Şimdi Ara

** İşlemci Hızınız Normalden Daha Düşükse Bakınız (Cool&Quiet - SpeedStep) **

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
1
Favori
8.400
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba. Forumda çokça zaman karşılaşılan ve işlemcilerin hızının düşmesi ile çalışan ancak bazı kullanıcılar tarafından pek bilinmeyen Intel SpeedStep ve AMD Cool&Quiet tasarruf teknolojilerini anlatmaya karar verdim. Hem bu konuda fazla bilgisi olmayan arkadaşlara yardımcı olmak için hem de forumda aynı konuların tekrar tekrar açılmamasını amaçladım. Önce nispeten daha iyi bildiğim AMD Cool&Quiet ile başlama niyetindeyim...

İşlemcinin hızının düşmesi bir sorun değildir. Aksine iyi bir şeydir. Bu hız değişimleri dinamik (yani anlık değişken) olduğundan farklı hızlar gözlemleyebilirsiniz. Normal bir durumdur. Çarpan değeri düştüğünde işlemcinize verilen voltaj da düşürülür. Böylelikle güç tasarrufu sağlanır.

AMD Cool & Quiet

AMD kendi işlemcilerinde atıl durumda (işlemci boşta iken) işlemcinin hızının düşürülmesi suretiyle hem enerji tasarrufu hem de nispeten daha az ısınma sağlayan Cool&Quiet isimli bir teknoloji kullanır. Bu teknolojinin çalışma prensibi şu şekildedir; işlemcinizin atıl durumda çarpan değeri düşürülerek hızının düşmesi sağlanır. Söz gelimi 10x200MHz şeklinde çalışan 2GHz hıza sahip işlemciniz Cool&Quiet etkin olduğunda ve atıl duruma geldiğinde bu değerler 5x200MHz olacak şekilde (1GHz) yeniden ayarlanıyor. Üstelik bu tamamen otomatik yapılıyor ve dinamik değişebiliyor. Yani işlemcide meydana gelen yüke göre 1GHz - 2GHz arasında hız değişebiliyor. Tam yük altında 2GHz hızına çıkıyor.

AMD işlemciler çarpanı 5'e düşürerek işlemci hızınızı ayarlar.

Nasıl Etkinleştirilir;

1) Anakartınızın BIOS alanından Cool&Quiet seçeneğini "Enable" ya da "Auto" şeklinde etkinleştirin.

Resimde Alt Kısımda Cool&Quiet Function şeklinde geçiyor...

2) Windows altında ("Denetim Masası" açıldığında simgesi görülür) "Güç Seçenekleri" oradan da "Güç Düzenleri" alanına gelin ve bu kısımda "En Az Güç Yönetimi" ya da "Taşınabilir Bilgisayar" seçeneğini seçin (Ben "En Düşük Güç Yönetimi" seçeneğini kullanıyorum)

3)Eğer WindowsXP kullanıyorsanız AMD işlemciniz için sürücü yüklemeniz gerekecektir (daha önce yüklemediyseniz). Bu sürücüleri de AMD Sürücüleri internet sayfasından yükleyebilirsiniz. Hangi işlemciyi kullanıyorsanız ilgili seçeneklerden o işlemci modelini seçin.

- Söz gelimi Athlon 64 X2 Dual Core için ilgili bağıntıya tıkladığınızda oradaki seçeneklerden AMD Processor Driver sürücüsünü yükleyin (tavsiyem bu sürücüyü de yüklemeniz yönünde "AMD Dual-Core Optimizer")
    - Anakartınızla gelen sürücüler içerisinde Cool&Quiet sürücüsü varsa onu da yükleyebilirsiniz. O da işlemci sürücüsüdür (AMD Processor Driver).

Not:Üçüncü adımda anlatılanlar sadece WindowsXP kullanıcıları içindir. Vista altında üçüncü adımı yapmanıza gerek yok.

Nasıl Kapatılır;

1) BIOS altından ilgili Cool&Quiet seçeneğini "Disable" yaparsanız kapanacaktır ve her zaman kendi hızında çalışacaktır. Yani hız düşmeyecektir.

2) Windows Güç Seçeneklerinden "Yüksek Performans" seçeneğini seçerseniz yine kapanacaktır. BIOS altından kapatılmış olmasına gerek kalmaz.

Intel SpeedStep

Intel de AMD benzeri bir teknoloji ile işlemcilerinin atıl durumda daha düşük hızlarda çalışmasını sağlıyor. Intel bu teknoloji için SpeedStep ismini kullanıyor ve SpeedStep işlemci yükü belirli bir eşiğin altına indiğinde devreye giriyor. İşlemci başarımını ve güç gereksinimini devamlı değişen işlem yükü altında en iyi şekilde ayarlamak için işlemciler x6 çarpanı ile kendilerinin en yüksek saat çarpanları arasında değişerek çalışabiliyorlar.

Intel işlemcilerde benim bildiğim herhangi bir sürücü gereksinimi bulunmuyor. Ancak varsa buraya eklenecektir.

Nasıl Etkinleştirilir;

1) Anakartınızda ilgili seçeneği etkinleştirin.

Dikkat: Windows altında Güç Seçenekleri profillerinde En Yüksek Başarım şeklinde bir ibare yer alıyorsa ve seçiliyse SpeedStep çalışmayabiliyor. Yani hızını düşürmeyebiliyor...

Phenom Serisine Özel - PhenomMsrTweaker

Açık kaynak kodlu bu araç sayesinde, Phenom serisi bir işlemciniz varsa, istediğiniz şekilde işlemcinizin çarpan ve voltajıyla oynayabiliyorsunuz. Söz gelimi işlemcinizin sıcak çalışmasından şikâyetçisiniz ve kullanmadığınız zamanlarda hızının düşmesini istiyorsunuz. Bu araç sayesinde çarpanı 4'e kadar düşürüp 1V ile çalıştırabilirsiniz (işlemcinizin durumuna bağlıdır). Hatta araç yaptığınız ayarlamaları özel bir servis ile kalıcı bile kılabiliyor. Denemenizde fayda var.

Buradan indirebileceğiniz bu araç ile Phenom işlemcinize daha da hakim olabilirsiniz.

Dikkat: Yapacağınız değişiklikleri bilinçli olarak ve tüm sorumluluğun kendinizde olduğunu bilerek yapınız...

### Etiketler ###

düşük işlemci hızı / çarpan sorunu / düşük çarpan / işlemci sorunu / çarpan düşüyor / değişken çarpan / çarpan ayarlama / işlemci güç tasarrufu / Cool 'n Quiet / Cool&Quiet / SpeedStep / Speed Step

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AndryTR -- 5 Ağustos 2009; 0:19:20 >

• Aradığım şeylerden biriydi bu Benim için çok yararlı oldu.Saol
  • Pekçok kişinin işine yarayabilecek faydalı bilgi. Teşekkürler.
  • peki ben q9550 alacaklardan biriyim. işlemcimi otomatik değil sadece kendi orjinal hızında 2.8 ghz de çalıştırcam. speedstep özelliğini ne yapmam gerek. disabled mi yoksa maximum performance mi?
  • biliyordum teşekkürler bilmeyen arkadaşlara çok faydalı olur eminim
  • Yararlı bir konu olmuş. Teşekkürler...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Seca2

peki ben q9550 alacaklardan biriyim. işlemcimi otomatik değil sadece kendi orjinal hızında 2.8 ghz de çalıştırcam. speedstep özelliğini ne yapmam gerek. disabled mi yoksa maximum performance mi?

cevaplayabilecek olan varmı?
  • quote:

quote:

peki ben q9550 alacaklardan biriyim. işlemcimi otomatik değil sadece kendi orjinal hızında 2.8 ghz de çalıştırcam. speedstep özelliğini ne yapmam gerek. disabled mi yoksa maximum performance mi?

cevaplayabilecek olan varmı?

Anakartınızdan ilgili özelliği devre dışı bırakırsınız... (Disabled şeklinde)
  • MAximum performance mi yapıcaz anlamadım ki;? Bide yapınca nolcak hızlancakmı ??
  • Eğer "Disable" yaparsanız işlemci tasarruf moduna girmeyecek (yani hızı neyse o hızda çalışacak). Anakart özelliği nasıldır tam bilemem ama muhtemelen "Maximum Performance" seçeneği de aynısını yapacaktır. Yukarıdaki resimde sembolik gösterim vardır. Kendi anakartınızda aynı seçenekler olmayabilir. Kendi anakartınızdaki seçeneklere bakmanızda yarar var. Bazı anakartlar ekranın sağ kısmında ilgili seçenekle ilgili bilgi veriyor. Kendi anakartınızdaki seçeneklere göre ve kullanım klavuzunda yer alan bilgilere göre diğer seçenekleri kullanabilirsiniz.

En temelde, SpeedStep özelliğiniz kapatmak için "Disable" yapmanız yeterli...

Ekleme: "Maximum Performance" işlemcinize fazladan başarım sağlamayacaktır. Yani kendi hızı 3GHz olan bir işlemciyi daha da hızlı çalıştırmaz. Sadece 3GHz'de hız kesmeden çalışmasını sağlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AndryTR -- 15 Nisan 2009; 22:15:05 >
  • bilgi için saol
  • Güzel bir bilgilendirme olmuş gerçekten. Paylaşım ve bilgilendirmeniz için teşekkürler
  • Siz demişsiniz yeni konular acılmasın diye ama ben demek aramayı beceremedim. Cok güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler.

http://forum.donanimhaber.com/m_29739517/tm.htm
  • Bende cool&quiet devreye girmiyor. vista da güç tasarruf modunda kullanıyorum. overclocku deverdışı bırakıp herşey auto da duruyor. yine de olmadı nedense. dual core optimizer yüklü.
  • İşlemcinizi kullanan bir uygulamadan dolayı da olabilir. Ben Vista kullanırken normal bir şekilde 1GHz dolaylarına düşüyordu. Eğer anakartınızdan da açıksa ve yine de (Vista altında en az güç yönetimi seçikken bile) olmuyorsa bir ihtimal virüs (ya da benzeri bir zararlı) olabilir.
  • sistemde virüs yok. işlemci kullanımı normal masaüstü ve internet kullanımında %0-20 arası geziyor. bu durumda devreye girmesi gerekmez mi? illa %0 mı olması lazım devreye girmesi için. cool&quiet'i overclock yaptığımızda da da kullanabiliyormuyuz? şu an pc yi downloada bıraktığımda biostan elle hızını 1 ghz e düşürüyorum. onun dışında 3.2 ghz de
  • Yaptığınız OC işlemini geri alarak (hızlarını ilk haline getirerek) da denediniz mi? Belki OC ile ilgili bir sorunu oluyordur. BIOS sorunu da olabilir. Anakart üreticinizin ilgili sitesinden yeni BIOS sürümlerini inceleyin. Belki C&Q ile ilgili bir sorun vardır...
  • Oc li değilken de devreye girmiyor. anakartın biosu haziran 08 tarihli. c&q bozuldu heralde.
  • biosu tamamen default yapıp tekrar denedim oldu. bir de vista özelliklerinde 2.2 olarak gözüküyor. cpu-z den baktım 1 ghz
  • güzel paylaşım, hemen deniyorum.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.