Şimdi Ara

Co-Processor kartlarla PC'lerin gücü 10 katına çıkıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
2.183
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İngiltere bazlı bir firma olan ClearSpeed, 2003 yılından beri geliştirdiği co-processor ek kartları ile PCI-X üzerinden takılan ek bir kartla PC lerin gücünü 10 katına çıkartmaya hazırlanıyor. İlk olarak International Supercomputing Conference (ISC) da katılımcılara tanıttığı kartlar üzerlerinde firmanın kendi geliştirdiği ve IBM tarafından 0.13 mikron üretim teknolojisi kullanılarak üretilen CSX600 işlemcilerden iki adet bulunmakta. Her bir ünite 25GFLOP işlem yapabilme kapasitesine sahip ve tek kart, üzerindeki iki işlemci sayesinde eklendiği makinaya 50GFLOP ek hesap kabiliyeti ekliyor.

    ISC'de bu kartlardan iki tanesi birden takılı olan ve 100GFLOP işlem kapsitesine sahip Opteron ve Xeon işlemcili serverlar katılımcılara tanıtıldılar. 2.2 Ghz hızında çalışan bir Opteron işlemcinin 4.2GFLOP gücünde olduğu düşünülürse, ek kartların güçleri daha rahat anlaşılacaktır. (Bir (1) GFlop, işlemcinin, bir (1) saniyede bir (1) milyar kayar nokta işlemi yapabildiğini ifade eder)

    128 milyon transistörden oluşan CSX600, IBM tarafından 0.13 mikron üretim teknolojisi kullanılarak üretilmekte. Her işlemci 96 adet çekirdekten oluşuyor ve 250Mhz hızında çalışıyor. İşlemciler 10 watt güç tüketmekteler ve çift işlemcili bordun toplam güç tüketimi 25 watt. Oldukça az enerji tüketen sistem aynı zamanda da az ısınmakta. Böylece sürekli çalıştığı için iyi bir soğutma sistemine sahip olması gereken serverlarda kart çok fazla ısı ve enerji yükü getirmeden rahatlıkla kullanılabiliyor. CSX600 ağırlıklı olarak kayar nokta hesapları üzerinde hız artışı sağlayan bir işlemci.

    Katılımcılara gösterilen kartlarda her işlemci için ayrılmış iki (2) adet DDR2 slotu bulunmakta, bu slotlara her işlemci için ayrı ayrı iki (2) GB olmak üzere toplamda dört (4) GB Ram takmak mümkün. Co-processor kartlar günümüz PC'lerini 10 kata kadar hızlandırmamızda yardımcı oluyorlar ve bu hızlandırma işlemi için hiçbir değişiklik yapmamız gerekmemekte.

    ClearSpeed, kartların Windows ve Linux sürücülerinin hazır olduğunu belirtiyor. Fizik simülasyonları, biyokimya araştırmaları, nükleer simülasyonlar ve benzeri uygulamalarda ağırlıklı olarak ihtiyaç duyulan kayar nokta işlemlerinde co-processor kartların büyük hız artışları sağlaması kaçınılmaz. Şu an için 10.000$ lık etiketiyle ev kullanıcılarına çok uzak dursada bu tip bir teknolojinin hayata geçmiş olması ve yakında piyasada yerini alabilecek olması gelecek açısından iyi bir gelişme, elbet piyasada istek fazla olursa ev kullanıcılarına yönelik uygun fiyatlı modellerde piyasaya sürülecektir.








  • hocam, 3kere aynı topic açmışsın
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Basar

    hocam, 3kere aynı topic açmışsın


    Serverda yapılan düzenleme çalışmalarından dolayı bu tip hatalar olabiliyor. Bir kaç güne kalmaz herşey normale döner...
  • Walla müthiş birşey ayrıca bunları oyunlarda ne kadar performans artışı sağladığını merak ediyorum
  • walla dehşey bişi, bu işi sonu yok



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Basar -- 22 Haziran 2005, 10:36:58 >
  • Herşeyiyle harika bir gelişme, fiyatıda bir harika..
  • Gelişme güzel ama kayar nokta hesabı meselesini biraz daha açsanızda bizde anlasak Hangi tip uygulamalarda hız artışı sağlıyor mesela
  • bence pc sektörü Commodere firmasının Amigada yapatığını daha yeni yeni yapmaya başlıyacak hayırlısı olsun bakalım bir de şu veriyolunu ısık hızında yapabilirlerse o zaman tüm sorunlar ortadan kalkar Bakınız: Amiga 1200
  • mesela 3 d de bi artis olacak kesin acaba bunu ekran karti icin olaninida yaparlarmi
  • quote:

    Orjinalden alıntı: faruk

    Gelişme güzel ama kayar nokta hesabı meselesini biraz daha açsanızda bizde anlasak Hangi tip uygulamalarda hız artışı sağlıyor mesela


    Merhaba,
    Kayar nokta hesap ünitesi aritmatik işlemler üzerine yoğunlaşmış bir birimdir. Pentium lardan önce ayrı bir birim olarak işlemcinin dışında sisteme eklenebilen bu ünite günümüzdeki modern işlemcilerde çekirdekte bulunmaktadır. Kayar nokta hesapları çarpma bölme gibi işlemlerde kullanılmaktadır. Kaydırma kelimesi ikilik sistemde çarpma ve bölmenin bitlerin kaydırma işlemine tabi tutulması ile hızlı bir biçimde sonuçlandırılmasından ileri gelmektedir.

    Kayar nokta ünitesi ayrıca 895,3 gibi ondalık kalan veren sayıların hesaplanmasındada kullanılmaktadır. 234,5 x 3443,12 işleminde kayar nokta işlemi oldukça yoğun bir şekilde kullanılmakta.

    Günümüzdeki fizik simülatörleri, 3D oyunlar ve benzeri uygulamalar çok ağır ve uzun formüllerin sonuçlarına bağımlı olarak çalışmaktadırlar. Formüle giren değişkenlerin sahip oldukları değerlerde genelde ondalık kısmı olan sayılar olduklarından kayar nokta hesap ünitesinin performansa çok büyük katkısı olmaktadır.

    Virgülden sonra ne kadar fazla basamak hesaba dahil edilirse sonuç o kadar hatasız ve gerçek hayattakine yakın olmaktadır. Ve virgülden sonra sayı bulunan her işlemde kayar nokta hesabı yapılmaktadır.

    aşağıdaki linkte örnek bir bölme işlemi görebilirsiniz.
    http://robot.metu.edu.tr/dosya/asm_tut_2.pdf




  • açıklama için teşekkürler.Demek ki bu sistemin fiyatı düşse bile ev kullanıcılarına pek fazla bir getiri sağlamaz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: faruk

    açıklama için teşekkürler.Demek ki bu sistemin fiyatı düşse bile ev kullanıcılarına pek fazla bir getiri sağlamaz


    günümüzde oyunlarda ağır fizik motorları ve yapay zeka işlemleri kullanılmakta. Eğer sistem ev kullanıcılarına yönelik bir fiyatla piyasaya sürülürse işlemci bağımlı uygulamalarda katkısı büyük olacaktır.
  • Biraz profesyonel kaygılar düşünülerek çok şişirilmiş bir fiyat verilmiş olsa da piyasada eski günlere dönüş ve adil rekabet adına güzel bir ürün. En azından 2 senede bir yok yere anakart israfı olmayacak. Tabi bunun için her programımızın RISC sürümlerinin çoktan derlenmiş olması lazım.

    Amiga Escom1200T ve 4000 lerde 604e turbokartlarla ve Sharkppc G3 - G4 + ram kartları ilavesiyle yapılıyordu bu ISA (Amiga da geçen ismiyle Zorro) üzerinden.

    Mac lerde ise Sonnet Tech firması kartlar üretiyordu.. Bu sayede Quadra650 gibi milattan kalma bir Mac, bir anda 256MB RAMli canavar gibi iş gören bir G3 450 ye dönüşüyordu.

    Tabi PPC kartları o zaman (1997) 400 dolar idi. Sonnetler ise şimdi 90 dolar civarı.

    nubus-pci adapter ile takılan Crescendo G3 kartı..

    Co-Processor kartlarla PC'lerin gücü 10 katına çıkıyor



    Bu da Mediator ile takılan Sharkppc G4 500MHz kartı

    Co-Processor kartlarla PC'lerin gücü 10 katına çıkıyor


    Bu arada bunlara uyumlu yazılımlar da yaygınlaşır ve daha rahat upgrade seçenekleri oluşur.

    Bir aralar bu fizik kartları vardı. Nr kullanılacak işlemcinin mimarisini , tahmini hızını görebildik ne performans hakkında fikrimiz var..

    Tek gördüğümüz açar açmaz hata veren bir democuk.




  • yalniz PCIe degil PCI-X slotu diyor Tom amca.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ozturert

    yalniz PCIe degil PCI-X slotu diyor Tom amca.


    Evet doğrusu PCI-X haberde hata olmuş düzeltildi ilginiz ve dikkatiniz için teşekkürler.
  • Şimdilik satın alınmaktan çok uzak bir fiyatta olsa bile , gelecek için sevindirici bir haber .
  • Hocam bir de gigaflop ta yapılan floating işlemlerin sayısı "milyon" değil "milyar" olarak telafuz edilmesi lazım ..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Acharad

    Hocam bir de gigaflop ta yapılan floating işlemlerin sayısı "milyon" değil "milyar" olarak telafuz edilmesi lazım ..


    Evet milyar %100 haklısın
  • 10.000$ lık
  • 10.000$ ev kullanıcıları için ideal...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.