Programı kurabilmek için iki tane deb dosyası lazım size. birtanesi programın kendisi. Yani içinde harita bulunmayan kurulum dosyası. "ida-europe-10-2.deb" bu dosya yani.
Diğeride "ida-europe-map-tur.deb" isimli harita dosyası.
"ida-europe-10-2.deb"..........dosyasi icin rapid linki:
http://rapid share.com/files/240140685/ida-europe-10-2.deb
"ida-europe-map-tur.deb"......dosyasi icin rapid linki:
http://rapid share.com/files/240555347/ida-europe-map-tur.deb
.patch..........................................icin rapid linki:
http://rapid share.com/files/240413414/iDA.app.rar
BUARADA PROGRAMIN YENI VERSIYONU GELDI, BILGILER BU MESAJIN EN ALTINDA YER ALIYOR. LINKLER DE MEVCUT.
Öncelikle programı kuracağız..
1. Önce "ida-europe-10-2.deb" isimli dosyayı winscp ile var/root klasörüne atıyoruz. Winscp'nin varsayılan ayarları zaten sizi direk bu klasöre götürüyor.
2. "Commands" menüsünden "Open Terminal" e tıklıyoruz (Kısayolu Ctrl + T). "Enter Command" yazan yazının yanındaki beyaz kutuya "dpkg -i ida-europe-10-2.deb" (tıranklar olmadan) yazıyoruz.
3. Execute komutuna basıp bekliyoruz. 15 saniya kadar sonra winscp size cihazdan haber alınamadığını ama hala beklendiğini söyleyecek. Bu sırada panik yapmadan sabırla bir 4 dakika bekleyin temiz olsun. 4 dakika bittikten sonra abort deyin mesaja ve winscp programını kapatın.
4. Respring yapmasını biliyorsanız respring yapın. Eğer bilmiyorsanız cihazı açıp kapatın. Programın simgesinin gözüktüğünü göreceksiniz. Program şuan çalışmaya hazır fakat içinde harita yok.
5. Şimdi yine winscp ile var/root klasörüne geliyoruz. Az önce yüklediğimiz "ida-europe-10-2.deb" isimli dosyayı orada görüyor olmamız lazım. O dosyayı silip, onun yerine "ida-europe-map-tur.deb" isimli türkiye harita dosyamızı yüklüyoruz.
6. Yine "Commands" menüsünden "Open Terminal" e tıklıyoruz (Kısayolu Ctrl + T). "Enter Command" yazan yazının yanındaki beyaz kutuya bu kez "dpkg -i ida-europe-map-tur.deb" (tıranklar olmadan) yazıyoruz.
7. Execute komutuna basıp bekliyoruz. yine deminki gibi bir 4 dakika bekleyin. Bu seferinde winscp size muhtemelen işlemin tamamlandığa dair bir uyarı verecektir. Winscp programını kapatın.Bu son yaptığımız işlem, daha önce kurmuş olduğumuz ana gps programının içine haritayı eklemiş oldu.
8. Cihazı kapatıp açın.
9. Programı açın..size 7 gün kaldığını söyleyen bir ibare ile karşılaşacaksınız. Tamam deyip programı açın. Ve tekrar kapatın programı.
10. Şimdi patch olayını anlatmadan önce size patchin bu programdaki mantığını anlatıyorum... Program ilk çalıştığı zaman, telefonun içine ilk çalışma tarihini yazıyor bir yere. ve her açıldığında, açıldığı andaki tarihle o ilk yazdığı tarihi karşılaştırıyor ve 7 günden fazla olana kadar bu fark, program demo olarak çalışıyor. Bizim yapacağımız patch dosyasının yaptığı iş ise tam olarak şu... Siz iDa simgesine tıklar tıklamaz, programı çalıştırmadan önce telefonun tarihini, sizin patch dosyası içerisinde belirttiğiniz tarihe alıyor ve programı açıyor. Böylelikle program hep aynı gündeymişsiniz gibi başlıyor ve her defasında daha x gününüz var diyor. Gelelim patch olayına.
11. Patch için gerekli olan dosyayı indirin ve masaüstünüde kalsın.
12. Winscp ile cihaza bağlanın. appications klasörünün altında iDa.app klasörünü açın. orada gördüğünüz "iDa" isimli dosya programın kendi dosyasıdır. Kesinlikle silmeyin. Sadece programın adını değiştireceğiz. Sağ tuşla tıklayıp "rename" yada kısayol olarak f2 ye basabilirsiniz. "iDa" olan ismi "iDa_" olarak değiştiriyoruz. Bu alttan çizgi kesinlikle önemli. Yerine koyacağımız patch dosyası "iDa_" isimli dosyayı tetikleyecek her defasında.
13. İsmi "iDa" olan patch dosyasını şuan içinde bulunduğumuz iDa.app klasörüne kopyalıyoruz. Kopyaladığımız "iDa" isimli doyaya çift tıklayarak ya da sağ tuşla tıklayıp edit diyerek not defteri gibi olan programı açıyoruz. Üçücü satırın sonunda tarih kısmını göreceksiniz. buradaki tarih kısmını dikkatli bir şekilde değiştiriyoruz. tarih formatı Türkiye'deki gibi değil yani örneğin tarih bizim için "16.11.1986" ise oraya yazmamız gereken tarih "1986-11-16" yani ayı ortaya günü sona yazıyoruz burası kafanızı karıştırmasın. Tarihi düzgün bir şekilde yazdıktan sonra yukarıdaki disket tuşuna basıyoruz veya kısayol olarak Ctrl + S. Dosyayı kaydetmiş bulunuyoruz.
14. Cihazı kapatıp açıyoruz ve program her defasında size aynı uyarıyı vererek çalışıyor bu kadar
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Umarım yardımcı olur yazdıklarım. olabildiğince açık bir dille anlatmaya çalıştım. bu arada bu gps programı şuan için kullandığım en güzel gps programı diyebilirim. ne igo, ne tomtom ne başkası. ve iphone gibi ram özürlüsü bir cihazda bile inanılmaz stabil ve hızlı çalışıyor.. gerçekten çok şaşırdım.. helal olsun adamlara
Fakat çok ufak iki adet sorunu var programın benim farkettiğim..
1. Programı kullanılan dili türkçe iken (ses dili değil) klavyenin alt kısmındaki "âü" tuşuna her bastığımda programdan atıyor beni. Bu sıkıntıdan kurtulmak için programı ingilizce kullanıyorum.
2. Programın içinde türkçe karakter desteği tam yok yani programın içinde adres ya da poi ararken "kadıköy" ü hiçbir şekilde arayamıyorsunuz ama "kadir has" ı arayabiliyorsunuz yani. "ı" harfinde sıkıntı var kısacası..
benim telefonun versiyonu 2.2.1 bu arada..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ben (Onur__) yaptim, yonergeler uygulanirsa gayet kolay yapilabiliyor. Metin iA'dan tarahumara, linkler ise redbull35'den
Alintidir. Diger arkadaslara da tesekkur ederiz. omkff'ye de ayrica tesekkurler.
Burada yazilanlardan baska tabiki telefonun 3G olmasi, jailbreak'li olmasi gerekmektedir. Ayrica bilgisayarda da telefonun icine girmeye yarayan winSCP programi olmalidir.
YENI VERSIYON Yeni versiyon "western hemisphere" (yani bati yarimkure) dolaylarindaki "positioning bug" (yani yer belirleme sorunu) olayini gidermek icin getirilmistir.
Dolayisiyla yuklemenize simdilik gerek yok diye dusunuyorum. Ayrica yapamayip da eski versiyona donenler var.
Yeni versiyon ida New in 1.0.1 =
http://www.mega upload.com/?d=XZRZ60YW
yeni versiyon rapid =
http://rapid share.com/files/241228559/ida-101-1.deb
Yükleyecek arkadaşlar update yaptıktan sonra türkiye deb dosyasınıda tekrar yüklemeliler winscp ile klasördeki ida_ silip tekrar patch yapacaklar bügün yüleyecekler bügünün tarihi sonra yükleyenler yüklediği tarihi yazacaklar.
TURKIYE ICIN RADARLAR Oncelikle bu linki indiriyoruz:
http://rapid share.com/files/243375443/poi_turkey.rar.html
BMP dosyalarini: iDA.app/res/icons
UPİ dosyalarini: iDA.app/maps/tur
dizinlerine atiyoruz.
Radarlara yaklaşmadan iDA'nın bizi uyarması için:
Ana menü/POI'leri yönet/POI yaklaşınca haber ver.
Buradan listeye yeni gelen 3 POI yi aktif hale getirip (TR MobileSpeedcams, TR RedLight ve TR Unfallschwerpunkte) bu 3'une iliskin kac metre onceden ve hangi ses ile uyari vermesini istedigini giriyoruz (1000 metre radar uyarisi almak icin makul bir mesafedir).
NOT 1: 4. sekmeye kadar gelip de
program simgesini goremiyorsaniz Cydia'dan
guicache programini yukleyin, o da olmaz ise yine Cydia'dan
BossPrefs programini yukleyin, gozukecektir.
NOT 2: PATCH'DEN SONRA PROGRAMA GIRINCE ANA MENUYE DONME PROBLEMI ICIN: 1. eski ida'yı ida_ yaptıktan ve yerine yenisini attıktan sonra winscp ile yeni ida'nın üzerine sağ tıkla
2. edit de. yüklediğin tarihi buradan değiştir ve sonra save de çık
3. permission'ı 755 yap
NOT 3: ANA EKRANA ATANLAR BU ŞEKİLDE DENEYEBİLİR !!! ilk denemelerimden farklı olarak yaptığım şey ise patchli iDA dosyasındaki tarih kısmını notepad ile değil de winSCP ile telefona attıktan sonra winSCP den edit diyerek değiştirmem ve kaydetmem oldu. tabi iznini de 0755 yaptım. ardından program sorunsuz açıldı. 8 gün kaldı diyor artık...
NOT 4: Zeliha'nin sesini acmak istiyorsaniz söyle bir yöntem var
Ayarlar, oradan ses belirle ve Türkce Zeliha'ya tikladiginizda konusuyor ve Zeliha'ya tiklarken yandan da ses acma dügmesine basin, yükselmeye basliyacak. En yüksege geldiginizde tamam (sec ) deyip cikin
ve artik Zeliha daha sesli.
Bunun yaninda telefon sesi sonuna kadar acik, youtube video izleme sesi sonuna kadar acik vs. yapip da sesi arttiranlar da olmus. Kisaca tum sesler acikken bir de yukaridakini denediginizde ses artacaktir.
NOT 5: "X gun kaldi uyarisini yok etmek" Patch'ten sonra cikan 8 gun kaldi (veya patch'siz kullaniyorsaniz 7 gunluk deneme suresi boyunca 7-6-5.. gun kaldi) uyarisini gormek istemeyenler;
Asagidaki dosyayi indirip root/ /Library/MobileSubstrate/DynamicLibraries 'e kopyalasinlar, artik uyari almazlar.
http://rapid share.com/files/241492476/iDAAlertDisabler.zip
Fakat bunu yaptiginiz zaman telefonu yan cevirdiginizde program yan cevrilmiyor. Yani programi yan bir sekilde kullanamiyorsunuz. Belirtmeden gecmiyim dedim, yan kullandigim icin ben kaldiriyorum, varsin trial uyarisi versin :)
Eger telefonda yuklu kalsin, ben istedigim zaman program yan cevrilebilsin ama eski haline getirene kadar da trial uyarisini versin diyorsaniz:
(yani illa bu 2 dosyayi yukleyip kurduktan sonra yan donmuyor diye silmenize gerek yok;
Telefonda SbSettings yuklu ise more, mobile substrate addons, idaalertdisabler i off u secince trial uyarisi almaya baslarsiniz, program yan donebilir.