur. Tek kısıtlama hackerların hayal gücü.

AYIKLA PİRİNCİN TAŞINI deyimi, yukarıdaki hacklerden birinin kurbanı olduğunuzda uğrayacağınız olası maddi
    kayıplardan (arama/sms ücreti vs..) ziyade, daha çok olası yasal yükümlülükleri ifade etmek için kullanılmıştır. Eğer hackerlar tarafından TEKİL olarak hedef alındıysanız, bu durumda aramayı sizin yapmadığınızı, mesajı sizin göndermediğinizi ispatlamanız çok güç olabilir.

Apple yukarıdaki gibi senaryoların oluşmasını engellemek amacıyla AppStore sistemini kurmuş, ve telefona
    yüklenecek uygulamaların yapabileceği işlemler için (Orjinal Apple Uygulaması değilse) önemli güvenlik önlemleri almıştır. Yani Apple "ÖNCE GÜVENLİK" politikasıyla hareket etmektedir. Yukarıda gibi bir senaryonun yaygın olarak gerçekleşmesinin IPHONE projesinin sonu olacağını tahmin etmek güç değil. Zaten bir kez "IPHONE güvensizmiş, kullanan birinin başına şunlar gelmiş" şeklinde bir haber yapıldığı zaman, artık oluşan imaj zedelenmesini onarmak çok güç olur.

SONUÇ OLARAK:

Flash desteği (ve benzeri eklentilerin eklenmesi), Apple tarafından GÜVENLİK konusunda gerekli önlemlerin
    bulunduğuna inanıldığında (ve ilgili lisans sahibi firmayla anlaşılması durumunda) iPhone işletim sistemine resmen eklenecektir. "Resmen Eklenme" ifadesi, uygulamanın bir OS güncellemesi ile işletim sistemine eklenmesi veya dijital imzalı olarak AppStore üzerinde yayınlanmasıdır.

NOT: Bu yazıdaki fikirler tamamen şahsıma aittir ve benim hiçbir şekilde Apple ile bir bağlantım bulunmamaktadır. Aksine konu bilgisayar olunca Windows kullanan birisiyim. Bu nedenle özellikle JailBreak konusuna itirazı olacak arkadaşların konuyu şahsileştirmeden içeriğe itiraz etmelerini dilerim.

quote:

Orijinalden alıntı: lexus

flash yoksa nere giricez ya internette. zaten bütün telefonlar giriyor internete

• apple flash desteğine izin verirse kontrolsuz yazılımlar iphoneda çalışacağı için destek vermiyor diye duymuştum bir yerden.
    sonuçta flash ile her türlü uygulama yapmak mümkün, appleda kontrollu davranmak istiyor. bana mantıklı gelmişti.
    zaten ben kendi bilgisayarımdaki tarayıcılarda da flash engelleyici eklentiler kullanıyorum, yani gezinmemde hiçbir sıkıntı yaratmıyor, iphoneda flash olmaması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tEaMpRaEn -- 3 Eylül 2009; 13:31:44 >
  • Email veya safariden pdf ler gosteriliyor sanirim yeni aldiginiz icin daha rastlamadınız.

Ayrıca diğer nokia ve benzeri cihazlari flash oynatırken kullandıysanız. Sayfanin nasil bir anda tepkisiz hale geldiğini görebilirsiniz. Bu tepkisizlik cihazin son hızda çalışmasına neden olmakta buda hem kullanıcı deneyimini azaltmakta hemde pil tüketimini arttirmakta yoksa Nokia gibi çalıştırır gibi yapmak ve destekli yapmak çok kolay.
  • Artık siteler bünyesindeki videoları iphone uyumlu hale getirmeye başladı yani iphone yavaş yavaş racon sahibi oluyor :D yaw adamalr ilk başta tam sorunlu ve kullanılmayacak bir tel cıkardılar firmware iler hemen hemen herşeyi hallettiler halledilemeyenleride hacker lar hallediyorlar sağolsunlar ;) Ha flash desteği gerçekten tehlikelimi olacak mı bilmem ama belki flash desteği sadece videoları ve oyunları destekleyecek sekilde yamalar hazırlanabilir :D ama hackerlar yine rahat durur mu onu bilemem :D
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.