Şimdi Ara

Sihirli DVD'lerde binlerce film

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
636
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (NANOTAM), görüntü veren ve kayıt yapan DVD'lerin kapasitelerini günümüzdekinden binlerce kat arttıracak yeni bir teknoloji geliştirildi.

Bilkent Üniversitesi NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay'ın başkanlığında doktora öğrencileri Özgür Attila Çakmak ve Koray Aydın tarafından geliştirilen nanoteknoloji tabanlı meta malzemeler, yeni nesil DVD'lere uygulanırsa, bir DVD'ye binlerce filmin kaydedilmesi mümkün olacak.

Yeni teknoloji, dünyanın en prestijli bilim dergilerinden “Physical Review Letters” dergisinde yayımlandı.

Prof. Dr. Özbay, çalışmayla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, DVD teknolojisinde kullanılan temel prensibin DVD yüzeyine uygulanan ışığın bilgiyi yazmasına ve okumasına bağlı olduğunu ve bu durumda bir DVD'ye daha fazla bilgi yazmak için ışığın mümkün olduğunca küçük bir noktaya odaklanması gerektiğini anlattı.

Fizik kurallarına göre ışığın dalga boyundan daha küçük boyutlarda odaklanamadığını belirten Özbay, bu nedenle günümüzün en yüksek kapasiteli Blu-Ray DVD'lerinde bile elde edilebilecek en yüksek saklama kapasitesinin bu “doğa kanunu” ile sınırlı olduğunu belirtti.

Bilkent Üniversitesi NANOTAM'da geliştirilen metamalzemelerin doğada rastlanmayan özelliklere sahip olduklarını dile getiren Özbay, şöyle konuştu:
    “Bu anlamda 'sihirli' olarak da nitelendirilen metamalzemeleri kullanarak dalgaboyundan çok daha küçük bir alandan geçen ışık miktarını binlerce kat arttırabilen yeni bir teknoloji geliştirdik. Bu yeni teknoloji sayesinde dijital bilgiler DVD'lere çok daha küçük alanlara yazılabilecek ve var olan bilgi depolama kapasiteleri binlerce kat arttılabilecek.”

“TEKNOLOJİ BÜYÜK YANKI UYANDIRDI”

Günümüzde 50-100 Gbyte ile sınırlı olan DVD kapasitelerinin en az bin kat arttırılabilecek bir teknolojiyi geliştirdiklerini bildiren Özbay, “Yaptığımız bilimsel araştırmalar sonucunda ışığın doğadaki davranışını değiştirdik. Yani sihirli özelliklere sahip yeni bir nanomalzeme geliştirdik ve bu malzemeyi kullanarak ışığın çok küçük bir alandan geçebileceğini gösterdik. Dünyanın önemli dergileri arasında bulunan 'Physical Review Letters'da yayımlanan bu çalışmamız bu konuda büyük yankı uyandırdı” diye konuştu.

Türkiye'de kullanılan tüm DVD'lerin okuyucu ve kayıt teknolojilerinin yurt dışı kaynaklı olduğunu anımsatan Özbay, “Ne yazık ki şu aşamada geliştirdiğimiz bu teknolojiyi Türkiye'de değerlendirebilecek bir şirket bulunmuyor” dedi.

Prof. Dr. Ekmel Özbay, çalışmalarıyla süper DVD'lerin üretim yolunun açıldığını, böylelikle bir DVD'ye binlerce filmin aynı anda kaydedilebileceğini bildirdi.

Kaynak :http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/11415928.asp?gid=229

• _____________________________
  • türkler yapmış he vay anasını sayın seyirciler aklmız cinlik dışında başka şeylerde çalışıyor demekki

...Günümüzde 50-100 Gbyte ile sınırlı olan DVD kapasitelerinin en az bin kat arttırılabilecek bir teknolojiyi...

Ben ne 50 ne de 100 GB'lık DVD'ler gördüm.Herhalde Blu-ray demek istemişler.Bu teknolojinin pek tutacağını sanmıyorum.Çünkü elinde bu DVD'leri okuyacak DVD oynatıcılar olmadıktan sonra havada kalır.Aylar önce Chip'te 49 GB'lık DVD'lerin icat edildiğini okumuştum ama onları o şekilde okuyacak bir DVD okuyucu olmadığından yalan olmuşlardı.Aynı şekilde bir ara da yine Chip'te bir ünlü markanın -ya philips ya da pioneer- 500 GB'lık Blu-ray icadında olduğunu yine başka bir zaman diliminde de falanca bir firmanın 1 TB'lık disklerinin planını okumuştum,akıbetleri noldu kim bilir.

Dostm dvdler seri üretime geçtikten sonra okuyucularda gelmiş olacaktır .. Fiyatı ne olur orası bilinmez , o ayrı
  • Demek istediğim birçok teknoloji haberi alıyoruz ama çoğu o şekilde kalıyor somut bir şeyler göremiyoruz sadece yazılanlarla kalıyor.Bunun da akıbetinin öyle olacağını düşünüyorum.Bir de bu gazetede yazım hataları falan var galiba DVD'ler için 50-100 GBtan bahsediyor.Gören, duyan, bilen? Hatta bu teknolojiyle kapasite en az 1000 kat artacakmış. 100x1000= 100 000 GB bu da 97,65625 TB'a tekabül ediyor bana büyük bir safsata gibi geliyor.

Helal olsun ne diyelim.Bize pek bi hayrı olmıcak ama,torunlarımıza anca yetişir.

BUGÜN, SÖZLÜKLER KUSUYORUM; CÜMLELER KURAMAZKEN DÜN.
  • _____________________________
  • quote:

Orjinalden alıntı: ***Respect***

http://forum.donanimhaber.com/m_31064397/mpage_1/key_//tm.htm#31066064

ben 12 nisanda açmışım konuyu başka konu neden veriyorsun

Ama Bilkent diyorsa 1000lerce film atilicak disk uretirim, ki kendisi 3-4 tb lik tek disk olmali ne ala... (Ayrica icine Axxo filmlerimi atiyoruz, yoksa 1000lerce olmaz dimi...)

"Günümüzde 50-100 Gbyte ile sınırlı olan DVD kapasitelerinin en az bin kat arttırılabilecek bir teknolojiyi geliştirdiklerini bildiren" egerki bu yukaridan aldigim cumle dogru ise, gercekten cigir acan bir teknoloji ile karsi karsiyayiz demektir.

100 x 1000lerce = 100.000 gb , 100tb lik bir disk... Bilemiyorum biraz abarti gibi geldi...

-----------------------

Birazda objektif dusunelip dimi, Sony gbi herhangi bir firma sizce 5tb lik bir disk uretemezmi? tabiki uretir ama hatta belki uretmistir bile. Ama adamlar blu-ray i bile zor dolduruyorlar, en gelismis oyun bile kac gb ki, neden 1disk 1oyun satacaklari yerde 1disk 10oyun satsinlar... Bu gibi kar oyunlari olmassa dunyada, simdi hepimizin evinde bir oda oyun tamemen simulatoru olurdu...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Moribito -- 20 Nisan 2009; 22:35:00 >

• quote:

Orjinalden alıntı: venomtrk

quote:

Orjinalden alıntı: ***Respect***

http://forum.donanimhaber.com/m_31064397/mpage_1/key_//tm.htm#31066064

ben 12 nisanda açmışım konuyu başka konu neden veriyorsun

Konular tarihini karıştırmışım. Kusura bakma.
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.