Şimdi Ara

Bilgisayarda donma, yeniden başlama(reset) sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.478
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Daha önceden teknik destek için ana bir başlık vardı fakat şimdi bulamadım orayı. her neyse, benim can sıkan bir problemim var arkadaşlar. şöyle başlayayım;

Sistemi nisan 2008'de topladım, özellikleri kısaca;
    ASUS P5KE WIFI Anakart
    INTEL E8200 CORE 2 Duo 2.66 işlemci
    Corsair 2X2MB 800 MHz RAM
    Western Digital 320 GB SATA-II HDD
    Western Digital 320 GB IDE HDD
    ATI RADEON HD 2600 512 MB + 512 MB paylaşımlı ekran kartı (bunu sistemi toplamadan bikaç gün önce almıştım)
    SAMSUNG Super-WriteMaster DVD writer
    Güç kaynağı (psu 550 watt görünüyo ama yalan olabilir)
    işletim sistemi windows xp sp3
    şimdi sorunumu anlatayım
    Bilgisayarı eve getirdiğimde hiç bir işletim sistemi yüklü değildi ve dolayısıyla HDD'ler henüz biçimlendirilmemişti. önce onları formatladım, sonra IDE olan HDD'me işletim sistemini kurdum ( windows xp sp2) driverları vs. hallettikten sonra windowsta şöyle bir gezinirken bir terslik fark ettim. sistem sık sık donuyordu sonra geri geliyordu. bunu da müzik dinlerken anladım. müzik bi anda takıldı, baktım mouse fln da hareket etmiyor. sonra düzeliyordu, bir kaç dakika sonra yine aynı şey yine aynı şey. bir daha format attım ve bu sefer de windows'u SATA-II harddiskime kurdum. artık takılmadığını sanıyordum ama bir gün oyun oynarken baktım yine aynı sorun baş gösterdi. yine 5 saniyelik sistemin cevap vermemesi durumu. bilgisayar donduğunda bilgisayarın işlem yaptığını gösteren LED sürekli yanıyordu. ben de bu yüzden HDD'ler ile ilgili bir problem olduğunu düşündüm. kasa'yı açtım, IDE olan HDD'den jumper'ı çıkardım. ( master olarak gözükmesin diye ) SATA-II'nin master olmasını istiyordum çünkü. bir müddet daha böyle takılarak kullandım makinayı. bir gün bir şey fark ettim, bu takılmalar bir süre daha devam ediyordu sonra kesiliyordu. her şey akıcı hale geliyordu. ben de merak ettim, acaba ne oluyor da takılmalar kesiliyor diye araştırıyordum sistemi. bilgisayarıma girdim, DVD-Rom'u görmüyordu. yani dvd rom , bilgisayarım'da göründüğü sürece sistem donuyordu. dvd-rom'la bağlantısı bir şekilde kesilince (kendi kendine) donmalar da kesiliyordu. ben de bu durumu çözebilmek için önce kabloları değiştirdim. (bu ara da dvd-rom da sata) bir nebze düzelmişti problem ama tamamen değil. ben de çözüm olarak dvd-rom'un kablolarını çıkardım ve dvd-rom'suz kullanmaya başladım makinayı. daha sonra bunun da kesin bir çözüm olmadığına kanaat getirdim ve dvd-rom'u tekrar bağladım. artık eski takılmalar, donmalar yoktu ama şimdi de kendi kendine res atmalar başladı. çok sık olmuyor ama bazen bir oyuna girdiğimde, bazen internet explorer'da bir şey açtığımda res atabiliyor. sinirden bilgisayarı camdan atasım geliyor. sizce problem nedir? komple çöpe at, yeni makina al demeyin lütfen. muhakkak bir çözümü olmalı. yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. biraz uzun yazdım, sabrınıza teşekkürler.. saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlueMartini7 -- 7 Ocak 2009; 18:01:54 >

• Güç kaynağınızı (psu) yazmamışsınız. Güç kaynağınız nedir?
  • DVD ve sata diski anakarta rastegele sata portlara taktıysan, mutlaka harddiski 1. sata portuna tak. DVD sürücünü ise diğer portlardan herhangibirine takabilirsin. Sorunsuz çalışacak port mutlaka vardır. sata aygıtların arkasında sata/sata2 jumper ı vardır. Sata2 modu için o jumper çıkmış olsun. Ve dvd sürücünün sata kablosunu bir kontrol et. IDE diskin ise windows kurmayacaksan slave dursun.

Orjinalden alıntı: dejaay

Güç kaynağınızı (psu) yazmamışsınız. Güç kaynağınız nedir?

güç kaynağı görünürde 550 WATT. ne kadar doğruyu yansıtıyor tartışılır. bir de UPS kullanıyordum, bilgisayarın güç kablosunu UPS'den çıkarıp ayrı prize takayım dedim ama bir işe yaramadı

Orjinalden alıntı: clarion

DVD ve sata diski anakarta rastegele sata portlara taktıysan, mutlaka harddiski 1. sata portuna tak. DVD sürücünü ise diğer portlardan herhangibirine takabilirsin. Sorunsuz çalışacak port mutlaka vardır. sata aygıtların arkasında sata/sata2 jumper ı vardır. Sata2 modu için o jumper çıkmış olsun. Ve dvd sürücünün sata kablosunu bir kontrol et. IDE diskin ise windows kurmayacaksan slave dursun.

deneyeceğim, teşekkürler.

Orjinalden alıntı: BlueMartini7

quote:

Orjinalden alıntı: dejaay

Güç kaynağınızı (psu) yazmamışsınız. Güç kaynağınız nedir?

güç kaynağı görünürde 550 WATT. ne kadar doğruyu yansıtıyor tartışılır. bir de UPS kullanıyordum, bilgisayarın güç kablosunu UPS'den çıkarıp ayrı prize takayım dedim ama bir işe yaramadı

Bu tür sorunlarda ilk aklıma gelen şey psudur. Markalı 450-500w lık gerçek bir psu sorununuzu çözebilir.
    Sayfa açılırken donma sorunu
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: clarion

DVD ve sata diski anakarta rastegele sata portlara taktıysan, mutlaka harddiski 1. sata portuna tak. DVD sürücünü ise diğer portlardan herhangibirine takabilirsin. Sorunsuz çalışacak port mutlaka vardır. sata aygıtların arkasında sata/sata2 jumper ı vardır. Sata2 modu için o jumper çıkmış olsun. Ve dvd sürücünün sata kablosunu bir kontrol et. IDE diskin ise windows kurmayacaksan slave dursun.

dediklerinizi yaptım. sata hdd üzerinde jumper yoktu. dediğiniz gibi ide olanı slave yaptım. epey bir müddet bilgisayar sorunsuz çalıştı ama az önce bir oyuna girdiğimde yine reset attı. ram'le alakalı bir şey olduğunu da düşünmüyorum ama siz ne dersiniz arkadaşlar?
  • Psu sorunu olup olmadığını anlamak için hemen bir sağlama yapabilirsin. Psu sorunu olması için psu nun tam sınırda güç üretiyor olması gerekiyor. Yani DVD-ROM un çektiği güç yüzünden problem yaşıyor olmalıydın. Eğer gerçekten sorunun bu olup olmadığını anlamak istiyorsan güç dengelemek için sistemin kurulu olmadığı HDD nin gücünü kes ve DVD ROM u bağla. Bu şekilde de donma yaşıyorsan psu kaynaklı değildir. Bu noktada sorun ya DVD ROM da, yada IDE/ATA ATAPI Denetleyicilerindedir. Anakart ve çipset sürücülerini güncellemeyi dene. DVD ROM un firmware updatesini denemek de yararlı olabilir.
    mesela you tubeden bi video açıyorum bilgisyar direk kapanıyor,mesela bi oyun açıyorum call of duty 5 aynı hata bilgisyar ekran kartıyla ilgili bir iş yaptığımda bilgisyar hop kapanıp donuyor lütfen yardım edin
    lüütfen yardım edin
    Makinadaki psu kaç watt? Markası nedir? Kasa ile birlikte mi gelmiş? Makinanda farklı marka veya hızda ram var mı? Anakart çipset sürücülerin güncel ve doğru yüklenmiş mi? Ekran kartı sürücün sorunsuz yüklenmiş mi?

Bunların dışında kartını başka bir makinada denemek veya başka bir kartı kendi makinanda denemek sorunun net anlaşılmasına yardımcı olabilir.
    Ram:1gb markası bilmiyom
    Ekran Kartı:axle nvidia geforce 8600 gt
    işlemci:intel dual core e2200 2,2 .ghz
    psu yok yani güö kaynağı yok
  • çok sağol yardımcı olduğun için sağol ekran Kartımın driveri ekran kartı cd siyle gelmişti onu yüklemiştim ondan olabilirmi bide hiç ekran kartına güncelleme yapmadım yapayımmı dırecxt ilkönce 9 du sonra 10 yaaptım sonra gene 9 yaptım am hala kalıntısı var dırectx 10 yalnız ekran kartıyla ilgili bir işleme gittiğimde biraz sonra kapanıp donuyor
  • Dostum sen PSU ile UPS yi karıştırıyorsun sanırım. PSU zaten kasanda var olan güç kaynağıdır. O olmadan zaten bilgisayarın çalışamaz. UPS ise dışardan şebeke ile bilgisayar arasına takılan, voltaj dalgalanmaları ve elektrik kesintilerinden bilgisayarını koruyan alettir.

Eğer şebekenizde çok elzem bir voltaj oynaması veya düşüşü yok ise bilgisayarın sorun çıkarmadan çalışacaktır. UPS kullanmak bilgisayarının sağlığı açısından önemlidir sadece... çalışması için şart değildir.
  • Arkadaş çok sağolda benim çözümüm ups ye gerek varmı youtubede falan video izlerken direk şap bilgisayar kapanıp donuyor ve fişi tek çekebilirim buda çok zararlı dediğini yapacam ama ekran kartı güncellemeyi nsl yapabilirim ayrıntılı birşekilde söylersen çok sevinirim peki sorunun tam olarak neyden kaynaklandığını biliyormusun biliyorsan lütfen yardım et babam bana çok kızıyor bilgisayarın üstünde küçük bir oyun bile açtığımda bir süre sonra donup kapanıyor lütfen yardım ettt

İşletim sistemin XP ise:
    http://us.download.nvidia.com/Windows/181.20/181.20_geforce_winxp_32bit_english_whql.exe

İşletim sistemin Vista ise (32Bit):
    http://us.download.nvidia.com/Windows/181.20/181.20_geforce_winvista_32bit_english_whql.exe

Edit: Açıklama ekleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grafiqer -- 12 Ocak 2009; 12:35:17 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.