Şimdi Ara

iPhone Programlama Bilgi Paylaşım Başlığı (1. Sayfada Soru Cevap Eklendi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
161
Cevap
8
Favori
27.026
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba, forum açılalı baya zaman oldu bu arada bende kendimi birçok alanda yetiştirme fırsatı buldum. artık bundan sonra buradan sık sorulan sorulara cevap vermaya çalışacağım:

S1- iPhone programcılığı ile uğraşmak istiyorum, bunun için gerekli olan şeyler nelerdir?

C1- Gerekli olan şeyleri adım adım yazmaya çalışayım:

1-iPhone programcılığı için mutlaka bir MAC bilgisayarınız yada toplamaya/uğraşmaya beceriniz var ise bir Hackintosh bilgisayara (Snow Leopard yüklü) ihtiyacınız var.

2- http://developer.apple.com/devcenter/ios/index.action sitesinden ücretsiz olarak bir iphone developer hesabı oluşturmanız ve buradan XCode programının son sürümünü indirmeniz gerekiyor.

3- Hernekadar simulator de de görebiliyor olsanızda tabikide bir iphone sahibi olmanız tavsiye edilir. olması şart değildir ama olması çok büyük bir avantaj

4- Gerekli eğitim videolarını indirip seyretmek için iTunes programı..

S2- Tamam Programı indirdim, ve kurdum şimdi ne yapmam gerekiyor?

C2-
  • Öncelikle en azından orta seviye bir ingilizce bilginiz olması çok önemli. Çünki bu konuda okumanız gereken dökümanların çok büyük bir kısmı ingilizce olarak bulunmaktadır
  • İlk Adımda üye olduğumuz iphone developer sitesinde giriş yaptığınızda karşınıza çıkan "Getting Started Videos" ve "Getting Started Documents" kısımlarındaki bilgileri güzelce okuyoruz.
  • Sonrasında iTunes programı üzerinden Stanford üniversitesi videolarını indirip seyrediyoruz. iTunes üzerinden "Developing Apps for IOS" diye aratırsanız karşınıza çıkacaktır. videolar ücretsizdir.

S3- Peki iPhone programlamasına başlamak için önceden bilmem gereken bilgiler varmıdır?

C3- iPhone programlamaya balşamak çiin bana göre en azından object oriented programlama (C++,C#, Java, vs..) konusunda biraz bilginiz olması ve her programlama dili için olmazsa olmaz olan algoritma mantığını iyi oturtmuş olmanız gerekmektedir. Ayrıca visual studio gibi ortamlarda uygulama geliştirme ile uğraşmış olmakta size kafanızda oturtmak için baya bir fayda sağlayacaktır.

S4- Yazdığım uygulamaları telefonumda kullanmak için illaki 100 dolar verip developer olmam gerekirmi?

C4- Hayır, eğer telefonunuz jailbreakli ise ve telefonunuzda AppSync yaması yüklü ise bu linkten gerekli adımları takip ederek uygulamayı telefonunuzda da çalıştırıp deneyebliirsiniz: http://www.alexwhittemore.com/?p=398 burada anlatılan 4.0.1 için fakat 4.2.1 için de aynı adımları 4.0.1 yazan yerlere 4.2.1 olarka yaptığınızda oluyor.

S5- Türkiye üzerinden nasıl para ödeyip iTunes Developer olabilirim?

C5- Malesef türkiye üzerinden online ödeme ile üye olamıyorsunuz. Bunu yapmak için apple sitesi üzerinden size gelen dökümana gerekli bilglieri doldurup (kredi kartı numarası, kart pini vs..) bu dökümanı belirtilen numaraya (amerika numarası) fakslamanız yeterli. 2-3 iş günü içerisinde işlemleriniz tamamlanıyor. Ben üye olurken kredi kartı kayıtlarındaki adresim ve formda yazdığım adresim tutmadığından benden ekstra birde kimlik fotokopisi istediler. başınıza gelirse şaşırmayın.

Şimdilik aklıma gelen soru/cevap lar bu kadar. merak ettikleriniz olursa PM'den bana ulaşıp buraya soru cevap ekleyebilrim. herkese kolay gelsin

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dreampowder -- 27 Şubat 2011; 15:40:19 >

• Xcode u C/C++ icin kullanıyorum genelde. Başta biraz sıkıntı cektim ama sağdan soldan kurcalayarak iyi kötü öğrendim biraz. Xcode un güçlü bir yazılım olduğunu söylüyorlar ama ben tam anlamıyla kullanabildiğimi söyleyemem.

Birkaç gün önce iphone SDK sını indirdim fakat pek fazla kurcalayamadım, sadece birkaç sample programlara bakabildim. SDK'yı edindiğinize göre sizin de bu sayfayı görmüş olabileceğinizi düşünüyorum, eğer görmediyseniz Apple'ın developer sayfasında güzel tutoriallar var, Xcode'dan da bahsediliyor. Belki size yardımcı olabilir.

http://developer.apple.com/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eande -- 24 Şubat 2009; 13:04:28 >

• evet dediğiniz sayfaya üyeyim aynı zamanda

bende ilk başta bir hata yaparak direkt iphone sdk'yı indirdim ve deneme yapmaya çaıştım ama sonuç tam bir vakit kaybıydı tamam program yazma konusunda düşünceler farklı olurda bu kadarını beklemiyordum (c#'a göre konuşmak gerekirse, c# gerçekten tam bir "Rapid Development Platform". Xcode'da yok efendim interface builderda arabirimi yapıyorsunuz oradan xcode açıp kod kısmını tamamlıyorsunuz falan... Visual Studio'da bir button koyarsınız, ona çift tıklayınca direkt olarak o button'un kodunu yazarsınız.. neyse öğrenicez artık

XCODE için çok güzel bir E-Kitap var: Aaron.Hillegass-Cocoa.Programming.for.Mac.OS.X.pdf diye aratırsanız ulaşabilirsiniz çok güzel hem görsel hemde yazılı olarak anlatıyor.

• Bildiğim kadarıyla mac sahibi olmamız gerekiyordu. SDK windows lar için uygun değildi. Yanılıyor muyum?
  • quote:

Orjinalden alıntı: herdem09

Bildiğim kadarıyla mac sahibi olmamız gerekiyordu. SDK windows lar için uygun değildi. Yanılıyor muyum?

Evet, mac sahibi olmak gerekiyor.
  • iPhone SDK'yı indirdim ve şu an sadece ekrana bir label yerleştirip içine hello world yazdım. Derle ve çalıştır dediğimde ise simulatörde simsiyah bir ekran çıkıyor o kadar.

Zamanında Visual Studio'da amatör olarak program yazmış biri olarak objective c 2.0' a alışmam, x-code'u çözmem zaman alacak diyebilirim. İşten güçten arta kalan 1-2 saatle ancak 1 yıl sonunda basit uygulamalar geliştirmeye başlarım.
  • Bir mac için yakınımdan söz almıştım ama birtürlü gidip makineyi almadım, en kısa zamanda gidip alırsam başlıyacağım bende, evet .net ortamından sonra biraz be nerdeyim dedirtior platform ama fazla sürmez herhalde alışmak, belkide ilk makaleleri biz yazarız.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • aslında bu afallama çok fazla sürmüyor, kitabı okudukça çalışma mantığı kafamda oturmaya başladı.. dediğim gibi bence mutlaka 2. mesajımda yazdığım kitabı internetten indirin, çok güzel anlamış adamlar. kitap direkt olarak görüntülerle uygulama yazmayı anlatıyor..

ayrıca phone programlamasına başlamadan öncede mutaka ve mutlaka iphone developer center da yeralan eğitim videolarnı izlemenizi tavsiye ederim.
  • Windows üzerinde, sanal bir mac ortamı oluşturulamaz mı acaba? Gerçi mac yazılımını windowsta geliştirmek biraz saçma olur ama herkesin hem mac hem de pc sahibi olma ihtimali yok. Ancak mac bir notebook a hem osx hemde windows kurularak çözüm getirilebilir.

Bende boş zamanlarımda programcılık ile uğraşmak istiyorum aslında hobi olarak, şuan, okulda öğrendiğim basic bilgim var, birazcıkta visual basic e bakmıştım şöyle bir o kadar.
    XCode a falan girmek için 10 fırın ekmek yemem lazım heralde, yoksa hiç programlama bilmeyen biri için daha iyi mi olur xcode la başlamak...

Belli ki burada programcı uzman arkadaşlar var, programcılığıya başlamak için ne öneririler acaba... iphone un var, aslında iphone için basit bir şeyler yazma ihtimalim olsa güzel olurdu.
    Ama siz heralde hiç bulaşma xcode a, senin kıvarabileceğin bir şey diyeceksiniz. Neyse, ben napaım şimdi nerden başlayayım, visual basic yükleyip, netten dökümanlar bulup da mı başlayayım, visual c++ den başlayayım (burada yavaş dediniz heralde içinizden), delphi falan da olabilir ama ne kadar geçerli bilmiyorum...
    Bana yol gösteririseniz sevinirim, form falan doldururken hobilerim bölümüne programcılık yazmak istiyorum...

• Bende bir ara bu işe merak sarmıştim ama işe girişince cok zor oldugunu gordum ve bu işe yaza kadar ara verdim!
  • quote:

Orjinalden alıntı: Mixenon

Windows üzerinde, sanal bir mac ortamı oluşturulamaz mı acaba? Gerçi mac yazılımını windowsta geliştirmek biraz saçma olur ama herkesin hem mac hem de pc sahibi olma ihtimali yok. Ancak mac bir notebook a hem osx hemde windows kurularak çözüm getirilebilir.

Bende boş zamanlarımda programcılık ile uğraşmak istiyorum aslında hobi olarak, şuan, okulda öğrendiğim basic bilgim var, birazcıkta visual basic e bakmıştım şöyle bir o kadar.
    XCode a falan girmek için 10 fırın ekmek yemem lazım heralde, yoksa hiç programlama bilmeyen biri için daha iyi mi olur xcode la başlamak...

Belli ki burada programcı uzman arkadaşlar var, programcılığıya başlamak için ne öneririler acaba... iphone un var, aslında iphone için basit bir şeyler yazma ihtimalim olsa güzel olurdu.
    Ama siz heralde hiç bulaşma xcode a, senin kıvarabileceğin bir şey diyeceksiniz. Neyse, ben napaım şimdi nerden başlayayım, visual basic yükleyip, netten dökümanlar bulup da mı başlayayım, visual c++ den başlayayım (burada yavaş dediniz heralde içinizden), delphi falan da olabilir ama ne kadar geçerli bilmiyorum...
    Bana yol gösteririseniz sevinirim, form falan doldururken hobilerim bölümüne programcılık yazmak istiyorum...

Windows üzerinde sanal bir Mac oluşturmak mümkün fakat pek verimli olmuyor. Sanal makineye MacOS kursanız bile XCODE kuramayabiliyorsunuz.
    Bir alternatif, Windows'un üzerine değil de yanına MacOs (Hackintosh) kurmak. Dizüstü bilgisayarımda Windows XP ile beraber MacOS, onun üzerinde de bir önceki versiyon XCode kurulu şu an (yeni versiyonu çalışır mı bilmiyorum, XCode içerisine bu tip Hackintosh'larda, hatta eski nesil Mac'lerde çalışmasını engelleyici bazı şeyler koyuyorlar, onları değiştirerek anca kurabiliyorsunuz). Kolay bir süreç olmadığı için anlatmaya kasmayacağım ama ingilizceniz varsa hackint0sh veya hackintosh anahtar kelimesi üzerinden giderek faydalı bir şeylere ulaşabilirsiniz.

Ha, başarılı bir şekilde Hackintosh kursanız bile bu da yeterli olmayabilir. AppStore'da program yayınlamayı planlıyorsanız muhtemelen bir engelleme ile karşılaşırsınız. Bir şekilde derleme platformunu anlıyor olabilirler. Derseniz ki "Cydia'dan yayınlayacağım ben" veya "kendim yazacağım, kendim yükleyeceğim", o zaman sorun olmaz.

XCode bir programlama değil bu arada, bir geliştirme platformu. Visual Studio gibi yani. Bilmeniz, öğrenmeniz gereken dil ObjectiveC ki C/C++'a hakimseniz çok sorun olmaz, şeklen biraz farklı, bir kaç da değişik özelliği var, o kadar. Ayrıca iPhone'a has, özellikle arayüz tabanlı kütüphanelerle etkileşime geçtiğiniz yerler dışında ObjectiveC kullanmanıza gerek bile yok. Yalnızca arayüzü ObjectiveC ile hazırlayıp geri kalanı C/C++ (hatta OpenGL) ile yazabilirsiniz. Sıfırdan başlayacaksanız bu da aklınızda olsun.

Arkadaşların da belirttiği üzere Visual Studio gibi gelişmiş bir IDE ile çalışmışsanız XCode'a uyum sağlamanız zaman alabilir. Eğer eski usül, IDE'siz, açıp VI'da, hatta notepad'de falan kod yazarlardansanız XCode ile uçarsınız bile :)

Buraya kadar olan kısım XCode'lu kısım. iPhone'unuz varsa XCode'a gerek yok, Mac'e gerek yok, bilgisayara bile ihtiyacınız yok :) iPhone'a Cydia'dan "iPhone Toolchain" ve "Mobile Terminal"i kurarak telefon üzerinde bile kod geliştirebilirsiniz. Tabi küçücük ekranda kod yazmak zor olur. Bunun için de telefona bilgisayardan SSH ile bağlanıp, kodu bilgisayarda yazıp derlemeyi iPhone üzerinde yapabilirsiniz. Nitekim, CopierciN'i bu şekilde yazmıştım. Bu çok pratik bir yöntem gibi görünse de XCode gibi bir IDE'niz olmayacağı için her şeyi yazarak halletmek zorunda kalacaksınız (şuraya şu butonu koy, boyu şu olsun, içinde şu yazsın falan gibi). Ayrıca AppStore'da yayınlama şansınız da sıfır olacak ama en azından pratik bir şekilde kod geliştirebilir olacaksınız. Sadece hobi olarak düşünüyorsanız bu yöntemi bir düşünün derim.

Yardımcı olabilmişimdir umarım :)

• tamda aradığım bir konuydu..Ama çok çok zor tabi...

Önce MAC almak lazım :)
  • quote:

GomerciN
    Yardımcı olabilmişimdir umarım :)

Çok teşekkürler, çok faydalı oldu bilgilendirmeniz, yol gösterici oldu benim için...

Beni bir programcı olarak görmeyin, programcılık öğrenmek isteyen biriyim, asıl sormak istediğim direk Xcode (ObjectiveC) ile başlabilirmiyim. Biraz basic bilen, birazda visual basic kurcalamış biri olarak... Doğru bir yöntem olur mu? Yoksa, C/C++ benzer dediniz ObjectiveC ile C/C++ ile başlamak daha mı doğru olur. Dediğim gibi sadece hobi olarak düşünüyorum, C/C++ den başlayarak ObjectiveC ye geçiş doğru bir yöntem olur mu?

Teşekkürler...
  • Merhabalar

Bende kısa süre önce Iphone Development için çalışmaya başladım. Çalıştığım şirket mobil platformlar üzerine bir firma olduğu için öğrenmek için zamanım oluyor. Bugüne kadar Delphi ve c# ile yazılım geliştirmiş birisi için, XCode ile uğraşmak gerçekten zor oluyor. "Beginning Iphone Development: Exploring the Iphone SDK" ben bu kitap ile başladım direk. Objective C öğrenmeye çalışmadım bile.
    http://books.google.com.tr/books?id=WV9glgdrrrUC&dq=Beginning+Iphone+Development&printsec=frontcover&source=bl&ots=uMbUkVsc4K&sig=DnbmobmaRq7Hqtqn8R9aTUxpoJQ&hl=tr&ei=tz6lSY7fMaCp-QbGkrmYBQ&sa=X&oi=book_result&resnum=7&ct=result#PPT414,M1

adresinden önizlemesini görebilirsiniz. Chapter Chapter ilerliyorum. Ama Visua Studio aramadığımı söyleyemem. VS ile mobil uygulama geliştirmek çok kolaymış.

• Kaynak için teşekkürler.. gerçekten microsoft yazılım geliştiricinin ne istediğini çok iyi düşünerek hazırlamış Visual Studio'yu.. Xcode bana biraz dağınık geldi, birincisi neden iki tane ayrı uygulama var? birisinde arabirim yapıyorsunuz, diğerinde kod yazıyorsunuz, ikincisi program çok dağınık duruyor. her toolbox masaüstünde kendi halinde gezinen ayrı pencereler halinde, arka planda olan şey programın içindeymiş gibi gözüküyor, dikkatiniz dağılıyor vs.. Steve ve çevresindekiler heralde xcode'u oluştururken kafaları iyiydi

quote:

Orjinalden alıntı: burakc

Merhabalar

Bende kısa süre önce Iphone Development için çalışmaya başladım. Çalıştığım şirket mobil platformlar üzerine bir firma olduğu için öğrenmek için zamanım oluyor. Bugüne kadar Delphi ve c# ile yazılım geliştirmiş birisi için, XCode ile uğraşmak gerçekten zor oluyor. "Beginning Iphone Development: Exploring the Iphone SDK" ben bu kitap ile başladım direk. Objective C öğrenmeye çalışmadım bile.
    http://books.google.com.tr/books?id=WV9glgdrrrUC&dq=Beginning+Iphone+Development&printsec=frontcover&source=bl&ots=uMbUkVsc4K&sig=DnbmobmaRq7Hqtqn8R9aTUxpoJQ&hl=tr&ei=tz6lSY7fMaCp-QbGkrmYBQ&sa=X&oi=book_result&resnum=7&ct=result#PPT414,M1

adresinden önizlemesini görebilirsiniz. Chapter Chapter ilerliyorum. Ama Visua Studio aramadığımı söyleyemem. VS ile mobil uygulama geliştirmek çok kolaymış.

• Windows (XP & Vista) altında iPhone uygulaması geliştirmek için winChain Builder diye alternatif bir çözüm var
    bir inceleyin isterseniz.

ayrıca google dan aratınca "Beginning iPhone Development.pdf" vb. ebook lara da ulaşmak mümkün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi umarmara -- 25 Şubat 2009; 18:16:05 >
  • Selamlar,

Konuyu biraz geç gördüm sanırım ben iPhone Developer'ım ve geliştirdiğim uygulamalar da mevcut elimden geldiğince yardımcı olabilirim tabi aranızda farklı geliştirmeler yapanlar varsa iletişime geçebiliriz.

Mobil yazılımlar ve Mobil sektörde çalışıyorum. Bu sevda iphone almamla başladı ve yoğun bir ilgi ve sevgi ile devam ediyor. Ama bu gerçekten geçmişi .Net olan biri için zor aynen benimde olduğu gibi kesinlikle çok karmaşık geliyor bütün alışkanlıklarınızı bir kenara bırakıp sıfırdan başlamak gibi xcode ile çalışmaya başlamak. Tabiki bende tam anlamı ile kullanamıyorum ama şuanda ihtiyacım olan birçok şeyi yapacak herşeyi yaptım. şuanda 4 tane release olmuş uygulamam var.

Aramızda başka bu konuda ilerlemiş release olmuş uygulaması olan kimse varmı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi madisom -- 24 Nisan 2009; 15:28:04 >
  • bu tarz bir işlem işimizi görürmü arkadaşlar başlamak isteyenler için?

quote:

Orjinalden alıntı: farklı bir forum

Arkadaşlar, hepinize kolay gelsin. Bildiğim kadarını meraklı arkadaşlarla paylaşayım, belki faydası olur. Şu anda piyasada satılan mac bilgisayarlarla bizim kullandığımız pcler arasında neredeyse hiçbir fark yok. Tek fark, OS X in mac olmayan PC'lerde çalışmasını engellemek için mainboard üzerine konan bir chip'ten ibaret. Kurulum DVD si boot ettiğinde board üzerinde bu chip'in olup olmadığını kontrol ediyor, tabi ki bizim pc lerde böyle birşey yok, ve bilgisayarın mac olmadığını anlayıp kuruluma başlamıyor(du ).
    Apple, mac bilgisayarlarda intel'den faklı bir işlemci kullanıyordu, daha sonra pc ye geçme kararı alındı, tabi kodu yazacak insanların pc üzerinde yazılım geliştirmesi lazımdı, o yüzden de developer dvd çıktı, 10.4 sürümü yanlış bilmiyorsam. Allah razı olsun, bir kısım dahi arkadaşlar da bu dvd yi kırmanın bir yolunu buldular, ve kurulum dvd sinin mainboard üzerinde gerçekleştirdiği kontrolü atlattılar. Böylece ortaya OsX86 diye hayali bir işletim sistemi çıktı . Yani internette bulmak isteyen arkadaşlar os X diye değil de, osx86 diye aratırlarsa kolayca ulaşırlar. Özellikle torrent sitelerinde, mesela demonoid de. İşin en keyif veren kısmı bu dvd lerden birini türk arkadaşların hazırlaması. Kendilerine Turk Team diyen bir gurup. Teşekkürü borç biliriz.

Gelelim kuruluma:
    HDD nizi kuruluma başlamadan önce ikiye bölmenizi şiddetle tavsiye ederim. Xp kullanan arkadaşlar partition magic veya benzeri bir program, vista kullanıcıları da bilgisayarım'ı sağ tıklayıp yönet dedikten sonra, disk yönetiminden c sürücüsünü küçültebilirler. Neden önceden bölelim derseniz, gördüğüm kadarıyla apple dvd si ntfs i küçültemiyor, yani siliyor, partition'ınız siliniyor, windows a veda ediyorsunuz, bir başka sorun ise hdd nin gerçek boyutundan küçük görünüyor olması. yani hdd yi ikiye böldükten sonra osx i kuracağınız alanı formatlarsanız iyi olur derim, çünkü formatlanmadığında da bu alanı olduğundan küçük görebiliyor, ya da daha kötüsü hiç görmeyebiliyor. dvd yi takıp boot ediyorsunuz ( eğer edebilirseniz ), neden? çünkü kernel'in ide dvd rom'larla arası oldukça kötü. daha grafik ekran açılmadan bir hata verip kalabilir. Uzun lafın kısası, kurulum donanıma, kaç tane işletim sistemi ve hangileri, hangi osx86 versiyonu gibi bir sürü parametreye bağlı. Özetlersem,
    Jmicron chipsetli board larda çok sorun çıkıyor, özellikle ide DVD rom larla, ide den sata ya dönüştürücüyü çözüm olarak öneriyorlar, daha iyisi sata dvd rom
    donanımların çoğu için driver sonradan bulunabiliyor, ben realtek ses kartımdan ses alabildim böylece,
    Windows ve OSX86 beraber gül gibi çalışıyor, hatta dvd ye ntfs-3g driverları nı eklediler, böylece NTFS'e yazmak mümkün.
    Nvidia için driverlar var, dvd de kurulumda kartın ram miktarına göre bir tanesini seçip kuruyorsunuz.
    bana en sorunsuz dvd 10.5.4 gibi geldi, çalışmazsa diğerlerini de deneyebilirsiniz. 10.4.6 10.4.8 gibi birçok alternatif var. tabi bunlar birbirinden farklı sürümler, osx86 nın en güncel hali 10.5.4 şu anda.
    daha fazla bilgi için, tabii ki önce dr. google, bir de site adresi isterseniz, www insanelymac com, genel olarak bir mac sitesidir, orada osx86 adına bazı (oldukça geniş ve her aradığınızı bulabileceğiniz) başlıklar var. Kurulum, multi boot (vista-osx86, xp-osx86-ubuntu gibi) vs.vs. çok uzun oldu, okuyana kolay gelsin. Dediğim gibi google, forum insanelymac com, mininova, demonoid. tavsiye edeceğim turk team ın hazırladığı 10.5.4 dvd si. bu kadar kolay gelsin arkadaşlar, meraklısı denesin, ama bol sabır lazım aklınızda olsun...

• Ben bayadır bu konuyu araştırıyordum nette. Meğer burda konu varmış daha yeni gördüm.

Sanırım bu işi yapabilmek için mutlaka bir Mac sahibi olmamız gerekiyor. Windows ile olacak işe pek benzemiyor. Yine de ufak tefek öğrenmek istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marikanwap -- 23 Aralık 2010; 9:38:29 >
  • Bu arada ben AMD işlemci kullanıyorum. Nette OSx86 10.5.4 for AMD buldum. Deneyip bakacağım. Umarım işimi görür...
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.