Şimdi Ara

Rehinli araç güvenli bir şekilde nasıl alınır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
34.158
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,
    Forumda sorunumla alakalı birçok konu var ancak aradığım cevabı bulamadığım için yazmak zorunda kaldım.

    Rehinli bir araç var, sahibi borcunu ödeyemediği için maaşına haciz gitmiş ve araçta bankadan rehinli. Aracı satıp borcu ödeyerek maaşlarından haczi kaldırmak istiyorlar. Haliyle aracı ucuza veriyorlar. Almaya niyetliyim ancak işin riski malum nasıl bir yol izlemeliyim?



  • rehin kaldırılmadan haliyle araç satışı yapılamıyor.rehini kaldırması için aracın borcunu kapatması gerek.parası yoksa aracı satıp bu işlemleri gerçekleştirmesi gerekiyor.böööylece en başa dönmüş oluyorsun.kısır döngü gibi.

    burada tabi araç üzerine geçmeden sizin karşı tarafa para çıkarıp işlemleri halletmesini beklemeniz gerek.tabiki bu devirde tanıdık olsa bile riskli bir durum.bu nedenle eğer elden para verecekseniz mutlaka banka hesabı kanalıyla yapın.açıklamalı para transferi yaparsanız karşı tarafın ne için ne kadar para aldığnı inkar edebilme durumu ortadan kalkar.bi de üstüne araç satışı yapılana kadar elinden teminat olarak senet alabilirsiniz.valla benim yapacağım buydu.genelde böyle durumlarda kazık yerim onu da belirteyim




  • Peki ben bu işlemlere başlamadan araç sahibiyle gidip noterde hem rehin kaldırma işlemlerini yapmak hemde devir işlemlerini yapabilmek için vekalet alabilir miyim? Aldığım vekaletle tüm işlemleri kendim halledip üzerime alabilir miyim? Beni uğraştırır ama fiyat açısından bakınca değer diye düşünüyorum tabi bu yolla sağlam oluyorsa? Dediğiniz gibi kazık riski yüksek bu devirde kimseye güven olmaz. O yüzden sıfır riskle bu işe girmek istiyorum..
  • Hacizli veya rehinli araç sayısı bu kadar yüksekken bankaların bu araçların satışını kolaylaştırmak için bir düzenleme yapmaları gerekir. Öyle bir şey olsa ki; satıştan önce alıcı, araç sahibi ile birlikte ilgili banka şubesine gidip geçici olarak açılan özel bir hesaba parayı yatırsa ve "şartlı rehin kaldırma" tarzı bir evrak alıp bu evrakla aracı üzerine alsa. Daha sonra noter satış sözleşmesinin ibrazı ile banka şubesi parayı hesaba geçse. Mesela 2 gün içinde satış sözleşmesi gelmezse de para alıcıya iade edilse.

    Tam bu şekilde olmasa da detaylar eminim bir şekilde çözülebilir. Tabi bu şekilde hacizli ve rehinli araçlar da kolayca satılacağı için bu olay bankanın işine gelir mi ona emin değilim. Araç satışı ne kadar uzarsa borç da faizi ile birlikte o kadar artar ve bu bankanın işine gelir. Nasılsa aracı alacak, üzerine bir de faizi ile birlikte toplam borş aracın değerini aştı diye vatandaşı borçlandırmış olacak.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: KILICINRUHU

    Peki ben bu işlemlere başlamadan araç sahibiyle gidip noterde hem rehin kaldırma işlemlerini yapmak hemde devir işlemlerini yapabilmek için vekalet alabilir miyim? Aldığım vekaletle tüm işlemleri kendim halledip üzerime alabilir miyim? Beni uğraştırır ama fiyat açısından bakınca değer diye düşünüyorum tabi bu yolla sağlam oluyorsa? Dediğiniz gibi kazık riski yüksek bu devirde kimseye güven olmaz. O yüzden sıfır riskle bu işe girmek istiyorum..


    vekalet işi olur.ama trafik muamele işlemleri için verilen vekalet ile banka işlemleri halledilebilr mi bilmiyorum.belki onun için genel vekalet gerekir.orasını notere soracaksınız en iyisini onlar bilir.
  • ben rehinli aracı sattım...
    anlatayım...
    ilk önce pazarlıkta anlaştık, tabii aracın rehinli olduğunu biliyordu....
    daha sonra ben ve alıcı notere gittik, alıcı bu esnada bir arkadaşını parayı yatırmak için bankaya gönderdi...ben bankayı aradım,paranın yattığının ok'ini alınca, satış vekaleti verdim ve araba satıldı...
    vekalet ise şöyle; falan plakalı aracımı, banka kredisinin ödenmesi karşılığında falanca kişiye sattım diye...


    yukarda pek çok arkadaş yazmış; ilk önce rehinin kaldırılması gerekir diye...adamın parası olsa zaten arabayı satmaz bu bir...
    ikincisi öyle parayı yatırdım, hadi rehini kaldırınla olmuyor, minimum 1 hafta sürüyor... banka şubesi genelmerkeze yazı yazıyor,oradan rehin kaldırma yazısı tekraran şubeye geliyor, o yazıyla ilgili trafik şubesine gidiliyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hightech33 -- 24 Nisan 2009; 0:23:25 >
  • ben arabayı aldığım zamanda akbank"tan rehinliydi, satan galerici sen karışma ben hallederim dedi ve 2saatte halletti
  • bildiğim kadarıyla para bankada bloke oluyor.yani satış işlemi bitince hesaba geçiyorçama en önemli şeylerden biri başka bir borçtan dolayı araçta haciz vs. varmı dikkat edin.bir tanıdığımın aracında tam 12 tane haciz var.aman dikkat!!!
  • rehin kaldırılmadan noter kesinlikle satış yapmayacağı gibi arabanın satışı için de başkasına vekalet çıkarmaz. noterden satış yapılabilmesinin tek yolu parayı ödeyerek rehnin kaldırılmasıdır. noter kesinlikle "banka kredisinin ödenmesi şartıyla" gibi ifadelerle satış veya vekalet işlemi gerçekleştirmez.
    rehinli arabanın tek satış yolu karşılıklı güvendir (o da bu devirde nasıl olacaksa)


    quote:

    Orjinalden alıntı: daturkishulan

    quote:

    Orjinalden alıntı: KILICINRUHU

    Peki ben bu işlemlere başlamadan araç sahibiyle gidip noterde hem rehin kaldırma işlemlerini yapmak hemde devir işlemlerini yapabilmek için vekalet alabilir miyim? Aldığım vekaletle tüm işlemleri kendim halledip üzerime alabilir miyim? Beni uğraştırır ama fiyat açısından bakınca değer diye düşünüyorum tabi bu yolla sağlam oluyorsa? Dediğiniz gibi kazık riski yüksek bu devirde kimseye güven olmaz. O yüzden sıfır riskle bu işe girmek istiyorum..


    vekalet işi olur.ama trafik muamele işlemleri için verilen vekalet ile banka işlemleri halledilebilr mi bilmiyorum.belki onun için genel vekalet gerekir.orasını notere soracaksınız en iyisini onlar bilir.


    quote:

    vekalet ise şöyle; falan plakalı aracımı, banka kredisinin ödenmesi karşılığında falanca kişiye sattım diye...

    düzeltme: yeni öğrendim noterden şu plakalı aracı satmaya diye vekalet verilebiliyormuş, yani mesela satıcı sizin arkadaşınıza vekalet verir, o da rehin kalktıktan sonra arabayı size satar, ama rehin kalkmazsa vekaletin anlamı olmuyor,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karenin -- 24 Nisan 2009; 18:46:16 >




  • Peki aracın başka borcu olup olmadığını nasıl araştırabilirim?
    Pek araba işleriyle uğraşan biri değilim, bu konularda pek bilgim yok o yüzden yönlendirmenizi bekliyorum arkadaşlar.
    Benim kafamda düşündüğüm şeyler şu:
    Verdiğim para kadar senet almak,
    Noterde tüm banka, trafik, noter ve devir işlemlerini yapabilmem için vekaletname alabilir miyim? Bu vekaletname ile tüm işleri bir günde bitirip aracı üzerime alabilir miyim?
  • Ben dün rehinli araç aldım. Ama rehin aracın kredili alınmasından kaynaklanıyor.

    Önce gittik rehin koyan bankaya kredi borcunu kapattık, parayı yatırırken özellikle ismimin yazılmasını ve kayda geçirilmesini talep ettim.
    Hatta kimliğimin kopyasını da eklediler.

    Sonra alınan rehin kaldırılması yazısı noterden onaylanıyor. Onaylandıktan sonra trafiğe gidilip rehin tescilden kaldırtılıyor.

    Trafik tescilde rehin kalktıktan sonra noter satış işlemnin yapıyor.

    Bende sorun çıkmadı, hatta devir, zamandan dolayı 2. güne sarktı, ama hallettik.

    Güven önemli tabii ki, sorun çıktığında bir şekilde kanıtlama şansım vardı ama uğraşmam gerekebilirdi.

    Gözünüz yemiyorsa yada güven vermiyorsa yapmayın derim...
  • rehin kaldırmak için trafik tescile aynı soyadlı aile yakını gidebilir mi yoksa vekalet mi çıkartılması gerekiyor?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: oflazca

    Hacizli veya rehinli araç sayısı bu kadar yüksekken bankaların bu araçların satışını kolaylaştırmak için bir düzenleme yapmaları gerekir.


    kesinlikle katılıyorum ..bu konuda tüm riskleri ortadan kaldıran bir düzenleme yapılmalı ..çok basit bi işlem aslında ama bu ülkede ne doğruki buda doğru olsun..

    ne tür cambazlıklar yapılırsa yapılsın mutlaka bir güvenlik açığı vardır arkadaşlar...çok dikkatli olmak lazım bu tür konularda ..mümkünse hiç bulaşmamalı
  • Ben cuma günü şehir dışından rehinli araba almayı düşünüyorum. Pazar günüde tekrar döneceğim İzmir'e. Cuma günü prosedürler biter mi ? Pazartesiye sarkarsa bir anlamı kalmıyor. Benim pazartesi işbaşı yapmam lazım. Yoksa perşembeden mi gitmek lazım ?
  • Perşembeden gitmen daha sağlıklı....

    quote:

    Orijinalden alıntı: JimBeam

    Ben cuma günü şehir dışından rehinli araba almayı düşünüyorum. Pazar günüde tekrar döneceğim İzmir'e. Cuma günü prosedürler biter mi ? Pazartesiye sarkarsa bir anlamı kalmıyor. Benim pazartesi işbaşı yapmam lazım. Yoksa perşembeden mi gitmek lazım ?
  • Adamın kredi borcunu kendi elinle verdiğin parayla nasıl kapatıyorsun ya? Adam, parayı alıp hadi bana eyvallah dese n'apacaksın Allah aşkına. Su içersin anca bir bardak. Mahkemeye versen ne olacak? Hakim sana demeyecek mi evladım kendi elinle vermişsin, şimdi ne istiyorsun diye?
  • benim başımada şöyle bir şey geldi. bir iş devralıyorum. adamların kamyonunuda devralıcam. ancak arabanın çalıştığı fabrikanın aracın üzerinde rehini var. bende aynı fabrika ile çalışacağım. yani araba benim üzerimde de olsa fabrikanın rehini olacak. rehinli şekilde devir işlemini yapabiliyormuyuz. bu konuda bilgisi olan var mı?
  • gitsin tanıdığı birinden falan para alıp kaldırsın sonra alın aracı başka türlüsü yok ben yatırdım yok kimlik fotokopisi verdim falan yasal olarak hiçbir anlam taşımaz.

    senet alabilirsiniz bir o işe yarar ama o da ne kadar yarar tartışılır.
  • Bu işin şöyle bir kolay yolu halihazırda var; ipotekli gayrimenkullerin satışında alıcı, satıcı ve banka arasında bir çeşit mutabakatname sözleşmesi düzenlenir. Örneğin "temlik kalktıktan x gün içinde satış yapılacak ve bakiye kapanacaktır" gibi. Bu noktadan sonra temlik kalkar, ev satılır ve para bankaya yatar banka alacağını alır kalanı satıcının hesabına aktarır. Bu şartlar altında aynı sistemin araç satışı için de uygulanması teorik olarak mümkündür, sonuçta bankanın insiyatifi dahilinde bir konu. O yüzden ilk iş olarak bankayla görüşmenizde fayda var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye'de 2. el araç mı alınır. Herifler hayvan gibi kullanıyor arabalarını. Çok özenen birinden almıyorsan ya hiç alma ya sıfır al.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.