Şimdi Ara

Lenovo IdeaPad S12; Nvidia ION tabanlı ilk netbook

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
0
Favori
7.915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bugün Nvidia adına önemli bir ilk daha yaşandı ve ION platformunu temel alan ilk netbook ta gün ışığına çıktı. ION tabanlı ilk nettop olarak lanse edilen Acer AspireRevo ve ZOTAC'ın sistem üreticileri için hazırladığı ION tabanlı ilk anakartların lanse edilmesinden sonra bir süredir dedikoduları yapılan ilk netbook ta tanıtıldı. Dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden birisi olan Çin merkezli Lenovo tarafından hazırlanan IdeaPad S12 isimli yeni netbook, üzerine inşa edildiği platform itibariyle segmentine yeni bir soluk getiriyor.


    alt="Lenovo IdeaPad S12; Nvidia ION tabanlı ilk netbook"


    Intel ve Nvidia arasında yaşanan gerilime daha önceki haberlerimizde pek çok kez yer verdik. Kısaca hatırlamak gerekirse, alanlarında iddialı iki firmanın arası önce SLI teknolojisinin kullanım haklarına yönelik tartışmayla açılmış ardından her iki firma daha önce yapılan ve yonga seti üretimini konu olan karşılıklı lisans anlaşmasına yönelik anlaşmazlıkla mahkemelik olmuşlardı. Bu iki önemli tartışma nedeniyle ilişkileri etkilenen firmalar arasındaki son tartışma ise Nvidia'nın geliştirdiği Atom işlemcili ION platformu üzerine yaşanmıştı.


    alt="Lenovo IdeaPad S12; Nvidia ION tabanlı ilk netbook"


    Maliyet gözetilerek hazırlanan ultra-taşınabilir bilgisayarların yani netbook'ların yüksek satış rakamlarına ulaşmış ve küresel ekonomik krize rağmen geleceğe yönelik olumlu sinyaller vermeleri pek çok donanım üreticisi gibi Nvidia'yı da etkilemişti. Firma netbook pazarına segmentin en zayıf halkası olarak eleştrilen düşük 3B başarımı ve yüksek tanımlı (HD) video oynatımı konusundaki sıkıntılar üzerinden girmeye karar vererek Intel çözümlerine nazeren çok daha yüksek grafik ve video performansı vaat eden ION platformunu geliştirmişti.


    alt="Lenovo IdeaPad S12; Nvidia ION tabanlı ilk netbook"


    Nvidia'nın ION platformu temel olarak Intel'in Atom işlemcisinden ve Nvidia'nın MCP79 yonga setinden oluşuyor. Bu arada özellikle üzerinde durulan birkaç önemli nokta var. Intel'in yaygın olarak kullanılan Atom çözümlerinde işlemciye, GMA 950 IGP'sini kullanan 945 yonga setleri eşlik ediyor. Özellikle entegre grafik işlemci performansıyla elelştirilen yonga setleri bu açıdan DirectX 10 desteği sunamadığı ve dolayısıyla güncel oyunları düşük ayarlarda dahi oynamatıdığı gibi yüksek tanımlı videolar için donanımsla hızlandırma da yapamıyorlar.


    alt="Lenovo IdeaPad S12; Nvidia ION tabanlı ilk netbook"


    ION platformu ise Intel çözümlerinin aksine MCP79 yonga seti ile gelen DirectX 10 destekli GeForce 9400 IGP'si ile hem yüksek tanımlı videoları (1080p desteği) oynatabiliyor hem de Call of Duty 4, World of Warcraft ve Spore gibi güncel oyunları belli ayar ve çözünürlüklerde oynatabiliyor. Öte yandan GeForce 9 mimarisini temel aldığı için paralel işlemci tasarımıyla CUDA teknolojisine destek veren ve gerçek zamanlı video-dönüştürme uygulamalarına yatkın olan platform, Windows 7'nin kullanıcı arabirimine de tam destek sunuyor.


    alt="Lenovo IdeaPad S12; Nvidia ION tabanlı ilk netbook"


    Lenovo tarafından ilk duyurusu yapılan IdeaPad S12 isimli yeni netbook ta Nvidia ION platformunu temel alıyor. 1280x800 piksel çözünürlüğünü destekleyen 12-inç ekranıyla netbook segmentinin en büyük temsilcilerinden biri olması beklenen yeni sisteme, 1.6GHz'de çalışan Atom N270 işlemcisi güç veriyor. 1GB DDR2 bellek, 320GB'a kadar sabit disk seçenekleri, WiFi, Bluetooth, Ethernet, 3 x USB 2.0 portu, çok formatlı kart okuyucusu, ExpressCard slotu ve VGA/HDMI çıkışları gibi detaylarla donatılan sistem, ION platformunun avantajlarından sonuna kadar yararlanması ve GeForce 9400 IGP'si ile yukarıda altını çizdiğimiz HD Video ve 3B yeteneklerini kullanıcılarının emrine sunması bekleniyor.


    alt="Lenovo IdeaPad S12; Nvidia ION tabanlı ilk netbook"


    Tam boyutlu klavyeye sahip olan ve bu açıdan herhangi bir kullanım sıkıntısı yaratmayacağı belirtilen Lenovo IdeaPad S12'nin pil tüketimi konusunda da iddialı olacağı belirtiliyor. Siyah ve Beyaz olmak üzere çift renk seçeneği ile satışa sunulacağı belirtilen sistemin kullanıcılarla buluşması ise yaz sonunu muhtemelen Ağustos ayını bulacak gibi görünüyor. Yurt dışı satış fiyatının 600$'ın altında olması beklenen Lenovo IdeaPad S12'nin yanı sıra diğer bazı üreticilerin de Nvidia ION tabanlı netbook'larını Computex fuarında göstermesi bekleniyor.








  • işte budur... çoğalsın böyle ürünler piyasa ucuzlasın intel ezilsin biraz
  • IBM ayak bastıysa devamı kesinlikle gelecektir..
  • protatipini gördüm, tasarım hoşuma gitti.
  • Valla yaaa Intel in özellikleri ortada ,Nvidia yla arada teknoloji olarak dağlar kadar fark var.Intel nası olsa rahatım diyerek piyasaya istediği gibi ürün sunuyor üstüne fazla teknoloji geliştirmeden kaşıkla verip kepçeyle almak istiyor.Nvidia daha çok yenilik ve daha çok teknoloji vaad ediyor.Nvidia nın hakkı bu yarış.
  • Masaüstünden sonra 10.2" ekranlara alışmak zor oluyor ancak 12" ideal. Dört başı mamur bir netbook olmuş.
  • Mükemmel bir haber.Teşekkürler fx57.
    Geçen hafta asusun duyurusundan sonra lenovodan da karşı atak geldi.Şimdi sıra acerda.Pazardaki liderliğini kaybetmemek için mutlaka o da bu özelliklere sahip bir netbooku duyuracaktır.
    Ancak bana göre n270 yerine n280 kullansaymış daha iyi olurmuş.Tamam aralarında belirgin bir fark yok ancak insan yeni aldığı cihazın işlemcisinin de son model olasını istiyor.
  • yaw bi de çift çekirdekli atom 330 kullansalar harika olurmuş. yani ekran 12' olacağına işlemci 330 olsaymış daha iyi olurmuş gibi. gerçi 1280x800 çözünürlük süper ama olsun

    ION için ik adımı lenovo attı darısı diğer netbook üreticilerinin başına.
  • Ne zaman gelecek acaba?
  • HD4670 gibi bi grafik kartı koysalar mükemmel olur
  • quote:

    Orjinalden alıntı: IhtiyarDelikanli

    HD4670 gibi bi grafik kartı koysalar mükemmel olur


    ION platformu nvidia nın, neden ati üünü bi gpu kullansınlar ki? garip olur açıkcası...

    bence netbook lar için 9400m de gayet yeterli, önemli olan hd videolarda yetersiz kalan atok işlemcisiniden bu yükü alacak herhangi bir gpu ya sahip olmaları. bunun üstüne bir de bazı oyunları oynatabilirse bu ekstra olur zaten.
  • trulli kesinlikle katılıyorum..Çok yüksek grafik kartına zaten gerek yok,bu maliyeti çok arttırır ve firmalar satış yapamaz.Çünkü zaten piyasada tonla oyun bilgisayarı var 13''den başlayan...
    Netbookun bu kadar satmasındaki temel etmen küçük olmaları ve ucuz olmalarıdır.Grafik kartıyla şimdi daha performanslılar ve bana göre netbookların en büyük açığı da kapatılmış oldu bu hamleyle



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0173FC748 -- 26 Mayıs 2009; 13:48:01 >
  • nvidianın amacı belli ve intele ters. nvidia ucuz ve yeterli performansı verecek intel işlemci ile kendi gpusunu kullanarak işleri gpuya yaptırmak istiyor. bu yüzden de intelin işine gelmiyor. nvidia galip gelirse intel tekrar çekici hale gelebilmek için 10 sene sonranın teknolojisini erkenden sunmak zorunda kalacak ve bizde uzun süre pc değişmeden durabileceğiz. her türlü intel için kötü bir senaryo.
  • gördüğüm kadarıyla video içeren link verilmemiş, buyrun:
    http://www.gottabemobile.com/2009/05/25/lenovo-ideapad-s12-first-notebook-wnvidia-ion/

    lenovo s12'yi harici monitore bağlamışlar, 30% cpu kullanımı ile full hd video oynatıyorlar, ayrıca call of duty 4 oynuyorlar
    bence bu gelişme netbook'lar için devrimdir, netbook'ların notebook ayarına geldiği andır
    nvidia ve lenovo'yu kutlamak lazım
  • normal notebooklardan farkı kalmamış bunun.. ekran çözünürlüğü ise aleti kullanılabilir kılıyor. birde belleklerini 2GB yapsaymışlar windows 7 'yi çok daha rahat çalıştırırmış.. windows 7 her ne kadar 1GB bellekle çalışıyor olsada 2GB bellekli sisteme göre biraz daha kasıyor... 1GB bellekle kulanılabilir bellek miktarı oldukça az kalıyor.. Çoğunu windows7 tüketiyor.. güzelde giderdi böyle bir alete windows 7...
  • iyi haber doğrusu,
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Batuist

    normal notebooklardan farkı kalmamış bunun.. ekran çözünürlüğü ise aleti kullanılabilir kılıyor. birde belleklerini 2GB yapsaymışlar windows 7 'yi çok daha rahat çalıştırırmış.. windows 7 her ne kadar 1GB bellekle çalışıyor olsada 2GB bellekli sisteme göre biraz daha kasıyor... 1GB bellekle kulanılabilir bellek miktarı oldukça az kalıyor.. Çoğunu windows7 tüketiyor.. güzelde giderdi böyle bir alete windows 7...


    ram gayet rahat eklenebilir, win7 isteyen kullanıcı 2gb ram alıp takabilir, o bakımdan 1gb ile gelse bile sorun olmaz bencel
    hem 2gb ram olunca microsoft a daha fazla lisans parası vermiş olacaklar bu da ürünün fiyatına yansıyacak doğal olarak ki netbook ların ucuz olması gerekli.

    burda önemli olan sistemde sabit olan istesekde değiştiremediğimiz özelliklerin gelişmesiydi ki bunların en başında ekran kartı geliyodu.




  • S12 bence süper olmuş.
  • Türkiyeye ne zaman ve kaç paradan gelir acep?800-1000 arası bi fiyat olursa süper olur.eylüle kadar bi netbook almam lazım.umarım o zamana kadar görürüz kendisini.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi waterfall_man -- 26 Mayıs 2009; 17:21:21 >
  • Haber güzel, fakat TR fiyatı ne olacak acaba..
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.