Şimdi Ara

Intel'den ekonomik Nehalem modelleri için 5 yeni yonga seti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.909
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Core i7 serisi yeni nesil işlemcilerini ve X58 yonga setini geçtiğimiz Kasım ayında kullanıma sunan Intel'in daha ekonomik modellerden oluşacak Core i5 serisi işlemci modelleri merakla bekleniyor. Core i7 serisi gibi Nehalem kod adlı mikroişlemci mimarisini temel alan ve başta entegre bellek kontrolcüsü olmak üzere Nehalem mimarisi ile gelen önemli yeniliklere sahip olacak Core i5 işlemciler için Intel, 5 yeni yonga seti hazırlıyor.


    Yeni yonga setleri ve detaylarına geçmeden önce Core i7 ve Core i5 serisi işlemcileri ayıran temel farkları hatırlamanın faydalı olacağını düşünüyoruz. Core i5 modelleri, aynı Core i7 işlemciler gibi entegre bellek kontrolcüsü ile geliyor fakat farklı olarak 3 kanal değil iki kanal DDR3 bellek desteği sunabilecekler. Öte yandan LGA1366 formundaki Core i7 serisinin aksine Core i5 modelleri LGA1160 (1156) formunda olacak.


    Nehalem tabanlı Core i7 jenerasyonunun bir diğer önemli yeniliği de komponentler arası veri transferinin hızlanmasını sağlayacak (FSB 1600MHz'e göre yaklaşık iki kat) Quickpath Interconnection isimli yeni veri yolu teknolojisini desteklemesydi. Core i7 serisinde ise kısaca QPI olarak bilinen yeni veri yolu teknolojisi yerine kullanılmakta olan DMI teknolojisi devam edecek, ayrıca entegre grafik özellikli işlemcilerde FDI devreye girecek.



    Havendale kod adını taşıyan entegre grafik özellikli işlemciler için geliştirilen FDI veri yolu teknolojisi ile grafik işlem odaklı verilerin hızlı ve efektif bir şekilde aktarılması sağlanacak. Öte yandan Lynnfield serisi işlemciler dört çekirdekli olacak ve Bloomfield serisi satılmakta olan Core i7 işlemcilerinin ekonomik alternatifleri olarak daha uygun bir fiyat seviyesinden satışa sunulacak Havendale serisi ise çift çekirdekli olacak.


    Intel'in Lynnfield ve Havendale serisi işlemciler için kullanıma sunacağı ilk yonga seti P55 olacak. P45'in yerini alması beklenen ve Ibex Peak kod adıyla anılan yonga setinin öne çıkan özelliği ise tek yonga tasarımına sahip olması. Nehalem mimarisi ile birlikte yonga seti temelli bazı özellikleri işlemci üzerine taşıyan Intel, yeni mimari anlayışın bir yansıması olarak yonga seti tasarımında da değişikliğe gidiyor ve güney köprüsünü kaldırıyor.


    P55 yonga seti LGA1160 formundaki Lynnfield ve Havendale işlemcileriyle kullanılabilecek. 8x hızında çalışan çift PCIe x16 slotuna sahip olan anakart, Crossfire desteği de sunacak. Fiziksel anlamda SLI kurulumlarına da olanak tanıması beklenen P55 ve hatta devamında gelecek P57 çözümlerinde SLI teknolojisinin kullanımı için Nvidia onay verecek mi bu henüz netleşmiş değil zira mevcut onay sadece X58'i kapasamakta.


    Intel'in P55 yonga seti kullanılmakta olan Rapid Storage teknolojisini destekleyecek. 14x USB 2.0, 6x SATA-II, 4x PCI ve 6x PCIe x1 slotu kullandırabilecek bant genişliğine sahip olduğu belirtilen yonga seti 3. çeyrekte kullanıma sunulmş olacak. P55'in üzerine konumlandırılması beklenen P57 ise P55'den farklı olarak Braidwood ve Coral Harbor teknolojilerine destek verilecek.



    Braidwood teknolojisi, Intel'in bir süredir dizüstü bilgisayarlarda kullandığı Turbo Memory teknolojisinin yeni bir varyasyonu olarak değerlendirilen bu teknolojide ön bellek görevi gören, NVRAM kontrolcüsüne sahip bellek yongaları ile (16GB'a kadar?) işletim sistemi ve öncelikli dosyaların daha hızlı çalıştırılması sağlanabilecek. Carol Harbor teknolojisiyse Active Management teknolojisinin yine benzer bir varyasyonu olacak.


    Teknik farklılıklara ek olarak P55 ve P57'nin lansman tarihleri de farklılık gösteriyor. Intel'in LGA1160 formundaki işlemciler için kullanıma sunacağı ilk yonga seti olan P55'in 3. çeyrekte lanse edilmesi beklenirken, P57 ise gelecek yılın ilk çeyreğinde anons edilecek. Flexible Display Interface (FDI) arabirimine destek vermeyecek olan P55 ve P57 yonga setlerinin yanı sıra Intel, Q57, H57, ve H55 yonga setlerini de hazırlıyor.


    Tamamı Flexible Display Interface (FDI) arabirimine destek verecek olan Q57, H57 ve H55 yonga setleri çoklu ekran kartı desteği sunmayacaklar. Teknik özellik tablosuna bakacak olursak Intel segmentinde en iddialı çözümü Q57 olacak gibi görünüyor. Zira diğerlerinden farklı olarak Active Management 6.0 teknolojisine destek veren yonga seti H57 ile birlikte Remote PC Assist ve Braidwood Desteğ teknolojileriyle de uyumlu olacak.



    Active Management 6.0 ile birlikte birlikte sistem hırsızlığa karşı Anti-Theft güvenlik teknolojisi de gündeme gelmiş olacak. FDI arabirimini destekleyen üç yeni yonga setinin de ortak özelliği Quiet System isimli teknolojiye destek vermeleri gösterilebilir. H55 haricinde (12x USB 2.0 ve 4x PCIe x1) haricinde ekstra özellikler açısından ortak detayları paylaşan yonga setlerinin önümüzdeki yılı ilk çeyreğinde anons edilmesi bekleniyor.








  • AMD'nin işi çok zorlaşacak.Eğer core i5 yeterince ucuz ve iyi bir oc potansiyeline sahip olursa phenom 2'lerin satışları gümleyecektir.
  • Tamamen pazarlama kakuyor , ne i7' alanlar nede i5' alanlar tam olarak tatmin olacak , birinin eksiği diğerinin fazlası ,arkadaş! hepsinin aynı çatı altında toplanmış olanı yok.(belki ilerde extreme olarak çıkar oda para kokar)
  • Intel gene piyasayı çipset çorbasına çevirecek.
  • pehh pcı x8 var dandik dandik teknolojiler c2 ye devam
  • iyideden iyiye azıttı intel
  • her işlemciye yeni anakart mantığına uyuz oluyorum
  • quote:

    Orjinalden alıntı: şampiyon bilo

    AMD'nin işi çok zorlaşacak.Eğer core i5 yeterince ucuz ve iyi bir oc potansiyeline sahip olursa phenom 2'lerin satışları gümleyecektir.


    Eğer bu i5 ler iyi çıkarsa ne olayım. alırım 150 $ p55, 200$ core i5. Oc yaparım i7 i965 performansı alırım hatta geçerim diyorsanız hava alırsınız.

    günümüz işlemcileri çok iyi oc oluduğundan kimse tutup q6600 varken 1000$ a işlemci almıyor. Intel de çareyi üst seviye ile alt seviyeyi i7 ve i5 diye ikiye ayırmakta buldu.
  • artık işlemcileri atom gibi yapıştır sat bari. iyice esir etti adam. rakip de bırakmadı mainboardda.
  • Intel boyle giderse AMD'ye gececez yakin bir zamanda ...

    Bu ne yavf her islemci icin ayri ayci chipset mi alacaz simdi ??

    ben bu isten hala bisey anlamadim !!!
  • kardeşim sen i7 diye birşey çıkarmışsın 250-300 dolar en ucuzu gidipte niye dandik modellerini farklı yongada topluyorsun bu kadarda insan kazıklanmaz yapacaksan devam et bu yoldan birde bu işlemciler amdden beter olacak o.c desen olmayacak öylece bakacaksın işlemciye alacaksanız q9550 e0 yada q6600 g0 alın bu günleri çok arayacağız

    öyle ver voltajı arttır fsbyi ramlerin oranlarını ayarla alsana o.c devri bitecek



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.Kahriman -- 18 Ocak 2009; 15:01:16 >
  • hepten karıştırıyolar ortalığı bizimde kafalar corba oldu bune böle
  • ekonomikde var pahalıda ben şu an ddr3 ler ucuzlamadan yeni bir sistem kurmayı düşünmüyorum o yüzden sağlam bir ekran kartı GTX285 ve daha sonra belki Q9650 alırım
  • Şaka gibi intele inat gidip c2d den vazgeçmiycem Q6600 yada x3 8450 alıcam
    altın fiyatına işlemci satmaya başladı intel,
    keşke amd phenom 2leri daha iyi yapsa.. AMD ye geçerdik topluca
  • iyi anakart , ucuz cpu+OC dönemini sona erdiriyo bu. e6000 serisi almaktansa e2000 serisine oc yapıp aynı performansı yakalamak gibi olaylar olmıcak artık :(
  • intel bu kafayla nah prossesor satar !!!!
    intelden cpu almak isteyen biri mecbur yeni anakart ve ram almak zorunda

    yemisim cpu nu :) gider amd den alirim temiz temiz ucuz hizli kullanirim :)
  • Yeni soket geriye doğru uyumlumu acaba (soğutucularla vb) hiç sanmıyorum ama.Değiştire değiştire hal oldular.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.