Şimdi Ara

Core i7 920 ve 940 emekli oluyor, Intel Core i7 politikasını değiştiriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
0
Favori
13.832
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kasım ayında gezegenin en hızlı işlemci çözümleri olarak lanse edilen Nehalem tabanlı Core i7 ailesi, performans anlamında masaüstü sistemler için alınabilecek en hızlı seri olarak pozisyonunu koruyor. Intel'in son dönemdeki en radikal girişimi olarak değerlendirilen Nehalem kod adlı yeni nesil işlemci mimarisinin güç verdiği Core i7 jenerasyonu bir süre önce 1 milyon satış barajını aşmış olsa da, küresel ekonomik krizin şiddetini arttırdığı bir dönemde yüksek geçiş maliyetlerinden ötürü en azından şu ana kadar ciddi anlamda yaygınlaşabilmiş değil. LGA1366 formundaki işlemciler için sadece yüksek performans odaklı tabii aynı zamanda yüksek maliyetli X58 anakart seçeneğinin sunulması ayrıca vaat edilen performans değerlerine ulaşabilmek için üç kanal DDR3 bellek kullanımı gibi gereksinimler Core i7 ailesinin son kullanıcı cephesindeki alınabilirliğini ciddi etki etmeyi sürdürüyor.


    alt="Core i7 920 ve 940 emekli oluyor, Intel Core i7 politikasını değiştiriyor"


    LGA1366 formundaki Core i7 ve LGA1156 formundaki Core i5 modelleri bir arada


    Yüksek geçiş maliyetlerine ek olarak AMD'nin geriye doğru uyumluluk desteği sunan dolayısıyla satılmakta olan 100$ civarı pek çok anakartla da kullanılabilen, DDR3 destekli işlemciler de pazardaki dengeleri ciddi şekilde etkiledi. Zira çarpan kilid açık olan dolayısıyla hız aşırtma konusunda kullanıcılara artı avantajlar getiren üç ve dört çekirdekli işlemcilerin, ciddi fiyat avantajlarıyla pazara sürülmesi AMD'nin son çeyrekte pazar payını arttırmasını da sağladı. Q9000 serisinin düşük güç tüketimli "S" versiyonlarıyla performans ve enerji verimliliğini aynı anda isteyen kullanıcılara yeni seçenekler sunan Intel'in, Core 2 jenerasyonuna önümüzdeki birkaç sene için daha devam etmesi beklenirken, Nehalem tabanlı işlemci çözümlerinde strateji değişikliğine gidecek gibi görünüyor. Zira anakart üreticilerinde alınan bilgilere göre Intel, Core i5 lansmanıyla birlikte Core i7 konumlandırmasını değiştirebilir.


    alt="Core i7 920 ve 940 emekli oluyor, Intel Core i7 politikasını değiştiriyor"


    LGA1366 formundaki Core i7 ve LGA1156 formundaki Core i5 modelleri bir arada


    Bilindiği üzere Intel, Nehalem lansmanını Core i7 920, 940 ve 965 Extreme Edition olmak üzere 3 yeni işlemci ile yaptı ve o günden bu yana seriye herhangi bir yeni işlemci eklemedi. En son seri dahilinde revizyon güncellemesine giden ve Core i7 920 ile başlayan bu güncelleme çerçevesinde D0 revizyonuna geçerek hız aşırtma konusundaki iddiasını bir kez daha gözler önüne seren Intel, yeni model duyurularına hazırlanıyor. 2 Haziran'da Tayvan'da başlayacak Computex fuarı ile birlikte firma, Core i7 950 ve Core i7 975 Extreme Edition modellerini kullanıma sunacak. 3.06GHz'de çalışan Core i7 950 modelinin adetli 560$, 3.33GHz'de çalışan Core i7 975 Extreme Edition'ın ise 999$+ seviyesinden lanse edilmesi bekleniyor. Yeni modellerini pazara sunmaya hazırlanan Intel bir yandan da mevcut modellerinden bazılarıyla da yollarını ayırmaya hazırlanıyor. Peki hangi modeller gidici görünüyor ?


    alt="Core i7 920 ve 940 emekli oluyor, Intel Core i7 politikasını değiştiriyor"


    Tablo-1: Intel'in takip edeceği yeni model stratejisi.


    alt="Core i7 920 ve 940 emekli oluyor, Intel Core i7 politikasını değiştiriyor"


    Tablo-2: Lynnfield kod adlı Core i5 serisi üç model ile pazara giriş yapacak.


    Computex arefesinde Tayvan merkezli anakart üreticilerine dayadırılan haberlere göre Intel, Core i5 serisine yer açabilmek için Core i7 920 ve Core i7 940 işlemcilerini EOL kapsamında sahadan almayı planlıyor. Bu noktada dikkat çekici olan detay ise henüz resmi lansmanı yapılmayan Core i7 950 modelinin de Core i7 920 ve 940 modellerini takiben, muhtemelen onlardan bir süre sonra emekli edileceği yönünde. Peki Intel'in performanslarıyla pek çok kullanıcının ilgisini çeken ve henüz çok yeni olan bu işlemciler için erken emeklilik planlarını başlatmak istemesinin arkasında yatan nedenler neler olabilir. Bilindiği üzere Lynnfield kod adını taşıyan Core i5 serisi de Core i7 ailesi gibi Nehalem mimarisini temel alıyorlar ve yine benzer şekilde 4 çekirdekli tasarımla geliyor. Farklı olarak LGA1366 formu yerine LGA1156 (1160) tasarımında olan işlemciler ayrıca üç yerine çift kanal IMC'ye sahipler.


    alt="Core i7 920 ve 940 emekli oluyor, Intel Core i7 politikasını değiştiriyor"


    Core i5 (Lynnfield) serisi ile birlikte mevcut fiyatlar


    IMC yani entegre bellek kontrolcüsü yukarıda da belirtitğimiz gibi Core i7 serisinden farklı olarak üç kanal yerine çift kanal DDR3 bellek desteği sunan Core i5 işlemciler, Core i7 ile kıyaslandığında çok daha ekonomik olacaklar. Zira serinin 2.66GHz'de çalışan baz modelinin 196$ seviyesinden pazara sunulması beklenirken, ön sonuçları bakıldığında bu işlemci testine göre Core i7 920 başta olmak üzere 3GHz'de çalışan Core 2 Quad Q9650 ve 3.2GHz'de çalışan Phenom II X4 955 Black Edition'ı geride bırakabiliyor. Tabii Core i5 serisinin fiyatlandırmasındaki tek avantaj bu olmayacak. Zira işlemcilerin kullanılacağı P55 anakartların da X58 çözümlerle kıyaslandığında, marka ve modeline göre %50'ye varan oranda daha ucuz olması bekleniyor çünkü Intel, P55 ile birlikte çift yonga (Kuzey-Güney köprüleri) yerine tek yonga tasarımına geçecek ve bu da maliyetlerin aşağı çekilmesini olanak tanıyacak.


    alt="Core i7 920 ve 940 emekli oluyor, Intel Core i7 politikasını değiştiriyor"


    Core i5 (Lynnfield) için ön performans değerlendirmesi


    İşte tüm bu gelişmeler ışığında Intel, Core i5 serisine yer açabilmek için Core i7 920 ve Core i7 940 modelleriyle yollarını ayırmaya hazırlanıyor. Takip eden süreçte Core i7 950 modelinin de bu akıma dahil edileceği belirtilirken, Extreme Edition serisi ile ilgili strateji ise AMD'nin Athlon FX planlamasına benzeyebilir. Haberlere göre Intel, LGA1366 formundaki Core i7 işlemcilerini yüksek performans sistemleri ve iş istasyonları (Workstation) için özel bir segment olarak konumlandırabilir ve daha sonra gelecek 6 çekirdekli Gulftown işlemcileriyle birlikte LGA1366 formundaki işlemciler bu segmentlere özel olarak ve tabii daha yüksek fiyat seviyesinden pozisyon almaya başlayabilirler. Bu noktada yapılan benzetme ise Intel'in LGA1366 formundaki Core i7 işlemcilerini Athlon FX serisi (Soket 940) gibi üst sınıfta pozisyonlayıp genel kullanıma LGA1156 Core i5 serisi ile devam edeceği yönünde.


    alt="Core i7 920 ve 940 emekli oluyor, Intel Core i7 politikasını değiştiriyor"


    Core i5 (Lynnfield) için ön performans değerlendirmesi


    Core i5 serisi işlemcilerin erken mühendislik örneklerinin ve P55 yonga setli anakartların Computex fuarında bir kez daha görücüye çıkması beklenirken, resmi lansmanın ise yılın üçüncü çeyreğinde muhtemelen okula dönüş dönemi olarak ta biline Eylül ayı içerisinde yapılması beklenebilir. Tabii Intel'in Core i5 serisi işlemcilerin yanı sıra aynı Soket yapısına sahip olacak entegre grafik özellikle Clarkdale (Core i3 ?) serisi işlemcileri de hazırladığını ve yıl sonuna doğru bu işlemcileri de lans etmeyi planladığını da hatırlatmakta fayda var.


    Kaynaklar: Bit-Tech, TweakTown, AnandTech








  • yavaş yavaş intelin aklı başına geliyor gibi sonunda anladı galiba fiyatlarnın pahalı olduunu
  • demek x58 lerde 32 nm 6 cekırdekler calısacak supermiş.
  • yaa 920 me dokunmasalardı ühüüüü
  • Yerine başka işlemci koymadıktan sonra işlemciyi emekli etmenin mantığı nedir anlamadım ben.Zaten fiyat olarak alınabilir bir tek 920 vardı o da olmazsa iyice alınmaz olur core i7 ler.Gözün doysun be intel
  • -m134- aynen katılıyorum,bir şey yapmamış olmak için ,bir şey yapmak gibi olmuş.
  • corei7 den sonra corei5 ilginç bence
  • hala anlamamışsınız i7 server tabanlı bir sistem bundan sonra xeonlara ağırlık verecekler. ama ısrarla i7 yi oyun için kullanan ve fiyatlarını pahalı bulanlar var.
  • phenom II x4 955 e bak be iyiki almışım :D
  • Core i7 sistemini kuracaksan server gibi büyük pc sistemlerine kuracaksın.

    Ev kullanıcısı için Core i7 sistemini hem son derece pahalı ve hem de bir o kadar da para israfı olarak görüyorum

    Edit: Harf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OnlineBulent -- 31 Mayıs 2009; 12:24:39 >
  • bundan sonra işlemci tercihim hep amd den yana olacak.yeter yediğim bu kadar kazık
  • intel kafaya taktı milleti ddr3 lü yapmaya. :D lga 775 almanın tam zamanı olacak
  • İntel bu hareketi başlatmakta çok geç kaldı bence, zira AMD işlemcilre olan talepin artması bunu destekliyor.

    Core i5 serisi büyük yankı uyandıracak, hele içlerinde 190$ lık 2.66 GHz 'de çalışan işlemci büyük beğeni toplayacak gibi...
  • Anlasilan intel i7 icin en dusuk islemcisini 3ghz ile sinirlayacak su durumda buyuk bir ihtimalle i5 icinde en yuksek deger 3ghz olacak buyuk bir ihtimalle i5 in 2.33mhz de calisan daha ucuz versiyonlarida cikacakdir.Cok yuksek performans isteyen ve parasi bol olan ayrica server sistem kurmayi dusunenler i7 ye yonelirken uygun fiyata performans isteyenlerde i5 yonelecekler.Anlasilan intel herkesin i7 sahibi olmasini istemiyor i7 dusunenler 3ghz altindaki islemciler piyasadan kalkmadan hamlelerini yapmalilar.
  • i7 920 940 950 965 975 masaustu islemcisidir server islemcisi degildir.server icin olan ayri model bir i7 islemcisi var ama derseniz ki benim server gibi isimi goruyor o ayri.
  • Bu testlere pek guvenmeyin.İkinci olarak baktı corei7 cok maliyetli kar marjı az corei5 daha maliyetsiz oldugu icin corei7 920 fiyatına corei5 2.80 satacak.Fiyat aynı islemci daha kotu.Fark ne?Tabiki intele kalacak olan kar marjı.Gecen Cuma Bahcesehir Univ. İntel Türkiye'den ust duzey bir yetkili(tahminim genel mudur) seminere geldi.Bende sans eseri ordaydım.Seminere katılanlardan sorularını kagıda yazıp verilmesi istendi.Bende İon platformunda Nvidia ya satılan sadece islemcinin niye islemci+kuzeykoprusu+guney koprusu fiyatından daha pahalı oldugunu,niye lga1366-1146 ayrımına gidildigini,bilgisayar firmalarına yapılan baskıları ve Amd nin Phenom II serisi ile yaptıgı cıkısı sordum.İlk olarak benim kagıdı alıp incelemesine ragmen sorularıma mumkun oldugunca cevap vermemek icin diger sorulara gecis yaptı.Sadece Phenom II serisine degindi.O da Phenom II X4 955 gibi bir islemciyi ekonomi sınıfı gibi adlandırarak..Peki q9550-9650 ye rakip bir islemciyi nasıl performans olarak ekonomi sınıfı olarak degerlendirebilirsin?O zaman q seriside performans olarak ekonomi sınıfı olarak mı goruyorlar?Zaten seminerden sonra ayak ustu bir kokteyl planlanmıs galiba ona katılmadan gitti.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ebehram -- 31 Mayıs 2009; 13:30:16 >




  • en ucuz modelde hyperthreading olmayacak gibi duruyor. intel yine yapacağını yapmış. neyse amd modellerinin ucuzlamasına vesile olacaktır.
  • İntel bu yaptıklarıyla. Zaten AMD tarafına gönlü ve aklı kaymaya başlayan onbinlerce kullanıcısını tamamen kaybedek. Çıkan seriyi 1 sene satıp bitirmesi bir çok kişinin intele olan güvenini sarsacak. Şahsen ben Core İ7 920li bir sistem kurmayı düşünüyordum fakat artık asla almam. Core İ7 nin geleceği veya ilerde değiştirmek istesem ikinci el pazarının ne olacağı belli değil. İntel bu yaptığıyla Core İ7 alanlara yağlı bir kazık attım yaptığım kar bana yeter der gibi bir hamle yapıyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ebehram

    Bu testlere pek guvenmeyin.İkinci olarak baktı corei7 cok maliyetli kar marjı az corei5 daha maliyetsiz oldugu icin corei7 920 fiyatına corei5 2.80 satacak.Fiyat aynı islemci daha kotu.Fark ne?Tabiki intele kalacak olan kar marjı.Gecen Cuma Bahcesehir Univ. İntel Türkiye'den ust duzey bir yetkili(tahminim genel mudur) seminere geldi.Bende sans eseri ordaydım.Seminere katılanlardan sorularını kagıda yazıp verilmesi istendi.Bende İon platformunda Nvidia ya satılan sadece islemcinin niye islemci+kuzeykoprusu+guney koprusu fiyatından daha pahalı oldugunu,niye lga1366-1146 ayrımına gidildigini,bilgisayar firmalarına yapılan baskıları ve Amd nin Phenom II serisi ile yaptıgı cıkısı sordum.İlk olarak benim kagıdı alıp incelemesine ragmen sorularıma mumkun oldugunca cevap vermemek icin diger sorulara gecis yaptı.Sadece Phenom II serisine degindi.O da Phenom II X4 955 gibi bir islemciyi ekonomi sınıfı gibi adlandırarak..Peki q9550-9650 ye rakip bir islemciyi nasıl performans olarak ekonomi sınıfı olarak degerlendirebilirsin?O zaman q seriside performans olarak ekonomi sınıfı olarak mı goruyorlar?Zaten seminerden sonra ayak ustu bir kokteyl planlanmıs galiba ona katılmadan gitti.

    işim gereği her iki markayıda satıyorum ve her iki markadanda gelip bize konuşma yapanlar oluyor.ama şu ana kadar intelden gelen adamlar sorduğum sorulara karşı sadece laf kalabalığı yapıyorlar.yani gösteriş ve milletin cebinden fazla para almak.(bende E4400 kullanıyorum ama gerçek bu gibi görünüyor)




  • i7 platformu ev kullanıcı için pahalı olabilir mi acaba ? o zaman şuna bakmak lazım 920 ile 940 arasındaki fiyat farkına bence çözüm bulmaları lazımdı.

    i7 920 Q9650'den hesaplı iken i7'ye geçiş gayet normal, ama Intel'in her zaman yaptığı şey 200-300mhz'lik fark olan işlemciler arasında 2 kat fiyat farkının olmasıydı, en son kanal konferansında bunu söylediğimde açıklama yapamadılar, dediler ki bayi olarak " yüksek seviye işlemcilere neden yönlendirme yapmıyorsunuz " şeklinde bir soru yönelttiler, bende o ara Q ya da E serisinden iki işlemciyi verdim, atıyorum E8400 3.0ghz, E8500'de 3.16ghz diğer özellikler aynı zaten birisi 300 lira iken diğeri 450 lira misal, neden dedim E8500 alsın ki insanlar dedim, sustular ve açıklama yapamadılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LEON-X -- 31 Mayıs 2009; 16:12:36 >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.