Şimdi Ara

dürbün anlayan varmı ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
3.307
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • http://www.hizlial.com/UrunInceleme.aspx?UrunID=22.022.4538.0002 ,

    bu ürün nası sizce yazlık evim biraz yüksekte denize 1 km lik bir alana bakacağım bu ürün yeterli midir siz ne tavsiye edersiniz max limit 400 tl..



  • Asıl önemli olan kaç defa büyüttüğü ama orada yazılmamış. Tabi illa ki çok büyütecek diye hayvani boyutlarda olmasına gerek yok. Sadece görüş açın biraz daha genişlemiş olur.
  • yani 1000 metreyi kaç metreye getirebilir bu alet ?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TwiNChiL

    yani 1000 metreyi kaç metreye getirebilir bu alet ?

    Dediğim gibi kaç defa büyüttüğüne bağlı. Sana fikir vermesi açısından söyleyim:
    Birkaç sene önce 60 liraya aldığımız dürbün cisimleri 9 kat büyütüyordu. Bu ürün mutlaka benim dürbünden daha iyidir.
  • Bi dürbün için bu kadar para değer mi ve ayrıyetten çok bilgi vermemişler

    Biraz daha araştır derim
  • http://www.hizlial.com/UrunInceleme.aspx?UrunID=22.021.4282.0015

    bu ürünü tavsie ederim.en ucuz bu sitede.
  • 52m görüş açısı

    yani 52 m ilerden bakıyormus gibi olursun karsı komsu cok guzel gözetlenir bunla


    Dürbün alımı sırasında dikkat edeceğimiz noktalar

    Dürbün almaya mağzaya gittiğimizde dikkat edilecek birkaç husus var. Öncelikle dürbünün tam ayarlı olması gerekir. Göz uzaklığını ayarladıktan sonra görüntüler üst üste tam çakışmalı ve gözde bir yorgunluk oluşmamalıdır. Bazı insanlar görüntüleri bir türlü üst üste getirememektedir ama malesef piyasadaki birçok dürbünde sorun kullanıcıların gözü değil, dürbünün bozuk ayarıdır. Her halükarda, sizin için görüntü net değilse, gözünüz bakarken yoruluyorsa almaktan vazgeçin. Bazı ucuz dürbünlerde prizmalar yapıştırılmış olup bir daha ayarlanamaz. Ayarlanabilse de, prizmaları tekrar ayarlamak bir amatör için kolay değildir. Her halükarda bir dürbünü dikkatle kullanmak gerekir. Dürbün bir yere sertçe çarptığında ayarı bozulabilir.

    Dürbünlerde prizmaların yeterince büyük olması çok önemlidir. Prizmalar pahalı olduğu için bazı üreticiler burada kaçamak yapmaktadır. Ancak prizma büyüklüğünü kontrol etmek çok kolay bir şey. Dürbünü 1m kadar önünüzde aydınlık bir tarafa doğru tuttuğunuzda gözmerceği içinde parlak birer daire belirir. Bu dairenin çapı çıkış açıklığıdır. Buradan iki şeyi birden kontrol edebilirsiniz :

    1- Uygun boyutta pirizmalar kullanıldığında daire tam yuvarlak, köşesiz ve keskin kenarlı görünmelidir.
    2- Dairenin çapını cetvelle ölçerek çıkış açıklığının vaad edilene uyup uymadığını kontrol edebilirsiniz. Bazı üreticiler prizmadan iktisat etmek için olsun, başka optik hataları örtmek için olsun suni olarak çıkış açıklığını sınırlamaktadır. Bu durmda büyük mercekli bir dürbün de alsanız merceklerin topladığı ışık tamamiyle gözümüze ulaşmayacaktır.

    Bir diğer önemli konu merceğe uygulanan kaplama. Kaplanmamış camın kayıbı yüzey başına 5% kadar olabilir. Ayrıca parlak cisimler etrafında kuvvetli yansımalar olur. Akromatik bir mercekte 4 yüzey olduğu düşünülürse, bir de prizma ve gözmercekleri katılırsa kayıbın ne kadar yüksek olabileceği ortaya çıkmış olur. Cam üzerine uygulanan bir kaplama yansıma kayıplarını azaltır. Tek katlı kaplama kayıbı yüzey başına 1,5% a, çok katlı kaplamalar 0,25% in altına düşürebilir. Ucuz bir dürbünden iyi bir kaplama beklemek belki aşırı bir beklenti de olsa, alırken yine de kontrol edebilirsiniz. Yüzünüz aydınlatılmış olarak dürbün merceklerine baktığınızda iyi bir kaplamada yüzünüzü ancak zayıfça görebilmelisiniz. Dürbünün içi siyah görünmelidir. Ayrıca mercek içinde yansımalar olmamalıdır. Merceğin üstü karanlık, içindeki yüzeylerde yansımalar görünüyorsa sadece dış yüzey kaplanmış olabilir. İyi bir dürbünde bütün cam yüzeyleri çok katlı kaplanmıştır (multi coated).

    Kaplamanın rengi yeşil, mavimsi veya eflatun-mor olabilir. Renk kullanılan kaplama malzemesine ve metoda göre değişir. Turuncu renkte kaplamalardan kaçınınız.

    Dürbünün göz merceği gökyüzünde gösterilen birkaç derecelik küçük alanı göz önünde büyütür. Göz mercekleri çok değişik olabilir. Bazı dürbünler sadece 45-50 derecelik bir izafi alan oluştururken, bazıları 60 derecenin üzerine çıkar. Normal olarak gözümüzün 70 derece civarında bir görüş açısı olduğu için 40-50 derecelik dar bir izafi alan biraz tünel hissini oluşturur. Ancak geniş açılı gözmerceği kullananlarda, kenarlarda yıldızların bozulma olasılığı daha yüksektir. Aslında hemen, hemen bütün dürbünler kenarlarda yıldızları keskin gösteremez. Bu kullanılan kısa odak uzaklıklı merceklerden kaynaklanmaktadır. Bazı modellerde yıldızlar alanın ortadan itibaren 80%’i aşan kısmında noktasal iken, bazılarında bozulmayan alan gösterilen görüntünün sadece 30%’udur. Kenarlardaki bozulma bazı gökseverleri rahatsız ederken bazıları ortaya konsantre oldukları için bundan pek etkilenmezler. Kendiniz için artık siz karar vermelisiniz.

    Alım sırasında kontrol edilebilecek bir başka özellik de renk hataları. Dürbünler akromatik mercek ve prizmalar kullandıkları için bütün renkleri aynı noktada odaklayamazlar. Aslında bu bakımdan oldukça kötü bir performans gösterirler, fakat kullanılan büyütme düşük olduğu için, göz renk hatalarını bütün boyutuyla göremez. Ben renk hatalarına karşı çok hassasım, ama renk görmek çok kişisel bir olay. Renk hataları yıldızların etrafında renk bozuklukları görünmesine ve yıldızların asıl renklerinde görünmemesine sebep olur. Renk bakımından az hatası olan bir dürbünle yıldızlara bakmak büyük bir zevk verir, zira yıldızlar turuncudan sarıya, beyazdan maviye değişik renklere sahiptir. Gündüz dürbünü alırken renk hatasını kontrol etmek için en iyisi uzaklardaki kuru dallara, kablolara veya direklere (arada cam olmadan) bakınız. Bu tür cisimlerde gökyüzü ile büyük bir kontrast oluşur. Gök ile cisim arasında renkler görünüyor mu? Birçok dürbün dal kenarında mavi veya mor renkli kısımlar gösterecektir. Bazılarında renk hatası görüş alanın dış kısımlarında artar. Alınacak birden fazla model varsa, aralarında karar verirken renk konusu da bir faktör olabilir?

    Dürbünle bakarken göz merceğine ne kadar yaklaşamamız gerektiği de dürbünden dürbüne çok değişir. Bu uzaklığa İngilizcede “eye relief” denir. Bazı modellerde 10mm’den daha yakın olmak gerekirken, uzaklık bazılarında 20mm’den büyüktür. Gözlük kullanan gözlemciler için büyük bir uzaklık önemlidir. Miyopluk dürbünde netleştirme ayarıyla giderilebilir. Ama astigmatı olan kişiler dürbünü gözlükle kullanmalıdır, zira nispeten büyük çıkış açıklığı yıldızların bozulmasına sebep olur.

    Dürbünle göz arasındaki boşluğa yabancı ışık girmesini önlemek ve dürbünü gerekli uzaklıkta kolayca tutabilmek için gözmercekleri etrafında genellikle yumuşak katlanabilen bir lastik veya vida gibi çevirilip dışarı çıkarılabilen sert plastikten bir boru vardır. Bugün iyi marka dürbünler sert plastiğe geçmişlerdir ancak bazı dürbünlerde borular göz dayandığı zaman tekrar içeri kaymaktadır. Bu durum gözlem için olumsuzdur. Göz ile dürbün arası yabancı ışıktan korunmak için kapalı olmalıdır.

    Özellikle denizci dürbünlerine nitrojen gazı doldurularak bunların buğulanması önlenir. Bu tür dürbünler su geçirmez. Soğuk ve nemli bir gecede işe yarayabilir, ancak bu tür dürbünler diğerlerine nazaran daha ağırdır.

    Dürbünlerin çoğu ortadaki menteşe üzerinde bulunan bir teker çevrilerek netleştirilir. İyi bir dürbünde netleştirme hassasça ve yumuşak tek bir dönüşle en yakından en uzağa yapılabilmelidir. Genellikle sağ gözde bir dioptri ayarı bulunur. Gözlerinizin dioptrisi farklı ise önce ayarın olmadığı gözü netleştirin, sonra diyoptri ayarını kullanarak öbür gözün netleştirmesini yapın. Ortadaki menteşe ayrıca göz mercekleri arasındaki uzaklığı ayarlamaya yarar. Gözleri arasında az mesafe olan kişiler ve çocuklar, göz merceklerinin yeterince yakınlaştırabildiğini kontrol etmelidir. Menteşe açıklığı biraz kuvvet kullanarak ayarlanabilmelidir. Bazı kalitesiz dürbünlerde kısa zaman sonra menteşe gevşiyor ve gözlem yaparken oynadığı için rahatsız edici bir etki oluşuyor. Bu nedenle menteşeleri madeni olan dürbün plastiğe tercih edilmelidir.

    Bazı dürbünlerin üstü lastik gibi bir madde ile kaplanmıştır. Tutmada ve bir yere çarpmada biraz daha kullanışlı bir çözüm ama bence çok da önemli değil.
    Hangi dürbün markaları tavsiye edilebilir?

    Yüksek kalitede dürbün üreten firmalar Zeiss, Leica, Swarovski ve Nikon’un HR serisi sayılabilir. Ancak bunların hepsi 1000,- EUR nin üzerindedir ve bu kadar pahalı bir dürbünü almayı haliyle çok iyi düşünmek gerekir. Orta fiyat aralığında (250,- EUR ve üzeri) Vixen, Pentax, Fujnon akla gelen birkaç iyi marka. Özellikle Fujinon FMTR dürbünleri son derece yüksek bir geçirgenliğe ve dolayısıyla parlak bir görüntüye sahiptir. Fakat bu dürbünler ağırlık bakımından ve her göz için ayrı bir netleştirici olduğu için yeryüzü gözlemleri için biraz hantaldır. Son zamanlarda Çin’den iyi kaliteli dürbünler geliyor. United Optics firmasının BA8 serisi biraz ağır olmakla birlikte gerçekten çok iyi. Özellikle nitrojen doldurulmuş, lastik kaplı Çin denizci dürbünleri hemen, hemen Fujinon’lar kadar kaliteli görüntü vermektedir. Bunların fiyatı 200-250 EUR arasında. Yine uzakdoğuda yapılan Nikon Action VII serisi fena değil (150-120 EUR arası). Genelde uygun fiyatlı başka iyi bir seçenek Rus dürbünleridir. Bunlar oldukça sağlam yapılmış olup ışık geçirgenliği bakımından iyi kalite batı dürbünlerinden biraz geride kalmaktadır. Daha ucuz dürbünler için genel bir şey söylemek mümkün değil, bunlara bakmak gerekir. Yukarıdaki kontrolü yapar ve ciddi bir hata bulmazsanız bunlar da iyi bir çözüm olabilir. Ancak çok ucuz şeylerden de mucize beklememek gerek. Bir kaç hafta evvel bir satıcıda 20,- EUR ya 20-30×60 lık zoomlu dürbünler gördüm, dayanamadım baktım. Çin malı ama biraz evvel bahsettiğim kaliteli Çin malı ürünlerle hiç bir alakası yok. Merceklerin kaplanmadığı hemen ortadaydı dolayısıyla 60mm açıklık sadece daha fazla ağırlık taşımak olacaktı. Merceklere küçük bir fiske attığımda çıkan sesten içimde bunların plastik olabileceği hissi uyandı. Netlik ayarını zorlukla yapabildim, ayar aksamı plastikti. Gözümle gözmerceğine değdiğimde netlik ayarı sağ tarafta bozuluyordu. Ama bu kadar ucuz bir üründen hassasiyet ve kalite beklemek zaten biraz da saflık oluyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ~Anor~ -- 13 Mart 2009; 23:09:05 >




  • orions en üstte belirttim manzara dağ ve deniz manzarası olacak kuşbakışı işte dikiz fln söz konusu deil
  • Komşunu mu dikizliycen?

    Şaka bir yana hocam bu fiyata bulacağın dürbünlerin çoğu dandik olur.Benim dedeme ait olan 2. Dünya Savaşında Almanların kullandığı bir dürbünüm var kalite budur yani alacaksan adam gibi birşey arıyorsan onları tavsiye ederim.Yoksa bunlar hikaye çıplak gözle bak aynı şey.
  • Asagidaki linke bi goz atar misiniz lutfen? Cok butce ayirmak istemiyorum. Bu sayfadaki 100-200 tl arasindaki durbunlerden hangisini tercih edeyim?

    http://www.hepsiburada.com/square-10-30x50-zoomlu-el-durbunu/productDetails.aspx?categoryid=1303628&productid=spormyd149
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.