Şimdi Ara

££ Bir Arabanın Aileye Masrafı $$

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
0
Favori
4.905
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kendi nacizane fikir bilgimle birşeyler hesapladım izninizle size aktarmak isterim

Aracın sahibine vermiş oldugu maddi kayıp konumuz.
    Arabasizda olmuyor haklısınız
    Ama bir gözatın derim

Yıllık minimum 500 TL bakım ücreti
    Yıllık ortalama 500 TL Motorlu taşıt vergisi
    Yıllık ortalama 250 TL Trafik sigortası
    Yıllık minimum 1250 TL araç parasının getirisi.
    ( Örnegin: Ortalama 15.000 TL lik bir aracin parasının banka mevduat getirisi )
    Yıllık minumum 1000 TL arac deger düşüklügü
    ( Örnegin: 15.000 TL lik 2004 model ford fiestanın 1 sene sonra 14.000 TL satılması)

Muayene+Varsa kasko+Yüzde 600 vergi ödedigimiz deposu en az 100 liraya dolan yakıt gideri.

Kaba bir hesap yapalım

3.500 ytl Muayene+Varsa kasko+Yakıt (Göreceli)

Ortalama hepsi dahil 5000 TL dersek

Aylık 461 lira gider demek.

Arac almayı düşünen arkadaşlara nacizane düşüncelerimi sunarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnTiMaSKe -- 29 Mart 2009; 4:57:23 >

• kendi arabam için hesap yapayım.
    yıllık kaskosu 420 tl
    yıllık vergisi 260 tl
    yıllık bakımı (yetkili servis) 250 tl
    trafik sigortası 140 tl
    araca verdiğim paranın getirisi(15.000 in yıllık %15 faiz getirdiğini varsayıyorum) 2.250 tl
    aracın yıllık değer kaybı 500 tl
    yıllık muayene ve eksoz muayenesi ücreti 80 tl

TOPLAM 3.900 TL
    AYLIK 325 TL
    Aylık benzin masrafı (1000 ortalama yapıyorum) 150 TL
    AYLIK TOPLAM MASRAF 475 TL

Görüldüğü gibi bakım ücreti minimum olan,vergisi minimum olan kaskosu son derece düşük olan fiyatı son derece makul olan son derece az yakan bir arabaya binmenin maliyeti. sizde kendi arabanız için hesabı yapabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi otomobilci_x -- 30 Mart 2009; 7:44:41 >

• giderler yönünde yazdıklarınız doğru ancak arabanın sizin cebinizde kalmasını sağladığı parayı hesaplamamışsınız
  • aslında hesaplar haklı yerinde ölçümler ama

dolmuşlarda otobüslerde kaybedilen zamanın maddi değeri yok

şahsi otomobilin manevi getirisi bence ölçülemez
  • elbette o ne kadar gezdigimizle nereye gittigimizle alakalı
    yani hesabi biraz güc
    quote:

Orjinalden alıntı: HuKe

giderler yönünde yazdıklarınız doğru ancak arabanın sizin cebinizde kalmasını sağladığı parayı hesaplamamışsınız
  • Buyrun kalemi siz alın hesabı siz yapın.
    Bu benim ortalama tutarım.Sizin hesabinizida görmek isteriz
    quote:

Orjinalden alıntı: plantamax

bence ayda 461 lira etmez gibi.......

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnTiMaSKe -- 29 Mart 2009; 11:00:07 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: AnTiMaSKe

Kendi nacizane fikir bilgimle birşeyler hesapladım izninizle size aktarmak isterim

Ama bir gözatın derim

( Örnegin: 15.000 TL lik 2004 model ford fiestanın 1 sene sonra 14.000 TL satılması)

Muayene+Varsa kasko+Yüzde 600 vergi ödedigimiz deposu en az 100 liraya dolan yakıt gideri.

Kaba bir hesap yapalım

Bence arabanın değerinin yıllık faiz getirisini hesaplamamak gerekir. Yoksa her yatırıma bu gözle bakarsak hep zararda gibi gözükürüz bence. Bence 461 TL iyi bir değer ama tabii bu sayede verilmeyecek taksi,dolmuş,akbil masraflarını da düşmek de gerekir. Onlar banka faizi getirisini götürse sonuç yine değişmiyor. Yani ortalama 500 lira gibi bir değer çıkıyor. Mesela ben şimdi 20.000 liralık 2. el bir corsa,207,fiesta falan alsam yine bu değerlerde mi çıkar. Çok işime yarayacak bir bilgi de

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • zaten araba almak çok basit ama sırf benzinini doldurmak bile

çile bülbülüm çileeeeee
  • Arabanın illaki çıkan sürpriz maliyetleri de var..Ceza yiyebilirsiniz, araçta sürpriz masraflar çıkabilir, ufak kazalar olabilir(kaskoyu bozmak istemezsiniz), pasta cila vs yapılır, yıkatılır, otoparka icabında birsürü para verilir,lastik patlar vs..vs..bunlar ilk aklıma gelenler..Hele büyük şehirde bu masraflar daha da olası...Araba güzel birşey ama ciddi bir masraf kapısı..Çoğu insan için TR de lüks ama onlar bunun farkına varana kadar çok çile çekiyorlar..Son model araba alıp benzin koyacak para bulamayan çok adam gördüm..üzücü bir durum..
  • Bunlar işin hesapta olmayan ekstrası tabi
    Bence araba satın aldıgımız (arabaya bagladıgımız) parayı hesaplamamak eksiklik olur
    Halihazırda arabayı hic almamış olarak hesaplıyoruz
    Dolayısıyla banka getirisi olması cok dogal

quote:

Orjinalden alıntı: Miu

Arabanın illaki çıkan sürpriz maliyetleri de var..Ceza yiyebilirsiniz, araçta sürpriz masraflar çıkabilir, ufak kazalar olabilir(kaskoyu bozmak istemezsiniz), pasta cila vs yapılır, yıkatılır, otoparka icabında birsürü para verilir,lastik patlar vs..vs..bunlar ilk aklıma gelenler..Hele büyük şehirde bu masraflar daha da olası...Araba güzel birşey ama ciddi bir masraf kapısı..Çoğu insan için TR de lüks ama onlar bunun farkına varana kadar çok çile çekiyorlar..Son model araba alıp benzin koyacak para bulamayan çok adam gördüm..üzücü bir durum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnTiMaSKe -- 29 Mart 2009; 14:52:51 >

• Senede 10.000 km yapıyoruz,

Değer kaybı dahil ayda 2000 lira gidiyor.
  • 35-40 bin liralık 1.6 benzinli bir araç için km'si yaklaşık 0.8 ytl.

ama sıfır almaz, 1-2 yaşında dizel bir araba alıp 2 yıl kullanıp satar, kasko yaptrmaz, kaza yapmaz, yıkatmaz, otopark'a koymazsan çok çok ucuza mal olma ihtimali de var tabii.
  • quote:

Orjinalden alıntı: pirate_1905

quote:

Orjinalden alıntı: AnTiMaSKe

Kendi nacizane fikir bilgimle birşeyler hesapladım izninizle size aktarmak isterim

Ama bir gözatın derim

Kaba bir hesap yapalım

Bence arabanın değerinin yıllık faiz getirisini hesaplamamak gerekir.

bkz. fırsat maliyeti

• Madem olayin kotu yonunden bakiyoruz.

Dusunun bakalim bir bebek sahibisiniz gecenin 3-4 arasi bebeginizin atesi var. Hastaneye acil olarak gitmeniz gerekiyor. Malesef teyzemin oglu bu sekilde ufakken havale gecirdi ve belirtileri azda olsa devam etmekte.

Kendi aracinizla direk hastaneye gitmek var.

Birde taksici arkadasin keyfini beklemek var taksi bulacaginizinda garantisi yok.

Dusunelim bakalim arabanin getirisimi cok goturusumu?

Suna inanan birisiyim her aileye bir araba sart ha bu demek degilki herkes 30-40binlik sifir arac almak zorunda.

Al kardesim 10bin liraya accent olur clio olur. Dursun evinin onunde.

• Araba pahalı metrestir, devamlı yer

Yeri gelir hayat kurtarır.
  • Bir aracın maliyeti görecelidir. Herkes için değişir. Pahalı araç alırsın, az binersin, hesap farklı çıkar. Ucuz araç alırsın, çok binersin, hesap farklı çıkar. Kendi aracım henüz 7500 km'de, yıllık 250 TL bakımı var, az kullanıyorum, yakıt giderim çok düşük. Her gün 100-200 km kullansaydım kesinlikle dizel bir araç alırdım, ama onun da bakım giderleri benzinliye göre daha yüksek, motor hacmi de büyük olasılıkla yüksek olacağından MTV de yüksek olacak, ya da tamamen değişik bir markanın dizel motorlu bir modelini alırdım.

Daima şunu savunmuşumdur: Araç ihtiyaca göre alınmalıdır. Zaten ihtiyaca hitap etmeyen ve fazlasını sunan bir araç da kişisel tatmin (şımartılma) duygusuna hizmet ediyor. Tam tersi de ihtiyaca hitap etmeyen ve eksiğini sunan araç da kişisel bütçeyi zorlamaya başlar ve olması gereken ile sunması gereken imkanların maliyetinden daha fazlasını götürür. 100.000 TL'lik dizel araçla 5 km işe gidilip gelinmez, 5.000 TL etmeyen araçla da 2000 km'lik uzun yola çıkılmaz. Her ikisinde de zarar etmek önceden proğramlanmıştır.

• her zaman derim alabileceğin arabayı değil binebileceğin arabayı al.etrafımda bi sürü tanıdık var.bütçesini çok zorlayıp pahalı araba aldılar.şimdide gönül rahatlığıyla binemiyor.ocak ayı yaklaşırken,kasko bitmeye yakınken söylenip duruyorlar.arabanın etrafında fır dönmeler,küçük bir çizikte uykusuz kalmalarda cabası.kardeşim al bütçene göre bir araba,mtv si,sigortası,yakıtı,bakımı ucuz olandan rahatça gez toz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: necmi42

her zaman derim alabileceğin arabayı değil binebileceğin arabayı al.etrafımda bi sürü tanıdık var.bütçesini çok zorlayıp pahalı araba aldılar.şimdide gönül rahatlığıyla binemiyor.ocak ayı yaklaşırken,kasko bitmeye yakınken söylenip duruyorlar.arabanın etrafında fır dönmeler,küçük bir çizikte uykusuz kalmalarda cabası.kardeşim al bütçene göre bir araba,mtv si,sigortası,yakıtı,bakımı ucuz olandan rahatça gez toz.

çok doğru demişsiniz bütçeyi zorlayıp zorlayıp alabileceği en iyi arabayı alıyolar sonra sıkıntı çekiyolar
  • Türkiye'de bu çok normal karşılanıyor, alınan arabalar hep zorlama ile, çünkü insanların beklentileri daima gelirin üstünde ayrıca,

"Ay şu x komşum şu arabayı almış lan benim neyim eksik" lafının etkisi inanılmaz büyük. Halbuki X'de zorlanıyor sende ne oluyor komşunda sende kredi çekiyorsun, BORÇLANIYORSUN.

Ha ben bunu söylüyorumda yapmıyormu bizimkiler elbette yapıyor. Fakat ben memleket satılıyor, efendim kahrolsun emerika felan diye nağralar atmıyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: necmi42

her zaman derim alabileceğin arabayı değil binebileceğin arabayı al.etrafımda bi sürü tanıdık var.bütçesini çok zorlayıp pahalı araba aldılar.şimdide gönül rahatlığıyla binemiyor.ocak ayı yaklaşırken,kasko bitmeye yakınken söylenip duruyorlar.arabanın etrafında fır dönmeler,küçük bir çizikte uykusuz kalmalarda cabası.kardeşim al bütçene göre bir araba,mtv si,sigortası,yakıtı,bakımı ucuz olandan rahatça gez toz.

Yerinde bir tespit yapmışsınız.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.