Şimdi Ara

Fiyat ve özellikleriyle yeni nesil Intel işlemciler; Core i3 ve Core i5 serisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
14.731
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Intel önümüzdeki aylarda işlemci gamını yeni modellerle güncellemeye hazırlanıyor. Nehalem mimarisini temel alan Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcileriyle performans liderliğini pekiştiren firma, yüksek geçiş maliyetleri gerektiren seriye alternatif olarak Lynnfield kod adını taşıyan ve LGA1156 formunda olan yeni nesil işlemcilerini Eylül ayında lanse etmeye hazırlanıyor. Yeni modellerle birlikte Nehalem mimarisini yaygınlaştırmayı hedefleyen firma, işlemcileriyle birlikte Ibeax Peak kod adını taşıyan ve Platform Kontrol Merkezi olarak tanımlanan P55 yonga setini de tanıtacak. Eylül ayında lanse edilecek Lynnfield işlemci ailesinin yanı sıra Intel, 32nm üretim teknolojisiyle hazırladığı, entegre grafik özellikli Clarkdale işlemci ailesini de yeni yılın ilk günleriyle birlikte duyurmayı planlıyor. Bu haberimizde Intel'in yeni işlemci modellerinde takip edeceği isimlendirme stratejisine, yeni modellerin teknik özelliklerine ve anakart üreticileri tarafından açıklanan olası fiyat bilgilerine yer vereceğiz.


    Lynnfield kod adını taşıyan ve LGA1156 formunda hazırlanan yeni nesil Intel işlemciler, Kasım ayında gezegenin en hızlı işlemcileri olarak lanse edilen Bloomfield kod adlı Core i7 işlemci ailesinin daha ekonomik varyasyonlarından oluşacak. Yine Nehalem mimarisinin kullanıldığı yeni işlemcileri, Blommfield jenerasyonundan ayıran önemli bazı farklılıklar bulunuyor. Bilindiği üzere Intel, Nehalem mimarisi ile birlikte bellek kontrolcüsünü Kuzey Köprüsü'nden alarak işlemci üzerine entegre etmiş (Integrated Memory Controller - IMC) ve üç kanal DDR3 bellek desteği sunmaya başlamıştı.Nehalem mimarisiyle başlayan süreçte Intel'in yavaş yavaş tüm modellerinde kullanmaya başlayacağı entegre bellek kontrolcüsü, Lynnfield işlemci ailesinde de karakteristik özellikleri arasında yer alırken, Bloomfield kod adlı Core i7 jenerasyonundan farklı olarak yeni işlemcilerde, entegre bellek kontrolcüsü üç kanal yerine çift kanal olacak, resmi bellek hızı desteği ise 1066MHz'den 1333MHz'e çıkmış olacak.


    Görüldüğü üzere bellek kontrolcüsü, Bloomfield ve Lynnfield işlemci aileleri arasına set çeken en önemli teknik farklılıklardan birisi olacak. 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ve dört çekirdekli tasarma sahip olan Lynnfield işlemci ailesi, 8MB seviye 3 bellek ile gelecek ve Simultaneous Multi-Threadig yani yeni nesil Hyper-Threading teknolojisine yer verecek ancak bu noktada kullanıcıların satın almak istedikleri modele dikkat etmeleri gerekecek. Zira Lynnfield işlemci ailesinde yine modelleri arasındaki farkı daha belirgin hale getirebilmek için serinin baz modeli olan ve Core i5-750 olarak isimlendirilen modelde Hyper-Threading teknolojisine yer verilmeyecek. Bu önemli bir ayrıntı zira en basit tanımlamasıyla işlemci kaynaklarının daha iyi kullanılmasına ve aynı anda çift iş parçacığının işlenebilmesine olanak tanıyan Hyper-Trehading teknolojisi, destek veren uygulamalarda ciddi performans farkları yaratabiliyor. Core i5-750 modeli haricinde serinin diğer tüm üyeleri HT desteğine sahip olacaklar.


    alt="Fiyat ve özellikleriyle yeni nesil Intel işlemciler; Core i3 ve Core i5 serisi"


    Bloomfield kod adlı Core i7 işlemci modelleriyle karşılaştırıldığında Lynnfield jenerasyonunda görülen bir diğer önemli farklılık ise yüksek bant genişliği sunan QPI veri yolu teknolojisi yerine, veri transfer kapasitesi daha sınırlı olan DMI veri yolu teknolojisiyle devam edilecek olması. Diğer taraftan Core i7 işlemci ailesiyle birlikte lanse edilen Turbo Boost teknolojisi, Lynnfield tabanlı modellerde de yer alacak. İşlemci kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayan bu teknoloji ile örneğin çok çekirdek desteği olmayan ancak yüksek frekans duyarlılığına sahip olan uygulamalarda, tek bir çekirdeğin hızı otomatik olarak arttırılırken, diğer üç çekirdek neredeyse kapatılma noktasına getirilerek daha yüksek başarım sağlanabiliyor. Turbo Boost teknolojisinin sağladığı katkı mevcut Core i7 modellerinde pek anlaşılmamıştı zira işlemciler standart frekansta bile oldukça yüksek performans sunuyordu. Ancak Lynnfield işlemci ailesiyle bu durumun değişmesi ve Turbo Boost teknolojisinin öne çıkması bekleniyor.


    Yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz üzere Lynnfield modellerinde çekirdek hızı, işlemci modeline göre 3.6GHz'e kadar çıkabiliyor. Üstelik Turbo Boost teknolojisiyle çekirdek saat hızının sistem tarafından otomatik olarak arttırılabilmesi, ince ayar konusunda detaylı bilgiye sahip olmayan kullanıcılar için büyük önem taşıyor. Bloomfield kod adlı Core i7 modelleriyle kıyaslandığında Lynnfield işlemci ailesinde entegre özelliklerin arttırıldığını görüyoruz. Zira PCIe kontrolünün de işlemci içerisine alınmasıyla birlikte yonga seti tasarımında değişikliğe giden Intel, kuzey ve güney köprüsü olmak üzere çift yongadan oluşan tasarım anlayışını geride bırakarak, PCH olarak tanımlanan ve ilk adımı P55 ile atılacak yeni tasarım sürecine geçiş yapıyor. Bu sayede anakart maliyetlerini aşağı çekecek olan Intel, toplam geçiş maliyetlerini de düşürerek kullanıcıların yeni nesil Lynnfield platformuna geçmesini sağlayacak zira mevcut Core i7 jenerasyonuna göre yeni seri de hem işlemiciler hem de anakartlar daha ucuz olacak.


    Lynnfield kod adını taşıyan yeni nesil işlemcilerde belkide dikkat edilmesi gereken en önemli nokta isimlendir olacak. Zira bir süre öncesine kadar Intel'in yeni nesil işlemcilerini Core i5 çatısı altında lanse edeceği düşünülüyor ancak daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz üzere firma bu stratejik bir değişikliğe giderek Lynnfield jenerasyonunda bazı işlemci modellerini Core i7 çatısı altında lans etmeye karar verdi. Intel'in bu kararında özellikle serinin Hyper-Threading destekli üst modellerinde, performansın mevcut Core i7 modellerine yakın olmasının etkin rol oynadığı belirtiliyor. Intel önümüzdeki Eylül ayında 2.66GHz'de çalışan ve HT desteğine sahip olmayan Core i5-750 ile her ikisi de HT desteği sunan 2.8GHz'lik Core i7-860 ve 2.93GHz'lik Core i7-870 modellerini pazara sunacak. Detaylı özelliklerine haber içerisindeki tablomuzdan ulaşabileceğiniz yeni nesil işlemciler adetli alımlarda modeline göre sırasıyla 196$, 284$ ve 562$'lık satış fiyatıyla son kullanıcıların beğenisine sunulacaklar.


    alt="Fiyat ve özellikleriyle yeni nesil Intel işlemciler; Core i3 ve Core i5 serisi"


    Lynnfield kod adlı Core i5 ve Core i7 işlemcilerin yanı sıra Intel, 32nm üretim teknolojisiyle hazırladığı Westmere tabanlı (Nehalem mimarisinin yeni özelliklerle güncellenmiş versiyonu) Clarkdale işlemci ailesini de pazara sunmayı planlıyor. Daha önce yılın son çeyreğinde anons edileceği düşünülen işlemcilerin, Intel'in Lynnfield jenerasyonuna odaklanacak olmasından ötürü önümüzdeki yılın ilk çeyreğine ötelendikleri belirtiliyor. 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan LGA1156 uyumlu işlemcilerin tamamı çift çekirdekli tasarıma sahip olacak ve masaüstü sistemler için entegre grafik özelliğine sahip ilk Intel işlemci jenerasyonu ünvanını taşıyacaklar. Clarkdale işlemci ailesinde, 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ve GMA mimarisine temel alan entegre grafik yonası, işlemci zarı ile birlikte aynı paket içerisinde bir araya getiriliyor. Yani Intel'in entegre grafik özellikli ilk işlemci modelleri doğal tasarımlı olmayacak ve MCM yani çoklu yonga tasarımı ekseninde iki farklı zar tek bir paket içerisinde sunulacak.


    Tayvan merkezli anakart üreticilerinden alınan bilgilere göre Clarkdale jenerasyonu işlemciler üç farklı model gamı altında lanse edilecek. Serinin Hyper-Threading desteğine sahip olmayan tek üyesi 2.8GHz'de çalışan model olacak ve Intel bu işlemciyi muhtemelen Pentium-??? serisi altında lanse edecek. Öte yandan 2.93GHz ve 3.06GHz'de görev yapacak modellerin Core i3 serisi altında duyurulması beklenirken, 3.2GHz, 3.33GHz ve 3.46GHz'de çalışan modeller ise Core i5 serisinin birer üyesi olacaklar. Hyper-Threading desteğinin Pentium çatısı altında sunulacak işlemci haricindeki diğer tüm modellerde kullanılması beklenirken, Turbo Boost teknolojisinin ise tabloda da görülebileceği üzere ilk üç modelde kullanılmama ihtimali bulunuyor ancak bu durum henüz resmi olarak netliğe kavuşturulmuş değil. Isıl güç tasarımlarının 73 Watt olacağı belirtilen entegre grafik özellikli işlemciler, DDR3-1333MHz bellek desteği sunacak ve modeline göre 3MB veya 4MB L3 bellek ile gelecekler.


    Modeline göre 87$ ila 284$ arasında değişen fiyatlarla lanse edilmesi beklenen 32nm Clarkdale işlemci ailesi ile Intel, entegre grafik özellikli yeni işlemcilerini rakibi AMD'den 1,5 - 2 yıl önce endüstrinin beğenisine sunmuş olacak. Core i5-750 ve Core i5-860 modellerinin düşük güç tüketimli modellerini de pazara sunmayı planlayan firma ayrıca önümüzdeki yıl Core i9 serisi altında 6 çekirdekli masaüstü işlemcilerini de lanse etmeyi planlıyor. İlginç olan nokta ise Intel önümüzdeki aylarda hem yeni bir üretim teknolojisine geçmeyi hem de entegre grafik özellikli işlemcilerini pazara sunmayı planlarken AMD'nin ise güncel yol haritasında 2011 öncesi için Intel'e cevap olabilecek herhangi bir radikal model girişimi bulunmuyor, tabii firma sürpiz olabilecek yeni bir girişimde bulunmaz ise.








  • Bu seriyi ayrıntılarıyla görmek çok iyi oldu. Hız bakımından genel bir bakış atıldığında Intel'in bu konuda eskiye göre cömert davrandığını söylemek gerek. Özellikle Turbo Boost ile en az 3.2Ghze kadar çıkıyorlar. Corei7 serisinin Core 2 serisine göre aynı saat hızlarında daha başarılı olduğunu da göze alırsak şimdikilere oranla tatmin edici seviyede işlemciler. Listelerde özellikle Pentium ve Clarkdale ailesi dikkatimi çekti. Pentium isimli model dahili grafik birimi ile ucuz yollu performans isteyenlere alternatif oluşturabilir gibi gözüküyor. Intel GMAlar onboard şeklinde iken kullanıcılar için pek de yeterli olmadığını göz önünde bulundurursak Clarkdalede Intel'in biraz daha iyi işler başarmasını umuyorum.
    Listeye göz attığımda kendi adıma en alınası işlemciyi i7 860 olarak gördüm. i7 serisinin listedeki en düşük modeli olmasına rağmen teknolojik bir eksikliğinin bulunmaması sayesinde fiyatıyla diğerlerinin önüne çıkıyor. Zira sırf TB ile oldukça tatmin edici bir hıza çıkabilirken biraz da o/c bilgisi ile rahatlıkla abisi 870'in önüne geçebilir. 870 ise fiyat olarak bana eski Intel oyunlarını hatırlattı. Bu ikisini eskinin Q6600 ile Q6700üne benzettim bir anda. Zira ben alırken 2.4Ghzlik Q6600 266$ iken 2,66Ghzlik Q6700 için 500$ isteniyordu.
    Gerçek performanslarını görmeden ve i7 9xx serisinin fiyatlarında değişiklik olup olmayacağı kesinleşmeden kati yorum yapılmaması gerekir ancak Intel için bu yeni seri fiyatlarını normal, son kullanıcı için ise biraz pahalı buluyorum.

    Edit: Unutmadan, Teşekkürler Fx57
    Edit2: Vurgulamayı unuttuğum bir nokta da bu seri Core i7lerde DDR3 belleklerin 2 kanal olarak kullanılacak olması. Fx57'nin dediği gibi i7 9xxler ile arasındaki en önemli teknik farkı bu. Triple DDR3 olmamasının performans olarak yansımasını da testlerle görmek lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adilazimdegilx -- 26 Temmuz 2009; 15:34:34 >




  • turbo bost iyi bişiye benziyorda bana yaramaz:D
  • 2.93 ghz 2 çekirdek,4 thread 123$, AMD X3'ler karşısında performansı nasıl acaba merak ediyorum, yeni sistem alacaklar için hoş görünüyor.
  • Haber için teşekkürler fakat göremediğim nokta şu. Söylentilere göre Core i5 serisi hem 45 hemde 32 nm teknolojisi ile 2 seri olarak sürülecek piyasaya. Haberi okudum fakat pek birşey göremedim bunla ilgili. Clarkdale yani 32 nm işlemciler Core i5 için mi yoksa i7 için mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IgorStravinsky -- 26 Temmuz 2009; 18:40:27 >
  • Hmm, bu çok açıklayıcı oldu. Evet 40 kalmış =) teşekkürler. Düzelttim kendi mesajımı, iyi forumlar

    O zaman bence şu zamanın en iyi f/p işlemcisi olur heralde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IgorStravinsky -- 26 Temmuz 2009; 18:43:32 >
  • @TryAgain, haberde ve tablolarda gerekli ayrıntılara yer veriliyor. Clarkdale jenerasyonu 32nm üretim teknolojisiyle üretilecek ve hem Core i3 hem de Core i5 serileri altında modelleri bulunacak. Lynnfield kod adıyla tanımlanan ve Eylül ayında lanse edilmesi beklenen işlemciler ise 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanıyor ve modeline göre Core i5 ve Core i7 serileri altında lanse edilmeleri bekleniyor.
  • Core i7 860 hava soğutmayla 5 GHz'i vurur diyorum. Bahse girmek isteyen? :)

    Birde lga-1156 platformunun şöyle bir karın ağrısı var: Intel bu platforma 32 nm. güncellemesi yapmayacak, dolayısıyla bu platformu kullananlar 32 nm. için Sandy Bridge'e geçmek zorunda o da yeni bir platform, lga-1155, biraz komik ama gerçek sadece 1 pin eksik. Aslında lynnfieldler bunu göz önünde bulundurunca lga-1366 platformuna nazaran, bence, daha tuzlu oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 26 Temmuz 2009; 20:38:51 >
  • Başımıza bir de 1156 pin mi çıktı, desenize yıl sonunda 775, 1156 ,1366 her türden anakartlar olacak pisaya iyide karışacak..
  • haber için teşekkürler hepsini bir arada görmek güzel oldu
  • Yeni sistem toplayanlar phenom + am2 anakart yerine,intel in bu yeni jenerasyon işlemci ve anakartlarını tercih edilmesi hedeflenmiş. Eski mimaridan daha ucuz olacağı belirtilmiş işlemci ve anakartların.Bunları birazda kullanıcı inceleme ve yorumları belirleyecek.Intel biraz uğrasmiş,umarım uğraştığına değecek birşeyler yapmıştır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiqhWoltage -- 26 Temmuz 2009; 22:45:12 >
  • Core i3 2.9GHz işlemci f/p oranı güzel bir ürün gibi...
  • 775-1155-1156-1366 Heyy maşallah. :)

    Birini kullanan diğerine geçiş yapmada bayaa bir sıkıntı çekecek anlaşılan..
  • intel lga olayını çorbaya çeviriyor lga 775 döneminden tam uyum söz konusu idi ama işin suyu çıktı. kullanıcılar için büyük zorluklar çıkacak
  • INTEL ortalığı hoşaf etti hakkaten...

    Ya geçilcekse direk core i7 ye geçilir..
    Yada hiç dert edilmeden AMD ile yola devam edilir...

    INTEL tarafı baya bi tuzlu görünüyor...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KiLLeR©

    775-1155-1156-1366 Heyy maşallah. :)

    Birini kullanan diğerine geçiş yapmada bayaa bir sıkıntı çekecek anlaşılan..


    intel şaşırmış

    ne yapacaklarını bilmiyorlar 1903 pin çıkarsa alırım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yenerbalcı -- 27 Temmuz 2009; 15:04:10 >
  • ben i 920 almak üzereyim i860 nasıl acaba bundan ii mi olacak acaba bu triple bellek filan işi karıştırıyor bence ?
  • Ben her zaman söyledim Performansı nasıl olur bilemem, beni o boyutuda ilgilendirmiyor, INTEL sizi istediği bir kalıbın içine hapsetmek istiyor, Bu CPU ları kullanacaksanız bu platformda kullanacaksınız diyor, başka bir platforma geçmek isterseniz yeniden ANAKART+CPU değiştirmeniz gerekecek.. Alırım AM3 destekli CPU takılırım AM2 anakartımda, sonra canım istediğinde direk AM3 anakarta geçerim DDR3, USB 3.0 gibi teknolojileri kullanmaya başlamak için, ister ucuz AM2 anakartlar ile DDR2 bellekler ile, ister direk AM3 ile DDR3 bellek kulanmaya başlarım...

    İşte bu sebepten benim adıma socket 1156 ve core i5 CPU lar ölü doğmuş bir teknolojidir performanslarının ne olduğu önemli değil, ancak LGA 775 ile 1366 arasındaki kadar performans farkı olursa komple sistem yenilemeyi düşünürüm, ben memnunum Q6600 ümden geçersem direk Core i7 olacaktır bu platform... 2010 ilk çeyrekde 6 çekirdekli işlemciler çıkacak piyasaya X58 anakartlar ile uyumlu, nolcak o zaman 5-6 ay için sistemi yenileyeceğiz..




  • Alınacaksa corei7 alınmalı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cool Boy

    Alınacaksa corei7 alınmalı



    AMD Phenom 2 X4 955 BE ve 790fx ud5 anakart ikisini sipariş etmiştim sonra forumdaki bir arkadaş 3 kanal ram kullanamazsın deyince Core i7 aldım. Keşke AMD'li siparişimi iptal etmeseydim diyorum şimdi.......
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.