Arkadaşlar bugün forumda birçok kez norton ghost ile imaj nasıl alınır diye yazılmış cevaplanmamış topik gördüm buyüzden norton ghost truu imaj gibi programlar hakkında bildiklerinizi veya merak ettiklerinizi buraya yazmanızı istiyorum. İlk başta ben anlatayım:
NORTON GHOST:
ghost bir hddnin vaya bir partitionun tamamının bir imaj dosyası üzerine sıkıştırılarak veya sıkıştırılmadan kopyalanması için kullanılır... Ayrıca bir hdd nin veya partitionun tamamının başkabir hdd ye kopyalanmasında da kullnılır.
Norton ghost kendini rame yazar ve program açılldıktan sonra hdd ye veya çıkarılabilir bir birimdeki .exe sine ihtiyaç duyamaz...
2003 sürümü FAT FAT16 FAT32 ve NTFS formatlarını desteklemektedir...
Norton ghost eğer hdd goback deepfreez ntgr gibi programlar yoksa diskin fdisk yapılmasına ve/veya formatlanmasına gerek duymaz... Ham bir diskin üzerine kurulum yapabilir. en sağlıklı ghost alımında imj dosyası başka bir hdd veya cdroma alınmalıdır. yani imaj aldığımız diskten sadece veri okunmalı veri kaydı yapılmamalıdır.. Ancak tek partitionun imajı alınırken aynı disk üzerinde başka bir partitiona imaj alınabilir...
80Gb tam dolu bir hddnin kopyalanması sıkıştırılmadan imaj alınması veya kurulması ortalama 1,5 saat sürmektedir...
Norton ghost 2003 başka bir programa ihtiyaç duymadan imajın büyüklüğü ne olursa olsun imajı cd veya cdlere yazabilir...
İnternet cafeler ve bilgisayarların herbirinib aynı olduğu yerlerde tek bir kurulum hazırlanır. ve çift hdd yapılarak bu kurulum her bilgisayara aktarılmaktadır...
Ghost programının nasıl kullanıldığını ayrıntılı bir biçimde yarın yazacağım....
Bu vb programlarda ağ üzerinden imaj kurulumu hakkında bilgim yoktur olan arkadaşlar varsa yazarlarsa sevinirim...
Ayrıca bu programın kullanımı hakkında sıkıntısı olanlar burayayazabilir veya bana pm atabilir...
Anında yardım için c_saatci@hotmail.com messenger hesabıyla benle irtibat kurabilirsiniz...
Böyle bir döküman bulunması herkese faydalı olur kanaatindeyim. Çünkü forumlarda bu tip GHOT başlıkları ya çok az cevaplanıyor yada hiç cevaplanmıyor. Böyle bir topic açılmış olması güzel. Umarım katılım olurda herkes bildiğini paylaşır.
arkadaşlar öncelikle imajın nerelerde ve niçin kullanıldığı konusunda bilgi verelim benim bildiğim kadarıyla imaj hdd nin bir nevi fotosunu ceker ve bilgisayarda sid numaraları oluşturulur bunlar samda tutulur imajını alarak bu değerleri bir nevi kopyalamış oluyoruz böylece beklenmeyen bir durumda imaj yardımıyla bu bilgiler yani şifreler bir nevi kurtarılabiliyor network ve server makinalar için önemli bir olay daha fazla bilgisi olan varsa lütfen ayrıntılı olarak yazsın teşekkürler!!!!
Akadaşım imaj alma bir nevi hdd nin fotoğrafını çakme gibi dedin. Mesela sen bir cdnin imajını alırsın sonra sanal cd nin içine atarsın senin imaj aldığın cd de bir eksik olurmu? Ayrıca imaj alma bence burada doğru bir terim. sen hddnin imajını alarak kopyalamış oluyorsun...
Ayrıca bu programın şu an disk kopyalamsını yukarıda yazdım. Yanlız resimlerini bulamadığım için diğer kısımlarını anlatamadım. 1-2 gün içerisinde daha ayrıntılı yazacağım...
Imajı her nevi hdd den alabilirsin bibakıma her nevi hdd nin yedeğini almış olmasıdır. Hdd de bulunması gereken dosya sistemini yukarıda yazdım zaten bu serverlerdede böyledir.
Ghost tüm Pc lerde yedek alma veya hdd partition kopyalama gibi amaçlarlada kullanılır....
hocam şimdi hddi alıp başka hdd ve ya cd ye kopyalamayı yapmak için bu programı kullanmamıza gerek yok bunu çok basit olarak yapıyos hdd birleştirerek falan. burada norton ghost un bize sağladığı fayda sıkıştırma yapmasımı ?
bu program tam olarak ne işe yaradığını basit bi dille yazabilirmisiniz? ha ağdaki pc lere bi pc üzerinden işletim sistemi kuramamızı sağlıcaksa ozaman çok güsel???
ozan535 ikinci dediğini yapmıyor. sadece işletim sistemi de dahil diskin kopyasını üretiyor. ve bu kopyayı tutup başka bir makineye kurabiliyorsun. tam formatlı bir ağ bilgisayarına uzaktan işletim sistemi oturtmak için pxe uyumlu bir ethernet kartı olmalı ve ayrıca RIS kurulu bir server olmalı. öyle değil mi?
ok. anladım, bu program benim pek işime yaramaz o halde. genelde virus bulaşan pc lere format attığım için viruslu hdd nin imajını almak mantıksızlık olor. işe yarayan bilgileri yedekleyip direk cd den işletim sistemi kurmak daha mantıklı benim için.
ghost alma, clonecd ile cd imajini almaya benzer, daha da basit birtanim olarak windows u yedeklemektir.
Kisisel kullanimda bu sayede: -Windows uzerinde herseyi deneyebilir, sonra basa donebililrsiniz -virus, filan falan oldumu imajdan hemen windowsunuza geri donebilirsiniz -farkli windowslar kurulabilir ve imajla degistirilebilir, mesela ben 2003_64 kullaniyorum, deneme yapmak icin vista_64 u imajdan geri aliyorum, denemeler bitince 2003_64 u imajdan yerine koyup hayatima devam ediyorum. (yanniz farkli windowslari win98 haric bu yontemle kullanabilirsiniz, yani Winxp ile Vista_64 arasi tum 32 ve 64 bit sistemlerde bu yontem ise yarar, linux yada win98 de bu yontemi kullanirsaniz daha teknik bilgiler gerekir, bosverin)
Admin kullanimda: -anakarti ayni makinaya hazirlanmis imajdan windowslar hizli hizli kurulabilir tabi sidide degistirmek gerekir her kurulumdan sonra o da kolay....
ghost u kullanmak icin dos a gecmek gerekir o yuzden bi dosboot disketi yada dosboot cd si gerekir. bide alacaginiz imajin buyuklugune gore fat32 bi partition (primary-extended farketmez)
Ben kisisel kullanimda 2. bir hdde primary fat32 70 gb bi yer actim, orda tum ghost operasyonlarimi yapiyorum (2. hd de bu sekilde yapmanin avantaji 2. hdye dos yukleyip cd yadas disket takma derdinden kurtulmam) tek hdsi olanlar fat32extended acsinlar (tek hd de 2 primary sorun cikarir) Bu konuda uzunca bi yaziyi Asus P5B ciler buraya isimli forumda yazdim, sanirim 24. sayfada idi, ama iyi bilenlere yukardaki 3 satirda yeterli olur.
agdan kurmak icin kuracagin makinanin ethernet kartini dostan tanitman gerekir, karsi makinada da norton ghost server kuruyorsun, hiiicyapmadim ama yazilar okumustum bu konu hakkinda, gorundugunden daha kolay, tek sorun dosta etherneti tanitmak, eger ethernetleri toplu aldi isen ve bi kurumda bircok makinaya kuracaksan beeelki gerekir. onun yerine imaj dosyasini usb hd ye koy, ordan pasa pasa yukle derim.
kurdugum baska makinalarin programlarini ayarladiktan sonra (winrar office ivir zivir) ghost.exe ile imajini alip, windows altinda nero ile dvdye yedeklerim, yedeklemiskende dvdyi bootable dos yaparim. sonra o dvdleri kucuk bi torbaya koyup kasanin tabanina koli bandi ile bantlarim (tozu sildikten sonra) yil icinde bi kac defa acemi kullanicinin hayatini kurtarir.
kendim icin yapmam o dvdye cekme islemini, hd emde tutarim imajlarimi.
ben 657 kb ghost.exe ile yillllardir mutluyum. herkesler depe depe kullansin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancelot_Real -- 22 Ekim 2007; 20:11:54 >
forumu takip etmiyorum, yukardaki yazilarla ilgili soru sormak isteyenler pm den ulassinlar ve bana sorularini yazdiklari forum sayfasinin linkini gondersinler (ortaya yazalim, herkes faydalansin)
Ben ghost'u denemedim ama acronis true image çok başarılı 80gb hardiskte imaj alma 5-15 dakika arası(diskin hızına bağlı olarak)geri almakta aynı zamanda