Şimdi Ara

Binalarda merkezi sistem geri geliyor ve Kombiler Tarih Oluyor mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
0
Favori
26.235
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Zorunluluk yeni yapılan binalar için ama bu konuyu irdelemekte yarar var,

    - Apartman türü binaların çoğunluğu 1000 m2 nin üzerinde alana sahip,
    - 100 m2 lik merkezi ısıtmalı dairelere aşağı yukarı 200-250 TL arasında fatura düşüyor deniyor?
    - Merkezi doğalgazlı sistemin gerçekten kombiye göre tüketimi avantajlı mı?



    Binalarda merkezi sistem geri geliyor (Hürriyet)

    Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği (KBSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eren, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin 13. maddesinin 1000 metre kare ve üzerinde kullanım alanı olan yeni binalarda kombi yerine merkezi ısıtma sistemi kullanılmasını zorunlu kıldığını bildirdi.

    Eren, düzenlediği basın toplantısında Bayındırlık ve İskan Bakanlığının hazırladığı “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nin 5 Aralık 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini, yönetmelikle ilgili yapılan düzenlemelerin ise 5 Aralık 2009 tarihinde uygulanmaya başlayacağını kaydetti.

    Yönetmeliğin Türkiye'nin çehresini ve yaşam standartlarını değiştirecek yeni uygulamalar getirdiğini söyleyen Eren, “Yönetmeliğin 13. maddesi 1000 metre kare ve üzerinde kullanım alanı olan yeni binalarda kombi yerine merkezi ısıtma sistemi kullanılmasını zorunlu kılıyor” dedi.

    Yönetmeliğin, ısınma sistemlerinin seçiminden binaların mimari yapısına, yaşam tarzından ülke ekonomisine yapılacak katkı, can güvenliği, hatta çevreye kadar pek çok alanı kapsadığını anlatan Eren, “En önemlisi ise son dönemde doğalgaz faturalarından şikayet edenleri ilgilendiriyor. Merkezi sistem, faturalarda yüzde 30 oranında azalma vaat ediyor” diye konuştu.

    Merkezi sistem kullanan binalarda dairelerin ısındıkları kadar ödemeye imkan tanıyan sistemlerin geliştirildiğini aktaran Eren, pay-ölçer aleti ile daireye giren sıcak su miktarını ölçerek veya radyatörlerin üzerinden ortaya çıkan ısıyı ölçerek doğalgaz giderinin daire başına düşeni kadar ödenmesinin mümkün olduğunu söyledi.

    MERKEZİ ISITMA SİSTEMİNİN EKONOMİK FAYDALARI

    Kombi yerine merkezi ısıtma sistemi kullanmanın ekonomik faydaları bulunduğunu dile getiren Eren, merkezi sistemin kombilere oranla yüzde 30 daha tasarruflu olduğunu, bu sayede doğalgaz faturalarının düşeceğini, daha az doğal gaz tüketileceği için de yurt dışından satın alınan doğalgaza Türkiye'nin 4 milyar dolar fazladan ödemesinin önüne geçileceğini anlattı.

    Eren, merkezi sistemlerin, uzun süreli olası doğalgaz kesintileri ve fiyat artışlarının olduğu dönemlerde küçük bir müdahale ile sıvı ya da katı yakıt kullanmaya imkan sağladığını belirtti.

    Türkiye'de 7 milyon 200 bin doğalgaz abonesi olduğunu, bunun yaklaşık 5 milyon 300 bin adedin bireysel abonelerden oluştuğunu söyleyen Eren, evlerde yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin en önemli nedenlerinden biri olan kombinin yaşam alanının dışına çıkarılmasıyla can kaybının da önüne geçileceğini kaydetti.

    Eren, konuşmasını şöyle sürdürdü:
    “Türkiye'de son yıllarda yaşanan doğal gazdan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin en önemli nedeni evlerde kullanılan kombilerin olduğu bilinmektedir. Bir evin içinde belli bir yeri olmayan kombilerin mutfakta, banyoda hatta bazen evlerin salonlarına konduğunu görüyoruz. Yaşam alanımızın içine giren bu kombilerin ve tahliye sistemlerinin yeterince iyi çalışmaması nedeniyle hepimizi üzen can kayıpları meydana gelmektedir. Doğalgazı evin dışında tuttuğumuz takdirde bu can kayıplarını önlemek mümkündür. Binanın belirli bir bölümünde yer alan merkezi sistem ölümleri engellemek için en uygun çözümdür.”

    MERKEZİ SİSTEME DÖNÜŞÜN YOLU

    Kombi kullanılan binaların merkezi sisteme dönüşümü için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Enerji Komisyonu'nun bir çalışma yaparak konunun Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne eklenmesini sağlaması gerektiğini ifade eden Eren, bu dönüşüm için Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42.maddesinin gerekli düzenlemeleri ve uygulamaları tarif ettiğini, binada oturanların yüzde 51'inin bireysel sistemden merkezi sisteme geçmek istediğinde o binada dönüşümü gerçekleştirmenin mümkün olduğunu anlattı.

    Merkezi sistemin kombilere oranla yüzde 10 ile 30 daha tasarruflu olduğunu vurgulayan Eren, hesaplarına göre kombi ile ısınan mevcut 5 milyon 300 bin abonenin yönetmelik koşullarında merkezi sisteme dönüşmesi halinde yıllık gaz faturaları toplamında her yıl en az 2 milyar dolar tasarruf etmesinin mümkün olduğunu savundu.

    Yönetmeliğin doğru bir şekilde uygulanmasının hayati önem taşıdığını belirten Eren, hazırlanan yönetmeliğin öngörülen tarihte yürürlüğe girebilmesi için ilgili kurumların hızlı hareket ederek düzenlemelere işlerlik kazandırmasını beklediklerini sözlerine ekledi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastor1 -- 16 Aralık 2011; 19:42:39 >







  • Aydemir celik kardesime sonuna kadar katılıyorum sımdı sıze Ukraynadan bir video vericem dikkatle bakın acaba bu adamalar evlerın ızolasyonunu nıye takıp edıyolar bu kadar? Onlar mı cok aptal yoksa bız mı cok akıllıyız? Bız koskaca evrenı ısıtmaya calısan dunya genelının %40 ı arasındayız galıba ha nedersınız?

    http://news.sky.com/skynews/Home/UK-News/Energy-Police-Thermal-Imaging-Vans-To-Be-Sent-To-Monitor-House-Insulation-Efficiency/Article/200901415213223 hemen ekranın en solunda termal kamerayla cekılmıs goruntuler var bınalrı kontrol edıp ev sahıplerını ısı kayıplarını gıderme konusunda bılınclendırıyolar... Turkıyede bu cekım yapılmıs olsa kendımızı mı dısarıyımı ısıttıgımız cok belırgın ortaya cıkardı...

    Adamlar Rusyadan sagladıkları dısa bagımlı oldukları dogalgaz konusunda az harcama yapabılmek ıcın herseyi yapmaya calısıyolar, Canım ulkemde ısınmada butun evler ızolasyonlu veya ızolasyonsuz son surat dogalgaza gecıyor, bu ornek daha da acı %55 verimle calısan dogalgaz elektrik santralleriyle elektrik uretmeye devam ediyorlar. Yazık degil mi milletimize bizim olmayan enerjıye bu kadar sarılarak nereye kadar gıdecegız?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samet007tr -- 5 Şubat 2009; 3:59:27 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: electro_g

    bi arkadaş yazmış 75 te almanyada payölçer kullanılıyor sanki biz 30 sene geriden geliyormuşuz gibi bi izlenim yaratmış, e şimdi niye almanya yeni yapılarda pay ölçer kullanmıyorda hepsi kat kaloriferi kullanıyor, % de 95 verim en sıradan kombilerde bile standart % de 105 verimle çalışan kombilerde var, peki merkezi ısıtma üniteleri o verimlere çıkabiliyormu, hayır, e daha ne veriminden bahsediliyor anlamıyorum, alenen bu krizde yeni bir pazar yaratarak parayı vurma stratejileri geliştiriyorlar, sakın aldanmayın böyle şeylere, bide su ısıtmak için doğalgazlı sofben alırız oldu olacak...

    ha bi kombide 5 yılda bozulacaksa *ıçayım o kombinin içine

    SİZCEDE MESAJINIZ BİRAZ SERT OLMAMIŞMI.BU ARADA ENERJİ VERİMLİLİGİ YASASI YILLAR ÖNCE AVRUPA ÜLKELERİNDE KABUL EDİLMİŞTİR VE MERKEZİ SİSTEMİ HALEN TERCİH ETMEKTEDİRLER.BU ARADA YOGUŞMALI KAZANLARDA VERİM %109 DURhttp://www.isisan.com/urunler_index.dwx?product_type_id=11PEKİ 5 YILDA BOZULMUCAGINI DÜŞÜNDÜGÜNÜZ KOMBİNİZİ KAÇ DEFA BLÖF YAPTINIZ,NE KADAR KONDENS SUYU EKLİYORSUNUZ VE EKLEDİGİNİZ SUYU KİMYASALLAR İLE ŞARTLANDIRIYORMUSUNUZ BU ARADA MERKEZİ SİSTEME BİRDE HIZLI BOYLER EKLERSİNİZ.SICAK SUYUNUZDA OLUR.SAYGILARIMLA.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: speeddyno

    SİZCEDE MESAJINIZ BİRAZ SERT OLMAMIŞMI.BU ARADA ENERJİ VERİMLİLİGİ YASASI YILLAR ÖNCE AVRUPA ÜLKELERİNDE KABUL EDİLMİŞTİR VE MERKEZİ SİSTEMİ HALEN TERCİH ETMEKTEDİRLER.BU ARADA YOGUŞMALI KAZANLARDA VERİM %109 DURhttp://www.isisan.com/urunler_index.dwx?product_type_id=11PEKİ 5 YILDA BOZULMUCAGINI DÜŞÜNDÜGÜNÜZ KOMBİNİZİ KAÇ DEFA BLÖF YAPTINIZ,NE KADAR KONDENS SUYU EKLİYORSUNUZ VE EKLEDİGİNİZ SUYU KİMYASALLAR İLE ŞARTLANDIRIYORMUSUNUZ BU ARADA MERKEZİ SİSTEME BİRDE HIZLI BOYLER EKLERSİNİZ.SICAK SUYUNUZDA OLUR.SAYGILARIMLA.


    Siz de ufak harflerle yazarsanız... Hani korka korka okumayalım mesajlarınızı..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VOLKEV -- 18 Şubat 2009; 21:31:27 >




  • Bilgiler için teşekkürler fakat belirttiğim gibi teknik tanım açısından uymayabilir ayaküstü ve lafın gelişi yazıyorum benim alanım da değil ama fırsat bulursam incelerim faydalı olacaktır. Webden gördüğüm kadarıyla gaz beton yalıtım plakları olarak adlandırılmış ürünün iletim katsayısı 0,13 W/Km olarak verilmiş tabiki bu ticari bir adlandırma.

    http://www.ytong.com.tr/index.asp?contentid=31

    Bu konuda bir başlık çok iyi olabilir zaman ve uğraşmak gerekiyor fakat forumda teknik eğitim tabanlı kişi sayısı fazla değil bazen saçma sapan yorumlar gelince motivasyon kırılabiliyor

    selamlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastor1 -- 30 Nisan 2009; 10:28:07 >




  • İnsanlarımızın kaçırdığı nokta yeni nesil merkezi ısıtma sistemlerinin eskilerden çok farklı bir mantıkla çalışması. Eskiden 20 daireli bir binada aylık 2000TL doğalgaz parası geldi mi bunu 20 ye bölüp dairelerden tahsil ederler. En iyi ihimalle petek uzunluğuna veya m2 ye göre tahsilat yaparak adil bir aidat paylaşımı yapmaya çalışırlardı. Şu anki sistemler çok farklı. Her daire girişinde dairede ısıtma amaçlı kullanılan suyun enerji değerini ölçen kalorimetre adlı cihazlar mevcuttur. Bu cihazlar üzerinde kullandığınız enerji miktarı doğalgaz sayacı gibi kaydeder. Sayaçtan okunan değere göre ne kadar su geçmişse o kadar para ödersiniz. Bazı modelleri ise online merkezi bilgisayar bağlantılıdır ve her dairenin tüketim miktarı ay sonunda merkezi bilgisayarda otomatik olarak görünür ve buna göre fatura çıkarılır. İki durumda da siz kullandığınız enerji kadar para ödersiniz. Öyle yönetici açtığında ısınırız kapattığında donarız mantığı olmaz. Sistem dış sıcaklık belli bir değerin altına düştüğünde otomatik olarak çalışmaya başlar. Bu sistemlerin uygulandığı binalarda kat arası yalıtımlarının da yapılması gereklidir. Bu sayede siz alt veya üst kattaki yakmasa dahi onun dairesini ısıtmazsınız. Sadece kendi evinizi ısıtırsınız. Konya da bir yakınımın oturduğu sitede anlattığım uygulamanın aynısı mevcut. Kışın en soğuk zamanlarında kaloriferlerin çok azını açtığını söylediği halde evleri fırın gibiydi. Dış cephe zaten yalıtımlı. Kat araları da yalıtıldığında dairenin ısı kaybı çok azaldığı için ısıtma gereksinimi ortadan kalkıyor. Bu nedenle bu tarz sistemlerin zorunlu hale getirilmesi bence yakıt tasarrufu açısından olumlu bir gelişme. Ama dediğim gibi eski nesil değil yeni nesil merkezi ısıtma sistemleri ile. Örnek aşağıdaki linkte mevcut.

    http://www.alarko-carrier.com.tr/AC_Urunler.asp?ID=ACU&UrunKodu=96




  • quote:

    Orijinalden alıntı: makineman

    İnsanlarımızın kaçırdığı nokta yeni nesil merkezi ısıtma sistemlerinin eskilerden çok farklı bir mantıkla çalışması. Eskiden 20 daireli bir binada aylık 2000TL doğalgaz parası geldi mi bunu 20 ye bölüp dairelerden tahsil ederler. En iyi ihimalle petek uzunluğuna veya m2 ye göre tahsilat yaparak adil bir aidat paylaşımı yapmaya çalışırlardı. Şu anki sistemler çok farklı. Her daire girişinde dairede ısıtma amaçlı kullanılan suyun enerji değerini ölçen kalorimetre adlı cihazlar mevcuttur. Bu cihazlar üzerinde kullandığınız enerji miktarı doğalgaz sayacı gibi kaydeder. Sayaçtan okunan değere göre ne kadar su geçmişse o kadar para ödersiniz. Bazı modelleri ise online merkezi bilgisayar bağlantılıdır ve her dairenin tüketim miktarı ay sonunda merkezi bilgisayarda otomatik olarak görünür ve buna göre fatura çıkarılır. İki durumda da siz kullandığınız enerji kadar para ödersiniz. Öyle yönetici açtığında ısınırız kapattığında donarız mantığı olmaz. Sistem dış sıcaklık belli bir değerin altına düştüğünde otomatik olarak çalışmaya başlar. Bu sistemlerin uygulandığı binalarda kat arası yalıtımlarının da yapılması gereklidir. Bu sayede siz alt veya üst kattaki yakmasa dahi onun dairesini ısıtmazsınız. Sadece kendi evinizi ısıtırsınız. Konya da bir yakınımın oturduğu sitede anlattığım uygulamanın aynısı mevcut. Kışın en soğuk zamanlarında kaloriferlerin çok azını açtığını söylediği halde evleri fırın gibiydi. Dış cephe zaten yalıtımlı. Kat araları da yalıtıldığında dairenin ısı kaybı çok azaldığı için ısıtma gereksinimi ortadan kalkıyor. Bu nedenle bu tarz sistemlerin zorunlu hale getirilmesi bence yakıt tasarrufu açısından olumlu bir gelişme. Ama dediğim gibi eski nesil değil yeni nesil merkezi ısıtma sistemleri ile. Örnek aşağıdaki linkte mevcut.

    http://www.alarko-carrier.com.tr/AC_Urunler.asp?ID=ACU&UrunKodu=96



    Yukarida bu konu defalarca aciklandi. Kullandigin kadar ode sistemini burada kimsenin kacirdigini zannetmiyorum.

    Kullandigin kadar ode sistemini biliyoruz. Iyi isi yalitiminin onemini ve daireler arasinda ve hatta ayni daire icinde odalar arasindaki yalitimin onemi ve tasarruf uzerine etkilerinide biliyoruz. Bunlari acikladiktan sonra tasarruf sebebi olarak merkezi isitma sistemini gostermenizi anlayamadim.

    Profilinizde yuksek makine muhendisi oldugunuzu goruyorum, ben sadece makine muhendisiyim. "Bir tanidigimin evi yeni odeme sistemli merkezi sisteme sahip cok az yakit parasi geldi" gibi anekdotal bilgiler yerine sizinle biraz daha makine muhendisi gibi konusmak ve bilgilerinizden faydalanmak isterim.

    Bu konudaki ilk postumda evdeki kombilerin zaten %100'e vara verimi oldugunu, daha baska bir sistemle bu verimi dahada arttirmanin cok mumkun olmadigini anlatmaya calistim. Kazancilar dernegi baskaninin soyledigi gibi %30 gibi bir verim artisi zaten enerji muhendisligini bilen birinin soylememesi gereken bir laf. Bu termodinamigin birinci kuralina ters.

    Birde isi enerjisini kullanilacagi yerin uzaginda yani merkezi kazan dairesinde uretip, kullanilacagi dairelere iletimi sirasinda mecburen var olan kayiplardan bahsettim. Dolayisiyla kombili sistemin bu acidan merkezi sisteme gore tasarruf konusunda bir artisida var, merkezi sistemin yeni sistem yani kullandigin kadar ode sistemine sahip olmasida bunu degistirmemeli. Bunun disindada iki sitem arasinda bir verim farki goremiyorum. Kacirdigim nokta nedir ?

    Birde genel olarak yeni merkezi isitmali, yani yeni odeme sistemli binalar ayni zamanda iyi isi yalitiminada sahip. Bu yalitimin sagladigi tasarruf yeni merkezi sisteme malediliyor gibi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bamsi_beyrek
    kazan kullanılan binalarda sıcak su olayı nasıl oluyor? ve ocak gazı kullanımı birde illaki birinin ilgilenmesimi gerekiyor acaba sonucta bizim binada 12 daire var ve kapıcı yok tesisatı kurduk diyelim kapıcıda calısması gerekirse hic ekonomik değil ozaman bizim tarz binalar icin ama yönetmeliğe göre istenilen sınırı asıyoruz m2 olarak


    Selamlar,

    Mastor1 sıcak su kullanımını açıklamış, ama esas sorun bunu dairelere pay edilmesidir. Ben üstteki yazımda örneğini verdim.
    Bunu yapmanız için en basit yöntem her dairenin sıcak su hattında bir su sayacı olamadır ki doğru dağıtılsın. 2 kişi 5 kişili ailenin sıcak su kullanımı sizce eşit mi olur. Aynı şekilde bir binada 120 m2 lik daire ile 90 m2 lik darenin ısınması eşit mi olur. M2 ye göre yönetimce hesap edilmesi gerekiyor.
    bu kcal pay ölçer hikaye, arkadaş da demiş , suistimale son derece açık bir uygulama.

    Arkadaşlar bu adamlar bu kararı pratikde uygulayamazlar, yine bir sivri zeka düşünmeden önermiş bunu, bu kararın neticileri nereye gideceği hiç düşünülmemiş ve getirdiği gereksinimler inşaat maliyetlerinide daha da çok arttırır.

    İş brülör otomasyonu ile bitmiyor malesef. daireleri için ayrıca sıcaklık kontrolü hatta dairelerin odaları içinde ayrıca gerekir.
    Ocaklarda gaz kullanımı için yine DG ye ayrıca abone oluyorsun, Gaz dağıtım şirketi yine abonelik ve proje parası alıyor mu? alıyor. Ne değişti sadece sorumlukları daraldı artık kombi yoksa DG dağıtım şirketinin riskide yok, Milli eğitim bakanın yaptığı açıklama gibi okullar olmasaydı sorunda olmazdı.

    Eren bey yeni kat yönetmeliği izin veriyor demiş, %51 çoğunluk yeterli demiş, bu da yanlış Kat yönetmeliğini gitsin bir daha okusun Kat maliklerinin %20 sinin toplu itirazında , %51 bile olsa bir işe yaramıyor. Yeni tesis bakım ve onarım için karar almakla, bu uygulamar için başta para toplanması olmak üzere uygulama kararı almak farklı konular.http://osman.midilli.com/2008/02/17/yeni-kat-mulkiyeti-kanununun-getirdikleri/
    Bu soruna aynen yaşadım, dış cephe mantolamasında 18 daireden 4 dairenin itirazı yüzünden az daha vazgeçiliyordu. 1 daireyi ikna ettikde öyle para toplamaya başladık. Çok kolay zannediyorlar bu işleri.




  • CmlCngz C kullanıcısına yanıt
    Dostum merhaba konu yanlış yere açılmış ve sende yanlış yere soruyorsun bu kombi bölümünde açılmış konuda daha bilgili arkadaşlar var oraya sorabilirsinhttp://forum.donanimhaber.com/m_43778463/tm.htm
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.