İşin ehli olanlara bir sorum olacak,
Forumda araştırdım fakat yeterince açık bir devre ve anlatım bulamadım.
Elimde 12V 60ah lık bir akü olduğunu düşünerek bu aküyü şarz edebilecek ve şarj olduğunda devreden akımı kesebilecek bir devre şeması arıyorum.
Standartlarda akü akımının 1/10 u kadar bir akım ile şarz edilmesi akünün ömründen fazla yemiyormuş.Yani 6 amperlik bir regule devre ile ben bu aküyü şarz edebilirim.Şarz edeceğim bu regule devrede 12 volttan yüksek olmalı,14 volt maksimum olmalı okey.
Forumda akü dolduğunda şarzı kesen roleli bir devre şeması buldum,resimleri ve açıklamalar aşağıda :
http://f.imagehost.org/0015/ema.png http://g.imagehost.org/0906/tabla2.jpg http://g.imagehost.org/0509/tabla1.jpg U1: CD 4013
U2: LM 317
U3: LM 393
D1-D3: 1N4007
D5: 6A10
D4: Led
Q1: BC618
RV1-RV2: 10K çok turlu trimpot
R1: 1K2
R2: 220 Ohm
R3, R4: 5K6
R5-R8: 10K
R9, R10: 470 Ohm
ROLE1: 12V 10A
GK: Güç Kaynağı.
AKU'yü AK olarak farketmiş olabilirsiniz.
Devre kısaca güç kaynağından egelen ucu role uzerinden aküye gönderiyor veya göndermiyor yani kesiyor.
Güç kaynağının eksisi (-) ile akünün eksisi (-) ortak bağlanıyor.
AKU: Akünün artı (+) ucu bağlanacak.
GK: Güç kaynağının artı (+) ucu bağlanacak.
SASE: hem akünün, hem de güç kaynağının şase (-) uçları bağlanacak.
Devre 12 voltluk akülerin sarjı için hazırlanmıştır. Alt sınır 11 volta, üst sınır ise 14 volt olarak ayarlanmalıdır.
Alt ve üst sınırlar müsade edilebilen kullanma aralığıdır. Siz kendi ihtiyacınıza veya düşüncenize göre ayarlama yapabilirsiniz.
Devrede ayarların yapılması için iki adet comparator kullanılmıştır. Bu komparatorlar ile istenilen değerlere ulaşılınca RS fip-flop girişleri yükseltilmekte ve çıkıştaki röle çekmektedir. Devrede komparator olarak LM 393 entegresi, RS flip-flop olarakta CD 4013 entegresi kullanılmıştır. VR1 ve VR2 trimpotlarını çok turlu kullanmak ayar hassaiyetini yükseltmektedir.
Devre, 4013'ün R ve S uçlarına belli voltajlarda butona basılıyormuş gibi bir mantıkla çalışmaktadır. Devrede kullanılacak röle, kontakları üzerinden geçecek olan akım değerini karşılayacak güçte olmalıdır.
Devrede kullanılan D5 6A10 diyotu akünün kutuplarının ters bağlanması durumunda devrenin zarar görmemesi amacıyla aküyü kısa devre yapmak düşüncesiyle konmuştur. Akünün akımını karşılayacak güçte olmalıdır. Bu diyot istenirse kullanılmayabilir.Devre ile bir ilgisi bulumamaktadır.
Şarja başlanacak ALT sınırın ayarlanması: Alt sınır RV2 trimpotu ile ayarlanmaktadır. Öncelikle adaptörü alt voltaj sınırına ayarlayınız. Mesela 11 volt. Bundan sonra LM393 entegresinin 5 nolu ucunu ölçünüz ve 6 nolu ucu aynı değere getiriniz.Böylece alt sınır ayarı yapılmış olur.
Şarjın bitirileceği ÜST sınırın ayarlanması: Üst sınır 4013 entegresinin yanında bulunan RV1 trimpotu ile ayarlanmaktadır.Adaptörü üst voltaj sınırına ayarlayınız. Mesela 14 volt. Bundan sonra LM393 entegresinin 2 nolu ucunu ölçünüz ve 3 nolu ucu aynı değere getiriniz. Böylece üst sınır ayarı yapılmış olur.
___________________
Devrenin açıklamaları üstte,devreye 8 volt girilerek çalıştırılıyormuş.
Bu devre ile beraber birde ana regule devreye eklenmesi gereken akım sınırlayıcı devre olacakmış ? Böyle bir devre şeması ve bu devrelerin ana regule devresi ile bağlantılarının bulunduğu tam bir sistemi içine alan bir şema verebilirmisiniz ?
Üstadlar yardımınızı bekliyorum,kolay gelsin. (üstteki resimler ve bilgiler alıntıdır)