Şimdi Ara

Motor yagları hakkında; 5w30, 10w40 ne demek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
6
Favori
214.882
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaşlar, motor yağını dğiştireceğim ancak değiştirmeden önce öşöyle bi araştırma yapayım dedim, konu hakkında fikir sahibi olanlar yazasra sevinirim, aracım 2004 focus 1,6
    hangi yağ gerekir,
    ne kadar gerekir,
    fiyatları nasıl, nerdendeğiştirmeliyim vs vs vs
    yağ markaları var bir sürü hangisi iyidir,
    aracımla hangisiuyumludur aklıma gelen sorular, yardımcı olursanız sevinirim...

    saygılarımla...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alexdesouza -- 6 Ağustos 2009; 10:24:52 >



  • Arkadaşlar fazla tekniğe takılmadn şöyle anlatayım,

    örneğin SAE 10W40 yada sadece piyasada duyduğunuz şekliyle 10W40 kışın 40 numara yazın ise 10 numara yağ özelliği gösteren yağ demektir.

    Kış aylarında hava soğuk olduğundan yağın viskozitesi kendiliğinden yükselir. Tam aksine ise yaz aylarında sıcaktan dolayı normalde olduğundan daha ince bir hal alır. Bu durumda hem yazın hemde kışın aynı numara yağı kullanmak motora zarar verir. Nasın mı? Şöyle;

    Yağ özellikle ana yataklarda yatak ile krank mili arasında yağ filmi oluşturarak metalin metale temasını engeller. Aksi taktirde kuru sürtünme başlar ve motor kısa sürede yatak sarar. Olması gerekenden daha ince bir yağ kullanırsanız eğer yağ filmi kolayca yırtılır ve bu dediğim durum ortaya çıkar.

    İşte bu nedenle motor yağları genellikle (eskiden böyle değildi her yaz ve kış geldiğind eyağ değişimi yapılırdı) hem yaz aylarına hemde kış aylarına uyum sağlayacak şekilde yapılırlar. Aynı yağ kışın incelirken yazın kalnlaşırki ortam sıcaklığından dolayı özelliğini kaybetmeyip görevini yapabilsin. Bunun dışında tabi yukarıda verilen SAE (Societyof Automotive Engineers) teknik bilgileri doğrudur.

    Umarım faydalı olmuştur.


    Gazi Üniversitesi
    Teknoloji Fakültesi
    Otomotiv Mühendisliği Bölümü
    Öğretim Elemanı......
    Bu bahsettiğiniz tamamiyle yanlıştır.

    motor yağlarının üzerinde yazan o rakam ve harfler,yağın soğukta ve sıcakta gösterdikleri SAE viskozite derecesidir.
    Test derecesi 0fahrenayt ile 210fahrenayt arasındadır.celcius olarak (-17.7c-98.88c)dir.

    -17 derecede 10SAE derece viskozite
    98derecede 40 SAE derece viskozite

    10w/40 Burda yazan w harfine takılmayın o soğukta olduğunu göstermek içindir. İngilizce olarak kışın (winter) kısaltmasıdır.
  • http://www.shell.com.tr/products-services/on-the-road/consumer-lubricants-tpkg/right-oil.html

    Yağ numaraları ne anlama gelir?

    Dört mevsimlik yağlar yağın yüksek ve düşük sıcaklıklarda motor performansını koruyabildiğini belirten, dereceleri üzerinde iki sayıya sahip olan yağlardır. Bir dört mevsimlik yağlayıcı, sıcaklık değişiklikleri altında viskozite farklılıklarını minimum seviyeye düşürür.

    Dört mevsimlik bir yağda ilk sayının ardından normalde kış anlamına gelen W gelir. İlk sayı, yağın kış mevsiminde nasıl akacağının bir göstergesi olarak, düşük sıcaklıklar altındaki yağ viskozitesini temsil eder. İlk sayı ne kadar düşükse, yağ düşük sıcaklıklarda o kadar incedir.

    W'den sonra gelen ikinci sayı ise, yüksek sıcaklıklar altındaki yağ viskozitesini temsil eder. Sayı ne kadar yüksekse, yüksek sıcaklıklarda yağ o kadar kalın olacaktır. Motorunuz için doğru viskoziteyi kullanmak motor performansını arttırır, motor aşınmasını azaltır ve yakıt verimliliğini arttırır.

    Ek olarak, sentetik yağlar genellikle mineral yağlardan daha düşük ve yüksek sıcaklık özelliklerine sahiptir. Bu, daha iyi yakıt ekonomisi ve soğuk çalıştırma sağlayarak korumayı sürdürür.

    Aracınızın hangi viskozite indeksi değerine ihtiyacı olduğunu öğrenmek için, Shell LubeMatch programımızdan yararlanın.
    .




  • Brujeria35 kullanıcısına yanıt
    BU arkadaşın verdiği bilgi doğru, adamı bide linç etmiş cahiller. :D Yani o rakamlar dereceyi gösteriyormuş, sadece 10w kısmındaki biraz daha farklı daha düşük sıcaklığa dayanaklı aşağıdaki tablodan bakınız. efem.. Örneğin 10W için -35derece başlangıç +10= -25dereceye kadar dayanaklı demek.
    5W ise -35+5=-30dereceye kadar dayanıklı demek.
    https://www.sekizsilindir.com/2016/06/motor-yag-viskozite.html




    viskozite yağın yoğunluğudur, viskozite yüksek olan dah yoğun kalın yağdır 15w gibi, viskozite düşük ince yağ ise 0W gibidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .i. -- 30 Ağustos 2019; 21:54:36 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.