Şimdi Ara

Kredi kartı kadar optik medyada 30GB depolama alanı ; Holographic Versatile Card (HVC)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
2.223
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2006 yılı optik depolama araçları pazarı için oldukça hareketli olacak gibi görünüyor. Sony'nin Blu-ray'i ve Toshiba'nın HD-DVD'si şimdiden büyük bir rekabet içine girdiler bile. Sony, Blu-ray ile 50 GB'a kadar kapasite vaad ederken, Toshiba Blu-ray e göre nispeten daha düşük maliyetli HD-DVD'si ile 30 GB depolama alanını kullanıcılarına 12cm optik medyalar üzerinde sunmayı planlıyor.

    Sony ve Toshiba'nın kullanıcılar için geliştirdiği bu optik depolama teknolojilerinin sunduğu depolama kapasiteleri size inanılmaz geliyorlarsa, bir de Japonya bazlı Optware şirketinin Collinear Holographic Technique ismini verdiği yöntemle ürettiği Holographic Versatile Disc (HVD)'lerle tanışın. HVD 12 cm'lik optik medyalar içine 1 TB (1024GB) bilgi depolayabilmekte. Henüz geliştirilmesine devam edilen Collinear Holographic Technique teknolojisinin 12 cm'lik medya üzerinde teorik olarak 3.9TB depolama alanı sunması bekleniyor. Firmanın geçen sene 1TB lık versiyonlarını tanıttığı Holographic Versatile Disc'lerin çalışma mantığını kullanan ve bir kredi kartı boyutundaki alanda 30 GB depolama alanı sunan Holographic Versatile Card optik medyaları ve yazıcıları önümüzdeki sene pazardaki yerlerini alacak. Dilerseniz henüz geliştirme aşamasında olan fakat yakın gelecekte kullanıma geçecek olan bu yüksek teknolojinin nasıl çalıştığına bakalım.

    Collinear Holographic Technique'de sistemde kullanılan lazer üst üste bindirilmiş iki farklı lazerin bir araya gelmesinden oluşuyor. Kırmızı ve Yeşil lazer tek noktadan aynı anda disk yüzeyine yansıtılıyor. Yeşil ışın yazma ve okuma işlemleri için kullanılırken, Kırmızı ışın kafanın konumlanacağı adres bilgilerini okumak için kullanılmakta. Sistemin en can alıcı noktasını içerisinde yeşil ışığı yansıtan fakat kırmızı ışığın geçmesine izin veren tabakanın olduğu HVD optik medya oluşturmakta. Sistemde kullanılan optik medya (Holographic Versatile Disc) koruyucu katmanlar, adres katmanı ve data katmanında içinde yer aldığı sekiz (8) farklı katmandan oluşuyor, katmanlar ve işlevlerini aşağıdaki şekil ve tabloda görebilirsiniz.

    Yeşil ışın yazma veya okuma işini yaptıktan sonra Dikroik tabaka tarafından yansıtılırken iş Kırmızı ışına geldiğinde tabaka bu ışının geçmesine izin veriyor. Yani Yeşil ışığa karşı bir ayna gibi Kırmızı ışığa karşı ise saydam bir cam gibi davranıyor. Medyada adres bilgilerinin bulunduğu başka bir katman olması ve bunun ayrı bir lazer tarafından okunması HVD yi günümüz CD ve DVD romları ile uyumsuz kılmakta. HVD nin çalışma mantığı standart sabit disklerle daha çok benzerlik gösteriyor. CD ve DVD lerde adres bilgileri yazılan datanın etrafına yerleştirilmekte.

     

    Sistemin medyaya yazma hızı 108Mbit, bu hız Blu-ray den üç (3) kat daha fazla. Teknoloji Blu-ray ve HD-DVD gibi depolama teknolojilerini daha çıktığı ilk gün çok çok geride bırakacak gibi görünüyor. Optware, ilk olarak önümüzdeki yıl yine Collinear Holographic Technique teknolojisinden yararlanarak üretilen ve bir kredi kartı kadar alanda 30 GB lık depolama alanı sunan Holographic Versatile Card medyaları ve yazıcılarını piyasaya sürecek.

    Yaklaşık kredi kartı boyutunda olan Holographic Versatile Card (HVC) medyaların fiyatları 1$ civarında olacaklar fakat okuyucu ve yazıcı cihazın fiyatının 2000$ civarında olması bekleniyor. Aslında bu fiyat ilk kez görücüye çıkan böyle bir ürün için oldukça normal zira Japonya'da satışına geçtiğimiz sene başlanan Blu-ray yazıcıların fiyatları ile hemen hemen aynı. Aslında uzaklara gitmeye gerek yok, bu gün CD Romların yerini alan ve bir çoğumuzun DVD yazıcı ile değiştirdiği CD yazıcılar ilk olarak piyasada göründüklerinde 1000$ ve üzeri gibi ürkütücü etiketler taşıyorlardı. Teknoloji iki sene içerisinde normal fiyat seviyesine inecektir.

    Depolama alanı, hızı ve fiyatı ile oldukça dikkat çekici bir teknoloji olan Holographic Versatile Disc (HVD) 'ler gelecek sene yaşanacak olan Blu-ray, HD-DVD savaşında çok güçlü bir alternatif olacaklar. Geriye uyumlu olmaması mevcut CD ve DVD lerin okuyucu tarafından okunamaması belki rahatsızlık verici olabilir fakat 1$ a 30GB lık ek depolama alanı herkezin iştahını kabartıcak bir konu. Ev kullanıcıları için değilse bile iş yerleri ve IT sektörü için uygun maliyetli, hızlı bir çözüm olacaktır.




  • bence bu haber hem çok güzel hemde çok kötü oldu tamda askere gidecekken oartalık optik cihazlarda da toz duman olmuş durumda ama genede güzel artık askeriye dönüşü bir blue-ray hd-dvd rw alırm herhalde 60$ nede olsa eskimiş teknoloji olacaklar HVD karşısında 1024GB dilek olay yaa
  • Yaa yazıcının fiyatı çok pahalı ya 2000$ ama düşecegini yazmış ne zamana kadar olur ki ? ama 30 gb de az deil hani
  • bu medyanın yazma hızı ne kadar olur acaba, eğer yeterince hızlı olmazsa 30 gb eziyete dönüşebilir,
  • oha falan oldum yanI
  • bazen bazi arkadaslar yeni duyurulan teknolojilere "hadi canim olmaz oyle sey" diyorlar . onlari da bekliyoruz buraya yorum yapmaya
  • aslında olaylar hala gb seviyelerinde yani terrabyte durumları yok henüz
    gerçi olsa ne saklayacaksın
    o kadar güven duymuyorum teknolojiye,
    en iyisini al en iyi maka bir elektrik arızasında herşey silinebilir yok nem ne olabilir...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: pacman

    bu medyanın yazma hızı ne kadar olur acaba, eğer yeterince hızlı olmazsa 30 gb eziyete dönüşebilir,


    Yazma hızı 108Mbit civarında oldukça yeterli...
  • cdr bile ülkemizde kalite oturmamışken
    hala medya güvenliği tartışılır durumdayken
    yazılan dvdr'lerin 3-5 ay sonra okunamaz hale gelirken
    ne yapiim ben terabaytı bence acilen medyaların güvenliği cihaz uymluluğu (yazıcıların medya secmemesi) ve maliyetlerin düşmesi daha önemli
  • recep o sorunlar teknolojiyle degil dandik medyalarla baglantili. ben senin dedigin sorunlari yurtdisinda pek duymadim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozturert -- 14 Haziran 2005, 11:47:21 >
  • 30 GB baya iyi görünüyor ama herhalde bunlarda 100 GB ye kadar çıkar diye düşünüyorum zamanla yazma hızıda iki üç kat daha artar bunlarla birlikte. Olan yine bize olur, o zaman kim ne yapsın dvd-rw yi. Ama teknolojiye karşı koymak rüzgara karşı işemek gibi olur. İki sene sonra alır bakar koklarız, ya iki sene sonrada kimbilir başka neler konuşacağız, herhalde böyle sürüp böyle bitecek ömrümüz...
  • Türkiyede evlere 2.5- 3 sene sonra gelir sanırım. Belki o zaman cd - dvd gibi optik çöplerden kurtuluruz. Tabi bu şey bizim evlerimize girdiği zaman yurtdışında çöp olacaktır.

    Oyuncular farklı, senaryo aynı.
  • Beyler, veri aktarım hızı 13.5 mb... Ve bence oldukça iyi. Ancak sağlamlıklarından şüpheliyim. Bence çabuk bozulabilen bir ürün olacak...
  • ..........
    bu teknolojiyle artık adam koca bir ansiklopediyi yüzüğünde depolayıp,taşıyacak...
    vaaay beaaaaaaaaaaaaa


    millet çalışıyor aaağbiii
  • Acaba ilk neredeki piyasaya sürerler bu cihazları? Avrupa mı Asya mı?
    Ayrıca kabartacak yerine kabartıcak yazmışsın.
  • Veri güvenliği, dayanıklılık vs.. onlar nasıl olsa çözülür çıkaran firma tarafından yada çözülemezse teknolojisi atıla düşer..

    Amaaa.. benim aklıma doğrudan bu teknolojiyi SİNEMA ve OYUN alanında nasıl kullanırlar o geldi..
    Hayal etmesi bile güç ya..
  • Teknolojinin arkasından yetişilmiyor. Takip bile edemiyoruz.
  • İyi de blue disk herhalde bize gelene kadar daha bayagı bi süre gececek dimi yani
  • Bu hvd de bu kadar veri saklamanın kaynağı nereden geliyor ? Aşağıdaki pitlerin tam görevi nedir ? cd dvd ve bluraydaki gibi datanın temeli olan bilgileri mi yansıtmak mı yoksa hologram bilgiyi ışıüın durumuna göre sayfalamak mı?

    sadece merak..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.