Şimdi Ara

bireysel emeklilik sistemi hakkında bilmek isteyeceğiniz herşey...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.126
Cevap
49
Favori
248.497
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle selamlar.
    internette maalesef bes konusunda yeterli kaynak ve bilgi birikimi yok.
    Kişisel deneyimlerimi paylaşmak fikir ve katkı almak istiyorum.
    Bu nedenle yazıyorum.
    öncelikle 2008 den beri BES içindeyim.
    38 yaşında iken girdim. temel amacım 3-5 yılda çıkmak değil min 10 yıl sistemede kalmak hatta 56 yaşı beklemekti.
    2. konu sistemde 18 yıl kalarak emekli olabileceğimi varsayarak ciddi bir birikim tutarı için aylık 100tl gibi rakamların yeterli olmayacağını öngörerek 400 tl ödemeye başladım.
    başlangıçta 0 bilgi ile girdiğim sisteme hala kesintisiz devam etmekteyim. çıkmayı halihazırda düşünmüyorum(6. yılın sonundaki kararım).
    İlk olarak YGK: YÖNETİM GİDER KESİNTİSİ ve FİYGK:Fon işletim yönetim gider kesintisinden haberdar oldum.
    her ikiside önemli bir gider kalemi. Bes şirketlerinin en temel gelir kaynakları bunlar arkadaşlar
    ben 2010 yılında çabalarımla ilk dahil olduğum plan nar adlı plandan PLan 115 e (avivasa bes) geçerek YGK ni %0 a çektim. Bu çok önemli bir kazanım oldu bana. şu an ancak şirket grup emeklilikliliklerinde bu avantaj veriliyor. bireysel bir katılımcıyım. o nedenle çabalamam gerekti.
    Bir başka konu FİYGK nin asla sıfırlanamayacağı konusu. maalesef şirketler bunu kanuni hakları olduğunu biliyorlar. oranı kabaca%2.
    yani tüm birikiminizden(fon birikimi+ getirileri ) her yıl % 2 si eksiliyor.
    Şimdi özelde kendi konumumdan başlayarak avantaj ve dezavantajları sıralayacağim

    Asgari şartlar:
    - asla kısa vadeli bir birikim aracı olarak görmeyin, çünkü bes kısa vadede KAYBETTİRİR(Kısa vade 5 yıl altı )
    -yaşınıza uygun birikim ile başlayın( ör 24 yaş 120 tl olabilir yada 36 y 250, 44 y 500gibi aksi halde 56 yaşa gelseniz dahi bırakın aylığı, toplu paranın bile bir yaraya merhem olması zor)
    -pazarlık yapın: gireken ygk ni %0 yapmaya çalışın: bunu için bir miktar peşin toplu para verebilirsiniz
    -kurumsal şirketler daha avantajlı olabilir: anadolu/avivasa/ garanti/allianz
    -evlilik gibi bir yola girdiğinizi düşünün, uygun yada hazır değilseniz girmeyin
    -en azından 3 ayda 1 internetten fonlarınızın getirisini kontrol edip yılda max 4-6 kere fonlar arasında dağılım değişikliği yapabilirsiniz. bunun için ilgili fonların son 1 yıllık getirilerine bakmak fikir verebilir
    - ben 6 yılın sonunda ancak %25 getiri gördüm(son 1 yıla kadar da hiç ilgilenmedim değişim vs yapmadım) bana göre vasat bir getiri. net kazanç yok.
    -farklı görüşler olabilir ama ben fon değişimi yaparken mevcut fonlarımı ellemiyor sadece yeni brikimlerim için değişim yapıyorum.böylece riski azaltmaya çalişıyorum
    - temel hedefe yönelik strateji anlamlı olabilir. yani riski sevip sevmemeniz ile ilintili.


    AVANTAJLARI
    Özellikle 1 ocak 2013 itibari ile %25 devlet katkısı. Kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir katkı. yıllık max 3300 tl devlet katkısı alınabiir: yıllık 13000 tl bes ödemesi ile.
    imkanı olanlar buradada kazançlı bence.yani bu avantaj 5 yıl sürse: 5x3300: 16.500 tl havadan devlet katkısı gelicek. tabi bu sonsuza dek sürmeyecek. azalacak orta uzun vadede %5 lere dek düşebilir.
    ben artık fonlarıma bakar oldum: bu maalesef 6 yılın sonunda oldu benim için. son 1 yıl fon performansına bakıp fon seçimimi öye yapıyorum. Unutmamak lazım risk her zaman var ve burada yalnızsınız. şirket karişmıyor,sorumluluk almıyo.
    20 li yaşlarda olanlar riskli fonları, orta yaştakiler orta rikli fonları 5 yıl kalanlar risksiz fonları seçmeli.
    ben %20 kamu iç borç % 40 esnek %20 hisse % 20 standart fon şeklinde seçim yaptım.
    56 yaşa geldiğinizde toplu para (devlet katkılı) alacaksınız.
    kendi adıma emekli aylığı beklentim yok.
    56 y da paranın tamamını almak fikri güzel ( sadece toplm getiri üzerinden %5 stopaj kesintisi olacak)


    DEZAVANTAJLARI
    Giren her 3 kişiden biri 3 yıl sonra ayrılıyor. tabi zarar ederek.bu güncel bir bilgi arkadaşlar
    kesintiler ilk yıllarda olmasa da fon belli buyuklüğe ulaşınca ciddi rakamlara ulaşacak. ör 60.000 tl birikimi olan her yıl min 1200 tl fiygk ödeyecek.100.000 tl için 2000 tl yıllık ödeme maalesef kötü. ama devlet ileri yıllarda sistem belli buyuklüğe geline bu %2 leri 1 lere indirebilir.
    maalesef pek çok fonun yıllık getiriisi yıllık enflasyonu aşamıyor
    net getiri elde etmek zor(enf üstü)
    bu sistemden bir klasik emekli aylığı bağlanacağını ve bununla geçinilebileceğini düşünmek fazlaca saflık olur( belki 20 yıl ve daha uzun zaman sonra ,aylık gelirinin her ay %10 unu ayırıp mim 30 yıl ödeme yapabilenler bu sözüm dişindadır: ki bunun için min 500.000 tl birikimleri görmek gerekir sanırım.




  • 2004 yılında sisteme ilk girenlerdenim.10 yılım doldu.ödediğim aidat miktarı zaman içerisinde değişiklik gösterdi şuan aylık 250 tl yatırmaktayım.bugün itibariyle hesap durumum şöyle(anadolu hayat emeklilik)
    -düzenli yatırılan katkı payı miktarı:31.000
    -getiriler toplamı :18.000
    -devlet katkısı miktarı :1.700
    -ek katkı payı :3.000 (bir ara 3 bin tl toplu yatırdım)
    -toplam(yaklaşık küsüratları almadım):53.750 TL

    aslında forumun genelinde anlatılmış ama bazı şeylerin altını çizmekte yarar var.
    -sistem uzun soluklu sistem,kısa vadede ayrılanların zarar etmesi doğal.
    -50.70.100 lira aidat yatırıp emekli olunca yüksek maaş beklemek tabiki tutarlı değil.maalesef ne kadar ekmek o kadar köfte.
    -yatırımlarınızı fonlarda değerlendirmek önemli.yatırım danışmanınız var ama anadolu hayat emeklilik için söylüyorum,fon verileri,aylık yıllık 5 yıllık fon performansları,fon riskleri güncel olarak paylaşılıyor takip edip uygun fonlara yatırım yapmak önemli.güncel piyasa koşullarını takip edip gerektiğinde zararlardan kaçınmak için fon dağılım değişiklşiği yapmak şart.
    -hesabınızda 3 bin tl varsa borsada fonlar %5 değer kazanmışsa bunun size getirisi 150 TL.ancak benim gibi sistemde uzun kalmışsanız ve birikiminiz belli bir seviyeye ulaşmışsa %5 lik bir fon değer kazanımının yansıması 2500 TL yİ bulabiliyor.yukardaki dökümde gördüğünüz gibi 10 yılda fon getirilerinden 18 bin tl hesabıma eklendi.son hafta borsadaki olumlu olan hava ve yükseliş sebebi ile 51.400 civarı olan birikimim 53.750 tl ye kadar yükseldi.
    -42 yaşındayım ve emekliliğime hala 14 yıl var.şuan sistemden ayrılmaya hak kazandım amacım 56 yaşını bekleyip emekli olabilmek.bireysel emeklilik konusunda bolca eleştiri var ancak ben bir süre daha beklemeye kararlıyım.önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde 10 yılını tamamlayıp 56 yaş şartınıda karşılayıp emekli olanlar olacak bağlanacak emekli maaşını görüp değerlendirme yapmakta yarar var diye düşünüyorum.
    -son kanun değişiklikleriyle %25 devlet katkısı artı ayrılma anında kesintilerin aidatlar üzerinden değilde getiriler üzerinden yapılmasının olumlu olduğunu düşüyorum.
    -10 yıldır sistemde olan ve sistemi detaylı inceleyen biri olarak tavsiye edermiyim.evet.ancak hesabınızı,kitabınızı iyi yapmak ve iyi bir araştırma yapmak koşulu ile.zaten aranan her bilgi internette var.




  • Ben Ali Tezel'in tek bir röportajını değil bir çok röportajını dinledim, yazılarını okudum. Ayrıca Japonya bir asya ülkesi, gelişmiş tüm ülkelerde bireysel emeklilik sistemi bizdeki gibi değil, avantajlı insanlar o yüzden kullanıyor. Problem de bu zaten, aynı olmaması.

    Türkiye'deki sistemle Avrupa'da kullanılan sistemin alakası bile yok.

    Ben zaten düşünmüyorum.

    Ben bu sisteme girmek isteyen arkadaşlara sadece bankacılarla değil, tarafsız, alanında uzman kişilerin görüşlerine de başvurmalarını söylüyorum. Türkiye'de herşeyi insanlar, kurumlar çok güzel süslüyor, öyle sunuyor, kötü senaryolardan kimse bahsetmiyor. Lafım meclisten dışarı, kimse kişisel almasın.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Akın Sigortacılık

    Çünkü bugünlerde çokça dile getirilen "ömür boyu maaş garantisi" birkaç yıl içerisinde gerçekleşirse size daha fazla kar sağlayabilir.



    8 yıldır sistemdeyim, ömür boyu maaş garantisi başından beri iddia olarak var, ama bir türlü sigorta firmaları buna yanaşmıyorlar, çünkü verecekleri maaşları insanlar duyarsa asla sisteme girmezler! Güya 3 yıl önce kanunlaşacaktı "ömür bayı maaş" olayı, kimse adını bile anmıyor (pardon sadece "adını" anıyor!) Sistem bireysel emeklilik sistemi değildir, bu başlı başına aldatmacadır! Bireysel birikim sistemidir, devlet eliyle bankacılık sektörüne para aktarımıdır, Sisteme aktarılan paranın bir kısmı bize dönerse ne ala, devlet güvencesi de olmadığından, önümüzdeki dönemlerde, sistemde olacak bir krizin (bakz mortgage krizi) paralarımızı buharlaştırmayacağının hiçbir garantisi yoktur!

    Lütfen insanlara yalan söylemeyiniz!




  • Arkadaşlar, uyanık şirketler hak kaybı yaşatmak için iki aylık cayma süresini kullanmayan, sistemde kalanlara yasal hakkımız olduğu halde değişik fonlar sunmuyorlar. 01/01/2018 i tarih gösteriyorlar. Bunu da 20/06/2017 tarihli Hazine Müsteşarlığının duyurusuna dayandırıyorlar.https://www.hazine.gov.tr/tr-TR/Mevzuat-Sunum-Sayfasi?mid=366&cid=35&nm=316# buradan da görüleceği üzere bu duyuruda öyle birşey yazmıyor. Şirketler fon değişikliği talebi almamak için oyalıyorlar ve katılımcılara zarar ettiriyorlar.
  • ben 4 yıldır sistemdeyim şu an çıkış için işlemlerim, başlattım ..
    bu sistem tamamen kandırmaca bence insan parasını pul etmemeli bu sistemde tamam kenarda birikiyor haberin dahi olmuyor ama gün gelir ihtiyaçları karşılamaz olur...ayrıca yıllık 0.84 veya 2.84 yıllık kazanç nedir ki..
    yaşım 29 benim ihtiyacım 56 yaşımda olacak değil ki 5 yaşında çocuğım var 15 yıl sonra eğitim masraflarını düşündüğm an 45 yaşında oluyorum o vakit bu parayı kallanmak istesem katkı payımdan kesinti yapılıyor sistemin yararı nerde kaldı küçük bir örnek.
    ayrıca yatırdığın miktarın 2 katını dahi alamıyorsun bu günkü hesaplamalara göre
    26 yaşında 150 tl ile sisteme dahil olan %5 yıllık tahsilat artışı ile 56 yaşında toplam 127.000.00 tl ödemiş oluyor ve katkı payı getirisi ana parası derken muhtemel birikim 225.000.00 tl 30 yıl sonra gelişmeler karşısında bu tlnin değeri ne olur ..

    beni kuşkulandıran şöyle bir durum var 2015 sonrasında pilot olarak uygulanacak ve devlet artık çalışan herkesi zorunlu tasarruf adı altında bes üyesi yapacak işçi memur vs. 1 ay sistemde kalacak istemez ise 1 ay sonra çıkacak sistemden ve ödeme çalışanın maaşından kesilecek 820 tl maaş alan kişi zorunlu tasarruf edecek ..devlet vatandaşın daki sıcak parayı toplamaya çalışıyor sadece gerisi boş yatırmları nı vs burdan yapacak vatandaşına diyecekki sen %2 ile önrünün sonuna kadar teselli ol.


    tabi benim düşüncem bu iddia sahibi değiliim yanlış düşünüyor olabilirim..




  • Bİreysel emeklilik yalanina kanmayin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hakanlevent

    -B- VE ALEMCİ Arkadaşlara cevapları için çok tesekkur ederım bu bes e benzer sistem koç çalışanlarına uzun zamandan beri var koç vakfı adı altında emekli olanların aldıgı harika paraları biliyorz.ben ve eşim 150 tl den başlayıp 10 yıl kadar kalsak hem birikim yapmış orta yollu bi arabanın parasını yada en azından bi evin yarısını cıkartabiliriz diye düşünüyorum.sizce de dogru degilmidir

    Doğru bunun gibi birçok kurum Vakıf kanalıyla çalışanlarına ek emeklilik imkanı sunuyor. Merkez Bankası, Oyak, Erdemir, İşbankası en büyüklerinden. Erdemirde örneğin 6 adet aidat kademesi var. 600, 400, 300, 200, 100, 65. Bu vakfa zamanında yüksek tutardan girip şimdi emekli olanlar 500-600 bin alabiliyor. Bu Vakıfların bir kısmında işveren de katkıda bulunuyor. BES'te işveren katkısı yok ama devlet katkısı var.
    Unutmayın ki bugün 8 orta yaşlıya 1 yaşlı düşüyor. 2075'te 2 orta yaşlıya 1 yaşlı düşeceği için (TÜİK verileri) bizim emekli maaşlarımız babalarımızın/dedelerimizin emekli maaşlarından çok az olacak. Bu yüzden ek emeklilik yaptırmanızı tavsiye ederim. Yoksa yaşlı ve perişan olabiliriz




  • BES Priminizi çalıştığınız şirket kısmen veya tamamen ödemiyorsa
    40 yaşından önce sisteme dahil olmak cazip değil.
    Eğer yoksa bir an önce SGK sistemine dahil olun. SGK'nın yerini hiç biri tutamaz.
    Devlet katkısı öncesinde katılanlar külliyen zararda. Agresif pazarlama teknikleriyle insanlar kandırıldı.
    40 ve üzeri yaştaysanız BES, devlet katkısı ile biraz cazip hale geldi.
    Sisteme girenler en az 10 yıl prim ödemeyi ve 56 yaşını doldurmayı göze almalı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: halilcc

    Sizden alınan ertelenmiş giriş aidatı ve ödememek adına hiç bir şey yapamazsınız. Yanlış bilgi verildi diyorsunuz ama imza atmadan önce neyi imzaladığınızı araştırmak sorgulamak sizin göreviniz. Evet banka çalışanları sırf kotalarını doldurmak adına yanlış bilgilendirme yapıyorlar. Yapabileceğiniz en doğru şey ödeme güçlüğü çekiyorsanız öncelikle aylık ödemelerinizi sistemin onay verdiği ölçüde azalatmak oda yetmiyorsa ödemeye ara vermek. Malesef BES'e araştırmadan girip sizin gibi kısa sürede ayrılmak isteyen ve şoka uğrayan çok. Keşke neye imza attığımıza bir baksak.Aslında hırsızlık yada dolandırıcılık yok öncelikle size yanlış bilgi veren bir banka çalışanı var sırf kişisel çıkarları adına, sonrada okumadan imzalayan şartları sorgulamayan siz varsını. Bu arada zaten devlet katkısından hiç bir geliriniz olmayacak. En azından ilk 3 yılı doldurmanız gerekiyordu. Birde kesinti her yıl azalacak 10 yıl sonra giriş aidatı kaynaklı bir kesinti olmayacak.

    Cevabınız için çok teşekkür ederim. Haklısınız okumak gerekir fakat imzalanması gereken evraklar diye önüme bayağı bir evrak koymuştu ve bu yüzden sözlü olarak haklarımı sorgulamak zorunda kalmıştım sonuç olarak koskoca Yapı kredi bankası insanın aklına bu tarz şeyler gelmiyor tabiki.
    "ödememek adına hiç bir şey yapamazsınız" öğrenmek istediğim tam olarak buydu teşekkürler bilgilendirme için..




  • 11 yıldır sistemde olan biri olarak;
    -yaşın genç 35-40 yaşından gençsen sisteme girme bence.32 yıl sonra emeklilik hakkı kazanacaksın kim öle kim kala.
    -bakma sen reklamlara üç aşağı beş yukarı bütün şirketler aynı.topunun canı cehenneme!
    -100 tl düşük bir aidat.hayatın gerçeği ne kadar ekmek o kadar köfte? aylık 100 tl yatırıp beklenti içine girme.tüm sistemler gibi bu sistemde zenginler için aylık 1500-200 yatıran adam tabiki bu sistemin keyfini sürüyor sen ben gereksiz yere emeklilik maaşı,yok bilmem üç kuruş kar etcez diye debelenip duruyoz işte.
    -10 yıl kalıp biraz devlet katkısı alayım,az biraz kar edeyim diyosan da fon yönetimi çok önemli.ya iyi bi danışmanın olacak yada ekonomi profösörü olup fonlarını sen yönetcen.reklamlara kapılıp sisteme giren 5 yıldır fon nedir?fon değişiklik hakkı nedir? bilmeyen ve sistemden zerre kadar yararlanamayan bir çok tanıdığım var.




  • devlete mali kaynak saglamak için vatandaşı dolandırmak için kurulmuş bir sistem..ismi bile yalan..bireysel emeklilik diyerek insanların duygularını sömürerek para topluyorlar..bu sisteme girenlerin büyük bölümü daha 3 yıl dolmadan çıkıyor
  • yenibinsan Y kullanıcısına yanıt
    Merhaba, Birysel Emeklilik Sisteminde;katılımcıların 60 gün şartsız cayma hakları mevcuttur. Bu hakkını kullanan katılımcılardan herhangi bir ücret kesilmez. Yatırdıkları katkı payları iade edilir.
  • yenal5353 Y kullanıcısına yanıt
    iyi gunler arkadasım bende 2 yıla yakındır bes teyim

    1-100 tl yatırdıgında devlet katkısını 56 yasına kadar sistemde kalmadıgın surece 125 tl olarak goremezsin
    3 yıl sonunda devlet katkısının %15 ini 6 yıldan sonra %35 ini 10 yıl sonunda da %60 ını 56 yasında ise %100 unu alabilirsin

    2- devlet katkısını bes sirketleri ayrı bir fonda degerlendiriyor

    3-6000 tl olarak alacaksını diye birseyyok fonlarını takip edersen 6 bin degil 8 binde olabilir (sirket paranı hangi fonda kullanıyor ve o fonun son 3 yılda ne kadar artmıs zarar mı kar mı takip etmen lazım)

    4-56 yasında emeklilige hak kazanıyorsun, eger forumu takip edersen 3 kalemde kesinti oluyor, bunları da sisteme baslamadan sirketle konusman lazım, bazen giris aidatı felan alınmıyor vesaire
  • O arkadaşınıza bu yazışmaları gösterin bence, ahlaksız bir yalancı olduğunu söylediğimizi bilsin :)
  • otomatikbes.info sitesinde sorgulama yaptığım zaman karşıma çıkan tablo bu. yani 2032 yılında bana 32000 tl toplu param olacakmış. Şimdi bu ekonomik değerlerle 2032 de o paranın kıymeti kalırmı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ibo83

    Bende merak edip arastirdim.

    Benim niyetim 50 yasıma geldigimde elimde toplu para olmasıydı!!

    Suan yasım 35..2006 sigorta girisim 4.100 prim günüm var.7000 gün 60 yaş beklemek zorundayım.

    Suan 8 yıl 3ay daha mecburi calismam gerekli 7000 gün



    Alternatif Bes sistemi dediler.20 yıl en erken 55-56 yas diyor..

    Ayda 150-160 tl ile 65.000-70.000 tl kazanc diyor.yilda 6% kazanc+Devlet destegi ile bu mumkun..

    Suanki asgari ucret =Bes parası desek
    44 aylık asgari ucret ediyor..3.5 yılın biraz fazlası
    Ama 20 yıl sonra Asgari ucret 1400-1600 degil 3000 tl olursa bu para o zaman enflasyon karsisinda eriyip 1 yilda bitecek buda suan 60-70.000 gelecek demek yerine 36.000 tl gelecek demek 1 arac bile alamayacak

    Sahsi fikrim Altin veya Euro/Dolar olarak her ay bir kenera koymak

    Suan ceyrek altin asgari ucretin 4 te 1i 20 yil sonra asgari ucret ister 4000 tl olsun siz her yil enflasyona gore maas=ceyrek altin alacaksiniz ..240 ceyrek altin=60 cumhuriyet altini demek..
    Ozaman asgari ucret 3000-5000 tl olsa bile altin en az 1000 hatta 1500 tl olacak 60 cumhuriyet altininiz olacak en az 95-100.000 tl olacak hala BES iyi diyenler enflasyon zam asgari ucret fiyatlar zam olmasini hesaba katmayip 6% getiri+devlet katkisina guveniyor...

    Girme bence. Bu işe girenler genellikle finansal piyasalarla alakası olmayan insanlar. Elindeki parayla borsadan hisse alıp unutsan bile besten çok kazandırır. Vadeli dolar hesabı da güzel olabilir.




  • 2 yıldır garanti bireysel emeklilik sistemi içindeyim. (çalışan değil)
    2 yıldır ödeme yapıyorum. ve bilmek isteyeceğiniz her sorunun cevabına sahibim.

    kısaca özetlemek gerekirse her ay bütçenizi etkilemeden minumum ölçüde para yatırarak birikim yapıyorsunuz.
    10 yıl sonra veya 56 yaşına gelince birikiminizi alıyorsunuz.
    daha öncede almak mümkün fakat karlı bi yatırım olmaz o zamanda.

    peki nedir?
    girişte 94 ytl giriş aidatı alınır bunu 6 parça taksitle alıyorlar.
    sistemden 56 yaşından önce çıkarsanız 94 ytl çıkış aidatı alınıyor. 56 yaşında çıkarsanız alınmıyor.

    her ay yatırılacak parayı mutlaka minumum miktar yapın. 2009 yılı itibarı ile 94 ytl dir.
    sakın ola fazla para yatırmayın derim. daha önce ben yatırmıştım ordan biliyorum. zira gider kesintileri yapılmaktadır.

    bonus kartınız veya flexi kartınız varsa biriken bonuslarınızın bireysel emeklilik sistemine aktarılmasını talep edin. extra birikiminiz olur. bütçenizi hiç etkilemez. ve bazı gider kesintileri düşük oranlıdır.

    bu kesintiler nedir?
    5,20 ytl bonusu emeklilik sistemine aktardığınızda 0,10 ytl ara katkı payı gideri kesilir.
    90,00 ytl normal her ay yatırılan katkı payınızdan ise 5,40 ytl katkı payı gideri kesilmektedir.

    karşılaştırma yaptığınızda 3,6 ytl kardasınız demektir. demek oluyorki katkı payını az yatırırsanız yapılan kesinti az olacaktır. ara katkı paylarında ise yönetmelik gereği fazladan ödeme yaptığınız için kesinti az yapılmaktadır.

    çok önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum: kredi kartınızda biriken bonusları emekliliğinize aktarmayı seçtiyseniz dikkat edin. zaman zaman 500 ytl bonus diye kampanyalar çıkar. bu 500 ytl yi 2 ada taksitle kartınıza ödeyeceğiniz söylenir. bu kampanyaya katılamayınız. neden mi? 500 ytl bonus kartınıza geldiği gibi bireysel emeklilik sistemine gider. bu durumda önumuzdeki 2 ay sürtesince kredi kartı borcu toplam 500 ytl ödersiniz bu da bütçenizi etkileyebilir. dezavantajının yanı sıra avantajıda bulunmaktadır. gider kesintisi az yapılmaktadır bonus ların ara katkı payı olarak aktarılması. bu da bir defa başıma gelmişti.

    aynı şekilde bonus hediyeli diğer kampanyalarda buna dahildir.

    giriş aidatlarından gider kesintisi yapılmamaktadır.


    birde size güzel bir ipucu vereyim. her bireysel emeklilik firmasıyla çalışmayın. ben size garantiemekliliğe göre anlatıyorum. avivasa dan yanıma geldiler. illa verelim diye anlata anlata öve öve bitiremediler. kesintilerden bahsedilmedi. giriş aidatından bahsedildi. 203 ytl idi geçen yıl gelmişlerdi. çıkış aidatından bahsedilmedi. ve katkı payı yatırımları çok yüksekti. 100 ytl üzeri mutlaka etkiler bütçeyi ki 240 ytl lerden bahsediliyordu. gleen bayana ben izah ettim her şeyi benden duyunca şaşırdı. tabiki bir tane yeterli bireysel emeklilik neden iki veya 3 tane olsun ki zira tüm firmalar vermek için elinden geleni yapıyorlar. iki tane olsun daha iyi olur diyorlar. dinlemeyin bir tane yeterli. firmanızdan memnun değilseniz sözleşmenin 1 yılı tamamlandıktan sonra farklı firmayada geçebiliyorsunuz. birde herkes anlatmıyor işin ayrıcalıklarını. sadece iyi yanları anlatılıyor. olumsuz tarafları pek söylenmiyor.

    peki size vereceğim en önemli hile nedir?

    zaman zaman uygulayın derim. ben iki yılda 1 defa 8 ay yaptım. yakın zamanda 12 ay daha uygulayacagım.
    katkı payı ödemelerine dilekçe yazarak belirli süre ara veriyorsunuz. avantajı nedir derseniz:
    her ay yatırılan katkı paylarından kesinti yapıldığını söylemiştik.
    amaç bu kesintinin önüne geçmek. ayrıca bütçenizden bu paranın çıkmaması da sağlanır.
    ara verilen dönemde bonuslar aktarılmaya devam eder. ayrıca paranız değer kaznamaya devam eder.
    bu sayede yapılan gider kesintileri sadece bonuslara her 5 ytl de 0,1 ykr olacağı için kesintiniz yok denecek kadar az olur ve birikiminiz üzerinden de geliriniz devam eder.

    eğer sistemde fazla param olsun dersneiz ara katkı payı olarak dilediğiniz zaman ödeme yapabilirsiniz.
    yukarıdada belirttiğim gibi ara katkı paylarındna kesinti az yapılmaktadır.
    dikkat edilmesi gereken husus yılda 1 defa ara verebileceğinizdir. ona göre kaç ay ara vermek istediginizi buna göre seçiniz.

    ayrıca diğer bir husus ise ödemeleri kredi kartınızdan yapabilmektesiniz.
    yapacağınzı ödemelerde bonus kazanırsınız. bu bir avantajdır.
    dezavantajı ise kredi kartınızdan çekilen bu tutar kredi kartı hesap kesim tarihinde emekliliğinize aktarılmasıdır. 30 günlük süreç içerisinde 90 ytl nin ne getirisi olur onu bilemem.
    çünkü fon bültenlerine göre değişmekte bu getiri. ama kredi kartınız varsa kredi kartı ile ödeyin derim.
    hem bu ayki ödemenizi önümüzdek iay yapmış oluyorsunuz.
    hem bonus kazanıyorsunuz.
    hem de hesabınızda para tutmanıza ödemeyi takip etmenize gerek yoktur.

    bu arada ufak bir not düşeyim. banka hesabınızdan ödemeyi yapıyorsanız hesabınızda yeterli para yoksa ödeme tahsil edilemiyor hesabınıza para gelince ödeme tahsil ediliyor. avantajı varmı yok mu bilmiyorum faiz almadılar. ama kesinti fazla yapılmış olabilir tam olarak o dönem takip edemedim işlerim dolayısıyla.

    birde banka hesabınız elma hesabı olsun derim. hesabınzıdaki nakit le fon alınır hesabınızdaki para durduğu yerde para kazanır. nakit lazım oldugunda dilediğiniz an kullanabilirsiniz.

    -sistemden dilediğiniz anda çıkabilirsiniz. %15 gelir vergisi kesilir. 94 ytl çıkış aidatı alınır.
    -sistemden 10 yıl sonra çıkabilirsiniz. %10 gelir vergisi kesilir. 94 ytl çıkış aidatı alınır.
    -sistemden 56 yaşında çıkabilirsiniz. %5 gelir vergisi kesilir. çıkış aidatı alınmaz. (çıkış aidatı tam hatırlamıyorum yinede emin olmak için sorun derim)

    yukarıdaki tabloyu incelediğinizde 45 yaşında sisteme girip 56 yaşında çıkmak avantajlı giib görünüyor. :)
    mutlaka deneyeceğim. 23 yaşındayım daha.


    sisteme girdikten sonra 2 yıl birşey beklemeyin. 2 yıl boyunca yatırdıgınız parnaın altında birikiminiz olacak.
    2 yıl sonra birikim başlar. yavaş yavaş meyvesini almaya başlarsınız.

    bu arada çok param var ben bilmem kaç yıl sonrasını düşünmüyorum vadeli hesap açarım demeyin.
    aynı orantıda gelir geldiğini tespit ettim. fakat vadeli hesabı bozup nakıtı kullanabiliyorsunuz. fakat bireysel emeklilikte zaten az bi para deyip öenmsemiyorsunuz. az bi şi yatırın derim bişi olmaz zarar gelmez.
    bu ay ki ödemem ile tam olarak 2 yıl doldurdum . param ıalmak istesem yatırmış oldugum 2559 ytl 2081 ytl olarak geri dönüyor şuanda fakat param orda dursun daha dersem 45 ytl civarında bi karım var şimdilik.
    500 ytl ı love u bonustan bosuna yatırdık ama sorun değil. 8 ay lık ara vermem bi işe yaramadı fazla ama avantajını gördüm.

    birde vergi avantajı var ama muhasebecim kullandırmadı hiç yılda bilmeme ne kadar vergı odemek zorundasın odemezsen ıncelemeye gleırler ılla bı yerden bırsey bulup ceza yazarlar dedı kullanmadık.

    tüm sorularınızı bekliyorum.
    kısaca bilgi verdim. sistemde olan olmayan herkesein sorularını bekliyorum.
    ayrıca farklı firmalarla bu sisteme girmiş olanlarla bir karşılaştırma yapalım hangi firma avantajlı bunu görüp gerekirse firma değişikliği yapalım.
    ben garantiden memnunum ama diğer firmalarıda incelemek isterim.

    sorulduğunda bu kadar detaylı değil bilgiler.
    yaşamak lazım.







  • oldu da birkaç ay yatıramadık. sorun olur mu? daha sonra kaldığımız yerden devam edebilir miyiz?
    istediğin zaman dondurup daha sonra başlama hakkın var.
    bunun için sigorta numarası şart mı? ben öğrenciyim ve burs alıyorum, bir yerde çalışırsam bursun kesilme ihtimali var (sigorta yattığı için) bunun için de öyle bir ihitmal olabilir mi sizce? yani sigorta yatıyor gibi mi yatırıyoruz parayı?
    öğrenci olman farketmez 18 yaşını doldurman yeterli gerçi ben 7 aylık kızımıda yaptım sanırım farketmiyor yaş.. kesilme oranı ilk 3 sene içinde çıkarsan %15 10 sene içinde çıkarsan %10 10 seneden sonra çıkarsan %5 kesinti oluıyor. Ama bunu uzun vadeli düşünmek gerekiyor.
    girişte ilk ne kadar para veriyoruz, istediğimiz zaman çıkabiliyor muyuz? saidgoren teşekkürler çok ayrıntılı açıklamışsın ama kesintilerden çok bahsetmişsin, bu yüzden biraz kafam karıştı :)
    o senin ödiyeceğin miktara göre değişiyor ben iş bankasından yapıyorum eşim için aylık 66 TL her sene 3-5 TL artıyor. kesintileride üstte yazdım :)




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.