Şimdi Ara

İLETİŞİM GÜVENLİĞİ !! NASIL KORUNURUZ??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
7.276
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sabah Gazetesi'nde Ecevit Kılıç'ın Bilgisayar Mühendisleri Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez ile yaptığı röportaj tam bir ibret vesikası:

    Bu röportajda cep telefonlarının nasıl dinlendiğini, Türkiye'deki herkesin konuşmalarının nasıl kayda alındığını öğreneceksiniz. Ve ilginç bir detay: Dinlemeden bıkan 20 bin kişi yabancı GSM hatları kullanmaya başlamış.
    İşte soru ve cevaplarla o röportaj.

    Paranoya değil, herkesin telefonu dinleniyor.


    Soru: "Dinleniyoruz" kaygısı paranoya mı yoksa gerçekten dinleniyor muyuz?
    Cevap: Dinleniyoruz. Herkes dinleniyor. Cep telefonuyla sadece dinlenmiyoruz. En önemlisi fişleniyoruz. Cep telefonu sürekli sinyal verdiği için sahibi 24 saat fişleniyor. Bu dinleme hukuk tanımaz, kötü niyetli istihbaratçılar tarafından yapılıyorsa, mesela 10 yıl boyunca nokta nokta nereye gittiğiniz ve kimlerle görüştüğünüz biliniyor.

    Soru: Cep telefonu operatörleri yaptığımız tüm görüşmeleri dinliyor mu?
    Cevap: Her şeyden haberdarlar. Çünkü cep telefonunun sinyal kayıtları operatör tarafından serverlara kaydediliyor. Konuşmalar depolanıyor. Aslında operatör şirketinin onları hemen silmesi lazım.

    Soru: Silmiyorlar mı?
    Cevap: Hayır. Saklayıp, depoluyorlar. O konuşmalar bizim özel hayatımız, onu tutmasının manası yok. Ama sorun sadece bu değil. Artık dışarıdaki herkes herkesi dinleyebiliyor.

    Soru: Nasıl dinleniyoruz?
    Cevap:Yaygın dört yöntem var; program yükleme, havadan frekans yakalama, uydudan ve operatör yani santral bazında dinleme. Program yükleme yoluyla dinleme en yaygını.

    Soru: Nasıl başarıyorlar bunu?
    Cevap: Cep telefonunuza mesajla bir yazılım atıyorlar. Bu dinlemeyi yapabilmeleri için cep telefonun IP numarasını bilmeleri lazım. Telefonda bu numaraya IMEI deniyor. Bu numarayı yazılımın üzerine yazarak cep telefonunuza SMS olarak gönderiliyor.

    Soru: Nasıl bir SMS?
    Cevap: Herhangi bir konuda. Sevgililer gününüz kutlu olsun veya müzik melodisi şeklinde. Özellikle müzik programlarının içine gömerler.

    Soru: SMS geldikten sonra dinleme başlıyor mu?
    Cevap: Gelen yazılım kendi kendini kurar. Cep telefonun tuşlarının arkasında bir çip seti var. Program bunun içine yerleşir. Sizin normal yaptığınız her işlemi, yazılımın içine yerleştirilen telefon numarasına yönlendirir. Yazılımın içinde "Bütün görüşmeleri şu numaraya yönlendir" komutu var. Aynen bütün görüşmelerini aktarır. Karşı taraf kaydeder.

    Soru: Cep telefonu sahibi hiç hissetmez mi?
    Cevap: Hayır. Cep telefonu artık bir nevi cebinizde taşıdığınız dinleme cihazı. Pili takılı olduğu süre kaydeder. Ekranda herhangi bir işaret vermez. Kapalıysa da dinlenir. Bu yazılım sadece konuşmaları kaydedip, istenen yere ulaştırmakla yetinmiyor. Gelen ve giden SMS'lerin birer kopyasını da dinleyen kişinin cep telefonuna veya elektronik postasına gönderiyor. Talimatlara göre. "Rehberi getir" dersin gelir, "mesajları getir" dersin aynen gelir.

    Soru: Bir kişi bu yöntemle kaç kişiyi dinleyebilir?
    Cevap: Binlerce. Hatta milyonlarca kişi de dinlenebilir. Bilgisayarın gücüyle ilgili.

    Soru: Bu yazılımın maliyeti ne?
    Cevap: 600 YTL ile 2 bin YTL arasında değişiyor. Bilgisayar mühendislerine daha özel programlar da yaptırıyorlar.

    Soru: Bu programlar her yerde satılıyor mu?
    Cevap: İnternet üzerinde satılıyor. Hatta gazete ilanları verenler de var. Bu casus yazılıma trojan adı verilir. Basitten zora doğru giden 18-19 modeli var. Bu yöntemle cep telefonunuz dünyanın herhangi bir yerinde dinlenebilir. Türkiye sınırlarında olması şart değil.

    Soru: Bu yöntemi daha çok kimler kullanıyor? İstihbarat örgütleri yapıyor mu?
    Cevap: İstihbarat örgütleri bu yöntemi tercih etmiyor.Bunu bugün pazarlama şirketleri bile kullanıyor. Dışarıya gönderdiği çalışanın, satış yapıyor mu yapmıyor mu diye kontrol amaçlı olarak. Bugün 600YTL'si olan 17-18 yaşındaki gençler kız arkadaşlarını bu yöntemle dinliyor.

    Soru: İkinci yöntem, havadan dinleme nasıl yapılıyor?
    Cevap: Başka bir anten kurarak havadaki cep frekansını indirme metodudur. Daha çok yabancı büyükelçilikler yapıyor. Frekansı yakalayınca, konuşmaları dinliyor. Bu cihazın fiyatı 40-60 bin dolar arasında değişiyor. 100 kilometre çevredeki bütün cep telefonu konuşmalarını indirebiliyor bilgisayara. Orada IMEI yani kimlik numarasını bulma derdin de yok. Doğrudan numarayı görüyor.

    Soru: Halk ortaya çıkan dinleme olaylarından nasıl etkileniyor?
    Cevap: Artık cep telefonu taşımayanlar var. Önemli biriyle görüşecekse evde bırakıyor. Başka ülkelerin operatörlerinden SIM kart alıyorlar. Hatta sanal operatörler patlama yapıyor.

    Soru: Bu nasıl oluyor?
    Cevap: Dünyada Turkcell, Avea ve Vodafone gibi 176 operatör var. Bunların malzemelerini satan 5 firma var. Bu 5 firma ve 176 operatör arasında data alışverişi var. Avea, Brezilya'da çekmek için o ülkedeki tüm operatörlerle anlaşmıyor. Bu 5 firmanın birinden 10 kiloluk bir ses datası alıyor. Karşılığında da yine ses dosyası veriyor. Böylece Avea, 176 ülkede çekmiş oluyor. 5 firmanın elinde ses datası birikiyor. Satmaları lazım. Bu kez sanal operatör denen kavram çıktı. Yani kişiler artık kendi operatörünü kuruyor.

    Soru: Tam anlamadım?
    Cevap: Kişisel kullanıcılar bu 5 firmadan ses paketi alıp operatör sahibi oluyor. Bilgisayar kuruyorsun ve bağlantı oluşturuyorsun, sonra da o 5 firmanın sistemine bağlanıyorsun. Bu sistem Türkcell'in veya Avea'nın anteninden veriyi alıyor senin sistemine bağlıyor. Artık o operatörlerin baz istasyonu senin sistemin oluyor. Türkiye'deki üç operatörün baz istasyonundan da yararlanıyorsun.

    Soru: Yabancı hatta numarayı nereden alıyorsun?
    Cevap: İstersen Türk Telekom'dan istersen Amerika'dan. Numarayı alıyor SIM kartın üzerine basıyorsun. Ben Estonya'dan aldım. Orada numara almak ücretsiz.

    Soru: Konuşma ücreti?
    Cevap: Sesi kaynağından aldığın için daha ucuz. Dünyanın her yerinde de aynı ücret.

    Soru: Türkiye'deki üç operatör bundan rahatsızlık duyuyor mu?
    Cevap: Hayır. Aksine. Çünkü bu operatörlerden ses paketi satın alınıyor. Yani kârdalar.

    Soru: Bu yabancı hatlar dinlenebiliyor mu?
    Cevap: Dinleyemezler.

    Soru: Telekomünikasyon yetkilileri, "dinleriz" diyor. Bu hatları M.. bile dinleyemez mi?
    Cevap: Kesinlikle dinleyemezler. Çünkü ana bilgisayardaki servera girmesine imkân yok.

    Soru: Türkiye'de yabancı hat kullanıcısı kaç?
    Cevap: 20 bin civarında.[



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ultranet -- 23 Şubat 2009; 1:59:14 >







  • Ben telefonum kapalıyken telefonumun "canlı yayın yapan bir mikrofon gibi kullanılabileceğini, cihazınız aracılığıyla şebeke üzerinden bulunduğunuz ortamın dinlenmesinin" örneklerini göremiyorum, madem böyle bir iddian var gösterebilir misin?
  • Akla mantığa uygun düşünün. Cihaz kapalı iken:

    1. sonradan yüklenen bir yazılım çalışmaz
    2. çalışabilecek bir yazılım yükleniyorsa da (ki buna firmware modifikasyonu demek gerek) bunu hiç bir diğer yazılım tesbit edemez.

    Çevremizdeki uygulamalar çok daha farklı uygulamalar ve 1. maddeye tabiler. Bilgileri birbirine karıştırmayın.


    Ayrıca 1. tip bir yazılımı bir antivirüse ihtiyaç duymadan, doğrudan çalışan işlemleri (process) görüntüleyebileceğiniz bir görev yöneticisi ile tesbit edebilirsiniz.

    Tabi tüm bu söylediklerim cihaz Symbian / Windows Mobile vb bir işletim sistemine sahipse geçerli. Yalnızca Java uygulamaların yüklenebildiği cihazlarda bu şekilde "dinleme" yapabilecek ve sizden izinsiz bunu "yayabilecek" bir java uygulaması yazılamaz; yazılsa bile en iyi ihtimalle cihaz üreticisinin doğrudan olayın içinde yer alması ile yazılabilir. Hiç bir cihaz üreticisi kişinin mahremiyetini zedeleyici bu tip girişimlerde bulunmaya, yasalar nedeni ile cesaret edemez.




  • @gecebekçisi, bu işler kullanıcı düzeyinde akıl-mantık yürütmekle olmuyor..

    Yine de Task Manager fikriniz güzeldi, ancak sistem uygulamaları/gizli uygulamalar ... toplam 120 civarında uygulama aynı anda çalışırken, arada casus yazılımı nasıl buluruz bilemiyorum.

    Yukarıdaki röportajı veren kişi Bilgisayar Mühendisleri Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez. Sanırım sizin için daha ikna edici olur.

    Kendi yazdığım mesajı bu röportajla değiştirdim. Çünkü konuyu bu şekilde ifade etmek, ciddiyetini vurgulamak açısından daha doğru olacak sanırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ultranet -- 23 Şubat 2009; 1:54:00 >
  • bunları tv dede gördüm bana açıkcası saçma geldi kapalı olan bir cihazda program nasıl çalışır kapalıyken çalıştığını düşünsek bile batarya çok çabuk biter ve anlaşılır...
    ama nette biraz araştırdım pek çok yöntem mevcut link vermiyorum ancak orda yazanları birebir kopyalıyorum...
    *Uyumlu telefona yüklenerek telefonun (bulunduğu ortamın) dünyanın heryerinden dinlenmesini sağlar. Sadece size özel erişim imkanı ile dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerden dinleme yapabilirsiniz.. Sistem kesinlikle son arama kayıtlarında da görünmemekte ve tam gizli çalışmaktadır.
    *SMS mesajlarının birer kopyası sizin telefonunuza gizli olarak gönderilir. Her yazışmadan haberiniz olur.
    *Casus telefon bir görüşme yapacağı esnada size mesaj atarak haberdar eder. Bu esnada aramanız ile birlikte konuşmaya dahil olur ve konuşmayı gizli dinlemenizi sağlar.
    *Casus dinleme ve kayıt cihazı ile max.1500 mt menzile kadar ortamı hassas bir biçimde dinleyebilmenizi ve dilerseniz kaydetmenizi sağlayacak komple bir sistemdir. Süper mini boyutları ile her ortama kolaylıkla yerleştirlebilir ve başarıyla dinleme yapabilirsiniz. Profesyonel bir dinlemeyi başarılı kılacak en önemli unsur olan UHF bandında yayın yapmaktadır. Bu nedenle radyo ve tv. gibi cihazlara karışma ve frekans gürültüsü duyma riskini taşımayan çok başarılı bir sistemdir.
    *Casus Cep telefonu sayesinde telefonun bulunduğu ortamı dinleyebilmenizi, gelen ve giden kısa mesajların kopyasının anında alınması ve telefon görüşmelerinde araya girerek konuşmayı canlı dinleme imkanı sunar
    bunlar bulduğum yöntemlerden bazıları daha pek çok yöntem var fakat bu yöntemlere karşı dinlenmeyi önlemek içinde yöntemler geliştirilmiş bunlar çoğunlukla 20-30mt mesafe içinde etkili çalışan şarjlı ve sigara paketi büyüklüğünde küçük cep "jammer" ları
    bu yöntemler şimdi çıkan şeyler değil ilk cep telefonu icat edildiğinden beri mevcut olan yöntemler şuan en güvenli haberleşme aracı sanırım posta güvercini oluyor bu durumda...
    insanların çoğu telefonda eşiyle dostuyla arkadaşıyla sevgilisiyle kardeşiyle annesiyle babasıyla komşusuyla konuşuyor zaten bu tip insanlar hedef kitle olmaz ve gerçek anlamda kimsenin duymaması gereken şeyler konuşmak gerekiyorsa böyle şeyleri konuşacak insanlar zaten telefonu da kullanmaz
    ben dinlenmekten korkmuyorum benim telefonuma böyle bir program yüklenmiş bile olsa çok fazla barınamaz çünkü üç günde bir format atarım (GeceBekcisi bana çok kızıcak ) ayrıca dinlendiğimi varsayarsak beni dinleyen adamın duyacağı "-oğlum gelirken üç ekmek bir süt bide pilavlık pirinç al.... -anne geliyorum ne yemek pişirdin... -aşkım nasılsın..." dan öteye geçemediği için içim çok rahat akşam evde pişen yemek beni dinleyen adamın ne işine yarar o da ayrı konu en fazla canı çeker bi tarafı şişer böyle bi durumda zararı ben değil o görmüş olur memleketi benim yaptığım telefon konuşmaları kurtarmayacağı ve aynı zamanda da batırmayacağı için dinlenmek beni rahatsız etmez dinleyen eleman zaten bi süre sonra sıkılır kendisi bırakır eğer sizde benim gibi normal yurdum insanıysanız kötü şeylerle uğraşmıyorsanuz korkmanıza ve fazla ciddiye almanıza gerek yok




  • Bilgisayar mühendisi değilim ama Türkiye'nin mühendislik konusunda en iyi ikinci okulunda okuyorum; hem okul hem okul dışı hayatımda öyle cahil bilgisayar mühendisleri veya mühendis adayları gördüm ki "bilgisayar mühendisi" sıfatının yetkinliği ölçmek konusunda herhangi bir anlamı olmadığını gayet iyi biliyorum.

    Öncelikle SMS aynı anda hem SMS verisi hem yazılım verisi içeremez, içerecek şekilde özel bir yazılım ile SMS yollasanız bile gelişkin işletim sistemli cihazlar dışına yüklenemez. Memleketimizde hala 3310 veya benzeri türevleri kullanan binlerce insan varken maalesef bu komplo teorisi baştan kaybeder.

    Bahsedilen yöntem servis mesajları yöntemidir ve kullanıcının bilerek isteyerek mesajın içerisindeki linke tıklayıp cihazı ile internete bağlanarak programı indirip kurması gerekir. Kaldı ki burada indirilen ve kurulan programın sizi kafasına göre dinleyebilme yeteneği tamamen işletim sistemine dayanır, eğer cihazdaki işletim sistemi yalnızca Java dilinde yazılmış uygulamaları çalıştıracak şekilde bir işletim sistemi ise programa "auto-start" yetkisinin verilebilmesi için programın cihaz üreticisi tarafından onaylanmış tam yetkili bir sertifika ile imzalanmış olması gerekir.

    Verdiğiniz ropörtajda cihazın IMEI numarasının biliniyor olması gerekiyor deniyor. IMEI numarası üzerinden (eğer IMEI değiştirilmediyse) cihazın marka model bilgilerine ulaşmak mümkün, ancak cihazın marka ve modeli bilinirse her cihazda dinlemenin yapılabilmesi için uygun yazılımın gönderilmesi sağlanabilir; ki bunun için dinleme yazılımı üretenleri devasa bir TAC veritabanına sahip olmaları gerekir (ki olabileceklerini düşünmüyorum). Haydi TAC veritabanına sahipler ve ellerinde tam IMEI mevcut, bu kez cihaza ulaşabilmek için IMSI numarasının bilinmesi gerekiyor. Bunun da cihazın sahibi ve operatöründen başka kimse bilemez. Bu durumda piyasada SMS göndererek dinleme yazılımı satan insanların operatörler ile birebir çalışıyor olması gerektiğini çözmek zor değil.

    Yukarıdaki ropörtajda doğru cümleler de var, mesela "Gelen ve giden SMS'lerin birer kopyasını da dinleyen kişinin cep telefonuna veya elektronik postasına gönderiyor" eylemi için Symbian cihazlardahttp://www.wireless-labs.com/smsforwarder/ adresindeki uygulamanın yüklenmesi şart. Veya mevcut tüm görüşmelerin kaydedilmesi ve sonradan dinlenilmesi içinhttp://www.xelnex.com/ adresindeki uygulamanın yüklenmesi şart. Bunlar sır olan programlar değil, bilinçli bir kişi tarafından telefona kurulmaya ihtiyaç duyan ve biraz telefonunu kullanmayı becerebilen herkesin varlığını anlayabilip sonlandıracağı programlardır.

    Dikkatli okuyacak olursanız, Yılmaz Sönmez'in "olabilir"ler ile "olamaz"ları birbirine karıştırıp bir kaos yarattığı ortada. Kullanıcının kendi rızası haricinde dinlenmesi mevcut operatörlerin desteği olmadan ancak ve ancak kullanıcının elindeki cihaz gelişkin işletim sistemli bir cihaz ise ve bu cihazlara da örneğini verdiğim iki uygulama benzerleri yüklü ise gerçekleşebilecek bir kavram. Bu şartlar sağlanamıyorsa bilinen casusluk kavramları (gizli mikrofonlar, böcekler vs) devreye girmek zorunda, ki bunun da elimizde kullandığımız cep telefonları ile alakası yok.

    Son bir şey söyleyerek bitirmek istiyorum: Ya Yılmaz Sönmez içinde yaşadığımız "matrix"in farkında olan nadir insanlardan ve ben hiç bir şeyden zerre kadar anlamıyorum anladığımı iddia etsem de, ya da kendisine gündeme gelmek için iyi bir şans verilmiş o da bunu iyi kullanmış... Görüşmelerinizin dinlenildiğinden şüpheleniyorsanız,http://www.chip.com.tr/konu/Telekulak-operasyonlarina-Skype-darbesi_10985.html adresindeki haberi okumanızı ve ardından Sykpe kullanmanızı öneririm.




  • Yine de Task Manager fikriniz güzeldi, ancak sistem uygulamaları/gizli uygulamalar ... toplam 120 civarında uygulama aynı anda çalışırken, arada casus yazılımı nasıl buluruz bilemiyorum.

    demişsiniz, cevaplayayım.

    Symbian bir cihaz kullanıyorsanız ve 120 adet işlem görebiliyorsanız zaten sistem+gizli işlemleri görüyorsunuzdur, merak etmeyin. Ama emin olmak isterseniz JBakTaskMan veya ActiveFile programlarında "process" görütüleme kısmını kullanmanızı öneririm.

    Ayrıca Z diski üzerinden çalıştırılan uygulamalar işletim sisteminin değiştirilemez ve eklenemez dosyalarıdır, o 120 kadar uygulamanın en az 80'ini bu şekilde eleyebilirsiniz. Geriye kalan 40 tanesi için ise google büyük miktarda size yardımcı olacaktır, eğer hangi programa ait olduğunu google'dan bulamadığınız bir işlem ismi ile karşılaşırsanız UID karşılaştırması yapmanızı öneririm.




  • benimde telefonum bulunduğum ortam dinleniyor hemde haksız yere fikirlerim beğenildi diye bir insana bu zulum yapılır mı?.. bu ülkeden yaşamak istemiyorum ALLAH nasip eder inşallah bu ülkeden kurtulup başka bir ülkede yaşamayı istiyorum.. lanet edip sessiz sadesız gidicem bu ülkeden ..ilahi adalet bir gün tecelli edecektir her kim dinletiyorsa beni ALLAH belasını versin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.