|
GoldPunch -> Videolar Eşliğinde Killzone 2 İncelemesi (21 Şubat 2009; 4:17:27)
|
[image]http://rejectedgamer.com/images/games/Killzone2/Killzone2_Logo.jpg[/image] Yıl 2005,Sony ilk kez killzone 2 nin geleceğini bu yılda duyurdu,ve ilk videosunu bu yıl yayınladı.2005 videosuyla adete şok etkisi yaratmıştı.Bazı arkadaşlarımız yanan adamı görünce bu gerçek, oyun değil bile demişlerdi,büyük tartışmalara yol açmıştı.Yıl 2007,o yıl yayınlanan videoda 2005 yılının videosundan daha kötü olduğunu söylemeye başladılar.Ve yıl 2009.Kİllzone 2 nin çıkış yılı oldu.2008 de yayınlanan görüntülerle birebir aynıydı hatta dahada ileriye gitmişlerdi.O günden bu yana donanımhaber forumlarında killzone fırtınası esmekte... Son zamanlarda özellikle bu yıl killzone 2 ye efsane deyip duruluyordu.Şimdi bakalım gerçekten efsane miymiş değil miymiş. Oyunun menüsü hepimizin bildiği gibi bir tv ekranı gibi ilginç bir menüsü var.Oyunda 4 farklı zorluk seviyesi var.En zor olan elite i sadece herhangi bir seviyede oyunu bitirdiğimizde açabiliyormuşUZ.(Daha bitirmedim ama öyle diyorlar) Oyun bir giriş videosu ile başlıyor,helghana yollanıyoruz.Ondan sonrasını biliyorsunuz aynı demodaki yerler.Ondan sonra işte gerçek şölen başlıyor diyebilirim. bu bölümde Atmosferi taban yapmış olarak buluyoruz... Grafik olarak ps3 ün en iyisi diyebilirim.Oyun esnasında aynı anda o kadar şey oluyor ki bazen başınız dönebiliyor.Uçuşan kağıtlar,birden fazla yerde aynı anda görebileceğimiz patlamalar,silah sesleri,güneş ışığı yansıması,ses efektleri vs. öyle bir insanı sarıyor ki bazen başınız dönebiliyor.Start a basarak soluk alabiliyorsunuz Bu sanırım PS3 ün cell işlemcisinden kaynaklanıyor.Çünkü aynı anda birsürü efekt görüyorsunuz,ve tabi ordu olarak dalan 10,20 helgastın yapay zekalarını saymıyorum.Çünkü hepsi çok akıllı hareket ediyorlar, Bombayı attığınız zaman kaçtığını,eğer biz kaçarsak sağ ve soldan bizi sıkıştırdıklarını,çok iyi saklandıklarını ve eğer bizi öldürürlerse el işareti yaptığını görüyoruz :)Tabi bunlar olurken kaliteden ödün vermeden yapmışlar.yani o anlarda ne kaplamaların kötü olduğu bir yerdesiniz ne de ışıklandırmaların az veya yetersiz olduğu yerdesiniz. Bu arada oyunundan maksimum keyif almak için dualshock3 ,almalısınız.Çünkü yaralandığımızda kalbimizin sesini titreşim olarak bile hissedebiliyorsunuz.Zaten oyundaki atmosfer maksimium seviyede birde titreşim olunca gel keyfim gel. Oyunda fps oyunlarında alışık olmadığımız bosslar mevcut.Bazı bosslar varki arkasından hakaret edebiliyorsunuz ve bazı bosslar var ki ''aaa kolaymış'' bu diyebiliyorsunuz. Şimdi gelelim ps3 exclusive hareket algılama sensörüne :) Oyunda sixaxis in hareket algılayıcısını kullanabiliyoruz.Bunlar; Sniper ile nişan alırken eğer sixaxis i sarsarsanız hedefiniz kayıyor.(Zaten oyun gerçekçilik bakımından aşmış durumda birde böyle özellikler gelince ruh halinize göre insan offf bee veya vay be diyebiliyor) Duvarlara bomba yerleştirirken l1 ve r1 tuşlarına basılı tutarak bombayı yerleştiriyorsunuz. Oyunda bulunan bazı yerlerde vanaları hareketi algılama ile çeviriyorsunuz. Arkadaşlarımında dediği gibi ve demodada var olan kontrolleri değiştirme mevcut.Tam emin değilim ama 6,7 tane alternatifimiz var.Kendimiz şu tuşa şunu atamak istiyorum diye seçmiyoruz.Scriptler mevut.Arkadaşlarımında önerdiği gibi cod hayranı veya resistance hayranı iseniz alternate 2 yi seçmenizi tavsiye ederim. Seslere gelecek olursak; Oyundaki sesler arkadaşlarımın da dediği gibi müthişMİŞ.Benim 2+1 ses sistemim olduğundan kendi açımdan onaylayamıyorum.Ama 2+1 hapörlerlerde bile gayet janjanlı sesleri var. Anı savaştayız gibi hissediyorsunuz(Gerçekte savaşa girmedim ama herhalde öyledir). Birde mesela bizi bir helgast öldürdüğümüzde yanlış anlaşılmasın ama hareket yaptığını görüyorsunuz ve bazen atılan kahkahalarda cabası..Bir helghast ın kafasının biraz üstüne ateş ettiğimizde kaskı düşüyor,bazen özellikle shotgunda kafaya ateş ettiğimizde helghastın kafasının koptuğunu rahatlıkla görebilirsiniz.Bu ateş püskürten silaha gelirsek,dh nin video incelemesinde dediği gibi helghastlar yanarken adeta haykırıyorlar.Ruh halinize göre ya zevk alıyorsunuz , yada acıyabiliyorsunuz.Mesela helghast ın çevresini ateşlerle sardık.Helghast o anda hareket edemiyor.Yani ateşlerden geçmiyor.Şaşırıyor,affalıyor yazık.Bu da yapay zekasını bir adım öne taşıyor diyebilirim. '' Demo ile Full ün arasında ne gibi farklılıklar var? '' sorusuna,çektiğim video umarım anlatmaktadır.Bu videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.Ama metin olarak istiyorsanız.Demodaki bölümde daha az çatışma ve helgast var. Ve o demodaki tankın geldiği sahnede bazı yerlerde ekstra şeyler var..Mesela yerlerde görünce adını söyleyemediğimiz cisimler var.(Enkaz cisimleri gibi,çatıdan uçan molozlar gibi )Birde fullü, demoya göre daha zor olduğunu söyleyebilirim. (Zorluk seviyeleri aynıyken). Su grafiği çok eleştirilmişti demoda ama fullünde yine aynı bölümde aynı grafik denilebilir ama diğer bölümlerde gayet başarılı.Dikkat ettiğim nokta el bombasını suya attıktan sonra pek fazla su sıçramaması :( Oyunun eksileri yok mu? Tabikide var... -Bazı bölümlerde gördüğümüz gölgemizdeki karelenmeler ( Bunu yazının en altında eklediğim videoda görebilirsiniz ) -Bizim adamımız çok konuşuyor (Özellikle akşam geçen bölümlerde).Çatışma esnasında sürekli good shoot deyip duruyor (herhalde çok iyi oynuyorum bana özel şey bu :D ) -Bazen adamımız sinir ediyor mesela dar bir yoldasınız admımızın çekilmesi gerekiyor arkadan helghastlar geliyor ama adamımız çekilmediği için ölebiliyoruz Demoda birçok kişinin dediği gibi ''kaplama kalitesinin iyi olmadığını'' demiyorum.Çünkü ''yok artık!'' diyebilirsiniz ama öyle yerler var ki crysis kalitesi gibi veya normal.Bazı yerlerde ayağımızın izi çıkabiliyor ve bir şey var ki beni çok etkiledi mesela duvarda sıvalar dökülmüş bir yere ateş ettiğinizde sıvaları bile dökülebiliyor! Yine bazı yerlerde duvarlardaki özellikle kolonlardaki mermerler,kırılabiliyor.O hepimizin videolardan bildiği oyunun başında bina yıkılıyor ya,duvara bağlı silahla ateş ettikten sonra orası gerçekten müthiş olmuş.(Her ne kadar script de olsa insanı gaza getiriyor).Onu yıktıktan sonra offf veya ruh halinize göre vayy be dememek elde değil. Oyunda gördüğüm buglar ise; Bir helgast merdivendeyken ateş ettiğimde yere düştü en azından düştü gibi oldu ama düştüğü yerde yoktu sanki adamımız kaydı direk öbür dünyaya gitti :D Ama şuna emin olabilirsiniz ki oyunun atmosferi vesaire o kadar iyiki ne gölgemize bakcak zaman kalmıyor.Sadece tek sorunu gölgelerdeki karelenmeler diyebilirim. Birde İlk başta adamımız hemen yerde kayıyor gibi yerine geçiyor bunu yazı ile anlatmak zor ama full vs demo videomda bunu rahatlıkla görebilirsiniz :)(Videonun 30.sn ile 33.sn arasına bakınız) Mesela duvarda bazı yerler var kapıyı açmak için bizim adamımızın onları tamir etmesi gerek kablolar fln çıkmış.Bazı yerlerde eli oraya denk gelmiyor,kabloları kurcalayacağına duvarı kurcalıyor gibi görünüyor(Bu bug resistance 2' de de vardı) Silah tasarımlarına gelecek olursak Şuan oyundaki elektrik silahı hariç bütün silahları gördüm.Silah tasarımları inanılmaz derecede güzel.Bizim o yeşil camlı :D silahta özellikle şarjör değiştirirken silaha baka kalmamak elde değil.Sadece silah tasarımlarımı silahların bıraktığı etki bile ondan aşağı kalmıyor.Mesela alev püskürten silah,o kadar acımasız bir silah ki :) Gelelim Multiplayer ına,dh nin inceleme videosu multinin özelliklerini (rütbe vesaire) anlattığından onları pas geçmek istiyorum.Maplerdeki haritalar gayet başarılı ve büyük.Bunu aşağıda eklediğim videoda görebilirsiniz.Özellikle çöl mapi çok büyük ve eğer bir köprüdeyseniz veya açıkta bir yerdeyseniz ve zorluk seviyesini elite seçmişseniz vurulmamak için dua etmeniz gerekmekte.Elite de sanki otomatik kafaya nişan alıyor gibi direk kafadan yiyorsunuz (tabi genelde kafadan) Adını hatırlayamadığım bir map var o ilk bölümdeki mavi renk tonunun aksine kırmızımsı turuncumsu bir renk tonuna sahip çöl ortamı gibi ama o mapden farklı olan. Aman Allah'ım en çok o map beni etkiledi.Çöldeki sesler can alıcı ıslık çalarmış gibi gelen rüzgar sesleri ortama gayet uyum sağlamış,arada uçuşan toz bulutları,yukarda sallanan çarşaf gibi şeyler:).Mesela bir yerde beni çok etkiledi çöl sahnesinde ayakkabımızın izi çıkıyor ve kaplama kalitesi... Bu olay diğer haritalardada geçerli mesela kum,beton karışımı bir yerdede ayakkabımızın izi çıkıyor.(Single playerda da geçerli) Kısaca oyunu tek cümlelerle ifade etmek gerekirse; En iyi grafikli next-gen konsol oyunu Savaş atmosferini en iyi verebilen tek oyun Silah modellemesi crysis dahil en iyi olan oyun Daha önce görmediğiniz ışıklandırmalar... Müthiş patlama efektleri olan bir oyun Eksiklerini gözardı etmemize yarayan atmosfer Eğer kz2 den başka oynamak istediğiniz fps varsa veya bitirmediğiniz fps varsa bitiredurun.Çünkü Killzone 2 den sonra başka fps görmek istemeyeceksiniz. Şimdi pek zamanım olmadığından şimdilik multiplayer haritalarını ve oyundaki bugları gösteren bir video yaptım.2.partını 1,2 gün sonra ekleyebilirim. Killzone 2 İncelemesi - Part 1 [DHVideo=videos/195046-b72de2960a9c4a8f9dabd043c0363992.flv] Killzone 2 Demo ile Full'ü Arasındaki Farklılıklar [DHVideo=videos/195046-9357c9b562f2411baa2b7a57635ac9ba.flv] bu demo vs full videosunda ilk başta start a basmışım,hani neden bu start a bastı demeyin,kontrolleri ayarlamayı unutmuşum sonradan vazgeçtim[;)] [image]http://img527.imageshack.us/img527/826/dsc03976kr1.jpg[/image] [image]http://img527.imageshack.us/img527/7445/dsc03978bw8.jpg[/image] [image]http://img27.imageshack.us/img27/4881/dsc03985ix1.jpg[/image] [image]http://img22.imageshack.us/img22/3871/dsc03987sx0.jpg[/image] [image]http://img23.imageshack.us/img23/2880/dsc03986lc6.jpg[/image] [image]http://img18.imageshack.us/img18/6161/dsc03983yr0.jpg[/image]
|
|
|
|