Şimdi Ara

Mozilla ve Opera: Windows 7 ile gezgin pazarındaki dengeler değiştirilmek isteniyor

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
5.628
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Yayımlanmaya Aday (RC) sürümü geçtiğimiz günlerde kullanıma sunulan Windows 7 işletim sistemi için en dikkat çekici iddia Mozilla ve Opera'dan geldi. Gezgin pazarının iki büyük oyuncusu, Windows 7 işletim sistemiyle Microsoft'un haksız avantaj sağlayarak Internet Explorer'ın kullanım yaygınlığını arttırmayı hedeflediğini dile getiriyorlar.


    Mozilla Vakfı'nın yöneticisi ve aynı zamanda Firefox'un geliştiricilerinden Mitchell Baker açıklamasında, Windows 7 ile ilgili ilk izlenimlerinin, yeni işletim sistemiyle açık bir şekilde gezgin pazarındaki dinamiklerin Internet Explorer lehine değiştirilmek istendiğini dile getirdi.


    Gezgin pazarının bir diğer köklü ve iddialı temsilcisi Opera'nın da benzer düşünce içerisinde olduğu bildiriliyor. Microsoft tarafından henüz bu iddialara karşı herhangi bir yanıt verilmiş olmasa da Redmond merkezli yazılım firması, daha önceki açıklamalarında kullanıcıların yeni işletim sisteminde, Internet Explorer gibi ana programları kapatabileceğini açıklamıştı.




  • Firefox kullanmama rağmen haksız buluyorum bu sefer. Adamlar kendi yaptıkları web tarayıcısını kendi işletim sistemlerine koyuyorlar. Bu da en büyük hakları. Tekelcilik olsa, başka web tarayıcısı yüklenmesine izin vermezlerdi, olur biterdi...
  • bende bu konuda microsoftu haklı buluyorum.bir zamanlar gsm şirketleri sim klitli tlf satarlardı.kırdırmadan başka hat takamazdık.microsoft onlara göre çok insaflı anında firefox opera kurup varsayılan tarayıcı yapabiliyoruz.
    win7 kullananların dikkatini çektimi İE8 win7 ile çok uyumlu olmuş.bana oldukça hızlı geldi
  • sertacaygun doğru söylüyorsun..ama entegre etmeseler sisteme daha iyi olur..
  • Evet bende haksız buluyorum mozilla ve opera'nın düşüncelerini. Microsoft yeni işletim sistemi çıkarmayı düşünüyor, daha sonra önceki işletim sisteminde bulunan yazılımları geliştirmek istiyor. Daha sonra Mozilla'da geliştirilmesine karşı çıkıyor! Adamların en doğal hakkı. Yeni bir işletim sistemi piyasaya sürecekler; fakat işletim sistemindeki yazılımlar aynı performansta veya özellikte(Kısacası geliştirilmemiş) olacak. O zaman yeni işletim sistemini niye çıkarsınlar? Sonuçta Mozilla dünkü çocuk. Bugün Microsoft'a karşı çıkıyor. Opera'da direk birşey söylememiş, sadece Mozilla'yı desteklemiş. Sonuçta Opera'da Mozilla'dan daha eski bir geçmişe sahip. Ama önce kendi söz söylemek yerine sadece Mozilla'ya katılıyor neden acaba? Mozilla'nın bu tavrını hiç hoş bulmadım. Sen yap daha iyisini, zaten kullanılmaya devam edileceksin. Neden bu kadar büyük bir tavır(Ki bence haklı olsa sonuna kadar Mozilla'nın arkasında olurum; ama bu durumda hiç istemesemde Microsoft'u desteklemek durumundayım) sergiliyorsun? Neyse bakalım sonuç ne olacak... Bekleyip görelim...

    @DEATH71

    Hocam haklısında fakat insanlar diğer yazılımlar için neden ücret ödemek istesinler ki? Mesela Microsoft ie'yi koymasa, Media Player'ı koymasa(Ki bazı sürümlerinde yok), CD-DVD yazma programını entegre etmese, Resim ve fotoğraf görüntüleyici koymasa, Not defteri; paint vb. yazılımları koymasa, ve hatta Windows Update'i (önemli güncellemeler hariç) ücretli yapsa ne olurdu? Birçok kişi işgören ve kolay kullanıma sahip yazılım alabilmek için(PowerDVD vb.) para verecekti. Bazı ücretsiz yazılımlar iş görebilirdi; fakat ücretli yazılımlarında teknik desteği fazla olduğundan ücretli yazılımlar tercih edilebilirdi. Bu yüzden bence herşeyi de dışarıdan almanın gerekli olmaması gerektiğini düşünüyorum. Zaten Photoshop gibi yazılımlar için ekstra ücret ödeniyor, İşletim sisteminden başka da masraf çıkmasın yani :)
  • varsayılan tarayıcım firefox olmasına rağmen messenger iletisinde ki bir linke tıkladığımda zonk diye internet explorer açıldığı günler dün gibi aklımda.. hala eskaza birinin alanına bakmak istesem veya bi reklama tıklasam aynı şey olur. ayrıca merak ediyorum ben istemessem internet explorer kaldırabilir miyim sistemden?
  • ms nin ie yi işletim sistemleri içine gömmesi kadar doğal birşey olamaz. Adamlar bu işletim sistemini tasarlamışlar. istediğini koyabilir. Kimse windows zip dosyalarını açarken birşey demiyorda ie için muhabbet yapıyor anlamıyorum. Ms fanatiğide değilim ama yiğidi öldür hakkını yeme derim her zaman.
  • Daha önceki Windows'larda da İE gömülü idi, o zaman neden konuşmuyordu acaba.

    Windows'un içine rakibi, Firefox'u veya Opera'yı gömecek hali yok ya saçmalığa bak.

    Dileyen istediğini indirip kurar sonradan.
  • Opera ve mozilla nın isteği çok saçma windows 7 i yeni kuran birisi firefox veya operayı nasıl indirecek acaba Internet Explorer 8 olmadan.
  • Belliki IE 8 bu sefer cok saglam bir tarayici olmus ki digerlerinin hemen pacalari tutusmus . MS bu konuda sonuna kadar haklidir.isteyen istedigini yukler kimse engellemiyor sinirlamada koymuyor.Ben sahsen win7100 ve ie8 den fazlasiyla memnunum bana yetiyor.
  • @*Furious*... bu hep konuşuluyordu zaten hepte konuşulacak gibi... hatta davalar filan açıldı çokta ilgilenmediğim için, birşey söylemek istemiyorum... Sanırım bu seferki olay şu rakipleri artık o kadar da kötü değil... MS ve İE ye antipatim olmasına rağman bunu söyleyebilirim... :)
  • yaw adam senin tarayıcını engellese ya da yükletmese tamam haksız rekabet diycem ama acayip saçmalıyorlar. sende yap o zaman bi isletim sistemi koy kendi tarayıcını. eğer işletim sistemi yapamıyosan ie 8 den daha iyisini yap,(ki bence yapabiliyolar) isteyen windows'a seninkini kurup kullansın. araba markaları arabalarına standart müzik sistemi koyunca diğer müzik sistemi üreten markalar bişey diyebiliyorlar mı?
  • Opera'nın Amacı Ne? (17 Aralık 2007)

    Bir Opera çalışanı blogunda Opera'nın Microsoft'u şikayet etmesinin arkasında yatan amacı açıklayan bir soru-cevap yazısı yayınladı. Merak edilenler bu haberde.

    Hatırlarsanız Opera geçtiğimiz günlerde Microsoft ile ilgili AB komisyonuna şikayette bulunmuştu. Yayınlanan soru-cevap makalesi tam da tartışılan sorulara cevap vermeyi amaçlıyor. Özellikle forumumuzda dile getirilen konulara cevap vermesi açısından, giriş yazısını kısa kesip bu uzun makaleye geçelim.

    Biraz Uzun mu Ne?

    Soru: Neden şimdi?

    Cevap: Çünkü AB şu sıralarda Microsoft'u inceliyor. Bu, Microsoft'u davranışlarından dolayı göreve çağırmak için bir fırsat. Bu fırsatı değerlendirmezsek, tamamen yok olabilir ve açık web için mücadeleyi kaybetmiş olabiliriz.

    S: Microsoft'u standartlara uydurmakla tarayıcı seçiminin alakası ne?

    C: Teknolojiyle haşır neşir olan biri için farklı bir tarayıcı yüklemek kolay olsa da, birçok site Microsoft'un sahip olduğu ve sadece IE tarafından desteklenen teknolojileri kullandığı için ya da IE'nin standartlara desteğini sağlamak için (diğer tarayıcılarla sorun çıkartan) çözüm yolları içermesinden dolayı hâlâ MSIE kullanımını gerektiriyor. Ortada gerçek bir tercihin olması için, web kullanıcıları başka bir tarayıcı seçebilmeli ve istediği sitede onu kullanabilmelidirler.

    S: Önceden yüklenmiş bir tarayıcı olmadan kullanıcılar başka bir tarayıcıyı nasıl indirecek?

    C: Bizim şikayetimiz, Windows tüm tarayıcılar yüklü şekilde dağıtılmalı anlamına gelmiyor. Önemli olan ortada gerçekten bir seçimin olması.

    Şu anda, Microsoft tarayıcısını baskın konumda olan işletim sistemiyle birlikte dağıtıyor. Bu, Microsoft etkin bir biçimde açık standartları sarsmaya çalışmasaydı problem olmazdı. Basitçe, Microsoft'un tarayıcı alanındaki konumu kullanıcıları kendi sahip olduğu teknolojilere bağlamasına olanak tanıyor.

    Bu iki uçlu yaklaşımla, Microsoft standartlara uymaya zorlanacak ve tarayıcıları gelecekte bu kadar baskın olmayacağı için aynı hareketleri tekrarlaması önlenecektir.

    S: Fakat Opera da çeşitli cihazlara yüklü geliyor. Bu Opera'yı iki yüzlü yapmaz mı?

    C: Yazılımı birlikte dağıtmak tek başına problem yaratmıyor. Internet Explorer'ın durumundaki sorun, Microsoft'un pazardaki güçlü konumunu rekabeti bastıracak şekilde kullanıyor olması.

    S: Apple Safari ile/Ubuntu Firefox ile yüklü geliyor, buna ne diyeceksiniz?

    C: Üstteki cevap bunun için de geçerli. Yazılımı birlikte dağıtmak, pazardaki baskın bir şirket bunu başka taktiklerle birlikte diğerlerinin rekabetini önleyecek şekilde kullanmadıkça sorun değil.

    Lütfen Safari'nin, Firefox'un standartlara uyumluluk konusunda gayet başarılı olduğunu unutmayın. Eğer MSIE uyumluluğu ile uğraşmak zorunda kalmasalardı, bu tarayıcılar (ve Opera) standartlara desteğini artırmak için daha geniş bir zaman ayırabilirlerdi.

    S: Opera sadece şikayet etmek yerine reklama ağırlık vermeli. Firefox'u örnek alın.

    C: MSIE'yi tahtından etmek için milyarlarca dolar ve birçok yıl harcandı ve IE hâlâ pazarın %80'inden fazlasına sahip. Microsoft aynı zamanda rekabeti önlemek için standartlara karşı gelmeye devam ediyor. Firefox, Google ve IBM gibi şirketlerin yardımıyla gayet iyi gidiyor, ancak %80-90 pazar payı geçmişinde pazar konumunu kötüye kullanmış olan bir tarayıcı için çok yüksek bir oran.

    S: Opera bunu umutsuzluğundan yapıyor.

    C: Opera Software finansal olarak; bankada hatırı sayılır bir miktarda nakit, kârlı işlemler ve 2007'nin 3. çeyreğinde 2006'ya göre %50'den fazla gelir artışıyla (masaüstü gelirleri %100'den fazla arttı) gayet iyi konumda. Taşınabilir aygıtlar ve diğer cihazlar alanındaysa Opera Software'in müşterileri arasında Nintendo, Sony, Nokia, Samsung ve Motorola gibi tanınmış şirketler bulunuyor. Bunun yanında ücretsiz kullanılabilen mobil tarayıcımız pazar payını hızla artırmaktadır.

    Ne yazık ki, Microsoft'un hareketleri sonucu oluşan problemleri çözmek için çok miktarda kaynak harcanmaktadır. Opera Software bu sorundan şikayetçi olan tek firma değildir. Diğer tarayıcı üreticileri de web geliştiricileri gibi bu sorunlarla uğraşmak için azımsanmayacak paralar harcamaktadırlar.

    S: Yine de hiçbir tarayıcı standartlara %100 uyumlu değildir, değil mi?

    C: Bu doğru. Her zaman düzeltilmesi gereken hatalar vardır, ve her standarda kısa sürede tam olarak uyum sağlamak mümkün değildir. Fakat, tarayıcı üreticileri diğer tarayıcıların nasıl çalıştığını incelemeye bu kadar çok zaman ayırmak zorunda kalmasa ve bunun yerine sadece standartları düzgün biçimde uygulamaya yoğunlaşsaydı ne olurdu? Ayrıca, uyum sağlamada hataların olmasıyla hiç uyum sağlamaya çalışmamak ve hatta etkin biçimde diğerlerinin yolunu kesmek amacıyla uyum sağlanmasını önlemeye çalışmak arasında fark vardır.

    S: Opera aslında açık standartları önemsemiyor. Bu sadece popülerlik kazanmak için tribünlere oynamak!

    C: Bu olay Opera Software'e kesinlikle bir miktar popülerlik kazandırmış olsa da bilinmesi gereken, açık standartların Opera Software için merkezi konumda olduğudur. Opera yıllardır açık standartları yaygınlaştırmak için çok miktarda para harcamıştır; bunun nedeni açık standartların bizim gibi, pazardaki diğerlerine oranla daha küçük oyuncuların rekabetini kolaylaştırmasıdır.

    Öyle denilebilir ki açık standartlar için mücadele etmek Opera Software'in iş modeli içindeki kilit bileşenlerden biridir.

    Kaynak : shiftdelete.net
  • Firefox'u sırf Foxmarks eklentisi için kullanıyordum. Onun da IE için bir program ile olanı çıkmış. Şimdi bu haberden sonra IE'ye geçtim...
  • Bende kesinlikle microsoftu bu konuda haklı buluyorum..
  • Yazılımlar hakkında ilgili bir kullanıcı Irfanview, Firefox, VLC Player kullanıp Windows'un yanında gelen programlara midane etmeyebilir. Lakin bilgisayarla yeni tanışan bir kullanıcı ne yapsın ? Yalın bir işletim sistemi mi kullansın ?
  • bencede microsoft haklı
    dağdan gelip bağdakileri kovmak gibi oluyor sanki
  • Dünyada halen Microsoft'un tek bir rakibinin olmaması ne kötü..
  • haklı deye deye tepemize çıktılar inmiyorlar zaten
  • quote:

    Orjinalden alıntı: sertacaygun

    Firefox kullanmama rağmen haksız buluyorum bu sefer. Adamlar kendi yaptıkları web tarayıcısını kendi işletim sistemlerine koyuyorlar. Bu da en büyük hakları. Tekelcilik olsa, başka web tarayıcısı yüklenmesine izin vermezlerdi, olur biterdi...


    +1 ayrıca bi çok web master explorer den başka kullanmıyor
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.