Şimdi Ara

Cozulemeyen kombi arizasi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
8.271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Yaklasik 6 ay kadar once yeni tasindigim yeni eve yeni bir kombi aldim. Oldukca teknolojik ve cok ozellikli olan kombim 4,5 ay kadar sureyle sorunsuz bir bicimde calisti. Gunlerden bir gun, kombiden herhangi bir hizmet talebi olmayan bir anda kombi birkac takirtidan sonra tesisatina su doldurmaya basladi.
    (Bu arada belirteyim, kombinin otomatik su alma gibi bir ozelligi var. Kalorifer tesisatindaki su basinci belli bir degerin altina duserse manyetik muslugu acip suyu tamamliyor. Bu ozelligi kullanmak istemezseniz yari otomatik moda alabiliyorsunuz. Benimki yari otomatik modda calisti hep. Bu modda basinc dusmesi durumunda su tamamlanmiyor, sistem arizaya gecip kullanici mudahalesini bekliyor.)
    Su doldukca basinc yukseldi. Bu sirada kombi yanmaya basladi. Sanki musluktan sicak su aliyormussunuz durumu olustu. ve nihayet 3 barin uzerine cikinca alttaki tahliye kismindan suyu bosaltmaya basladi. Akan su sicakti ve surekli akmaya devam etti. Kisaca ozetlemek gerekirse kombinin mustuktan sicak su verdigi olayin, musluk kapaliyken ortaya ciktigini ve isitilan suyun da kombinin altindaki tahliye vanasindan aktigini dusunun. Bizim kombiyi kapamamizla olay son buldu.
    Bu olay 3 defa tekrar ettikten sonra yetkili servisi aradim. Gelen arkadaslar kombiyi incelediler ve herhangi bir anormallige rastlamadilar. Gercekten de kombi normal olarak hizmet vermeye devam ediyordu hep, hala da ediyor. Fakat neyin tetikledigi belli olmayan bu sorun haftada birkac defa ortaya cikiyordu. Sorunu tetikleyen etkeni bilmedigim icin servis personeline sorun anini gosteremedim. Onlar da birsey tespit edemediler. Borularin uzerindeki su filtrelerini kontrol ettiklerinde pislik takilmis oldugunu soylediler ve temzilediler ve gittiler.
    Tabi bu olay birkac gun sonra tekrar etti. Sukur ki genelde evde oldugumuz zamanlarda meydana geldi ve biz hizli bir bicimde mudahale ettik. Fakat tahmin edeceginiz uzre akan su yere akiyor ve heryeri mahfediyor. Bu durum esimin de sinirlerini yipratti. Servisi tekrar aradik ve somut bir cozum bulunmasini istedik. Servis tekrar gelip kombiyi inceledi ve yine herhangi bir sorun gormediklerini ifade etti. Bizim sinirlerimiz de yipranmis oldugu icin tansiyonumuz da yuksekti. Servis personeline israrci bir bicimde bu konunun cozulmesini istedik. Hatta esim demis ki, sorunu cozemeyecekseniz yardim edin de beraber pencereden asagi atalim kombiyi. Sorunun tam nedenini bilemeyen servis elemani arkadaslarina ve yoneticisine danistiktan sonra, sorun tekrar ederse manyetik vanayi degistireceklerini soyledi. Biz de o kadar sabirli ve yapiciyiz ki, olur dedik. Aslinda olayin tekrar edecegi belli, niye evimin tekrar mahvolmasina izin veriyorsam. Aslinda ben de mumkun oldugunca elimi guclendirmek istiyordum. Zaten birkac gun sonra olay tekrar etti ve gelip manyetik vanayi degistirdiler.
    3 gun gecmeden sorun yine ortaya cikti. Bunun uzerine kalkip yetkili servise gittim ve durumu tum ayrintilariyla kendilerine tekrar anlattim. Onlar da yeni bir teori urettiler; manyetik vana belli bir basinctan sonra acilir, eger su basinci zaman zaman yukseliyorsa bu durum olabilir dediler. Bu durumu tespit edebilmek ve kesin olarak sorunun kombinin icinde mi yoksa disinda mi oldugunu anlamak icin su girisine basinc sinirlayicisi takalim dediler. Ertesi gun kombinin ana su girisine 3 bar sinirlayici takildi.
    Tekrar durumu gozlemeye basladik. Bu islemden sonra su akma hadisesi son buldu. Fakat kombideki sorun hala devam ediyor. Tesisattaki basinci zaman zaman kontrol ettim, 2-3 gun aralarla yukselmeler olduguna sahit oldum. 0,8 den 2.5'e, 1,5 den 2,3'e, 1 den 2,5 bara yukselmeler oluyordu. Tabi her defasinda basinci azaltip gozlemeye devam ettim. 2,5 barin uzerine hic cikmadi, Giren suyun basinci sinirli oldugu icin zaten bunu beklemiyoruz. Bu durum da 3 defa tekrar edince tekrar servisi aradim ve durumu bildirdim. Servisteki personel bu konuyu fabrika ile de gorusecegini bildirip benden birkac gun zaman istedi.
    Birac gun sonra tekrar konustugumuzda, bu kombide benzer bir arizaya hic rastlamadiklarini ve bu kombiye servis veren bircok kisiyle gorustugunu soyledi. Problemi iyice koseye sikistirmak icin manyetik vana yerine manuel bir vana temin ederek bunu takacaklarini ve bu defa sorunun tam olarak nereden kaynaklandigini tespit edeceklerini soyledi. Su anda bu vananin getirilip kombiye takilmasini bekliyorum. Gecen 1,5 aylik surecte kombiler ve calisma yapilariyla alakali olarak yogun bir bilgi birikimim olustu. Su anda merakla ve sabirsizlikla bu konunun acikliga kavusturulmasini bekliyorum.
    Tahminimce bu denemeden sonra sorun devam ederse esanjorden suphelenecekler, devam etmezse de elektronik kontrol unitesinden veya basinc sensorunden suphelenecekler gibime geliyor.

    Karsilasmis oldugum sorunun tum teknik ayrintilarini aktarmaya calistim. Benzer bir sorun yasayan veya bu konuda bir fikri olan arkadaslarin degerli goruslerini paylasmalarini merakla bekliyorum.



  • Ateşleyici ve pompanın devamlı işleyip durmadan basınç üretmesi sözkonusu sanırım.

    Manyetik vanadan ziyade, bir de özellikle pompaların çalışmasını sağlayan ve içinde genelde plastik bir türbin bulunan akış sensörlerine de bkılmasını öneririm.

    Benzer şekilde doğalgazlışofbenimizde benzer sorunu yaşadık. Kimi zaman belli bir akışseviyesine kadar ateşlemiyordu, sonrsında kullansak da kullanmasak da ateşleme yapmaya başladı, Hatta bu süreçte yarattığı tazyikten ötürü iki kez banyoda armatürlerimizin patlamasına sebep oldu. Sonrasında ise ateşlemeyi tamamen durdurmuştu.

    Servisin gelip bakmasından sonra, sorunun, ateşlemeyi ve pompayı çalıştıran akış sensöründe olduğu anlaşıldı.

    Akış sensörünün içindeki plastik türbin, peynir gibi erimiş ve tek bir pozisyonda takılı kalmıştı. Tabi sonunda türbinin yatağı da, ateşleyici de tamamen arıza yapınca artık servislik olmuştu.

    Akabinde akış sensörlerini de kontrol ettiriniz...
  • Bu ihtimali ben de gozden gecirdim. Fakat sorun oldugu anda sistem once su almaya basliyor, daha sonra atesleme oluyor. Sorunun oldugu sirada pompa calismiyor olabiliyor. Pompanin calismasi icin kaloriferin devrede olmasi gerekir, oysa kalorifer kapaliyken de sorun olabiliyor. Ayrica, atesleme islemini tetikleyen de sanirim akis sensorudur. Sistemin su kullanildigini anlamasi ve suyu isitmasi icin once bunu aliglamasi gerekir; akis sensorunden aldigi bilgiyle su kullanildigini anlayip ateslemeyi devreye sokuyor diye dusunuyorum. Sizin yasamis oldugunuz durum da bunu dogruluyor.

     Cozulemeyen kombi arizasi
  • Selamlar,

    İlginç bir arıza, bu ürün makkında marka ve model belirtmeyişiniz herhalde daha çözüm aşamasında olduğundan.
    Otomatik su alma valfi elektromekanik çalışıyor. Bu durumda bunu kontrol eden , kontrol ünitesi ve buna sinyal üreten basınç algılama sensörü şüpheliler arasında , ayrıca şebeke basıncı çok yüksekse bile bu su alma valfinin mekanik zorlama ile su almaması gerekir.
    Tabiki bu elektronik kontrolden kaynaklanıyorsa, şebekeden geşen soğuk su girişine takdıkları basınç limitörü, kombinin tahliye valfinin değeri olan 3 bar altında ayarlanırsa , içeri su bile girse karşılıklı basınçlar dengelendiğinde su girişi durur bu da kombinin su akıtmasını engeller.

    Öte yandan sisteme su girmesi ile kombinin ısıtmaya geçmeside ilginç bir olay olarak gözüksede, kombinin kullanım sıcak suyu hattının soğuk su tarafındaki algılayıcıdan da komut gelmesi gerektirir.
    Ancak aşağıdaki şemayı takip edecek olursak , soğuk su girişindeki sensörün arkasında yer alan , ısıtma tesisatı su ilave vanasından (sizdeki manyetik valfli olan) su akışı olması durumunda sensörden kullanım sıcak suyu ihtiyacı komutu geliyor demekdir. Bu da kombinin neden ısıtmaya geçtiğinin nedeni olarak gözüküyor. Aslen şebeke basıncı ve ısıtmanında etkisiyle basınç artınca emniyet ventili suyu tahliye ediyor ama su akışı daha da hızlanır bu da ısıtma işleminin devamı demek. İşin kötü tarafı bu su akışı eşanjör üzerinden olmadığı için eşanjörde aşırı sıcaklık oluşumuda olacak ve kombinizin ana ısıtma eşanjörü zarar da görebilecekdir.
    Üç yollu vananın konumuda burda , kullanım sıcak suyu akış sensöründen komut geldiği için kaloriferden , kullanım sıcak suyu konumunda , yani kullanım sıcak suyu eşanjörü üstüne yönleniyordur. Eğer böyle ise emniyet ventilinden gelen su sıcakda olabilir, sıcak değilse kullanım sıcak suyu eşanjöründen devir daim gerçekleşmiyor demekdir. Bu da yukarda da söylediğim eşanjörün aşırı ısınması demek olur.

    Bu durumda sizin manyetik valf ve elektronik kontrol devresinde bir sorun olma ihtimali yüksek. Zaten basınç sınırlayıcıya rağmen halen zaman zaman 2,5 bar varan basınçlar görmenizde bunun ispatı oluyor. Zira basınç sınırlayıcının ayarı 2.5 bara kadarsa karşı basınçta 2.5 olduğunda içeri su giremeyecekdir. Karşılıklı basınçlar eşitlenmiş olacak, Benim önerim öncelikle kombinin anakartının ve sonrasında otomatik su ilavesi yapan manyetik valfinin de değişmesidir.

    Aşağıdaki şemada ilave musluğu sensör öncesinde olsa bu durum sadece su tahliyesi şeklnde olurdu. Tabiki sizin kombinin marka ve modelini bilmediğimiz için bu konuda yorum yapıyoruz.

    Elektronik devrelerde bazen bu tür sorunlar, kararsız konumdaki elektronik kompenetlerden (diot, direnç, kapasitör, entegre, transtör vb) olabilir.
    Diğer bir etken ise bu ürünün yakınındaki yüksek frekans yayan bir başka cihaz olabilir. Ayrıca gelen elektrik frekans ve gerilimini kontrol ettirin.
    Özellikle italyan menşeli ürünler bu konuda hassasdırlar.
    Sonuçda çok farklı bir neden de olabilir ama şu an ki tahminim bu dorultuda. Mekanik vana sorunun tespitinde ciddi bir ilerleme sağlayacakdır.
    Kolay gelsin.

     Cozulemeyen kombi arizasi
  • Bilgi ve yorumlarin icin cok tesekkurler maxfocus. Kombimin calisma yapisi sanirim senin gonderdiginden daha farkli. Bir onceki mesajimda kombimin semasini gorebilirsiniz. Benim anladigim kadariyla, manyetik vana sicak su cikisina yerlestirilmis(240). Vana acilip da kalorifer tesisatina su dolmaya basladiginda sistem, kisa bir sure sonra sicak su kullaniliyor aligilamasi yaparak atesleniyor ve suyu isitmaya basliyor.
    Benim kombimde cift esanjor yok, galiba 3 yonlu vana da yok.
    Sizin de ifade ettiginiz gibi, sorun henuz cozulmedigi icin kombinin markasini ve modelini yazmadim. Bu arada italyan mali bir kombi oldugu konusunda haklisiniz.
  • Ben size marka ve modelini söyleyeyim.
    Ferroli marka model de New Elite.
    5 yıl Ferroli yetkili servisinde çalıştıktan sonra şimdi kendim hizmet veriyorum. sorun hakkında daha detaylı bilgi halen almak istiyorsanız yazın. yardımcı olmaya çalışayım.
    1994 ten beri kombi teknisyeniyim.
  • ilginiz için teşekkürler sayın aknero. Manuel vana takma işinden vazgeçtiler. Bizim de sabrımız taşmak üzre olduğu için gelip eşanjörü ve elektronik kartı değiştirdiler. Sorunun devam etmesi durumunda kombiyi değiştirecekleri sözünü de verdiler. Bu tür sistemlerin elektromanyetik duyarlılığı olduğunu belirttiler ve bunu önlemek için de ayrıca bir parça taktılar. Bu duyarlılık etraftaki cihazlara bağlı olarak çok düşük bir oranda ortaya çıkabiliyormuş. Şu anda herhangi bir sorun olmadan çalışıyor kombi. Emin olmak için en az bir kaç ay geçmesini bekleyeceğim. Bu arada tahmininiz doğru kombi Ferroli Newelite F24.
    Bu forumda ferroli hakkında fazla bilgi ve yoruma rastlamadım. Genel olarak kombiden memnun olduğumu söyleyebilirim.
  • çok kaliteli bir cihazdır. Eski modeli kombilerin kralıdır. Yeni modelde değişik bir santral kullandılar, bayağıda kaliteli marka olmasına rağmen bu kart düzen tutmadı, otomatik su doldurma valfinin de ucuna pislik geliyor vana sızdırmaya başlıyor birde izolasyon malzemelerini piyasadaki kombilerinki gibi yaptılar. Halbuki eski elite lerin yapısı bence mükemmele yakındı. ama teknoloji piyasa rekabeti derken bu cihazlar bu modele kadar geldi. Kart değişmişd emişsiniz. sanırım bir daha sorun olmaz. Cihazın hermetik olmasıda çok avantaj. Ben bu cihaza sorun yokken çok sık bakım (3-4 yılda bir yeter) önermiyorum bilginiz olsun.
  • dostlar 3 yıl sonra konuyu tekrar canlandırmak istemezdim ama tereddütlerimi siz giderebilirsiniz..yeni bir eve taşındım kiracı olarak...evdeki kombi bu bahsettiğiniz new elite. ancak kullanım klavuzu vs gibi bir şey yok. geçenlerde bir peteğin aşağıya doğru yarısının ısınmadığını görünce havasını almaya çalışırken kombinin su basıncı da haliyle düştü ve bende klasik yöntemlerle vanaları açarak fln su doldurmaya çalıştım ancak olmadı. tesisat doldurma tuşuna da bastım defalarca ama yine dolmadı. bıraktım bende hava alma işini...bu arada 1.1 basınç seviyesi..kombi yazda çalışırken 0,6 gösteriyor... biraz panikledim açıkcası..yardımcı olursanız sevinirim...
  • Merhaba ariston kombim var kalorifer ısısını 40 a Alıyorum 30sn de 47 derecede sönüyor en son 29 derecede 5-6 dk bekleyip çalışıyor sorun ne olabilir tesisat tıkalı dediler temizlettim aynı sorun devam ediyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Belli ki su devridaimini engelleyen yavaşlatıcı bir etken var. Ben kombi ustası degilim ama tesisatta sorun yoksa kombi içinde bir tıkanma olabilir, belki de pompa gorevini yapmiyordur diye dusunuyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.