Şimdi Ara

Fujitsu dünyanın en hızlı işlemcisini geliştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
5.097
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Masaüstü işlemci arenasında Intel, AMD ve VIA gibi üreticiler yüksek performans ve/veya düşük güç tüketimli çözümler hazırlayadursun, başta bilimsel araştırmalar ve finansal uygulamalar olmak üzere spesifik iş kolları için dünya devi bazı isimler özel işlemciler hazırlamaya devam ediyor. Bir süre önce sabit disk operasyonlarını Toshiba'ya devredeceği ve maliyetleri azaltabilmek adına yonga üretimini de TSMC aracılığıyla gerçekleştirmeyi planladığı gündeme gelen Fujitsu'nun dünyanın en hızlı işlemcisini hazırladığı bildiriliyor.


    Aslına bakılırsa özellikle son dönemde Fujitsu'dan bu yönde bir girişim bekleniyordu. Zira firmanın üst düzey yöneticileri, Venus kod adını taşıyan, 8 çekirdekli yeni bir Sparc64 işlemcisi üzerinde çalıştıklarını ve 2009 içerisinde duyurmayı planladıklarını açıklamışlardı. Uzunca bir süredir devam eden araştırma-geliştirme çalışmalarından sonra artık sona gelindiği ve 2010 yılında kullanımına başlanacağı belirtilen Venus işlemcisiyle Fujitsu'nun 1999 yılında bıraktığı dünyanın en hızlı işlemcisinin üreticisi unvanını geri alacağı belirtiliyor.


    Peki Fujitsu'nun Venus kod adını taşıyan yeni işlemcisi hangi özelliklere sahip? Açıkçası şu an için bu yönde çok fazla detay olmasa da Intel ve AMD'nin güncel çözümlerinde olduğu gibi 45nm üretim teknolojisiyle hazırlandığı belirtilen 8 çekirdekli işlemcinin, entegre bellek kontrolcüsüne de sahip. Günümüzün en hızlı işlemcisinden 2.5 kata varan oranda daha hızlı olduğu ve saniyede 128 milyar işlem yapabildiği belirtilen, yeni işlemcinin aynı zamanda enerji verimli olduğu da belirtilmekte.


    Fizik ve Kimyasal Bilimler Enstitüsü'nün 2010 yılında devreye girecek yeni süper-bilgisayarına güç vermesi beklenen işlemcinin, özellikle deprem tahmini, ilaç geliştirme ve roket motoru tasarımı gibi yüksek işlem gücü gerektiren sahalarda kullanılması planlanıyor. Fujitsu sözcüsü Takumi Maruyama daha önce yaptığı açıklamasında yeni işlemcinin Sun tarafından kullanılabileceğine de işaret etmişti ancak 16 çekirdekli Rock işlemcisini geliştiren Sun'ın bu konuda nasıl bir girişimde bulunacağı ise henüz netleşmiş değil.








  • acaba hangi yapıda? kendine ait bir yapısı mı var yoksa x86 veya benzeri bir yapıya mı sahip merak ediyorum...
  • sanirim bu islemci icinde yeni model bi altyapi anakartlar ve ekran kartlari cikacak fiyatlat uygun olursa tercih edende cok olacaktir tabiki;
  • arkadaşlar bu işlemci bizler için değil. bilimsel araştırmalar vs. için... anakart ram felan hak getire yani duymayız bile onaçıkan anakartı :)
  • saniyede 128 milyar işlem

    Aman tanrım :D
  • pc piyasasına giremez bu işlemci IBM den onay alması lazım bildiğim kadarıyla
  • Şu anlık Bizi aşar
    Ama Çok İyi bir adım Fujitsu için
  • saniyede 128milyar işlem 128 Gigaflop mu oluyor.
  • Bir ara Sony Cell işlemcisini PC için çıkartacaktı.
    Hani PS3'deki canavaar işlemci. İnşallah gaza gelirler de rekabet kızışır.
    Bizde AMD veya Intel2e mahkum olmayız.
  • Saniyede 128 milyar işlem.
  • x86 mimaririnde değilse son kullanıcı için hiçbir şey ifade etmez ki zaten değildir.
    İntel yıllardır geriye dönük uyumlu x86 mimarisini geliştirmek için uğraşıyor yoksa dünyada hız sınırlarını aşabilecek birçok mimari üretilebilir, x86 mimarisini yıllardır kullanıyoruz, vede geriye dönük uyumlu her programı aşağı yukarı çalıştırıyoruz artık bu mimariden vazgeçilemez sadece yeni komutlar eklenerek yeni uygulamalarda hız artırılıyor vede yavaş yavaş değişime uğruyor sebep budur.
  • bu işlemciler için nsaıl bir işletim sistemi kullanılıyor acaba?? windows olmadığı kesinde linux versiyonlarıda x86 mimarisi ile çalışıyor?? merak ettim şimdi hangi işletim sistemi altında hengi program ile bu roket motoru tasarımı yapılıyor??? ilginçç.....
  • Kullanıcı için küçük üreticiler için büyük bir adım
  • konuya konsol gibi yaklaşınız, konsollaırın işletim sistemi nasılsa bu işlemcininde öyle olacaktır. kendine has oyunları olacaktır, windowstaki oyunları açmayacaktır :p
  • saniyedeki hıza bak off
  • Rx7enes arkadaşım



    Saniyede 128milyar kayar nokta işlemi yapıyor şeklinde bir haber yazılsaydı evet senin mantığın doğru olacaktı. Zira,

    FLOP = floating point operations per second = saniyede yapılan kayar nokta operasyonları, demek



    Bu şekilde 128milyar FLOP = 128gigaflop olacaktı. Lakin bu haberde kastedilen 128 milyar işlem FLOP cinsinden verilmemiş.

    Zaten IBM'in Blue Gene/P si 3 petaFLOP işlem yapabiliyordu. O halde bu işlemci için en hızlı ibaresi geçersiz olacaktı.



    Bu haber için 128milyar işlem yapabiliyor ibaresinin yanına haberi yayımlanan kişi birimini yazarsa insanlar daha mantıklı bir skala oluşturabilirler kafalarında.



    Misal; 1 den 128milyara 1 saniyede sayabiliyor olabilir.(farazi örnek)

    bir saniyede 128milyar cpu komut setini çalıştırabiliyor olabilir.

    bir saniyede 128 milyar kareyi ekrana göndericek komutu yorumluyor olabilir gibi.
  • Son kullanıcı bakımdan bir anlamı olmasada işlemci üreticilerinin İntel ve Amd den ibaret olmadığı sevindirici.Ve inanıyorum ki yakında son kullanıcılar için bir çok markanın bir çok çeşidi çok daha uygun fiyata alabileceğiz.
  • Bu TMSC nasıl bir fabrikadır; maliyetleri azaltmak isteyenler kapısını çalıyor sürekli...
  • TSMC yaklaşık 170 yarıiletken firmasına fason imalat yapan bir şirkettir. Söz konusu işlemci RISC tabanlı olup sunucu ve iş istasyonlarında Unix, Linux vb. işletim sistemleriyle kullanılmaktadır.
  • İyi yatırım yapmış karşılıgnı alır yine.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.