Şimdi Ara

Kablosuz Internet ve yayıncılıkta yeni denemeler ; XG Technology'den xMax

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.594
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kablosuz bağlantı teknolojileri, her geçen gün daha uzak noktalara daha hızlı bağlantı sağlayabilecek şekilde gelişme gösteriyorlar. GSM, GPRS, 3G, Wi-Fi gibi teknolojilerle kişiler taşınabilir ve ya sabit cihazlarla Internete kablosuz olarak ulaşabiliyorlar. Bu teknolojilerin hepsinde ortak nokta kablosuz bağlantının sağlanabilmesi için çok sık aralıklarla baz istasyonlarının kurulu olması gerekliliği. Ayrıca bu saydığımız kablosuz bağlantı çeşitleri genelde Internet kullanımı için yeterli geliyorlar, bu teknolojilerle yüksek çözünürlüklü film veya benzeri yayınlar yapmak olanaksız.

    Florida bazlı bir firma olan XG Technology'nin geliştirdiği xMax isimli kablosuz bağlantı teknolojisi, kullanıcılara şimdiye kadar sunulmuş en geniş kablosuz bağlantı alanını ve kablosuz bağlantı hızını vaad ediyor. Radyo sinyalleri üzerine bindirilmiş düşük güçlü fakat yüksek veri taşıma kapasitesi sahip sinyallerin uzak noktalara birbirlerine karışmadan iletilmesini sağlayan teknik, tek baz istasyonu ile 64 kilometre kare alanda kullanıcılara hizmet verebiliyor. Sinyaller basit radyo antenleri ile alınıp yollanabiliyorlar.

    xMax'de verilerde herhangi bir sıkıştırma işlemi ve benzeri işlem yapılmıyor sadece uzun mesafelere yayılma özelliği olan fakat fazla bilgi taşıma yeteneği olmayan radyo sinyalleri üzerine düşük güçlü fakat daha fazla veri taşıyabilen birbirinden farklı ve birbirine karışmayan sinyaller bindirilip uzak noktalara gönderiliyor. Aslında bu şu anda antenler vastası ile izlediğimiz televizyon, radyo yayını veya cep telefonundada bu şekilde yapılıyor. Fakat xMax birim alana çok daha fazla sinyali birbirine karışmayacak şekilde bindirebiliyor ve kullanıcılar bilginin geldiği frekans üzerinden yine bilgi gönderebiliyorlar. Telsizde olduğu gibi çift taraflı bir kullanım söz konusu. UHF ve VHF radyo frekansları üzerinden yayın yapabilen xMax, kablo üzerinden de aktarılabilmekte.

    Sağladığı uzak mesafeye erişim ve taşıyabildiği yüksek veri miktarı ile kablo tv şebekesi üzerinden 1000 kanala kadar yayın yapılabilmesi veya HDTV yayınları bu teknoloji ile mümkün oluyor. xMax ayrıca DSL hatlarının santrale olan ve en verimli çalıştıkları uzaklığı 10 kilometreden 20 kilometreye kadar çıkartabiliyor. xMax siyallerini almaya ve göndermeye yarayan entegrelerin maliyetleri yaklaşık 6$ ile 8$ arasında değişiyor. Baz istasyonlarının maliyeti ise 350.000$ civarında.

    XG Technology, xMax in geliştirmesini tamamlamış durumda. Firma şu an için xMax ile uyumlu donanımlar üzerinde çalışmalar yapıyor. TV, PDA, telefon ve benzeri cihazlara teknolojiyi uyarlamaya çalışan firma aynı zamanda da lisans antlaşması yapacağı kuruluşlar arıyor. Kendisi entegre veya mobil cihaz üreticisi olmayan firma, teknolojiyi yayıncı kuruluşlara ve üreticilere satmayı amaçlamakta.

    WiMAX ve Flash-OFDM gibi geliştirme aşamasında olan ve çok öncelerden duyrulmuş teknolojilere göre kendine ayrılmış ek bir band istememesi, kablolu ve kablosuz aktarıma uygun olması (radyo sinyalleri ile iletim olduğundan fiber hariç) ve kapsama alanı olarak oldukça etkileyici olan xMax, kablosuz bağlantı için gelecekte yeni bir alternatif olacak gibi.

    xMax, kablolu kablosuz TV yayınları, kablolu ve kablosuz HDTV yayınları, hızlı Internet, gelecek nesil cep telefonları, IP Phone, görüntülü görüşme gibi bir çok teknoloji ile kullanılabilecek yeterlilikte. İleride basit bir alıcı anten ile kablosuz olarak evlerimizden HDTV yayınları izlememiz xMax ile vaad edilenler arasında. Eğer xMax ve XG Technology hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz haberin sonundaki linke tıklayarak üreticinin sayfasını ziyaret edebilirsiniz.


    Sayfanın Linki : http://www.xgtechnology.com/








  • Ataştırman için teşekkürler. Türkiyede bunu hangi kuruluş ne şekilde değerlendirebilir. (Tabii ki TT haricinde)
  • Teknoloji TT nin desteğiyle birlikte Şehirleri kaplayan Internet yayınları veya kablo TV şebekesinin güçlendirilmesi için kullanılabilir. Cep telefonu operatörleride uyumlu cihazlar için TV yayınları yapabilirler. Fakat teknoloji henüz yeni deneniyor her ne kadar tamamlanmış ve denemelere başlanmışta olsa uyumlu cihazların çıkması 2 seneyi alır en az.
  • baz istasyonları iyi paraymıs
    bana kalırsa iki seneden fazla bir süre gerekir...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Speed-Step

    UHF ve VHF radyo frekansları üzerinden yayın yapabilen xMax, kablo üzerinden de aktarılabilmekte.




    frekansların karışmaması ilginç

    teknik olarak nasıl acaba
  • haber kayda değer, teşekkürler..
    sağladığı bant genişliği / kullanıcı sayısı kapasitesi hakkında sayısal bir bilgi ??
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.