Şimdi Ara

Nvidia GT300: 512x işlem çekirdeği ve MIMD mimarisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
106
Cevap
0
Favori
12.260
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD-ATi ile birlikte grafik endüstrinin lider iki isminden birisi olan Nvidia, G80 sonrasındaki en radikal GPU teknolojisini duyurmaya hazırlanıyor. Son dönemde daha çok yeniden isimlendirme çalışmalarıyla gündeme gelen ve en son AMD-ATi'nin Radeon HD 4890 girişimine karşı GeForce GTX 275 modelini duyuran Nvidia, uzunca bir süredir hakkında spekülasyonlar yapılan GT300 kod adlı yeni nesil grafik işlem birimini yılın ikinci yarısında duyurmay planlıyor. Tasarım çalışmalarının önümüzdeki Haziran ayında tamamlanacağı düşünülen GT300, 2006 yılının Kasım ayında anons edilen G80 GPU'sundan bu yana Nvidia'nın mimari anlamda atacağı en yenilikçi çözüm olacak. Bilindiği üzere Santa Clara merkezli firma, G80 sonrasında, grafik işlem mimarisinde radikal değişiklikler yapmamış, yeni üretim teknolojilerine geçiş sürecinde performans arttırıcı iyileştirmeler ve güncellemeler ile yoluna devam etmişti. Performans anlamındaki son hamlesini GT200 GPU'su ile sahneye koyan Nvidia'nın GT300 çalışmalarına yönelik bazı yeni detaylar da gün ışığına çıktı.


    Son gelişmelere geçmeden önce GT300 GPU'su ile ilgili mevcut bilgileri gözden geçirmekte fayda var. 65nm ve 55nm üretim teknolojilerinden sonra 40nm için de rakibi AMD-ATi'nin (40nm RV740 en geç Mayıs ayının ilk haftasında anons edilecek!) gerisine düşecek gibi görünen Nvidia'nın GT300 GPU'su, TSMC fabrikalarındaki 40nm üretim bantlarından çıkacak. Bu arada 40nm üretim teknolojisi Nvidia'nın GT300 GPU'su için deneysel bir çalışma olmayacak zira daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz üzere GT300 öncesinde Nvidia'nın GT212, GT214, GT215 gibi farklı segment ve ihtiyaçlara yönelik GPU'larını Mayıs sonu veya Haziran ayı içerisinde duyurması bekleniyor. Windows 7 ile anons edileceği belirtilen DirectX 11, OpenGL 3.0 ve OpenCL desteği sunacak olan GT300 GPU'su ile CUDA teknolojisinde de ciddi bir performans gelişiminin sağlanacağı zaten bir süredir konuşuluyordu. Peki Nvidia GT300 GPU'su için gün ışığına çıkan yeni gelişmeler neler? Dikkat çekici ilk detay paralel işlem birimlerindeki artış zira GT300 GPU'su 512x işlem çekirdeği ile gelebilir.


    alt="Nvidia GT300: 512x işlem çekirdeği ve MIMD mimarisi"


    Yapılan açıklamalara göre GT300 kod adlı yeni nesil grafik işlem birimi 32 çekirdekli 16 adet cluster'a sahip olacak ve bu tasarımla toplamda 512x işlem çekirdeği devreye girecek. Nvidia'nın an itibariyle en güçlü GPU çözümü olan GT200 ile 24 işlem çekirdeğine sahip küme tasarımıyla kıyaslandığında ciddi bir artışa işaret eden ve paralel işlem birimi sayısı açısından yine Nvidia'nın satılmakta olan en güçlü ekran kartı unvanına sahip çift grafik işlemcili GeForce GTX 295'in sahip olduğu 480x paralel işlem biriminden de fazla işlem çekirdeğine sahip olacak GT300 gelen bilgilere göre çok daha fazlasını sunacak gibi görünüyor. Zira GT300'deki radikal değişiklik olarak günümüz GPU tasarımlarını domine eden SIMD yerine MIMD mimarisini kullanacak olması gösteriliyor. Peki bu ne demek? SIMD (Single Instruction, Multiple Data Parallelism) yani çoklu veri paralelliği sağlayan tek çevrimli komutlar GT300 ile birlikte yerini MIMD (Multiple Instruction, Multiple Data Parallelism) yani çoklu veri paralelliği sağlayan çok çevrimli komutlara bırakacak.


    Çoklu veri paralelliği sağlayan çok çevrimli komutlar sayesinde basit veya kompleks shader operasyonları , htiyaca göre gerçekleştirilebilecek. Tabii MIMD mimarisi ile birlikte görev alanı genişleyecek gibi görünen işlem çekirdeklerinin tanımlanmasında "shader processors" yaklaşımının devam edip etmeyeceği de merak konusu GT300'deki işlem çekirdeklerinin AMD ve Intel'in güncel işlemcilerindeki FPU yani kayar nokta işlem birimlerine oldukça yakın olacağını ifade ediyor. Mimarideki bu detaylar, yeni nesil Nvidia ekran kartlarının işlem gücüne de cidi katkı yapacak gibi görünüyor. Zira muhtemelen GeForce GTX 380 olarak isimlendirilmesi beklenen GT300 tabanlı performans modeli, 512x işlem çekirdeği GT200 tabanlı çözümlere göre muhtemelen 2 kat daha fazla işlem gücü sunacak gibi görünüyor. Tasarım çalışmaları henüz tamamlanmadığı için GT300'ün saat hızları henüz netlemiş olmasa da 40nm üretim teknolojisinin de katkılarıyla, işlem çekirdeklerinin 2GHz'de çalıştığı varsayıldığında 3 TeraFLOP'luk işlem gücünden bahsedilebilir.


    Tek hassasiyet performansının yanı sıra mimari değişiklikler ile GT300'ün çift hassiyet performansında da ciddi artış yaşanacak gibi görünüyor. Şu an için somut bir veriden bahsetmek pek mümkün olmasa da GT200 ile kıyaslandığında GT300 GPU'sunda 6-15 kata varan performans artışından bahsedilebilir. Tabii yeni nesil grafik işlemci mimarisinin GeForce serisi ekran kartlarının yanı sıra Tesla ve Quadro gibi profesyonel çözümlerde de kullanılacağını düşündüğümüzde özellikle bilimsel çalışmalar, finansal uygulamalar ve profesyonel görsel işlem çözümlerinde de performans ve zaman kazanımı yaşanabilir. Öte yandan GT300 GPU'su ile yine güncel CPU'lar gibi doğrudan donanım erişimine olanak tanınabileceği ve bu sayede GPU üzerinde doğrudan programlama yapılabileceği belirtiliyor. 31 Ağustos 1999'da duyurduğu GeForce 256 modeliyle GPU kavramını ortaya atan Nvidia, GT300 mimarisindeki radikal değişiklikler ve CPU benzeri yaklaşımlar ile cGPU kavramını yaygınlaştırabilir. Bu arada GT300 ile Nvidia, Intel'in x86 tabanlı çekirdeklere sahip olacak Larrabee kod adlı yeni nesil GPU teknolojisinin de rakibi olacağını da hatırlatalım.








  • ATI'yi kökten devirecekler heralde


    512X olursa ATI çok çalışması lazım...
  • Biraz önce yazdığım şeyleri tekrar yazmaya üşendim, kopyala yapıştır yapıyorum!

    Nvidia 3 TeraFlop'luk hesaplama gücü olan gpu'yu 40nm ile biraz zor yapar gibi geliyor bana. Transistör sayısı ne olacak? Bence 3 milyar transistör yapar en az ki bu da gpu'nun kartın yarısını kaplamasına neden olur. Sıcaklık ve güç tüketimini siz düşünün.

    Belki çift gpu'lu bir kart ile bu olabilir ancak tek gpu ile bu fantazi olur yalnızca. Diğer yandan dx11 ile gelecek yenilikleri de düşünürsek, bunlar için de gpu'ya yeni birimler ve daha fazla transistör yerleştirilecektir. Yani şuanki bir karta hesaplama gücü ve resim basma hızı konusunda hiçbir şey yapılmasa bile yalnızca dx11 için bile gpu'daki transistör sayısının artacağını söyleyebiliriz. O nedenle haber bana asılsız gibi geldi. Gerçi kartların şuanki performanslarını düşünürsek, çok büyük performasn artırımlarına gereksinim duymuyorlar. Benim için 2006'nın son çeyreğinde çıkan 8800gtx bile şuanki performansı ile hala iyi bir kart oluyor ise (2,5 yıl oldu) yeni çıkacak kartlarda performanstan çok yeni teknolojiler ve ihtiyaç duyulan yenilikler uygulanmalı. Mesela güç tüketimi azaltılmalı. Fazla ısınmanın önüne geçilmeli. Kartların boyutları küçültülmeli ve mantıklı seviyelere indirilmeli. Sonuçta herkez 30" monitör kullanmıyor. 2560'lı çözünürlükleri kaç kişi kullanıyor. Sayıları çok az. Bence kartların stabilitesi daha önemli. Zaten işlemciler de ekran kartları için yetersiz kalmaya başladılar. Aldığımız kartlardan tam performans alamaz olduk. (GTA4 en büyük örneği oldu!) Ekran kartları için performansın peşinden koşmayı bir müddet bıraksak iyi olur bence.

    Ekleme: Mimari tamamen değişir ve shader birimleri daha küçük alan kaplayan ve daha az transistör gerektiren bir tasarım ile yapılırlar ise 512 adet shader birimini görmek mümkün olabilir. 24 adet pixel ve 8 adet vertex shader bulunan g70 gpu'sundan 128 adet unified shader bulunduran g80 gpu'suna geçiş gibi olabilir. Ancak benim için önemli olan, yukarıda da belirttiğim gibi hızdan çok verimlilik.




  • Atinin başına ulaşamadılarki köküne ulaşsınlar!!!
  • Öte yandan GT300 GPU'su ile yine güncel CPU'lar gibi doğrudan donanım erişimine olanak tanınabileceği ve bu sayede GPU üzerinde doğrudan programlama yapılabileceği belirtiliyor...

    yanlış düşünüyor olabilirim ama galiba ps3 teki gibi cpu gpu ortak mı çalışacak
  • gelsin gelsinde nsl geliyorsa gelsin kardeşim Ati'de aşşa kalıcak değildir hani
  • GT300 gpu larından beklentilerim büyük
  • eğer yazılanlar gerçekse gt300 ile ortalık fena karışacak gibi görünüyor.

    ati nin işi busefer hakkaten zor
  • Intel 32 ve 48 çekirdekli larrabee gpu'ları ile piyasaya girdiğinde ne oyunlarda nede gpgpu programlama konusunda bu kartlar ile baş edebilmesi çok zor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 23 Nisan 2009; 13:20:15 >
  • gt 300 fena bir gpu olacak gibi 512bit GDDR5 512shader oy oy oy..
  • ATI ye şimdiden kolay gelsin diyorum, başları büyük belada gibi gözüküyor.

    nVidia ise her zaman olduğu gibi kendinden beklenen gücü ortaya koyuyor.
  • Ben olacakları tahmin edeyim, nvidia yine GeForce 8 gibi radikal bir kart yapıyor ATI ilk başta bu karta iyi bir rakip yapamayacak ve rakibinin gerisinde kalacak ama hemen sonrasindeki kartlarda nvidia kartı biraz makyajlayıp ATI'nin önüne sunacak ama ATI boş durmayacak bundan sonraki çıkacak kartlarda nvidia'yı geçicek (4XXX serisi gibi ) [Kimse bana saldırmasın]
  • bence bu kart biraz problemli olabilir çünkü birçok yeni teknolojiden bahsedilmiş.bunların oturması oyunlarda tam anlamı ile performans sağlaması zaman alacaktır.
  • Zamanında 8800GTX alıp senelerce kullanmadığıma yanarım O gün 8800GTX alan adamın bugün hala değiştirmesine fazla gerek yok mesela Bu kartın da öyle olacağını bilsem direk alırım ama işte...
  • ATI ( çok çalışmam gerek anne çok .... )
    250 büyüktür > 4850
    260 büyüktür > 4870
    275 büyüktür > 4890
    285 büyüktür > 4850 x2
    295 büyüktür > 4870 x2 den
    ATI yukarıdaki paragrafta ne yapmalı?
    a) YOLDAN ÇEKİLMELİ BU İŞLERİ BIRAKMALI
    b) BEYAZ BAYRAĞI ÇEKMELİ
    c) çok çalışmalı
    d) hiçbirşey:ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK


    CEVAP : D şıkkı




  • quote:

    Orjinalden alıntı: TiesTorN

    Zamanında 8800GTX alıp senelerce kullanmadığıma yanarım O gün 8800GTX alan adamın bugün hala değiştirmesine fazla gerek yok mesela Bu kartın da öyle olacağını bilsem direk alırım ama işte...

    Yine böyle bir kart geliyor kanımca
  • Nvidiayı tebrik ediyorum.Bir gpunun yalnızca işlem gücünden ibaret olmadığını 2.ve daha sağlam bir şekilde gösteriyor.Fiyatından dolayı biraz uzaktım bu firmaya ancak artık eskisi kadar da pahalı değil ve "satış sonrası"diye bir şey var.Salt gpu olmanın dışında gpunun getirdiği avantajları sonuna kadar kullandırtıyor.Bu da es geçilecek bir konu değil.Atiden de böyle radikal değşiklikler beklerim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: 575m

    Nvidiayı tebrik ediyorum.Bir gpunun yalnızca işlem gücünden ibaret olmadığını 2.ve daha sağlam bir şekilde gösteriyor.Fiyatından dolayı biraz uzaktım bu firmaya ancak artık eskisi kadar da pahalı değil ve "satış sonrası"diye bir şey var.Salt gpu olmanın dışında gpunun getirdiği avantajları sonuna kadar kullandırtıyor.Bu da es geçilecek bir konu değil.Atiden de böyle radikal değşiklikler beklerim.

    hocam hayırlı olsun binbaşı olmuşsunuz
  • nvidia güç gösterisi yapıcak bu gpu ile...

    ayrıca @ BLADE66 kardeş ben A seçeneği diorm :)
  • bakalım cıksında ne olduğunu göreceğiz... ama gelişmelr süper gözüküyor bakalım ne kadarı doğru.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.