Şimdi Ara

Hep adam olmak derler ..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
919
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkesin ağzında dolanan bir laf vardır .. 'Adam olmak' .. Nedir bu adam olmak .. Adam olan birisinin vasıfları nelerdir ? Adam olmak için ne gerekir ? Fikirlerinizi öğrenmek istiyorum arkadaşlar ..

• "Adam" var olunan toplumdaki kültürel değerlere göre değişiklik arz eder.
    Bir bütünün dışarıdan görünüşüdür “adam olmak”.

İngilizlerin “adam oldu” dediği bir örneğe biz “bu nedir yahu böyle adam mı olur” diyebiliriz. Çünkü bizim kabul ve retlerimiz farklıdır.

Eğitim önemli bir etkendir ancak biliyoruz ki tahsil cehaleti alır eşeklik baki kalır.
  • Karınca sürüsünün en fazla yiyecek taşıyanı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: SonOfPatriot

Karınca sürüsünün en fazla yiyecek taşıyanı.

Belki yiyeceği eşit paylaştırmayı becerebilendir belki de yuvada korunaklı dizebilen saklayabilendir.
    Nereden bakıyoruz olaya?
  • Türk toplumun adam olma portresi diyelim ..
  • Ne olduğunu ve olmadığını bilmektir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: .TaneR.

Ne olduğunu ve olmadığını bilmektir.

Adam 5 para etmez birisi olduğunu biliyor o zaman o adam mı oluyor bu tanıma göre ? Yoksa daha mı derin düşünmek gerek ..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ne kadar garip insanlar var
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: Nuhancuri

quote:

Adam 5 para etmez birisi olduğunu biliyor o zaman o adam mı oluyor bu tanıma göre ? Yoksa daha mı derin düşünmek gerek ..

Bir insan ne olup olmadığını gerçekten biliyorsa bir şeylerden ders çıkarabiliyor demektir.
    Eksiklerini, hatalarını bildiği halde kendisini geliştirmek adına emek sarf etmiyorsa yanlışını, hatasını sergilemeye devam ediyorsa uzman yardımına ihtiyacı vardır demektir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ömer

quote:

quote:

Bir insan ne olup olmadığını gerçekten biliyorsa bir şeylerden ders çıkarabiliyor demektir.
    Eksiklerini, hatalarını bildiği halde kendisini geliştirmek adına emek sarf etmiyorsa yanlışını, hatasını sergilemeye devam ediyorsa uzman yardımına ihtiyacı vardır demektir.

Yanlış yaptığı bildiği halde yaptığının doğru olduğunu düşünen var mıdır Dünyada ? Bir insan sapıksa bir insan yalancıysa bunun doğru olduğunu mu sanar ? Sanmıyorum ki böyle olsun ..

• quote:

Yanlış yaptığı bildiği halde yaptığının doğru olduğunu düşünen var mıdır Dünyada ? Bir insan sapıksa bir insan yalancıysa bunun doğru olduğunu mu sanar ? Sanmıyorum ki böyle olsun ..

Bu nokta gerçekten önemli...
    Kendi bakış açımız ile karşımızdakinin görüşünü yorumlamaya kalkışmamız bizi yanıltır.
    Kime göre sapıklık? Bu tartışılır değil mi? Sizce bu yanlıştır ama diğer adama göre gayet olağandır.
    Hırsızlık örneği… Bana göre yanlıştır ama diğer adama göre emek sarf etmeden kazanç sağlamak mükemmel bir iştir.
    Bir ihtimal daha var; hırsızlığın kötü bir davranış olduğunu bilirsin ama kendine mani olamazsın. İşte o zaman uzmanlardan yardım almaya ihtiyacın var demektir.
  • quote:

quote:

Cümlenin tamamını okursanız benim tam tanımım orada.
    Hatta ne olduğunu bilmek, ne olmadığını bilmekden önce yazıldığına göre onda da bir öncelik vardır.
  • quote:

quote:

Bu nokta gerçekten önemli...
    Kendi bakış açımız ile karşımızdakinin görüşünü yorumlamaya kalkışmamız bizi yanıltır.
    Kime göre sapıklık? Bu tartışılır değil mi? Sizce bu yanlıştır ama diğer adama göre gayet olağandır.
    Hırsızlık örneği… Bana göre yanlıştır ama diğer adama göre emek sarf etmeden kazanç sağlamak mükemmel bir iştir.
    Bir ihtimal daha var; hırsızlığın kötü bir davranış olduğunu bilirsin ama kendine mani olamazsın. İşte o zaman uzmanlardan yardım almaya ihtiyacın var demektir.

Bize göre hırsızlık anormal bişey bunun normal bişey olduğunu düşünmek çok saçma geliyor bana .. Buna göre biz adam sıfatına uygun mu oluyoruz .. Topluma göre değiştiği kesin ama toplumların çoğunda ortak olan kurallar yokmudur? Hırsızlık,yalan vs ?

• Hukuki, meşru ve kanuni çizgilerden taviz vermeyen insana denir.

Biraz göreceli bir kavramdır. Ama toplum tarafından hoş karşılanmayacak bir huya sahip olmayan veya öyle bir davranış ve mizaca sahip olmayna kişiler, adam olmuş sayılır.
  • Aslında imzamdaki söz biraz açıklama yapıyor bu konuda

Adam olmak önce insanın kendisinin ne oldugunun farkında olmasıdır.
  • biraz ahlaki kurallara dayanıyor. herkesin ahlak anlayışı farklıdır. örneğin kimine göre yalan söylemek, aldatmak, o insanı kullanmak kendi işini görmek normalken, başkasına göre hilekar tanımına girer. Adam olmak kelimesi: yorumlayan kişinin eğer menfaatine ters düşmüyorsan onun istediği kıvamdasın demektir.

Herkese kendimizi beğendirecek değiliz. Olduğun gibi yaşa. Bize ne milletten!
  • quote:

Orjinalden alıntı: Réplika

Aslında imzamdaki söz biraz açıklama yapıyor bu konuda

Adam olmak önce insanın kendisinin ne oldugunun farkında olmasıdır.

Çok uzun bir süreç, "adam olmak" bu arada imzanız güzel. (benimki kadar olmasa da)
  • quote:

Orjinalden alıntı: döküntü

Hukuki, meşru ve kanuni çizgilerden taviz vermeyen insana denir.

Biraz göreceli bir kavramdır. Ama toplum tarafından hoş karşılanmayacak bir huya sahip olmayan veya öyle bir davranış ve mizaca sahip olmayna kişiler, adam olmuş sayılır.

Kız kardeşi başka bir erkekle kaçmış bir abinin hem kardeşini hem de kaçtığı kişiyi öldürmesi hukuki veya kanuni değildir ama törenin işlediği yerlerde gayette adamlıktır.

Adam olmak terimine toplumun genelinde bakılamaz. Bireyin mensup olduğu cemaat hangi moral değerlere sahipse ona uymak gerekir. Batıda paçalı donla denize girene şöyle bir bakarlar, Doğuda ise kadınların denize girmesi bile hoş karşılanmaz mesela.

Cemaat hayatını terketmiş, din, örf, adet, töre gibi moral değerleri asgariye indirgemiş, ikincil ve mekanik ilişkileri yaşayan cemiyet tabanlı toplumlarda @döküntü'nün de bahsettiği gibi hukuki, meşru ve kanuni çizgi mutlaka önemlidir. Ancak burada da şöyle bir problem vardır; moral değerleri indirgenmiş toplumlarda toplumsal statü öne çıkar ve bu statüyü kazanmak için hukuk veya meşruiyet çiğnenebilir dolayısıyla kazanılan statü adamlık göstergesi olarak önem kazanabilir.

Yani anlayacağınız "adamlık" tam bir muamma.

• Güncel Türkçe Sözlüğümüz diyor ki;

adam olmak

1 . gelişmek, büyümek.
    2 . iyi yetişmek, iyi bir duruma gelmek.
    3 . toplum kurallarına uyuyor olmak.

http://www.tdk.gov.tr/TR/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF05A79F75456518CA&Kelime=adam%20olmak
  • @Ömer'inde dediği gibi milletlere göre değişen birşeydir '' Adam olmak '
    quote:

Güncel Türkçe Sözlüğümüz diyor ki;

adam olmak

1 . gelişmek, büyümek.
    2 . iyi yetişmek, iyi bir duruma gelmek.
    3 . toplum kurallarına uyuyor olmak.

Galiba bizim milletimiz içinse bu üç maddeyi yeterli buluyor çoğunluk.
  • Insan ol uyarısı daha mantıklı bir uyarıyken neden saygısızlık olarak algılanıyor. Bence adam ol dan daha köklü bir uyarı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.