Şimdi Ara

bireysel emeklilik sistemi hakkında bilmek isteyeceğiniz herşey... (25. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.125
Cevap
49
Favori
248.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar banka aracılığı ile sisteme girip fon takibi yapmayanlar pek fazla getiri kazanamaz. Bende finansal danışmanlık yapıyorum İstanbul da. BES+Hayat sigortası ile çok avantajlı sunumlar yapıyorum. İlgilenen varsa yardımcı olurum.Ziyaretler gerçekleştiriyorum zaten.Pm atabilirsiniz.
  • Bireysel emekliliğin en büyük avantajı fonların ucuz olmasıdır. Yani emeklilik şirketlerinin aldığı fonlar vergiden muaftır bu nedenle ucuzdur. Uzun vadeli de olduğu için getiri yüksektir. Şuan en iyi birikim ve yatırım aracı BES'dir. Tek seferde 100.000 veren de var ayda 100 tl verende ama herkes kazanıyor bir şekilde. Fon takibi ile çok iyi getiriler olur. Elimde fon bilgileri mevcut. İspatlıdır.Kim işe yaramaz bu sistem ve ya soğuk bakıyorum diyorsa belgeleri gösteririm :)
  • Bireysel Emeklilik + Hayat Sigortası
    Bireysel emeklilik sisteminin ne olduğunu biliyoruz. Peki hayat sigortalarından ne kadar haberdarız?
    BES+Hayat nedir?
    Geleceğimiz,ailemiz,çocuklarımız,torunlarımız için para biriktirirken hayatta karşılaşacağımız risklere karşı yani para biriktirememe durumuna (hastalık,kaza,işsiz kalma) karşı kendimizi nasıl güvence altına alabiliriz.

    İşte size süper bir formül: BES+HAYAT: Bireysel emeklilik ile para biriktirir ve yatırım yaparken başınıza gelebilecek kaza sonucu vefat,kaza sonucu maluliyet (sakatlık),hastalık sonucu maluliyet veya tehlikeli bir hastalık (kanser,kalp krizi,felç,körlük vs.) veya işsiz kalma durumunda sizi sigortalıyorum.
    Bu riskler başınıza gelse de gelmese de size para kazandırıyoruz. Hemde hayat sigortanızı bedavaya getiriyoruz.
    Devletin verdiği %25 destek işte burada çok işimize yarıyor.
    Ayda 100 tl BES'e veren birisi 20-50 tl arası fazladan verse her ay bu risklerin birini veya birkaçına karşı kendini ve sevdiklerini maddi açıdan güvence altına alabilir.
    Ayda 100 tl verene devlet 25 tl zaten veriyor hayat sigortasının bir bölümü veya tamamı karşılanıyor.
    Ayda 200+50 tl : 200 BES 50 Hayat için ayırabilen birisi için çok daha cazip. Hayat sigortaları yaş ve cinsiyete göre prim farklılıkları gösterir.İstenilen teminat tutarı yine primi etkiler.
    Burada kişiye göre planlama yapılır.BES de asıl getiri fonlardan sağlanır. Devlet katkısını hayat sigortanızda kullanmanızı tavsiye ederim.




  • eşim çalışmıyor onun adına bireysel emeklilik yaptırdım ve ödemesini ben kredi kartımdan yapıyorum, bu ödemeleri vergi matrahından düşme gibi bir durum söz konusu mu? devlet memuruyum. bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.
  • teofilo T kullanıcısına yanıt
    hocam ben iki senedir sistemin içindeyim bu bahsettiğin fonlardan 180tl zarar etmişim buna ne diyosun peki
  • Hocam,

    Bireysel Emeklilik Sistemi'nde artık vergi matrahından düşme diye bir olay yok. Devlet yatırdığınız tutarın %25'ini doğrudan eşinizin BES hesabına yüklüyor zaten. (belki bir kaç ay geriden gelebilir bu ödemeler). Örneğin aylık 100 TL ödüyorsunuz diyelim, 25 TL de devlet size veriyor. Tabi bunu hemen çekemiyorsunuz, bir takım şartları var. Aşağıda detaylı bir şekilde anlatmıştım, umarım faydası olur. Aklınıza takılan başka şeyler de olursa sorabilirsiniz.

    http://paranya.com/bireysel-emeklilik-sisteminin-faydalari/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paranya -- 18 Ocak 2014; 18:56:18 >
  • Hocam ben 1,5 senedir garanti bireysel emekliliğin içindeyim. Fon dağılımıyla ilgili hiçbir değişiklik yapmamıştım. Yani şu şekilde;

    ESNEK (TL) EYF % 70
    GA DEV. IÇ BORÇ. ARAÇ. STANDART EYF % 30

    Dönem Sonu Toplam Getiri -81,86 TL

    81 lira zararım var sanırım. Bu fonları nasıl ayarlamalıyım, bana yardımcı olabilirmisiniz?

    Son 1 yıla ait getiri oranı en yüksekleri mi seçmeliyim? Örneğin GA ULUSLARARASI BORÇ. ARAÇLARI EYF %19 diyor benim hesap özetimde.
  • XR9 kullanıcısına yanıt
    Hocam,

    Yatırım yaptığını iki fonun 2013 ortalama zararı %2.5 civarında. Bu durumda aylık katkı payı ödemenizin 170 TL civarında olduğunu anlıyorum. Fonlarınızdan, esnek olanı fon yöneticisinin piyasa şartlarına bağlı olarak yatırım yaptığı bir fonken, diğer fon devletin çıkardığı tahvillere yatırım yapar. Fon değişikliği yapmak istiyorsanız, sizin getiri beklentinizi, yaşınızı ve risk algınızı bilmem gerekiyor. Bu yönde tavsiyede bulunmaya çalışırım. Öte yandan yapılacak en büyük hata, geçmiş yıl performanslarını göz önünde bulundurarak yatırım yapmaktır. Yani, 2013 yılında uluslararası borçlanma araçlarının bu denli yüksek getiri sağlamasının nedeni, kurlardaki aşırı artıştı. Bu artış, bu yılın ilk 23 gününde de devam etti. Ama bundan sonrasını kimse garanti edemiyor. Merkez Bankası dolara durmadan müdhale ediyor. Şu an 2,30 olan dolar, yolsuzluk olayları ile ilgili daha büyük siyasi gelişmeler olmazsa, ya da Suriye'ye müdhaleye falan kalkışılmazsa, 2,50 civarında durur. Yani en fazla %10 gidebilir. Ama Merkez Bankası'nın olası bir faiz artırımı kararında dolar 2,20'nin altına inecek ve tekrar zarar edeceksiniz.

    Yazdıklarım çok karmaşık gelmiş olabilir. Ama temel olarak, emeklilik bir yıllık getiriye göre karar alınacak bir sistem değildir. Uzun doluklu bakmak gerekir ve buna göre karar almak... Aşağıdaki linkte, Türkiye'deki bütün emeklilik fonlarının 2013 getiri ortalamalarını, gerekçeleri ile görebilirsiniz. Belki biraz daha anlamanıza yardımcı olur. Yukarıda sorduklarımı cevaplarsanız, fon seçmenize yardımcı olabilirim. (yaş, beklenti ve risk algısı)

    http://paranya.com/bireysel-emeklilik-fonlarinin-2013-getirileri/




  • Hocam yaş 28, acil ihtiyaç olmadıkça paraya dokunmak istemiyorum. En azından 10 sene devam etmeyi planlıyorum. Birikimim zarar etsin istemiyorum.

    1,5 senedir aylık 123tl ödüyordum, bu ay 230a çıkardım ama doğrumu yaptım bilmiyorum açıkçası.
  • XR9 kullanıcısına yanıt
    Hocam, öncelikle böylesi erken bir yaşta emekliliğe başladığınız için tebrik ederim sizi. Ben de o yaşlardayken başlamıştım. 56 yaşıma kadar da kesinlikle çıkmayı düşünmüyorum. Yani en az 25 sene daha sistemdeyim inşallah. Uzun vade baktığım için, dönemsel kayıplarla çok ilgilenmiyorum. Tabi ki, azalış ve artışları önceden kestirip pozisyon alabilmek önemli. Yılda en az 2 kere fon dağılımımı değiştiriyorum.

    Sizin içinde bulunduğunuz durumu değerlendirirsek eğer, kaybınızın gerçekten fazla olmadığını ve böyle volatil bir piyasada, bir nebze de olsa çok zarar etmeden kalabilmenin de bir başarı olduğunu söyleyebilirim. Bundan sonraki süreçte ise, illa fon değişikliği yapmak isterseniz, 3 önemli parametre var. Bunlar: faiz, dolar ve faiz/doların etkileyeceği hisse.

    Faiz: Merkez Bankası yakın zamanda faiz artırımına gitmek durumda. Siz eğer bugün portföyünüzü ağırlıklı devlet kağıdı taşıyan bir fona doğru kaydırırsanız, faiz artışından kısa vadede olumsuz etkileneceksiniz. Çünkü sizin fonunuzun taşıdığı kağıtlar düşük faizli. Piyasada daha yüksek faizli kağıtlar olursa, düşük faizliler düşer.

    Dolar: Merkez Bankası, sadece dün 3,5 milyar USD sattı doları baskılayabilmek için. Çok başarılı olamadı. Doların ilacı faiz. Faiz artmadan bu dolar düşmez. Dolar bu zamana kadar yapacağı primi yaptı, çok afaki bir olay olmaz ise, en fazla 2.50’yi görür 2014 yılı içerisinde. Ama şu aşamadan sonra “uluslararası borçlanma aracı” gibi döviz yoğun fonları tercih etmek riski artırır.

    Hisse: Borsa, hem faiz hem de dolardan etkilenir. Faizlerin yükselmesi borsada kayba neden olur. Doların yükseltmesi borsadaki şirketleri görece ucuzlatsa da uzun dönem baktığınızda ülke ekonomisinde bozulmaya neden olacağı için, dolar getirisi olan şirketler dışında borsanın düşmesi de kaçınılmazdır. Bizim borsa için 60 bin seviyeleri ucuz, 60 binin altı ise bedavadır diyebiliriz.

    Bu bilgiler ışığında, siz şu an fon dağılımınızı hangi yöne doğru değiştirirseniz, potansiyel kayıplar oluşabilir. Ben sizin yerinizde olsaydım, fon dağılımımı şu an için bozmaz, en azından Şubat sonuna kadar beklerdim. Ülkedeki politik risk ve ekonomik bozulma devam etmez ise, tercihim hisse senedi olurdu. Ama ben uzun vadeli bakan ve en azından 25 yıl sistemde olmayı düşünen biriyim.

    Şubat sonunda tekrar değerlendiririz. Kafanıza takılan başka bir konu olursa seve seve yanıtlarım.




  • Tesekkurler hocam, bi degisiklik yapmiyorum o zaman ben.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sn. Paranya,

    Altın fonlarımı hisse fonlarına çevirmeyi düşünüyorum, altın-borsa ters korelasyondan faydalanmak için, ancak acaba zaman doğru zaman mı yoksa biraz daha beklemeli
    miyim diye tereddüt ediyorum.

    Bu arada, Ekim sonuna kadar sadece 2 değişiklik hakkım kaldı 4 kullandım çok dikkatli olmalıyım.

    teşekkürler
  • yasarda Y kullanıcısına yanıt
    Hocam,

    Ülkemizde altın fiyatlarının yükselten en önemli etken USD. Yurtdışında ise altın fiyatlanması şu sıralar Fed politikaları ile paralel. PMI verileri ve işsizlik pek parlak değil. Fed tahvil alımlarının azaltımını bu ay pas geçebilir. Şu an piyasa onu fiyatlıyor. Dolayısıyla altının onsunda 1,300 zorlanabilir. Tersi senaryoda ise 1,200 altına sarkma ihtimali var. Öte yandan, ülke için gündem hala belirsiz ve gergin. Merkez Bankası, faiz arttırmadıkça dolar tırmanmaya devam edecek. 2.50'ye değebilir. Sonra gevşemesini umud ediyorum. Bu iki faktöre de baktığımızda en azından Şubat sonuna kadar ben altın fiyatına olumsuz, hisseye ise olumlu yansıyacak bir gelişme göremiyorum. Sizin yerinizde olsaydım altın/hisse swapı yapmak için biraz daha beklerdim. Nihai karar verici sizsiniz yine de.

    Bol kazançlar.

    Yatırım Tavsiyesi Değildir.
  • Selam arkadaşlar bende bu sisteme bi hata sonucu girdim 3240 lira yatırdım prestige paket yaptı bugün aradım iptal etmek istediğimi söyledim 60 gün dolmadıgı için cayma hakkımı kullandım aidat falan hiç birşey alınmıyor Muş sadece fon işletim üçreti mi fon satış üçreti mi ne kesiliyorlarmış tahminen ne kadar kesinti olur

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • fon toplam gider kesintisi kesilen şey buymuş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cbekcibasi kullanıcısına yanıt
    Sözleşmenizde seçtiğiniz fona göre bu kesintinin tutarı da değişir. %1.09 ila %2.28 arasında ücret alırlar. Eğer likit fon seçmişseniz %1.09, hisse yoğun fon seçmişseniz %2.28 olur. Yani 35 TL ile 70 TL arasında bir kesinti olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Paranya

    Sözleşmenizde seçtiğiniz fona göre bu kesintinin tutarı da değişir. %1.09 ila %2.28 arasında ücret alırlar. Eğer likit fon seçmişseniz %1.09, hisse yoğun fon seçmişseniz %2.28 olur. Yani 35 TL ile 70 TL arasında bir kesinti olur.

    Çok teşşekür ederim hocam 70 80 liraya kurtulabileksem sorun yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Paranya

    Sözleşmenizde seçtiğiniz fona göre bu kesintinin tutarı da değişir. %1.09 ila %2.28 arasında ücret alırlar. Eğer likit fon seçmişseniz %1.09, hisse yoğun fon seçmişseniz %2.28 olur. Yani 35 TL ile 70 TL arasında bir kesinti olur.

    Ga dev. Iç borç araç standart eyf diyor fon

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam %2 civarında alırlar. Şirketten şirkete değişiyor... Ama dediğim gibi yasal olarak %2.28'i aşamaz. Yani 73.9 TL'den fazla ücret kesemezler.
  • Merhaba,

    Vakıfemeklilikte BES'im var. Faizsiz fonlara yönelmeyi istiyorum. Bu fonlar hangileridir acaba? Bir de faizsiz BES'te en iyi şirket hangisidir?
  • 
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.