Şimdi Ara

Noter Satışı Sonrası Trafik Sigortası Hakkında Birkaç Soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
56.599
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,

    Geçen hafta pazartesi günü saat 4 civarında ikinci el olan ilk arabamı aldım. (Araba alımı konusunda pek fazla bir bilgim yok. Sadece işlemlerin genel olarak nasıl yürüdüğü hakkında bilgim var.)

    Araba satışı noterden yapıldı ve ruhsat değişim işlemi henüz gerçekleşmedi.

    Arabayı aldığım zaman önceki sahibi Trafik Sigortasını iptal ettirip parasını geri alacağını ve ondan sonra sigorta yaptırmam gerektiğini söylediği için trafik sigortasını yaptırmadım. (Sanıyorum onun da bu konuda bir bilgisi yoktu. Benimde bilgim yoktu.)

    Arabayı aldığım günün akşamı tatsız bir durum oluştu ve maddi hasarlı bir kaza yaptım. (Benim aracımda sadece sinyal lambası kırıldı ama diğer aracın biraz hassas noktasına çarptığım için onda biraz daha fazla hasar var. Kaportası eğildi ve araçlar hareket halinde çarptığı için çamurluk esneyip kırıldı ve o da sinyal lambasını kırdı. Sanayide yapılsa 500-750 milyonluk kadar hasar var fakat kendi servisinde yapılırsa herhalde 1-1.5 milyarı bulur.) Kazadan sonra trafik polisi çağırdık ve polis gelip durumu inceledikten sonra kaza tutanağı tutmamızı söyledi. Trafik polisine aracı yeni devir aldığımı vs. gibi detayları anlattım. O da; önceki sigorta poliçesinin fotokopisi ve ruhsat vs. gibi evrakların fotokopilerini kaza tutanağına eklememiz gerektiğini söyledi. Aracı şu anda hangi sigorta şirketi sigortaladıysa o şirketin hasarı karşılayacağını söyledi. Biz de kazazede şoförle birlikte kaza tutanağı tuttuk. Tutulan kaza tutanağının bir kopyasını her ihtimale karşı fotokopi olarak aldım.

    Bugün aldığım bir bilgiye göre trafik sigortası noter satışı yapıldıktan sonra yasal olarak geçerliliğini kaybediyormuş. Arabasına çarptığım kişi henüz aracını yaptırmamış. Tabi bu tür yasal prosedürleri detaylı bilmediğim için çarptığım aracın yapıldıktan sonra ve trafik sigortası iptal ettirildikten sonra sigorta yaptırmam gerektiğini düşündüğümden halen trafik sigortasını yaptırmadım. Okuduğum kadarıyla eski trafik sigortasının 10 gün yasal geçerlilik süresi varmış!

    Kısaca bildiklerim ve yaşadığım durum yukarıda anlattığım gibidir.

    Benim sizlerden öğrenmek istediğim şeyler ise;
    1. Yasal mevzuatta eski trafik sigortasının geçerlilik süresi açık ve net olarak "satıştan sonra 10 gün geçerlidir" şeklinde yazıyor mu?
    2. Eğer yasal olarak 10 günlük süre mevcutsa ve çarptığım aracın tamir masrafları için sigorta şirketine başvurulma süresi 10 günden fazla olursa ne olur?
    2. Eğer kesin olarak mevzuatta 10 günlük yasal süre mevcutsa, sigorta şirketi aracın satışıyla trafik sigortasının yasal olarak bittiğini iddia edip çarptığım aracın masrafını karşılamazsa benim sigorta şirketine karşı ne tür bir yaptırımım olabilir?
    3. Eski sahibine sigortasını bizden haber alana kadar iptal ettirmemesini söylemiştik ve o da "tamam iptal ettirmem" demişti. Eğer 10 günlük yasal süre mevcutsa ve eski sahibi bize verdiği sözü kulak arkası edip sigortasını iptal ettirdiyse sigorta şirketi masrafları ödememe gibi bir durum yaratır mı?

    Vereceğiniz cevaplar için teşekkür eder, saygılar sunarım.







  • bende 10 gün geceçerli diye biliyordum ama bir tavsiye vereyim. siz aracınıza bir an önce yeni bir sigorta yaptırın. karşı tarafada durumu bildirin. misal sigortayı bu sabah yaptırdınız, kazayıda bugün yapmışsınız gibi yeni bir tutanak düzenleyin. karşı taraf kabul edecektir büyük ihtimal. bu şekilde hem sıkıntıdan hemde maddi açıdan en az zarar görürsünüz.
  • Yasal prosedürleri detaylı bilmediğim için trafik sigortasını da yaptırmamıştım. Zaten bu akşam hemen yaptırmaya gidiyorum. İşin kötü tarafı aracını çarptığım kişiyi şu anda arıyorum fakat ulaşamıyorum ve aracını biran önce yaptırda bende sigorta yaptırayım diye sıkıştırıyordum. Bugün 3-4 defa aradım "gitmedin mi gitmedin mi" diye sormak için. Telefonunu bir yerde unutup aracını vermeye gitmiş bile olabilir. Ve bugün 3-4 defa arayıp konuştuktan sonra da trafik sigortasının yasal olarak iptal olduğunu öğrendim.

    Şu anda iki arada bir derede kaldım. Bu işin yasal kısmını çok merak ediyorum.

    Böyle birşey olduğunu bilseydim daha çarptığım gün hemen sigorta yaptırır ertesi güne tutanak düzenlerdik.
  • sağlık olsun, bir an önce ulaşın karşı tarafa. eğer arabayı vermişse yapacak fazla birşey kalmıyor.
  • http://forum.donanimhaber.com/m_32370252/tm.htm

    bu topicte
    @oluşumbilgi
    isimli arkadaş var ona bir danışın bence
    ya da konuyu okuyunca cevap yazabilir
  • Ben 10 gün geçerli diye biliyorum eski trafik sigortası ama aldığınız adam sigorta poliçesini iptal ettirmemişse. Eğer iptal olduysa isterseniz 2. gün kaza yapın yine karşılamaz. Yeni bir sigorta yaptırıp yeni kaza olmuş gibi kendi aranızda kaza tutanağı doldurabilirsiniz ancak. Başka çare yok.
  • benim başıma da bu olaya benze bi kaza geldi 2 gün önce yolda duran minibüse çarptım aracı aldığım gün sigortası var aracın ama bi önceki sahibinin aracımı cektiler bi önceki sahibinden sigorta poliçesinin fotokopisini aldım gittim aracı cıkardım ordan polis bana kaza numarası verdi git şubeye falan dedi işte tamam dedim şimdi bi önceki sahibi bana dediki aracın sigortasını iptal ettirmem lazım dedi parasını almalıyım dedi bende sen iptal ettirsen 10 gün geçerlilik süresi devam ediyor mu dedim evet dedi doğrumu bu arkadaşlar bana YARDIM EDİN LÜTFEN . .
  • 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanunun 94.maddesine göre satıştan sonraki poliçe geçerlilik süresi 15 gündür.
    Satıştan sonraki 15 gün içinde karşı tarafa vereceğiniz zarar sigorta şirketi tarafından ödenmelidir. Ödenmezse dava açarsanız haklı çıkarsınız.
  • slm arkadaşlar bende geçen pazartesi bir araç satın aldım ben aracı satmayı düşünüyorum sigorta yaptırmadım daha 2 sorum olacak

    1 arabayı ne zaman sürede zorunlu trafik sigortası yaptırmam lazım

    2 sigorta yaptırmadan sadece satış sözleşmesi ile araç tekrar satar mıyım aracı
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.