Şimdi Ara

Nikon D5000; D-SLR kameralarda video kaydı yaygınlaşıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
10.267
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj



  • D-SLR kamera pazarının önemli dilimini elinde tutan Nikon, bugün Canon EOS 500D modeline cevap niteliğindeki kamerası D5000'i lanse etti.


    127 x 104 x 80 mm boyutlarında ve pil, hafıza kartı hariç 560 gram ağırlığında tasarlanan D5000, 2.7 inç (~6.8 cm)'lik hareket kabiliyetine sahip LCD ekranıyla dikkat çekmekte. D-SLR kameranın


    23.6 x 15.8 mm'lik CMOS sensörü 12.3 megapiksel çözünürlük sunuyor ve


    Nikon'un EXPEED olarak isimlendirdiği görüntü işlemcisi desteğini arkasına alıyor. Kameranın sensöründe toz önleme sisteminin bulunduğunu da ekleyelim. Nikon, bu modelinde de CMOS sensör kullanarak akıllarda bazı soru işaretleri bırakmıyor değil. CCD sensör için yavaş yavaş yolun sonunun görünüp görünmediğini zaman gösterecek. 1.5x'lik crop oranına sahip kamerada 11 tane odak noktası mevcut ve kamera D40, D40x, D60 modellerinde olduğu gibi Nikon'un AF-S, AI-S serisi objektifleri kullanıldığında otomatik odaklama yapabiliyor. Aynı şeyi Sigma'nın HSM serisi objektifleri için söyleyebiliriz.


    D5000'de ISO seviyesini


    200 - 3200 arasında; enstantane hızını 30 - 1/4000 saniye arasında ayarlayabiliyoruz.


    Kameranın en ilgi çekici özelliklerinden birisi ise 1280 x 720 piksel çözünürlükte saniyede 24 kare video kaydedebilmesi. D90 ile D-SLR kameralarda video devrini açan Nikon, fotoğrafçılar arasında hala tartışılagelen bu özelliği yaygınlaştırmaya devam etmekte.


    0.78x büyütme oranlı pentamirror vizör barındıran kameranın belleği SD veya daha yüksek kapasiteli SDHC kartlarla yükseltilebiliyor. Kameranın


    EN-EL9a kod adlı lityum iyon bataryası ise CIPA standartlarına göre 510 kareye kadar fotoğraf çekim olanak sağlıyor.


    Nikon D5000'nin mayıs ayına doğru 18-55 mm'lik kit lensle beraber 850$'a; gövde olarak da 730$'a satışa sunulması bekleniyor








  • sanırım bu D90 ın küçük oğlu oluyor :)

    neden hala netleme moturu gövedeye konmuyor anlayabilmiş değilim,
    motorun lenste olması iyi sonuç verse bile yinede gövdede de moturun olması gerektiği kanatindeyim,

    pek alınası bir makina gibi görünmüyor...
  • hopbala ..

    hayırlı olsun ne diyelim hani bunda HD kayıt :)
  • Video ile fotograf cok farklı olgular. Ama pastadan daha cok pay kapma adına boyle bir urun cıkarıyorlar.
    DSLR ile video cekmek yada canlı onizleme o sensore surekli elektirk vermek ve canını okumaktır. Sensorlere yazık.
    DSLR de ki mantık nedir sensor normal durumda kapalıdır. Netleme pozlama yapılır deklansore basılınca perde ve ayna acılır iste o anda sensor calısır ısıgı kaydeder ve perdeyle birlikte sensorun elektrigi kesilir ve bir sonraki cekime kadar pasiftir. Bu sensorun ısınmasını engeller, ısınan sensor kaliteli ısık yakalayamaz. CCD lerde besleme voltajı cok daha yuksek oldugundan daha riskli. Cmos ta besleme ve ısınma az oldugunda bu sensorle birlikte iyice yayılmaya basladı video ve canlı onizleme. Cunku cmos sensor bunu telafi ediyor ama omru kısalıyor ve foto kalitesi dusuyor.
    Dikkat ederseniz ccd de 10 mp sınırına gelindi ve yine cmos a gecildi. Cunku ccd de APS-C boyutta daha fazla mp foto kalitesinde dususe sebep olmaya basladı. Ama cmos ta aynı boyut daha fazla mp le izin veriyor ama onunda sınırı var tabi. Cmos a gecis sebeplerinin altında bu gercekler var.
    Ben olsam video ve canlı onizleme yapmam. Dikkat edin ilk modellerde canlı onizlemede sure sınırı koydular neden cunku asırı ısınma oluyordu buda sensore eziyet etmekti. Bunlar satıs politikası pro kesim asla sensoru bu sekilde kullanmaz.




  • ccd kullanilmama sebebi maliyetinin pahali olmasi. 10dan daha yuksek mp yapilabilir ancak maliyetler + boyut + elektrigi fazla cekmesi gibi eksi noktalari var. ancak ccd hala daha iyi fakat teknoloji zamanla cmosa donmeye zorlayacak.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: orkunorkun

    ccd kullanilmama sebebi maliyetinin pahali olmasi. 10dan daha yuksek mp yapilabilir ancak maliyetler + boyut + elektrigi fazla cekmesi gibi eksi noktalari var. ancak ccd hala daha iyi fakat teknoloji zamanla cmosa donmeye zorlayacak.



    APS-C size CCD de daha yuksek mp tabiki yapılır. Ornek kompakt makinalar 6x5 mm sensore 10 yada uzeri mp yapıyorlar. Tabi pixeller ufacık oluyor ısık yakalama kabiliyeti cok dustugu gibi komsu pixellerdende etkileniyorlar. Fotograf kalitesi yerlerde surunuyor. D-SLR dunyasında APS-C size da 10 mp den sonra pixeller kuculmeye basladı tabi. Bunun sonucuda ısık alma kalitesi de dusmeye basladı. D-SLR makinaların fotograf kalitesi 3 MP/cm² yogunlukta olmasından kaynaklanır. Bu kompakt makinalarda 35 MP/cm² lere cıktı. Bu oran yukseldikce fotograf kalitesi duser. O yuzden ccd de fazla mp yapmadılar. Cmos dusuk voltajla beslendiginden kalite kaybı olmadan daha yuksek mp le izin veriyor. Tabi cmostada tıkanma olacak.
    Kompakt makinalara oranlarsak APS-C 10 kat daha buyuktur. Kompaktlarda daki mantık uygulansa APS-C boyutuna 100 mp yapmaları lazımdı.
    Ama D-SLR de onemli olan fotograf kalitesidir, cozunurluk degil. Cmos sensor yıllardır bilgisayar teknolojisinde kullanılır o yuzden uretim maliyetide dusuktur. Az yer kaplar cok daha az enerji tuketir. Ama ısık alma kabiliyeti cmos a gore dusuktur.




  • çok şık birşey ben açıkçası şu ara dolar düşükken tam zamanı diyorum..
  • yavru bir bebek gibi duruyor .....
  • Giriş seviyesi bir DSLR olmuş. EOS 500De nin eline su dökebilecek bir alet değil malesef:( Keşke olsaydıda Nikon alsaydık ama 5000D 40D40Dx ve D60 ın videolu toplaması olmuş. EOS 500D ile başa çıkmak istiyorsa Nikon D90 ın fiyatını bayağı aşağı çekmeli ÇOK gereksiz pahalı bir makine D90...
  • panasoniz in modeli hala bu tarzda 1 numara bence.
    30 kare full hd
    60 kare 720p
  • üst LCD ekran hâlâ yok.
  • rekabet iyidir.. bu arada üst lcd yok diyen arkadaşım;

    ordaki bilgilerin aynısını vizörden veya lcd ekrandan da görebiliyorsun.. yani bence çokta gerekli değil..
  • gövdede netlik motoru olmamasından dolayı güzelim nikkor 50mm f1.8 i ağzının tadıyla kullanamamanın sıkıntısını çekmiş bir insan olarak, yine yuh diyorum.

    gerçi bir yandan da motorlu olsaydı hem fiyatı hem de büyüklüğü bakımından d90 la aynı gibi olurdu tabi. sanırım tarih boyunca nikon canon'a hiç bu kadar açıkça al sana cevap dememişti.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kutay0

    gövdede netlik motoru olmamasından dolayı güzelim nikkor 50mm f1.8 i ağzının tadıyla kullanamamanın sıkıntısını çekmiş bir insan olarak, yine yuh diyorum.

    gerçi bir yandan da motorlu olsaydı hem fiyatı hem de büyüklüğü bakımından d90 la aynı gibi olurdu tabi. sanırım tarih boyunca nikon canon'a hiç bu kadar açıkça al sana cevap dememişti.

    Bence bu kadar kötü cevaplarda vermemişti... Nikonlara daha yaknımım ama alınacak model yok
  • "aa bunda video kaydı ve döner ekranda varmış ne güzel " diyebilen kullanıcılara göre tasarlanmış bir model.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dgnzcn -- 15 Nisan 2009; 1:16:15 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dgnzcn

    "aa bunda video kaydı ve döner ekranda varmış ne güzel " diyebilen kullanıcılara göre tasarlanmış bir model.


    zaten nikon bu dediklerinizi pazarlama stratejisi olarak uygulayacak.. ve ben gayet başarılı olacağı kanaatindeyim :)
  • D40'tan sonra giriş seviyesinde iyice saçmalamaya başladı Nikon...
  • Bu kadar mı pahalı gövdeye bi motor eklemek yavv?

    Şimdi kullanıcıları darılmasın ama,d40,d40x,d60 vs vs,hem fiyatları(TR),hem de performansları ile tam olarak hayalkırıklıkları.(birleşik mi yazılıyordu emin değilim gerçi :D )

    Şimdi d5000 de aynı yoldan devam ediyor..Ve evet o üstteki LCD yi kullanmayan bilmez ama kullanan ve daha sonra eline d60 alan biri vizör yada arka LCD ye bakıp ayar çekmenin ne illet ve saçma bir olay olduğunu görür.Ha alışılır mı?Elbette..Ama olsa çok daha iyi olmaz mı?kesinlikle olur.
  • BULB modu yok mu acaba yazmamış lar bir kaç yerde de baktım yazmıyordu
  • quote:

    A bulb mode is also available for super-long exposures


  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.