Şimdi Ara

tasarruflu ampul rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
99
Cevap
11
Favori
40.412
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • sıcak fırsatlara mı açmalıyım bilmiyorum ama hepinize haber vereyim.

    koçtaş tasarruflu ampullere 3 yıl garanti veriyor fişi saklıyorsunuz patlarsa geri getiriyorsunuz. normalde kutu üzerinde 6-8 10 sene gider deniyor ama bu günde 2.7 saat yakmayla....biz kaç saat yakıyoruz 5-6 saat falan yani ömür daha kısalıyor. piyasadaki bir çok dandik marka 1-2 sene içinde patlıyor. 3 sene garanti bu açıdan çok iyi.


    öncelikle nerelere tasarruflu ampul kullanmalıyız
    1.çok sık açıp kapatılmayan
    2. bir kere açılınca uzun süre yanık kalan yerler
    3. ampuller tavana doğru olursa daha sağlıklı olur. yani ışık direk bize gelmesin, tavandan yansıyarak gelsin.

    evimizde sürekli oturduğumuz salon, her gece aydınlattığımız bahçemiz vs. gibi.

    Tasarruflu ampul kullanılmaması gereken yerler:
    koridor, merdiven gibi kısa süreli açılıp kapatılan yerler, harekete duyarlı sensöre bağlı kaynaklar, dimmer anahtarlı avizeler.

    floresan ampuller sık açıp kapatmaya dayanıklı değillerdir. bu durumda tungsten filamanlı (bildiğimiz akparti ampulu) yada Led kullanın ( en uzun ömürlüsü)


    zaten kullanmadıgınız odalarayada avizelere tasarruflu ampul taıp orda kendi halinde garanti süresini beklemek akıllı olmaz.eger evinizde tasarruflu ampulunuz varsa hali hazırda(garantisi bitmiş) yeni garantili alınca eskileri daha az kullanılan yere koyun mesela orturma odasındakini çıkarın mutfaga koyun oturma odasına yeniyi takın. bu sayede 3 sene içinde ömrünü tamamlarsa yenisini alabilrisiniz. ayrıca ilk yaktıgınızda az ışık verir. 1 hafta sonra gerçek degerini veriyor. onun dışında da ilk yaktıgınızda ilk 15 dk biraz az ışık verirler normaldir

    tasarruflu ampul alırken dikkat edilmesi gerekenler:
    1. garanti durumu (her firma garanti vermiyor. Benim bildiğim bir tek koçtaş var. böyle yerlerden almak daha mantıklı.)
    2. A sınıfı olması (enerji verimliğinin yüksek olduğunu gösterir)
    B sınıfı tasarruflu floresan ampulleri tercih etmeyin
    3. lumen degeri(lm-lümens)
    lümen degeri ampulun verdigi ışıktır.
    4. ampun rengi.
    beyaz ve sarı ışık altında bir sürü çeşidi var. daylight, cool daylight gibi.
    zevkinize ihtiyacınıza göre döşeyin
    5. sarmal(spiral) yada çubuklu olması
    Kendi tecrübelerime dayanarak spiral ampuller daha çok ışık veriyor ve daha uzun ömürlü oluyor.


    6. dandik marka olmaması. Dandik markalar
    7. degişik tarzda ev ampulune benzeyen c sınfıı pahalı ampuller var mutlaka uzak durun.

    sarı ampuller(warm white) beyazlardan daha parlaktır ama ortamı sarı yaparlar beyazlar(daylight) onlarda çok beyaz yaparlar en ideali güçlü bir beyazın yanına orta güçlü sarı takmaktır.
    .40 mt2 odaya toplamda 40-50 wattlık tasaruflu ampul yeterli oluyor. ister 5x10 watt takın ister 2x25 isterseniz tek bir tane 50 watt (ciddi farketmiyor. ışık dağılımı değişiyor.

    Deneyip memnun kaldığım markalar:
    oscram ın sarmal ve çubuk modelleri. (hepsi iyi uzun ömürlü)
    Horoz sarmal: burada bir elektrikçiden almıştık. hem uzun ömürlü hem sağlam çıktı.
    tekfen wiselite: gayet kaliteli verimli.

    Memnun kalmadıklarım:
    Fujika: berbat yahu. geçiniz.
    greenlife: migrosta satılıyor. Kesinlike a sınıfı değil. çok az ışık veriyor.
    cata: bu markada kısa ömürlü.
    philipsten eskiden memnundum ama son zamanlarda beni hayal kırıklığına uğrattı. 12000 saat ömürlü diye geçen xsmart tornado t3 modellerinden almıştım. Hiç dayanmadılar.
    Çubuk genie ampulleri de son zamanlarda kalitesiz. son 13-14 philipsin 7i hayal kırıklığına uğrattı. Öyle mi denk geldi bilmiyorum ama philipsten beklenmeyecek kadar kısa ömürlü oldular. Işıkları normal olmasına rağmen...


    Artık Led ampuller iyice yaygınlaştı. Yıllar önce merak edip yurtdışından sipariş etmiştim. O zamanlar Türkiye'de yoktu. hala kullanırım. Belki 10-15 yıl sonra hepten led ampuller devralacak bayrağı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi celalcaner2 -- 1 Mart 2013; 16:20:58 >







  • garantiyi firmalar verir.osramın kendi sitesindede vardır bu,ama normal tüketici yani bieysel tüketic olmanız gerekir.

    yurtiçi kargo ile ücretsiz gönderip yenisini isteyebiliyorsunuz.
  • işte tasarruflu ampullerde normalde garanti yok
  • Bu ampuller kesinlikle sık sık yakıp söndürülmemeli. Eğer böyle yapıyorsanız ampullerin kısa sürede kutupları kararıyor, kararınca ışık miktarı düşüyor ve ömrü bitiyor. Yaktığınızda en az 15-20 dakika yanık kalmasını sağlamanız tavsiye ediliyor. Hem sık sık yakıp söndüreyim hem tasarruf da edeyim diyorsanız gene aynı şekilde duylara takılabilen LED ampuller veya LED spotlar alın Florasanlara göre daha az ışık verirler(güçleri düşüktür) ama sık sık yakıp söndürülmeden etkilenmezler, çok uzun ömürlüdür (beyaz ve güçlü olanları 15bin saat civarı) ve florasanlara yakın da bir verimi vardır




  • u ampuller kesinlikle sık sık yakıp söndürülmemeli. Eğer böyle yapıyorsanız ampullerin kısa sürede kutupları kararıyor, kararınca ışık miktarı düşüyor ve ömrü bitiyor. Yaktığınızda en az 15-20 dakika yanık kalmasını sağlamanız tavsiye ediliyor. Hem sık sık yakıp söndüreyim hem tasarruf da edeyim diyorsanız gene aynı şekilde duylara takılabilen LED ampuller veya LED spotlar alın Florasanlara göre daha az ışık verirler(güçleri düşüktür) ama sık sık yakıp söndürülmeden etkilenmezler, çok uzun ömürlüdür (beyaz ve güçlü olanları 15bin saat civarı) ve florasanlara yakın da bir verimi vardır

    evet bunlar fazla pahalıda degil ışıgı güzel dagıtmıyor. yada en azından ben denk gelmedim oyle modele. ama ışıldak vs. için ideal
  • quote:

    Orjinalden alıntı: celalcaner2

    evet bunlar fazla pahalıda degil ışıgı güzel dagıtmıyor. yada en azından ben denk gelmedim oyle modele. ama ışıldak vs. için ideal


    Evet florasan kadar güzel yayılamıyor, bu dezavantajı var. Dairelerin kapı ilk girişteki aydınlatması için konulabilir(kısa süreli ihtiyaç). ben mutfak ve banyoda 3 tane 40W spotlarımı özel güçlü LED spot ile değiştirdim herbiri yaklaşık 4W ve klasik spotlara yakın ışık veriyor. Aydınlatmada ileride florasanların yerini alacağı belirtiliyor. (LCD ekranlarda dönüşüm başladı). Özel LED aydınlatma ürünleri satan bir yerden aldım, orada ev için güzel özel tasarım ürünler de gördüm. Yakın zamanda bu olumsuzluğu da giderecek modeller çıkaracaklarını düşünüyorum.




  • Emin olun şu beyaz ışık veren aydınlatıcıları (fluoresan ya da tasarruflu ampul -ki o da aslında bir tür fluoresan) dünyada çok az ülkeye kakalayabiliyorlar, en başta da Türkiye geliyor.
    Herkes suni,renkleri değiştiren,gözü yoran beyaz ışık yerine sarı/sarıya yakın ışığı tercih ediyor.
  • quote:


    Emin olun şu beyaz ışık veren aydınlatıcıları (fluoresan ya da tasarruflu ampul -ki o da aslında bir tür fluoresan) dünyada çok az ülkeye kakalayabiliyorlar, en başta da Türkiye geliyor.
    Herkes suni,renkleri değiştiren,gözü yoran beyaz ışık yerine sarı/sarıya yakın ışığı tercih ediyor.


    bu yüzden benim önerim beyaz+sarı zaten. onların sarı rengide var. çok dogal bir görünüm oluyor
  • quote:

    Orjinalden alıntı: celalcaner2

    quote:


    Emin olun şu beyaz ışık veren aydınlatıcıları (fluoresan ya da tasarruflu ampul -ki o da aslında bir tür fluoresan) dünyada çok az ülkeye kakalayabiliyorlar, en başta da Türkiye geliyor.
    Herkes suni,renkleri değiştiren,gözü yoran beyaz ışık yerine sarı/sarıya yakın ışığı tercih ediyor.


    bu yüzden benim önerim beyaz+sarı zaten. onların sarı rengide var. çok dogal bir görünüm oluyor

    Dostum öyle yapınca da beyaz baskın çıkıyor,pek farkeden birşey olmyor.
  • Arkadaşlar kitap gazete okurken ve tv izlerken her zaman her yerde sarı ampulden şaşmayın...Sarı ışık gözü yormaz... Bütün evdeki avizeleri kısa boylu ve 6000 saatlik sarı ışıklı osramlarla donattım..Çok uzun ömürlü diye avunuyorum ancak avizelerin tozunu alan kadınlar ampullerinde tozunu alırken canına okuyorlar. bezle toz alırken .Bacaklarını dibinden oynatınca ampul gidiyor...Kaç kez ikaz ettim...Eve her temizlikçi kadın gelmesi bir ampül demek... Dibinden tutup sökme yok...Eli kırılasıca kadın en üstten cam cubuklardan tutup çeviriyor..Yada var gücüyle sıkı sıkı siliyor..ışık veren cam cubukları dibinden oynatıyor...Dövsem dövemiyorum...Sövsem sövemiyorum...Anlatıyorum umurunda degil.. Parasını alıp gitme derdinde.... Cahillik diz boyu.....Uzun ömürlü ampullerin en büyük düşmanları evde toz silen cahil kadınlar........Saygılarımla..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 3 Mart 2009; 14:53:27 >




  • Okuduğum kadarıyla tespitlerim herkesinkiyle aynı. Sık açıp kapatınca uç kısımları kararıyor ve çapuk patlıyor. Bu tasarruflu ampuller birkaç yıl kullanınca verdiği ışık değeri düşüyor. Bizim salondakiler öyle oldu. Bim'den sarmal Powerkey marka 20W iki tane salona aldık çok güzel ışık veriyor. 3.45 TL. Tek dez avantajı sadece 20W ve beyaz ışık.Sarı alternetifi yok.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cantuğ-20

    Okuduğum kadarıyla tespitlerim herkesinkiyle aynı. Sık açıp kapatınca uç kısımları kararıyor ve çapuk patlıyor. Bu tasarruflu ampuller birkaç yıl kullanınca verdiği ışık değeri düşüyor. Bizim salondakiler öyle oldu. Bim'den sarmal Powerkey marka 20W iki tane salona aldık çok güzel ışık veriyor. 3.45 TL. Tek dez avantajı sadece 20W ve beyaz ışık.Sarı alternetifi yok.

    Zaten anladığım kadarıyla sarı daha pahallıya maloluyor (bilgi değil tahmin), çünkü dandik lambaların tamamı sadece beyaz...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bobita

    quote:

    Orjinalden alıntı: cantuğ-20

    Okuduğum kadarıyla tespitlerim herkesinkiyle aynı. Sık açıp kapatınca uç kısımları kararıyor ve çapuk patlıyor. Bu tasarruflu ampuller birkaç yıl kullanınca verdiği ışık değeri düşüyor. Bizim salondakiler öyle oldu. Bim'den sarmal Powerkey marka 20W iki tane salona aldık çok güzel ışık veriyor. 3.45 TL. Tek dez avantajı sadece 20W ve beyaz ışık.Sarı alternetifi yok.

    Zaten anladığım kadarıyla sarı daha pahallıya maloluyor (bilgi değil tahmin), çünkü dandik lambaların tamamı sadece beyaz...

    bence o degilde milletin beyaz düşkünü olması florasandan kalma alışkanlık sarı olunca sanki tasarruf yapmıyor gibi geliyor insana eski model ampulleri çağrıştırdıgı için.

    birde markette falan sarı ışıgı denemek için açıp baktıgınızda kötü gözüküyor. tabi eve alınca gayet güzel.

    dedigim gibi sarı+beyazı karışıtırıp kullanın




  • quote:

    Orjinalden alıntı: celalcaner2


    quote:

    Orjinalden alıntı: bobita

    quote:

    Orjinalden alıntı: cantuğ-20

    Okuduğum kadarıyla tespitlerim herkesinkiyle aynı. Sık açıp kapatınca uç kısımları kararıyor ve çapuk patlıyor. Bu tasarruflu ampuller birkaç yıl kullanınca verdiği ışık değeri düşüyor. Bizim salondakiler öyle oldu. Bim'den sarmal Powerkey marka 20W iki tane salona aldık çok güzel ışık veriyor. 3.45 TL. Tek dez avantajı sadece 20W ve beyaz ışık.Sarı alternetifi yok.

    Zaten anladığım kadarıyla sarı daha pahallıya maloluyor (bilgi değil tahmin), çünkü dandik lambaların tamamı sadece beyaz...

    bence o degilde milletin beyaz düşkünü olması florasandan kalma alışkanlık sarı olunca sanki tasarruf yapmıyor gibi geliyor insana eski model ampulleri çağrıştırdıgı için.
    birde markette falan sarı ışıgı denemek için açıp baktıgınızda kötü gözüküyor. tabi eve alınca gayet güzel.

    dedigim gibi sarı+beyazı karışıtırıp kullanın

    Bu dediğin de mantıklı...




  • konuya farklı bir yerden giricem ama sarı ışık ve beyaz ışık birlikte kullanılmaz.. TV'de ve sinemada temel kuraldır.. tabiki zevkler tartışılmaz ama biri soğuk, öbürü sıcak renktir ve ikisi biraraya gelince abuk bir ışık çıkar oryaya, bence......
  • quote:

    Orjinalden alıntı: nekbey

    konuya farklı bir yerden giricem ama sarı ışık ve beyaz ışık birlikte kullanılmaz.. TV'de ve sinemada temel kuraldır.. tabiki zevkler tartışılmaz ama biri soğuk, öbürü sıcak renktir ve ikisi biraraya gelince abuk bir ışık çıkar oryaya, bence......



    haklısın daha önce başıma gelmişti
    alaca karanlık oluyor

    bence önemli bir ayrıntı
  • quote:

    Orjinalden alıntı: nekbey

    konuya farklı bir yerden giricem ama sarı ışık ve beyaz ışık birlikte kullanılmaz.. TV'de ve sinemada temel kuraldır.. tabiki zevkler tartışılmaz ama biri soğuk, öbürü sıcak renktir ve ikisi biraraya gelince abuk bir ışık çıkar oryaya, bence......

    İşte ben de bunu anlatmaya çalışıyordum...
  • hyr aksine daha hoş duruyor. gün ışıgına en yakın böyle duruyor. dedigim gibi güçlü beyaz orta güçlü sarı. bu şekilde yapılınca gayet hoş.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: celalcaner2

    hyr aksine daha hoş duruyor. gün ışıgına en yakın böyle duruyor. dedigim gibi güçlü beyaz orta güçlü sarı. bu şekilde yapılınca gayet hoş.

    Dediğini geçen gün ikisini de kullanan bir arkadaşımın ofisinde özellikle üşenmedim ve denedim.
    Arkadaşım kusura bakma ama sadece beyazdan bile daha kötü oluyor.
  • çok değerli paylaşımlar en son sarı tasarruf lambası aldım gözüme daha hoş göründü bundan sonrada sarı lamba alırım herhalde ama buradaki bilgilere göre mesela mutfak en fazla 15-20 dk açık kalıyor ve çok sık aç kapa yapılıyor acaba mutfağa normal lamba mı takmalı
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.